Nyhetsbrevet Hållbara Västerbotten

Miljömålsbrevet Hållbara Västerbotten nr 1 2024

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen Västerbotten logotyp
Header Hållbara Västerbotten
Bild på mediciner i olika färger.

Foto: Mostphotos

Tre inlandskommuner renar vattnet från läkemedelsrester

Läkemedel i vattenmiljön kan leda till negativa effekter på organismer. Men nu har kommunerna Sorsele, Storuman och Vilhelmina byggt reningsanläggningar för att rena vattnet från läkemedelsrester. Storumans anläggning är dessutom unik - inte bara för länet, utan för hela landet.

- Vi har byggt ett separat hus på cirka 100 kvadratmeter bredvid reningsverket, där vattnet renas från läkemedelsresterna. Den här fullskaliga lösningen är ovanlig, för oftast använder man sig av mindre containrar för reningsprocesserna. Här ligger vi i Storuman i framkant, säger Robin Olofsson, tekniskt ansvarig på Storumans kommun.

Vanliga kommunala reningsverk är inte byggda för att rena läkemedel. För fem år sedan beviljade därför Naturvårdsverket investeringsstöd till elva kommuner runtom i landet för att bygga reningsanläggningar för läkemedelsrester och mikroplaster - däribland Sorsele, Storuman och Vilhelmina. Att tre så närliggande kommuner i södra Lappland fick stöd beror på att Naturvårdsverket vill samla kunskap om vad som krävs för att rena avloppsvatten i olika miljöer med olika klimat.

De tre reningsanläggningarna i länet står nu alla klara. Anläggningen i Sorsele har redan varit igång i ett par år, men för både Vilhelmina och Storuman återstår testkörningar innan läkemedelsreningen kan sättas i drift under våren.

I Sorsele och Vilhelmina är anläggningarna så kallade containerlösningar. I Storuman är anläggningen för läkemedelsrening byggt intill reningsverket i Stensele. Vattnet kommer att ledas in i den separata reningsanläggningen, där det silas genom stora sandfyllda "tunnor". Därefter ska vattnet renas med hjälp av ozon och slutligen passera ett kolfilter, där läkemedelsrester som tidigare gick rakt ut i Uman kommer att fastna.

De tre inlandskommunerna har vidtagit åtgärder i rättan tid. I EU:s nya avloppsdirektiv, som kommer att presenteras inom kort, föreslås lagkrav på rening där läckage av läkemedelsrester kan skada känsliga miljöer.

Den här nyheten kopplar till miljömålet Giftfri miljö.

En person i regnkläder värjer sig mot kraftigt regn..

Foto: Mostphotos

Uppdatering av skyfallskartering

Framtidens kraftiga regn förväntas ställa till stora skador på mark och fastigheter. Nu ska Skellefteå och Hemavan få uppdaterade skyfallskarteringar för att kunna planera för säkrare byggen.

Länets skyfallskarteringar är i behov av uppdateringar. Under 2017 tog Länsstyrelsen Västerbotten fram de första skyfallskarteringarna för 30 tätorter i länet som ett stöd för arbetet med översvämningsrisker. Men sedan dess har mycket hänt.

- I Hemavan byggs mycket nytt. Där täcker inte de nuvarande skyfallskarteringarna områdena som byggs ut, till exempel runt Gondolliften. I Skellefteå byggs det också mycket och i hög takt. Där har kommunen uttryckligen bett oss om en uppdaterad skyfallskartering, säger Johanna Aeschbacher, klimathandläggare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Skyfallskarteringar visar vilka ytor som kan översvämmas vid extremt regn och kan användas som planeringsunderlag för riskhantering, beredskapsplanering, detaljplanering i tidigt skede och översiktsplanering.

- Kommunerna kan ha skyfallskarteringarna som underlag när de ska planera - speciellt där man ska förtäta i redan befintlig bebyggelse. Klimatförändringarna kommer leda till att skyfallen ökar och då måste kommunerna kunna veta vilka riskområdena är, säger Johanna Aeschbacher.

Det blir SMHI som kommer att ta fram uppdateringarna. Underlaget baserar sig bland annat på den nationella höjddatabasen, framtagen av Lantmäteriet. Resultatet läggs sedan in på Länsstyrelsens webb-GIS Västerbottenskartan och finns även för nedladdning på Länsstyrelsernas geodatakatalog.

Det är i första hand Skellefteå och Hemavan som kommer att få uppdaterade skyfallskarteringar, men andra kommuner i länet kan också bli aktuella för uppdateringar om det visar sig finnas behov av detta.

Den här nyheten kopplar till miljömålet God bebyggd miljö.

 

 
En bild på en internetsida med texten Åtgärdsplan för avrinningsområden i Västerbotten.

Foto: Länsstyrelsen Västerbotten.

