Nyhetsbrev 37, maj 2022

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Oskarshamn – en sommarstad

Oj, så gärna som vi vill lämna mycket bakom oss. Pandemin har länge legat som en blöt filt över oss och världsläget efter den ryska invasionen i Ukraina orsakar oss nu nya stora utmaningar för oss alla. Mitt i allt det här vill vi lyfta en liten del av allt positivt som händer på vår plats.

Sedan en lång tid tillbaka arbetar vi i nära samverkan med fastighetsägare, butiksinnehavare, krögare och Attraktiva Oskarshamn för att utveckla vår stadskärna. Under våren har Erik Hjertqvist (stadsarkitekt), Titti Falk (platsutvecklare Attraktiva Oskarshamn) och Johanna Wihl (näringslivschef) promenerat runt i stadskärnan tillsammans med fastighetsägare som har fastigheter centralt. Vi har diskuterat utvecklingsplaner tillsammans, identifierat behov och hitta lösningar på utmaningar. Särskilda träffar med aktörer kring hamnen kommer också att bidra till sommarens erbjudande. Särskilt roligt är det att se hur alla satsningarna på miljön i hamnområdet lockar till liv och människor i rörelse. Och du känner väl till att Oskarshamns gästhamns ställplatser på Brädholmen nyligen hamnade på en topp-tio-placering i Sverige.

En viktig nyckel till en levande och välkomnande stadskärna är inbjudande uteserveringar som blir till viktiga mötesplatser. En särskild besöksrunda på restaurangerna har gjorts för att uppmana till och stötta initiativ till fler uteserveringar. Det är glädjande att höra hur väldigt många restauranger planerar för uteserveringar till sommaren! Det finns också planer på särskilda uteserveringar kring Lilla torget, som står i centrum för Sommartorget med upplevelser och evenemang.

Nu hoppas krögarna och vi att oskarshamnarna välkomnar och gynnar satsningarna som görs. Låt oss göra den här sommaren till en härlig tid och låt oss en gång för alla visa upp Oskarshamn som den härliga sommarstad vi är! Vi ses!

PS. Du har väl inte missat att Tolvskillingsmarken går av stapeln i vår stadskärna redan den 26-29 maj. I år firas 50-årsjubileum med ett fint program.

Erik Hjertqvist, stadsarkitekt, Johanna Wihl, näringslivschef och Titti Falk, platsutvecklare Attraktiva Oskarshamn.

 

Stark arbetsmarknad

Oskarshamns arbetsmarknad är het och efterfrågan är stor på arbetskraft och kompetensförsörjning. Vecka efter vecka minskar arbetslösheten i Oskarshamn och den stora utmaningen ligger i hur vi säkrar den framtida arbetskraften. Utmaningarna är som sagt många i den rådande konkurrenssituationen och vi behöver alla goda krafter samverka för att möta arbetsgivarnas behov av den framtida arbetskraften!

Tillgång till kompetens är en förutsättning för våra företag och utan dem så blir det mindre resurser till vår välfärd.

Några aktuella faktatal:

Den totala arbetslösheten i riket är 7,0 %.
Den totala arbetslösheten i länet är 6,5 %.
Den totala arbetslösheten i Oskarshamn är 6,1 %.

Den totala arbetslösheten i Oskarshamn är 755 personer, varav 112 ungdomar.
För två år sedan var den totala arbetslösheten 1139 personer, mot idag 755 personer.
För två år sedan var den totala ungdomsarbetslösheten 255 personer, mot idag 112 ungdomar.

Antal arbetslösa i Oskarshamn som har fått jobb i år är 327 personer, varav 115 utrikesfödda.
Hittills i år har det anmälts 463 nya lediga jobb till arbetsförmedlingen, vilket är en ökning med 83 % på ett år.

 

Ny i stan

Sedan en tid tillbaka är det Karl Josefsson som är butikschef för Coop Flanaden i Oskarshamns stadskärna. Han är fortfarande relativt ny i stan, men som butikschef och inom Coop har han funnits med i många år. Han är uppvuxen i Gnosjöområdet i en företagarfamilj och entreprenörskapet är något som har gett avtryck och märks när han berättar om hur han driver sin verksamhet. Första kontakten med Coop som arbetsplats fick han redan som sommarjobbare i Smålandsstenar och sedan dess har han både utbildats internt och drivit fem butiker innan han tog över Oskarshamnsbutiken.

Karl berättar att han tycker att han har blivit väl mottagen i Oskarshamn. Han tror på ett ledarskap där medarbetarna är delaktiga och mår bra. Coop är kooperativt ägt och en aktiv och bra dialog med medlemmarna och kunderna är något som också ligger Karl varmt om hjärtat. Genom att vara synlig i butiken finns han tillgänglig för både kunderna och medarbetarna.

Privat finns familjen fortfarande kvar i Växjötrakten, men en flytt till Oskarshamn är inget som Karl håller omöjligt. Oskarshamn är en vacker stad! Något som gav ett välkomnande första intryck vid första besöket var att stadskärnan var fint utsmyckad. Här finns härliga miljöer och natur, en fin stadskärna med ett butiksutbud. Coop-butiken är en fin butik och har förutsättningar att utvecklas ytterligare.

Karl välkomnar kunderna till butiken – och vi hälsar honom välkommen till Oskarshamn!

