Inga bilder? Klicka här

Nyhetsbrev 17 januari 2019

Akademisk frihet i kläm när politiker vill styra forskning

Nya forskningsinstitutioner anställer regeringslojala medarbetare utan akademiska meriter i Ungern. Och regeringen utser ekonomiansvariga vid universiteten. Syftet är att bli av med fritänkande forskare, menar Andrea Petö som är professor i genusvetenskap i Budapest. Även i Sverige finns politiska krafter som ifrågasätter viss forskning.

 

Lena Berggren ny bloggare i Curie

 

Hon bloggar om dagsaktuella frågor som rör hennes forskning och hur det är att ägna en stor del av sin tid åt folkbildning. Lena Berggren är universitetslektor vid Umeå universitet och forskar om fascism och antisemitism.

Gästblogg

Jag vet hur fascister tänker

 

Lena Berggren
 

Debatt

Torbjörn von Schantz, Lunds universitet

När får forskare ta politisk ställning?

Fler artiklar om akademisk frihet:

 

Friheten krymper i akademin

 

Den akademiska friheten minskar i flera av Europas länder. Det visar årliga mätningar i det internationella forskningssamarbetet V-dem. Sverige ligger bra till i deras mätningar. Men när det gäller institutionell frihet hamnar vi bland de sämre i Europa.

Ryska myndigheter motarbetar universitet

 

Den ryska forskningsvärlden är motsägelsefull. En minister får sin undermåliga avhandling godkänd och ett oberoende universitet trakasseras. Samtidigt satsar staten på att få med fem lärosäten bland de 100 högst rankade i världen.

Curie bevakar forskningsfrågorna du behöver ha koll på. Curie ger dig chansen att debattera forskningens villkor. Curie är en nättidning som ges ut av Vetenskapsrådet.

 

Kontakta redaktionen
E-post:
redaktionen@tidningencurie.se
Telefon: 08-546 44 000
Webb:
Besök vår hemsida

Avsluta din prenumeration

Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter