Nyheter från Mediapoolen- din mediecentral
 

Läs på webben

Jobba med trovärdig information

I det här nyhetsbrevet får du tips på resurser att använda för det källmedvetna, ämnesöverskridande arbetet i klassrummet. Källkritik utgör en stor del av vårt dagliga liv och att utveckla ett källkritiskt förhållningssätt kräver ständigt underhåll och utveckling. Som lärare kan du stötta dina elever till viktiga kunskaper i att kunna granska och möta det ständiga informationsflödet de översköljs av dagligen. Välkommen in på Digital Pedagogik och hitta material till din undervisning!

 

Till Digital Pedagogik

Källkritik med Orka Plugga

Orka Plugga har en hel serie där ni i korta avsnitt får lära er att granska och utvärdera källors trovärdighet.

Vad ska man tänka på när man delar material på nätet och hur upptäcker och hanterar man falska rykten?

Målgrupp: 7-9

Till serien
 

Mediearkivet- en trovärdig källa

Hur skiljer man egentligen på reklam, annonser och redaktionell text? Genom Digital Pedagogik har du tillgång Mediearkivet och kan bland annat läsa nästan all dagspress som ges ut i Sverige. Läs, ladda ner och jobba med nyheter där ansvariga utgivare står bakom innehållet. Scrolla längst ner på startsidan i Digital Pedagogik för att hitta Mediearkivet.

Till Mediearkivet

Några lektioner om källkritik

Använd våra färdiga lektioner som grund för att jobba med den digitala kompetensen. Ni får lära hur man tänker innan man delar något på nätet, hur man värderar information och vad upphovsrättsligt material innebär. Fler lektioner kommer!
Målgrupp: 4-9

Till lektioner
 

Rykten och fakta

Ryktet säger att mässlingsvaccin inte är nödvändigt. Är det verkligen sant? Den här serien fångar upp ett rykten och försöker sedan hitta relevant information för att urskilja vad som är sant eller falskt. En källkritisk utmaning, helt enkelt!

Målgrupp: 4-9

Till serien

Vi frågar Mediapoolens bibliotekarie Sara:

Varför är det bra att ta hjälp av en skolbibliotekarie när man vill lära sig mer om källkritik?

 

Som skolbibliotekarie lär du elever att navigera i flödet av information, men framför allt lär du dem om källtillit och vad det innebär. Genom diskussioner och övningar utifrån exempel från elevers vardag hjälper vi dem att utveckla nya strategier för att hitta korrekt information och inte minst, om olika sätt att avgöra om informationen är sann, om det är hela sanningen, och om källorna är pålitliga.


Att utveckla förmågor som ifrågasätter källor är nödvändigt för alla elever och som skolbibliotekarie stöttar du barn och unga (elever) både genom lektioner i klassrummet, via diskussioner i skolkorridoren och med samtal i biblioteket.

 

Skolverkets källkritiksguide

Informationssökning och källkritik ingår i digital kompetens. I skolans arbete med att utveckla elevernas digitala kompetens har samarbetet mellan lärare och skolbibliotekens personal en viktig roll att fylla. Det lyfts fram både i digitaliseringsstrategin och i läroplaner. Ta del av Skolverkets tips och råd för det källkritiska arbetet i skolan!

 

Skolverket
 

Surfarna: Källkritik

Hur kan man veta om ett recept som man hittar på nätet är bra? Vem som helst kan ju ha skrivit det!

Surfarna får lära sig att man alltid måste kolla upp fakta innan man litar på vad som står på nätet - och Algot får lära sig källkritikens fem frågor; vem, vad, när, varför och hur.

Målgrupp: F-3

Till filmen

Nyhetsbrevet

Fick du nyhetsbrevet av en kollega? Om du vill vara säker på att få nyhetsbrev direkt från oss i framtiden så kan du anmäla dig på vår hemsida: https://mediapoolen.se/nyhetsbrev/

Inga fler nyhetsbrev tack! Om du inte längre vill ha nyheter från oss kan du avregistrera dig här.

Facebook Instagram

Mediapoolen

Kylarvägen 7, Skövde
https://www.mediapoolen.se/
+0500 44 54 00
info@mediapoolen.se

HEMSIDA

WEBBSHOP

DIGITAL PEDAGOGIK

SENIORPORTALEN

Du får det här brevet som användare av Mediapoolen Västra Götaland ABs tjänster. Det kan vara som användare av Digital Pedagogik, Seniorportalen, vår webshop eller för att du har önskat att få information av oss. Du kan självklart få bli bortglömd av oss och tas bortfrån vårt register.

© 2020 Mediapoolen Västra Götaland AB

 

Avregistrera dig från Nyhetsbrevet

Do not click this link