Nyhetsbrev från sakområde jämställdhet
Samhällsutvecklingsenheten, Länsstyrelsen Västerbotten
Nummer 4 2019

Visa nyhetsbrevet i din webbläsare

I månadens nyhetsbrev tipsar vi om #killmiddag på två orter i länet och Jämställdhetsmyndighetens utlysning av medel. Månadens jämställdhetsprofil är Monica Burman. Längst ned hittar ni vårt kalendarium med tips på kommande händelser.

JÄMSTÄLLDHETSPROFILEN

I denna serie lyfter vi fram personer och verksamheter med koppling till Västerbotten som på olika sätt verkat inom jämställdhetsområdet för att visa den breda kunskap och erfarenhet som finns i, eller kommer ifrån, vårt län.

Monica Burman

Monica Burman är professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet. Hon utbildade sig till jurist och arbetade sedermera som domare, men närmade sig den akademiska världen på nytt för att så småningom bedriva egen forskning.

Monica Burman disputerade i rättsvetenskap 2007, utnämndes till docent i straffrätt 2010 och professuren tilldelades hon 2017. Med sin forskning vill hon belysa hur juridiken hänger ihop med olika maktstrukturer i samhället, bland annat genus och rasism, och hur förståelse och hantering av våldet kan förändras.

Beskriv ditt engagemang och arbete för jämställdhet

Jag fick på allvar upp ögonen för jämställdhetsfrågor när jag började studera juridik. Vi hade en lärare som gav oss möjlighet att problematisera juridiken utifrån ett könsperspektiv. Jag brukar säga att min erfarenhet visar hur viktigt det är att juristutbildningen erbjuder möjligheter till kritiska perspektiv på juridik och samhälle. Läraren i fråga, Gudrun Nordborg, blev drygt 10 år senare min kollega vid Juridiska institutionen när jag lämnade domarbanan för att fördjupa min förståelse av hur rättsväsendet fungerar och påverkar människors liv.

Vid Juridiska institutionen fanns en dynamisk och kritisk forskningsmiljö i genus och rätt som inspirerade mig att kritiskt granska straffrätten, så jag skrev en avhandling om straffrättens förmåga att producera jämställdhet när det gäller mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Därefter har jag forskat om mäns våld mot kvinnor även inom andra rättsområden, bl.a. den rättsliga ställningen och besvärliga situationen för kvinnor som immigrerat till Sverige för att leva med en man här och som utsätts för våld av denne man när de saknar permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Något jag verkligen uppskattar med det akademiska arbetet är att det kan ge möjligheter att undervisa framtida jurister, poliser och andra yrkesgrupper om mäns våld mot kvinnor och att samverka med myndigheter och organisationer i olika projekt och utbildningar. Intresset från bl.a. rättsväsendets sida har varierat rätt mycket över tid, men jag upplever att intresset för genusfrågor generellt och mäns våld mot kvinnor specifikt har ökat något under senare tid.

Vilka jämställdhetsutmaningar står vi inför just nu?

En mycket stor utmaning är de könskonservativa och nationalistiska strömningar som växer sig starka i världen och som hotar inte bara kvinnors rättigheter utan även mänskliga rättigheter för t.ex. barn, urfolk och hbtq-personer.

I Sverige kan vi se bl.a. att utrymmet för att uttrycka motstånd mot abort har ökat och att våld mot kvinnor kulturaliseras mer än tidigare, dvs. att våldet främst, ibland till och med enbart, förknippas med män som tillskrivs en annan kultur än den svenska ”jämställda” kulturen. En annan utmaning är det växande motståndet, även inifrån akademin, mot den våldskunskap som genusforskningen producerar. Många upplever också att det har blivit svårare att få forskningsmedel om forskningen ska bedrivas ur ett tydligt genus- eller jämställdhetsperspektiv.

För Västerbottens del tänker jag bl.a. på de ökade kraven på hälso- och sjukvårdens arbete med våldsutsatta kvinnor. Hur ska regionen hantera de särskilda problem som är förknippade med långa avstånd och minskad service i glesbygden? En annan utmaning är att hitta en balans mellan första linjens sjukvård och specialistmottagningar, inte minst med tanke på de enorma utbildningsbehov som uppstår om våldsutsatta kvinnor främst ska vara hänvisade till exempelvis hälsocentraler.

Dela med dig av ett positivt exempel!

Jag vill lyfta fram ICA Försäkring som har ändrat villkoren för överfallsskyddet i hemförsäkringen och som första försäkringsbolag tagit bort begränsningen i försäkringsskyddet när våldsutövaren ingår i samma hushåll. De har också infört ett omställningsskydd med omgående kontanta utbetalningar till den som flyr våld i hemmet och behöver pengar till exempelvis mat och nyinköp av kläder. Det ska bli intressant att följa hur bolaget kommer att tillämpa villkoren i försäkringen och om andra bolag tar efter.

 

REGIONALA NYHETER

#Killmiddag för yrkesverksamma i skogsbranschen

Du som är yrkesverksam inom skogsbranschen är välkommen till Killmiddag i Umeå den 6 maj och i Skellefteå den 13 maj. Killmiddag är ett forum för killar och män att prata om manlighet och jämställdhet utifrån egna erfarenheter. Varje tillfälle – ett nytt tema med utgångspunkt från Make Equals samtalsguider.

Arrangemanget är ett initiativ från yrkesverksamma inom skogsbranschen i Västerbotten, i samverkan med Studieförbundet Bilda och Länsstyrelsen Västerbotten.

 
Skogskollo 2019

Skogskollo är ett tredagarsläger som erbjuder tjejer, som börjar årskurs 5 och 6 till hösten, att prova på olika aktiviteter med skogen som tema. Ett av årets läger sker den 13 – 15 augusti i Burträsk, anmälan öppnar den 29 april klockan 18.

Läs mer på Skogskollos webbsida.

 
Anmälan öppen till temadag om våldsprevention

Som vi tidigare kunnat berätta i nyhetsbrevet arrangerar Länsstyrelsen Västerbotten temadagen Ett liv fritt från våld: Livscykelperspektiv på våldsprevention och våldsutsatthet den 29 maj på Ansia Resort i Lycksele.

Under dagen informeras det om våldsförebyggande metoder och arbetssätt för kommunala verksamheter, förskola, skola och äldreomsorg. Inbjudan vänder sig därför särskilt till politisk och kommunal ledning, verksamhetschefer, rektorer, skolchefer, för- och grundskolepersonal, chefer och personal inom äldreomsorg samt samordnare inom brottsförebyggande, jämställdhet och kvinnofrid verksamma i Västerbotten.

För mer information och anmälan, besök Länsstyrelsens webbsida.

NATIONELLA / INTERNATIONELLA NYHETER

Män som köper sex

För att komma i kontakt med manliga sexköpare skapade filmarna Ylva Johansson och Anna-My Novotny en annons på nätet där de utgav sig för att vilja sälja sexuella tjänster. 500 samtal och över 200 meddelanden från män strömmade in under den vecka som inspelningen skedde. Dokumentären ”Män som köper sex” visas just nu på SvtPlay.

 
Fokus på kultur- och teaterbranschens sociala arbetsmiljö

Med start under maj månad kommer Arbetsmiljöverket att genomföra inspektioner av den sociala arbetsmiljön på omkring etthundra teatrar och kulturarbetsplatser i bland annat Stockholmsområdet, västra samt södra Sverige.

Syftet med inspektionerna är att ta reda på om det förekommer kränkande särbehandling på arbetsplatserna och hur arbetsgivaren har agerat i sådana situationer, bakgrunden är bland annat de vittnesmål som kom fram i samband med #metoo.

 
Vetenskapsmannen inte kvinna

Stiftelsen Allbrights rapport ”Vetenskapsmannen inte kvinna” har granskat huruvida svenska universitet och högskolor har en kvantitativt jämställd professorskår.

Rapporten visar, bland annat, att trots att kvinnor utgör 60 procent av alla studenter, 47 procent av alla doktorander och 46 procent av alla lektorer så innehar de färre än var tredje professorstjänst.

Läs hela rapporten på Allbrights webbsida.

 
På djupet – om sex mot ersättning

Varför hamnar unga i den situationen att de säljer sex? Hur kan de få hjälp? Vilka signaler bör man ta fasta på och vilka frågor kan man ställa för att kunna stötta och hjälpa? Det är några av de frågor som diskuteras i ett nyligen släppt avsnitt av Socialstyrelsens podcast ”På djupet”. Samtalet finns att ta del av på Socialstyrelsens webbsida.

 
Jämställdhetmyndighetens utlyser medel om totalt 10 miljoner kronor

Jämställdhetsmyndighetens utlyser statsbidrag för jämställdhetsprojekt som kan sökas av ideella föreningar och stiftelser. Bidrag kan lämnas till nyskapande projekt som ligger inom ramen för regeringens mål för jämställdhetspolitiken som kan generera kunskap av värde för utvecklingen av jämställdhetsarbetet och inte kan finansieras med andra medel.

I utlysningen välkomnas ansökningar inom alla delmål, men särskilt ansökningar som handlar om ekonomisk jämställdhet för kvinnor med funktionsnedsättning eller förebyggande insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck inklusive könsstympning med målgruppen unga. Totalt finns 10 miljoner kronor att ansöka om, sista ansökningsdag är 2 maj.

Läs mer på Jämställdhetsmyndighetens webbsida.

KALENDARIUM

28 april

Vernissage – Arbete hemma

Kvinnohistoriskt museum, Umeå

Välkommen till invigningen av utställningen Arbete hemma. I tre konstverk undersöker konstnären Petra Hultman det husmodersideal som skapades efter andra världskriget och frågan om vem det är som städar i våra hem. Konstnären är också på plats under vernissagen och deltar i ett samtal om utställningen. Kvinnohistoriskt museum bjuder på bubbel och snacks, livemusik av Mäkt.

 

2 maj

Jämställdhetsnätverket

Umeå

 

5 maj

Regnbågsfamiljernas dag

Umeå stadsbibliotek, Väven

Den 5 maj firas Regnbågsfamiljernas dag. Dagen är till för att uppmärksamma hbtq-personer och deras familjer. Kom och pyssla på temat familj och regnbågar, dansa disco i Sagorummet och få tips på regnbågsböcker för olika åldrar.
Arrangeras i samarbete med RFSL Umeå

 

6 maj

#Killmiddag för yrkesverksamma i skogsbranschen

Umeå

Se regional nyhet

 

13 maj

#Killmiddag för yrkesverksamma i skogsbranschen

Skellefteå

Se regional nyhet

 

14 maj

Länsdelegationen i jämställdhet

Umeå

 

Gen(i)us 2019

Karlstad CCC

Konferensen Gen(i)us 2019 går av stapeln 14 maj i Karlstad och erbjuder en mix av föreläsningar, uppträdanden och samtal. Bland annat årets superkommunikatör, jämställda aktieportföljer som krossar börsindex och viktigt samtal om manlighet. Löpande uppdateringar om konferensen sker på Region Värmlands webbsida.

 

22 – 23 maj

Se möjligheterna 2019 – En konferens om integration och delaktighet i samhället

Pite Havsbad, Piteå

Hur tar vi tillvara nyanländas erfarenheter och kompetens i vårt samhälle? Hur stödjer vi män, kvinnor, barn och unga att finna vägen till ett självständigt liv? Hur arbetar vi med allas rättigheter, skyldigheter och möjligheter? Konferensprogrammet kommer innehålla en mix av spännande talare och intressanta seminarier på olika teman som till exempel jobb, hälsa, diskriminering, jämställdhet och hedersrelaterat våld. Löpande uppdateringar om konferensen sker på Länsstyrelsens webbsida.

 

Klicka här för att avregistrera din adress

Postman