Inga bilder? Klicka här

Nyhetsbrev 5 juni 2019

Deras forskning ledde till global nytta

Att arbeta med grundforskning är tålamodsprövande – det kan dröja decennier att nå konkreta resultat. Det vet mikrobiologerna Jan Holmgren och Ann-Mari Svennerholm som sedan 1970-talet forskat om koleravaccin. Idag är paret flerfaldigt prisade för sitt mångåriga arbete.

 

Akademisk nomad med känsla för naturen

 

Biologen Andreia Miraldo forskar om svenska insekters livsviktiga roll i ekosystemet. Hon beskriver sig själv som en nomad som reser dit hennes forskning tar henne. Hon har bland annat undersökt fröers egenskaper i Amazonas djungel och inventerat dyngbaggar på Madagaskar.

Anna Ilar ny bloggare i Curie

 

Hon bloggar om forsknings- och utbildningspolitiska frågor som ligger henne varmt om hjärtat. Anna Ilar är doktorand vid Karolinska institutet och vice ordförande för fackförbundet Sulf. På sin lediga tid gillar hon att träna, resa och besöka kattcaféer runt om i världen.

Gästblogg

Vad tjänar det till att vi pratar om lön?

ANNA ILAR
 

Gästblogg

Jag minns den ljufva tiden

JOHANNA BJÖRKLUN

Debatt

Sveriges unga akademi

Hur vet du det, Stephen Hwang?

 

Debatt

Ulf Sandström, KTH

Replik: Sammanhanget ger underlaget för slutsatserna

 

Missa inte heller:

 

Från hörnet slipar han forskningen med svärta

 

Efter 25 år som forskare började sociologiprofessorn Stefan Svallfors skriva ned sina erfarenheter av forskarvärlden. Sedan i januari är han huvudsekreterare för humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet.

Grundforskare = nyfiken och fri?

 

Grundforskning handlar om att finna ny kunskap, men begreppet har flera definitioner och uppläggen skiljer mellan olika forskningsfält. Mats Benner, professor i forskningspolitik, reder ut vad som är grundforskning och förklarar varför så få forskare tar ut svängarna numera.

Curie bevakar forskningsfrågorna du behöver ha koll på. Curie ger dig chansen att debattera forskningens villkor. Curie är en nättidning som ges ut av Vetenskapsrådet.

 

Kontakta redaktionen
E-post:
redaktionen@tidningencurie.se
Telefon: 08-546 44 000
Webb:
Besök vår hemsida

Avsluta din prenumeration

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter