Nyhetsbrev från sakområde jämställdhet
Samhällsutvecklingsenheten, Länsstyrelsen Västerbotten
Nummer 3 2019

Visa nyhetsbrevet i din webbläsare

I månadens nyhetsbrev lyfter vi några goda exempel på det arbete som förs ute i länets kommuner och en rad nationella rapporter. Månadens jämställdhetsprofil är Guldstadens kvinnojour. Längst ned hittar ni vårt kalendarium med tips på kommande händelser.

JÄMSTÄLLDHETSPROFILEN

I denna serie lyfter vi fram personer och verksamheter med koppling till Västerbotten som på olika sätt verkat inom jämställdhetsområdet för att visa den breda kunskap och erfarenhet som finns i, eller kommer ifrån, vårt län.

Guldstadens kvinnojour

Guldstadens kvinnojour i Skellefteå är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell förening. De har ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och deras eventuella barn. De erbjuder stöd och rådgivning både per telefon och personlig kontakt. Guldstadens tjejjour arbetar med en anonym stödchatt och erbjuder samtalsstöd, råd och peppning för den som undrar, mår dåligt eller bara vill prata med någon. Tjejjouren jobbar även utåtriktat på skolor och fritidsgårdar. Tillsammans arbetar de för ett samhälle utan mäns våld mot kvinnor och barn.

 

Beskriv ert engagemang och arbete för jämställdhet

Guldstadens kvinnojour startades 2007 när Skellefteå kommun startade Centrum för Kvinnofrid. Tack vare ett gott samarbete med Skellefteå kommun och privatpersoners engagemang har vi efter uppstartsåren en stabil grund att stå på med ett antal anställda och bra skyddade boenden. 2014 startade Guldstadens tjejjour för att bättre nå ut till en yngre målgrupp, med fokus på förebyggande arbete direkt kopplat till kvinnojourens arbete - eftersom att unga tjejer aldrig ska behöva hamna där.

Mäns våld mot kvinnor och barn är världen över ett av våra största jämställdhetsproblem. Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år och vart tionde barn tvingas uppleva pappas våld mot mamma. Mörkertalet är dock stort. Vi på Guldstadens kvinno- och tjejjour arbetar aktivt för ett samhälle fritt från mäns våld mot kvinnor och barn. Vi arbetar med opinionsbildning och utbildning både för vuxna och unga främst genom våra skyddade boenden och chattar samt genom utåtriktat arbete.

Vilka jämställdhetsutmaningar står vi inför just nu

Civilsamhället utför en stor del av jämställdhetsarbetet, vilket är en stor tillgång då många organisationer ofta har en lång erfarenhet och stor kunskap i ämnet. En ständigt aktuell utmaning som detta utgör är dock att för många av dessa organisationer blir ett långsiktigt arbete svårt då verksamheterna är projekt- och bidragsfinansierade. Det leder till att kärnverksamheten blir lidande på grund av administration. Den största utmaningen är dock att frågan om mäns våld mot kvinnor inte ständigt har en plats högt upp på den politiska agendan, utan går i vågor beroende på vad som är “inne” eller inte. Hade frågan funnits högt upp på agendan och ständigt adresserats och hanterats hade arbetet mot mäns våld mot kvinnor varit normalt och inte radikalt och provocerande.

Dela med er av ett positivt exempel!

Vi inspireras av Nina Rungs och Peters Svenssons arbete som når alla målgrupper och som via Huskurage gör även bostadsbolag medvetna. Vi inspireras av Katarina Wennstam som outtröttligt sätter det skeva i hur olika kvinnor och män behandlas av rättssystemet under lupp. Vi inspireras av Linnea Claesson som trots enorma mängder hat och hot fortsätter kämpa för kvinnors rättigheter. Vi inspireras av alla som i tystnad brinner och agerar för att skapa ett jämställt samhälle fritt från våld.

REGIONALA NYHETER

Jämställdhetsutskottet i Umeå kommun utlyser projektmedel

För att synliggöra och uppmärksamma 30 års arbete för ett jämställt Umeå utlyser Jämställdhetsutskottet projektmedel för initiativ och aktiviteter som under 2019 på olika sätt uppmärksammar jämställdhetsfrågor i Umeå kommun.

För mer information, besök Umeå kommuns webbsida.

 
Ett liv fritt från våld: En dag om våldsprevention utifrån ett livscykelperspektiv

Länsstyrelsen Västerbotten bjuder in till Ett liv fritt från våld: Livscykelperspektiv på våldsprevention och våldsutsatthet onsdagen den 29 maj på Ansia Resort i Lycksele.

Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet under hela livet. Samtidigt vet vi att våld och konsekvenser av våld förekommer i alla samhällsskikt och i alla åldersgrupper. För att våldet ska upphöra behöver vi därför arbeta systematiskt och kunskapsbaserat i alla våra verksamheter.

Under dagen informeras det om våldsförebyggande metoder och arbetssätt för kommunala verksamheter, förskola, skola och äldreomsorg. Inbjudan vänder sig därför särskilt till politisk och kommunal ledning, verksamhetschefer, rektorer, skolchefer, för- och grundskolepersonal, chefer och personal inom äldreomsorg samt samordnare inom brottsförebyggande, jämställdhet och kvinnofrid verksamma i Västerbotten. Dagen kommer även att ta upp praktiska exempel och material kring arbete med våldsprevention från kommunala och civila aktörer. Anmälan öppnar i början av april på länsstyrelsens webbsida.

 
Sorsele bibliotek i samarbete med Perspektivbyrån

Perspektivbyrån är ett projekt för alla mellan 6 - 16 år som vill undersöka och tycka till om viktiga kultur- och fritidsmiljöer i sin närhet. Genom interaktiva och normkreativa deckarutredningar lämnar barn och unga sina synpunkter och avtryck. Den 12 - 13 mars besökte Perspektivbyrån Sorsele kommun för andra gången. Tillsammans med resultatet från tidigare besök i Sorsele kommer barnens utredning att ligga till grund för det fortsatta likabehandlingsarbetet på Sorsele bibliotek.

- Det kan ju vara svårt när man är en rätt så homogen grupp i personalen att se saker och ting ur andras perspektiv. Vad som är enkelt och självklart för oss är ju inte det för andra, säger Gunilla Andersson, bibliotekarie.

Perspektivbyrån drivs av Rättighetscentrum Västerbotten och Sensus och finansieras av Allmänna arvsfonden.

Foto: Andreas Nilsson

 
Skellefteå jubilerar med Kärleken är fri

Vi uppmärksammar att Skellefteå kommun och socialtjänst för tionde året i rad är huvudaktör för samverkansprojektet ”Kärleken är fri” i Skellefteå. Det är ett färdigt koncept framtaget av Rädda barnen och finansieras av Länsstyrelsen Västerbotten och individ- och familjeomsorgen i Skellefteå kommun med syftet att synliggöra barns och ungdomars rättigheter till ett liv fritt från våld, hot och övergrepp. Huvudfokus ligger under en vecka per år, men vissa år har det koncentrerats till 2 - 3 dagar, där gymnasieskolorna får besök av ”Kärleken är fri”. Det inleds med teater alternativt film som följs upp av klassrumsbesök. En viktig del i satsningen är att representanter från olika myndigheter och organisationer finns tillgängliga under dagarna för diskussion och samtal. Bland många samverkansparter återfinns bland annat Guldstadens kvinnojour, Polismyndigheten, Ungdomshälsan och Region Västerbotten.

- Det är fantastiskt att få komma ut och informera eleverna tillsammans med alla aktörer som de i nästa steg kan vända sig till för hjälp och stöd. Det här är en otroligt viktig förebyggande insats, säger Linda Larsson på Skellefteå kommun.

 
Fira demokratin!

Utställningen “Fira demokratin!” är en vandringsutställning från Sveriges riksdag som berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. Utställningen visas på museer i landet fram till december 2021. Premiären ägde rum på Västerbottens museum och kommer att visas där fram till 19 maj.

NATIONELLA / INTERNATIONELLA NYHETER

Vägledande filmer för att upptäcka våldsutsatthet

Nu finns sex nya dramatiserade kortfilmer för socialtjänsten som på ett konkret sätt visar hur medarbetare kan ställa frågor om våld för att upptäcka våldsutsatthet. Syftet med filmerna är att ge underlag till diskussion om hur frågor om våld kan ställas rutinmässigt.

Sedan tidigare finns tolv filmer om att ställa frågan om våld inom hälso- och sjukvården och tandvården som är producerade av NCK. De nya filmerna är producerade av NCK i samverkan med länsstyrelserna samt med stöd av Socialstyrelsen och Jämställdhetsmyndigheten.

Se filmerna på NCK:s webbsida.

 
Skogsstyrelsen listar framgångar och åtgärder för jämställdhetsarbetet

I en rapport som Skogsstyrelsen överlämnat till regeringen redovisas var skogssektorn står idag i relation till de jämställdhetspolitiska målen samt de målbilder för sektorn som formulerades i strategin 2011. Skogsstyrelsen skickar med en lista på framgångsfaktorer samt 17 åtgärdspunkter över vad som måste till för att komma framåt i jämställdhetsarbetet.

Läs hela rapporten på Skogsstyrelsens webbsida.

 
Hur har barn det?

Rapporten ”Hur har barn det? Om barns livssituation – trender, utmaningar och möjligheter” bygger på 77 500 kontakter från barn och unga till Bris under de senaste tre åren, samt aktuell forskning.

I rapporten lyfts de 10 vanligaste ämnena som barn och unga söker stöd för och där Bris föreslår insatser för att samhällets stöd ska bli bättre. Den är ett vittnesmål om hur det är att vara barn i Sverige idag.

Läs hela rapporten på Bris webbsida.

 
Podcast belyser människohandel för sexuella ändamål

RFSU dokumentär släppte nyligen ett avsnitt om de unga rumänska kvinnorna som åker till Sverige för att kunna försörja sig, men istället hamnar i organiserad brottslighet. Medverkar gör bland annat Jämställdhetsmyndighetens utredare Petra Tammert Seidefors och Mia Schyberg, regionkoordinator mot prostitution och människohandel i region Bergslagen.

Lyssna på avsnittet på RFSU:s webbsida.

 
Syns man inte, finns man inte – inblick i den svenska porrindustrin

Den ideella organisationen Talita släppte nyligen en rapport med syfte att exponera den svenska porrindustrin genom att kartlägga produktion och distribution samt inhämta mer kunskap om situationen för kvinnorna bakom skärmen. Talita erbjuder en väg ut ur prostitution, pornografi och människohandel för sexuella ändamål. De arbetar rehabiliterande, uppsökande och förebyggande samt driver skyddade boenden i Sverige och utomlands.

Läs hela rapporten på Talitas webbsida.

 

 

 

KALENDARIUM

4 april

Feminism i maktens rum?

Kvinnohistoriskt museum, Umeå

Vad har jämställdhetspolitiken gett och vad har det betytt för de lokalpolitiska jämställdhetsfrågorna? Vilket handlingsutrymme finns för feministiska strategier i lokalpolitiken?
Malin Rönnblom, professor i statsvetenskap och universitetslektor vid Umeå centrum för genusstudier samtalar med tidigare politiker och beredande tjänsteperson från kommunfullmäktiges jämställdhetsutskott i Umeå: Eva Arvidsson, Christina Bernhardsson, Björn Kjellsson, Eric Bergner och Margareta Berggren.

 

6 april

"Jag vill inte dö som hora" - om att sälja och köpa sex i Sverige

Kvinnohistoriskt museum, Umeå

Gabriella Kärnekull Wolfe, som startade uppropet #intedinhora, och hennes vän Saga föreläser utifrån sina erfarenheter av och kunskaper om kommersiell sexuell exploatering samt presenterar förslag och visioner från det nätverk som vuxit fram efter uppropet. Föreläsningen följs av ett kortare samtal där Umeå kvinno- och tjejjour och Eva Norlin, regionkoordinator i arbetet mot prostitution och människohandel samt Tomas Nyberg, Polismyndigheten deltar.

Arrangörer är Kvinnohusföreningen i Umeå i samarbete med Umeå kommun, Länsstyrelsen Västerbotten och Region Västerbotten. Fri entré, ingen föranmälan krävs.

 

9 april

Filmvisning av Safe Havens – om människohandel i Europa med efterföljande samtal

Filmstaden, Umeå

Välkommen på filmvisning av Frälsningsarméns dokumentär Safe Havens - om människohandeln i Europa. Anmälan sker på Frälsningsarméns webbsida.

 

25 april

Våldsutsatta HBTQI-personer – hatrelaterade trauman

Landstingshuset, Landstingsfullmäktige, Umeå

Rättighetscentrum Västerbotten, Sensus och Region Västerbotten arrangerar föreläsningsserien Ojämlikhetens pris - ohälsa som en konsekvens av diskriminering. En lunchföreläsning med Anneli Svensson, socionom och leg. Psykoterapeut kl. 11:30-13:00

 

28 april

Vernissage – Arbete hemma

Kvinnohistoriskt museum, Umeå

Välkommen till invigningen av utställningen Arbete hemma. I tre konstverk undersöker konstnären Petra Hultman det husmodersideal som skapades efter andra världskriget och frågan om vem det är som städar i våra hem. Konstnären är också på plats under vernissagen och deltar i ett samtal om utställningen. Kvinnohistoriskt museum bjuder på bubbel och snacks, livemusik av Mäkt.

 

2 maj

Regionalt jämställdhetsnätverk

Umeå

 

14 maj

Länsdelegationen

Umeå

 

22 – 23 maj

Se möjligheterna 2019 – En konferens om integration och delaktighet i samhället

Pite Havsbad, Piteå

Hur tar vi tillvara nyanländas erfarenheter och kompetens i vårt samhälle? Hur stödjer vi män, kvinnor, barn och unga att finna vägen till ett självständigt liv? Hur arbetar vi med allas rättigheter, skyldigheter och möjligheter? Konferensprogrammet kommer innehålla en mix av spännande talare och intressanta seminarier på olika teman som till exempel jobb, hälsa, diskriminering, jämställdhet och hedersrelaterat våld. Löpande uppdateringar om konferensen sker på Länsstyrelsens webbsida.

 

29 maj

Ett liv fritt från våld: Livscykelperspektiv på våldsprevention och våldsutsatthet

Ansia Resort, Lycksele

Se regional nyhet

 

Klicka här för att avregistrera din adress

Postman