StoryMap stöttar arbetet med miljökvalitetsnormer

Nu lanserar Länsstyrelsen Västerbotten en storymap - ett digitalt underlag - som kan användas av bland andra länets kommuner för att nå miljökvalitetsnormerna för vatten.

- Vi är många som tillsammans behöver hjälpas åt för att få ett bättre vatten i Västerbotten och samarbeten kring vattenfrågor är en möjlighet. Vår förhoppning är att åtgärdsplanen blir ett användbart verktyg för aktörer i länet för att planera och prioritera vattenarbetet i avrinningsområden. Vi vill också gärna ha synpunkter på hur åtgärdsplanen kan utvecklas, säger Gunilla Forsgren Johansson, vattenstrateg.

Storymapen "Åtgärdsplan för avrinningsområden i Västerbotten" lanseras den 15 mars, och är ämnad att vara ett stöd för kommuner, vattenråd, intresseorganisationer och myndigheter i arbetet med att nå miljökvalitetsnormer för vatten (MKN).

I storymapen finns texter, bilder och kartor som beskriver vattnets status och vilken påverkan som vattnet har, liksom åtgärdsbehov och underlag som kan användas för prioritering av vatten för åtgärder. I kartorna är det möjligt att zooma till avrinningsområden, vattenrådsområden, kommuner och hela länet. Dessutom redovisar åtgärdsplanen aktuella inventeringar och andra regionala underlag som kan användas som underlag för prioritering.

Underlaget till kartorna utgår från den information som finns i VISS- Vatteninformationssystem Sverige.

Åtgärdsplanen är en del i Länsstyrelsens uppdrag att genomföra en sektorsövergripande planering för genomförande av åtgärdsprogrammet för vatten 2022-2027.

Här hittar du Åtgärdsprogrammet. (Gäller från den 15 mars)

Den här nyheten kopplar till miljömålen Levande sjöar och vattendrag, Hav i balans samt levande kust och skärgård, Ingen övergödning och Grundvatten av god kvalitet.

 

En groda i vatten. Bredvid grodan står texten: Vill du bli naturkunnig? Gå vår kostnadsfria e-kurs.

Foto: Länsstyrelsen Östergötland.

Nya digitala kurser ska ge ökad kunskap och fler inventerare

Nu finns en digital utbildning för allmänheten som ska öka kunskapen om natur och biologisk mångfald. Bakom kursen står landets samtliga länsstyrelser. Förhoppningen är att fler ska inspireras att gå ut och göra inventeringar i naturen.

Den internetbaserade utbildningen Naturkunnig.se togs fram 2021 för att ta tillvara på naturintresset i svallvågorna av pandemin. Då var det ett samarbetsprojekt mellan fyra länsstyrelser, tillsammans med Naturvårdsverket, Lunds universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Men nu har samtliga länsstyrelser hoppat på tåget. Den 6 mars lanserades utbildningen av alla 21 länsstyrelser. Och intresset från allmänheten är stort. Redan innan nylanseringen hade närmare 3500 deltagare registrerat sig i pilotlänen.

- Vi ser att det nyvunna intresset för att vistas i naturen senaste åren kan tas tillvara genom att ge möjlighet till ökat naturkunnande hos allmänheten och frivilligrapportering av iakttagelser av flora och fauna. Detta är värdefullt då det ger bättre förutsättningar för att kunna följa de förändringar som sker i miljön som konsekvens av föroreningar och andra störningar i naturen, säger Fredrik Sjunnesson, samordnare för miljöövervakning på Länsstyrelsen Västerbotten.

Utbildningen ska öka intresset och kunskapen om växter och djur hos allmänheten. Men det finns också en förväntan om att få fler att registrera och rapportera iakttagelser gjorda i naturen, och på så sätt underlätta för exempelvis länsstyrelserna att få tag i duktiga inventerare.

Utbildningen utökas dessutom med två filmade digitala fältguidningar. Den ena filmen förklarar hur det går till att systematiskt studera vår- och hösttecken, så kallad fenologi. Den andra visar hur det går till när man studerar och rapporterar grodor och andra hotade djurarter.

Här hittar du Naturkunnig.se

Den här nyheten kopplar till miljömålet Ett rikt växt- och djurliv.

 

 
Tipsa en vän om miljömålsbrevet!
 
Sveriges miljömåls logotyper

Hållbara Västerbotten är ett utskick från Länsstyrelsen om

miljömålsarbetet som pågår hos olika aktörer i Västerbotten.

 

Kontakt:
agp.vasterbotten@lansstyrelsen.se

Facebook Instagram LinkedIn
 

Du får det här utskicket för att vi tror att du är intresserad av miljöfrågor.
Klicka här för att avregistrera din adress

 
Dekor Länsstyrelsen Västerbotten
Do not click this link

Skickat med Paloma