Karl Josefsson, butikschef Coop Flanaden

 

Full fart framåt

En stor utmaning för besöksnäringen är att vara attraktiv året-om. I Oskarshamn har vi flera anläggningar som lockar till sig besökare från besökare utifrån. Vi besökte Kartcenter både för en pratstund med grundaren Fredrik Harai, men också för att prova på anläggningen tillsammans med ett gäng tävlingssugna företagare från BNI-nätverket.

Fredrik berättar att han har haft öppet sedan strax efter nyår. Det har gått över förväntan berättar han. Han är lite förvånad över hur många av besökarna som kommer utifrån. Besökarna kommer både från närliggande platser i regionen, men även från Skåne och Stockholm. Han hoppas nu att även Oskarshamnarna ska hitta hit. Än så länge så är det många Oskarshamnsföretag som har nyttjat chansen att boka anläggningen, vilket han är väldigt glad över. Det är en bra aktivitet för personal- eller kundgrupper och förutom själva banan så finns det möjlighet att nyttja ett konferensrum för att kunna kombinera aktiviteten med ett möte.

Anläggningen är på 1800 kvadratmeter och Fredrik har investerat i 17 fordon. Han har valt att använda elfordon och berättar att det finns bara finnsett fåtal anläggningar i Sverige som gör det. El ger föraren möjlighet till en ännu bättre acceleration och är förstås mer miljövänlig. Miljön i hallen känns också ”renare” än en traditionell miljö där andra drivmedel används.

Fredrik berättar att han blivit uppvaktad av flera att öppna fler anläggningar och han är nu på gång att utöka med ytterligare en anläggning på annan ort.

Har du inte provat ännu – så gör det! En rolig aktivitet som triggar de flesta!

På bild: Fredrik Harai, Elisabet Carlsson, Elin Eriksson, Mattias Pehkonen och Pär Lönn.

 

Grattis alla pristagare!

På valborgsmässoafton var det äntligen dags för oss att hylla hjältar och eldsjälar. Efter ett par års uppehåll kändes det fantastiskt att kunna träffas under så trevliga förhållanden igen för att fira framgångar och vår plats.

Under kvällen delades många priser ut till företag och företagare:
Årets entreprenör/innovatör (Atrinova): Ekoladies Sophie Fornander och Nina Fornander
Årets regionutvecklingspris (Nova): Uniper Johan Svenningsson
Årets tillväxtpris (Almi): Ekoladies Sophie Fornander och Nina Fornander
Årets UF-företag: Green Spark UF
Årets företagare (Företagarna): Plåtson

Alla väl förtjänta av sina utmärkelser – stort grattis till dem och tack för att ni bidrar!
Och stort tack till Attraktiva Oskarshamn för en fantastisk gala!

Glad vinnare av Novas pris var Johan Svenningsson, vd på Uniper

 

Swedbanks näringslivsdag

Stora industriinvesteringar ställer krav på värdeskapande och meningsfulla samarbeten mellan industri och kommun/regioner.

Hur lyckas vi attrahera den arbetskraft som vår region kommer behöva i framtiden? Har vår region den attraktionskraft som krävs? Vad kan vi förbättra?

Välkommen på Swedbanks näringslivsdag som arrangeras samtidigt i Oskarshamn och Hultsfred. Dagen kommer kretsa kring den rekryteringsutmaning vi står inför.

Anmäl dig senast 5 maj här.

 

Dags att växa eller växla upp?

När vi ställer frågan till företagare om vad de önskar hjälp med så får vi ofta önskemål om att få mer information om vilka möjligheter det finns för att söka pengar och få stöd för sitt företag. Därför bjuder vi nu in till en företagslunch med fokus på just det. Välkommen att ta del av matnyttig information och lunch samtidigt som du chansen att nätverka med andra!

Den 1 juni bjuder vi tillsammans med Atrinova Affärsutveckling in till en företagslunch med ett innehåll kring stöd och finansiering.

Se mer information och anmäl dig här!

 

Vi söker sommarföretagare!

Precis som förra sommaren så erbjuder vi möjlighet för ungdomar som är födda 2004-2006 och bor i Oskarshamns kommun att starta Sommarföretag. Vi bidrar med stöd och coachning tillsammans med Ung Företagsamhet och ett startkapital till bolaget. Vi har fortfarande möjlighet att ta emot fler ungdomar – sprid gärna till personer i din omgivning som skulle kunna vara intresserade!

Läs mer om sommarföretag
 

Lediga lokaler och mark

Letar du efter en lokal eller har du en lokal att hyra ut?

Vi samarbetar med Objektvision som samlar lediga objekt i kommunen. Objektvision är Sveriges största marknadsplats för lediga
lokaler och fastigheter.

Besök objektvision.se
 

Aktuella upphandlingar

Missa inte en god affär. Alla våra aktuella upphandlingar hittar du här. Där kan du också ta del av upphandlingar för Hultsfreds, Högsbys, Mönsterås, Vimmerbys och Västerviks kommuner.

 

Webbsida: oskarshamn.se
Servicecenter: 0491 880 00
Mejl:
kommunen@oskarshamn.se

Tipsa en vän om nyhetsbrevet!

 
Dela nyhetsbrevet:
 
Facebook Twitter LinkedIn
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma