Nyhetsbrev nr: 11

Läs brevet i din webbläsare

 
Logga för projekt Etableringstriss OHM
Flagga för Europeiska socialfonden
 

Glad sommar!

Gruppen i Oskarshamn firar midsommar.

Kursstarter

Startdatum för fjärde och sista gruppen är 8 augusti i Mönsterås och Högsby samt 10 augusti för Oskarshamn.

Deltagare i projektet rekryteras i första hand via kommunernas individ- och familjeomsorg.

Kontakt: Projektledare Elenor Håkansson nås via mejl elenor.hakansson@oskarshamn.se.

 

Prenumerera

Vill du också ta del av det här nyhetsbrevet? Mejla
etableringstriss@oskarshamn.se, så lägger vi till dig på listan.

Under juli månad tar vi som jobbar med Etableringstriss OHM ledigt och verksamheten med deltagare börjar om igen andra veckan i augusti.

Vi kan titta tillbaka på ett intensivt och spännande år! Under året har vi arbetat med ungefär 70 personer i våra kommuner varav de sista tjugo avslutar sitt projektdeltagande den här veckan. Projektmedarbetarna har gjort ett fantastiskt arbete! Vi har lärt oss mycket på vägen; hur man startar upp en helt ny verksamhet i tre kommuner samtidigt, anpassar verksamheten till smittskyddsrestriktioner, hur det administrativa i ett ESF-projekt fungerar och mycket, mycket mer. Men framför allt så har vi sett hur mycket det betyder för våra deltagare att ha ett sammanhang att höra till, att få använda svenska språket och att få lära sig i kurs och praktik hur vårt samhälle fungerar.

I vissa fall har deltagandet i projektet verkligen betytt en omstart. Av de 50 första deltagarna är det nio som har gått vidare till introduktionsjobb eller extratjänst, fyra har gått till timanställning eller sommarjobb, nio har fått motivation för att återvända till SFI och tre fortsätter på en folkhögskolekurs.

Några är fortsatt sjukskrivna eller föräldralediga och resten saknar känd sysselsättning, men oavsett vilket, så har alla haft någonstans att gå under en tid, fått utvecklas i språket, fundera över framtiden och lärt sig nya saker.

Under hösten kommer vi in i projektets sista fas och det börjar bli dags att summera och titta framåt. Vår utvärderare har identifierat några viktiga nyckelfaktorer för effekter som integration och ett närmande mot arbetsmarknaden. Det är den fysiska miljön; som bland annat innebär en mindre grupp, trygghet, lång tid och informell miljö, att kursinnehållet upplevs relevant och att språkträningen sker i ett sammanhang. Hur kan detta och andra erfarenheter användas vidare i våra kommuner? Det blir något att fundera vidare på under höstmånaderna!

Jag önskar dig en fin sommar och tack för att du följer med i vårt nyhetsbrev!

Hälsningar Elenor Håkansson, projektledare

 

Sista delen i projektet

Vår sista grupp går in i projektet 8 respektive 10 augusti. Deltagarna deltar i kurs fram till 18 november och därefter har de fyra till fem veckors praktik. Under december månad arbetar projektledare och projektekonom med att färdigställa projektets slutrapport och projektet är slut 31 december.

 

Spridningskonferens 

Om du vill veta mer om projektet är 22 november en dag att markera i almanackan! Vi kommer att ha en spridningskonferens i Oskarshamn där vi går igenom framgångar, motgångar och lärdomar i projektet på olika sätt. Programmet är ännu inte satt, en ”riktig” inbjudan kommer att gå ut under hösten, men boka gärna av förmiddagen redan nu.

 

Webbplats: Klicka här
Servicecenter: 0491 - 88 000
E-post:
etableringstriss@oskarshamn.se

Tipsa en vän om nyhetsbrevet!

 
Dela nyhetsbrevet:
 
Facebook
         

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Do not click this link

Skickat med Paloma