Aktuellt om jämställdhet 5 2019

Nyhetsbrev från sakområde jämställdhet
Samhällsutvecklingsenheten, Länsstyrelsen Västerbotten
Nummer 5 2019

Visa nyhetsbrevet i din webbläsare

I månadens nyhetsbrev uppmärksammas bland annat flera regionala aktiviteter och nyheter från regeringen. Månadens jämställdhetsprofil är Bella Lawson. Längst ned hittar ni vårt kalendarium med tips på kommande händelser.

JÄMSTÄLLDHETSPROFILEN

I denna serie lyfter vi fram personer och verksamheter med koppling till Västerbotten som på olika sätt verkat inom jämställdhetsområdet för att visa den breda kunskap och erfarenhet som finns i, eller kommer ifrån, vårt län.

Bella Lawson

Bella Lawson kom till Umeå 1998 för att studera, vilket resulterade i en fil.mag. i statsvetenskap och franska, och blev sedan kvar i tjugo år. Hon har arbetat som mångkulturkonsulent inom dåvarande landstinget och som kulturstrateg med ansvar för jämlikhetsfrågor på Region Västerbotten. 2005 startade hon föreningen Kulturstorm med Elmira och Ramona Zadissa för att nå ut med kultur till barn och unga inom underrepresenterade grupper. Hon är även ledamot i Stiftelsen Svensk-isländska samarbetsfonden. Sedan snart ett år arbetar hon som handläggare med ansvar för nationella minoritetsfrågor vid Kulturrådet i Stockholm.

Foto: Hans Alm

Beskriv ditt engagemang och arbete för jämställdhet

Jag har varit intresserad av rättighetsfrågor sedan barnsben. Jag kommer från en familj där politik och samhällsfrågor alltid varit levande. Vi flyttade till min pappas hemland Togo 1989, när han var klar med sin avhandling i statsvetenskap. Han engagerade sig politiskt i oppositionen, men den otrygga och kaotiska politiska situationen i landet gjorde att vi inte kunde bo kvar. Vi bodde en kort period i Finland, där min mamma kommer ifrån, och sedan en kort period i Benin. Därefter bodde vi två år i Zambia, där fick min mamma jobb på FN och min pappa vid universitetet. Min pappa gav inte upp, så vi bodde återigen i Togo 1996 – 1998 men situationen blev ohållbar och vi flyttade tillbaka till Sverige igen.

Har alltid befunnit mig i ett mellanförskap, det vill säga, alltid haft en känsla av inte riktigt tillhöra någonstans. I Sverige anses en inte vara svensk pga. ens utseende och i min pappas hemland - trots att en anses vara därifrån - hade jag alltid en känsla av att vara annorlunda.

När jag sedan flyttade tillbaka till Sverige 1998 blev det uppenbart för mig att många inte såg mig som svensk. Har varit med om en hel del rasism och diskriminering, framförallt i mitt yrkesliv, vilket gjort mig medveten om frågorna och än mer intresserad och fast besluten att arbeta för att skapa förändring.

Vilka jämställdhetsutmaningar står vi inför just nu?

Jag ser jämställdhet som en del av jämlikhetsarbetet och kan inte se att vi enbart arbetar med jämställdhet. Eller rättare sagt så tycker jag att en ska ha ett intersektionellt perspektiv när en närmar sig frågor om jämställdhet. Jag har inte känt mig hemma inom de kretsar som arbetar med jämställdhet för jag har inte känt att de vänder sig till mig, eller oss, som rasifieras i Sverige som icke-vita. En stor utmaning är hur jämställdhetskampen ska lyckas inkludera icke-vita. I det vill jag även lägga till klassperspektivet som också är viktigt, men även hbtqi.

Dela med dig av ett positivt exempel!

Elmira och Ramona Zadissa är personer som inspirerar mig, de har i mer än 20 år arbetat för att förändra vårt samhälle till det bättre. De har ideellt engagerat sig för att stötta personer och grupper, framförallt unga kvinnor och nyanlända, som stått utanför samhället. De har startat alltifrån simkurser, innebandylag, kulturprojekt och mycket mer. Deras arbete har alltid grundat sig i ett intersektionellt perspektiv. Idag är de bosatta i Cambridge och fortsätter att driva projekt. I slutet av maj anordnar de Queer Qandi fest som är fyra dagar av konst, kultur, samtal och aktivism för att hylla rasifierade hbtqi personer. Festivalen syftar till att skapa utrymme där rasifierade hbtqi personer skapar egna narrativ och representationer och skapar en gemensam plattform tillsammans.

 

REGIONALA NYHETER

5 miljoner till forskning om våld mot personer med funktionsnedsättning

Fredinah Namatovu, forskare på CEDAR på Umeå universitet, har fått 5 miljoner kronor för ett fyraårigt forskningsprojekt om hur personer med funktionsnedsättning drabbas av våld i nära relationer, och om vilken beredskap samhället har för att stötta de som utsätts.

I projektet ska Namatovu och en forskargrupp undersöka dels hur olika stödinsatser i det svenska samhället hanterar behoven hos människor med funktionsnedsättning som utsätts för våld och dels hur våld kan förhindras med förbättrade stödinsatser.

 
Dialogmöte om diskriminering på bostadsmarknaden

Diskrimineringsombudsmannen (DO) bjuder in till ett dialogmöte i Umeå den 12 juni för att samtala om erfarenheter av diskriminering på bostadsmarknaden. Målgrupp är personer och organisationer som verkar inom civilsamhället i Umeå, om er organisation eller nätverk borde vara med på mötet men inte fått någon inbjudan får det gärna meddelas. Sista anmälningsdag är 27 maj. Dialogmötet anordnas med hjälp av Rättighetscentrum Västerbotten som under dialogmötet kommer att berätta om sin verksamhet.

Läs mer på DO:s webbsida.

 
Utställning om #metoo i Skellefteå

En kod som förändrar världen #metoo är en utställning som producerats av Tekniska museet i samarbete med Spektra Design, Christopher Kullenberg, initiativtagare och vittnen under #teknisktfel och #metoo. Utställningen synliggör den teknik som möjliggjort metoo-uppropens genomslag, och visualiserar förloppet från det att begreppet myntades 2006 fram till idag.

Som första ort utanför Stockholm visas utställningen på olika platser i Skellefteå från slutet av maj till slutet av augusti. Först ut är Nordsken, Skandinaviens största spelfestival som hålls på Skellefteå Kraft Arena 30 maj - 1 juni. På Nordsken kommer även Women’s Esports League-finalerna att hållas. Detta arrangeras av Female Legends, vars mål är att tjejer ska vara en självklar del av e-sporten och att det ska vara jämställt på proffsscenen.

 
En lesbisk odyssé på turné

Kom och besök det rullande muséet som är en del i projektet "Myter och Verkligheter - en Lesbisk Odyssé".

Ta del av norrländsk lesbisk historia, skriv eller sy in dig själv i historien i något av muséets konstverk, fika på kaffe och hallongrotta, och framför allt: var en del av den lesbiska gemenskapen.

I samarbete med Västerbottens Regionbibliotek.

Turnéplan:

Åsele bibliotek - 27 maj kl. 13-15 & 17–19
Vilhelmina bibliotek - 28 maj kl. 12-17
Dorotea bibliotek - 29 maj kl. 14-18
Storuman bibliotek - 31 maj kl. 11-15
Sorsele bibliotek - 3 juni kl. 11-14
Malå bibliotek - 4 juni kl. 10.30-14.30
Norsjö bibliotek - 5 juni kl. 11-15
Lycksele bibliotek - 7 juni kl. 13-17

Läs mer på projektets webbsida.

 
Standupkollo för tjejer/icke binära i augusti

Den 6 - 8 augusti har tjejer/icke binära mellan 16 - 25 år chansen att delta i en nybörjarkurs i stand up i Umeå. Kursen kräver inga förkunskaper utan är till för den som vill bli bekvämare inför att tala offentligt, är nyfiken på stand up eller i hemlighet alltid drömt om att bli komiker. Kursen arrangeras av Fanny Stand Up och sker i samarbete med Studieförbundet Bilda och Kulturcentrum för barn och unga.

För mer information och anmälan, besök Fanny Stand Ups webbsida.

 
KILLARNA - föreställning och eftersnack i Vilhelmina

Den hyllade föreställningen KILLARNA, om vänskap och maskulinitetsnormer, kommer till Vilhelmina Folkets Hus den 3 juni kl. 18. Föreställningen följs av eftersamtal om vänskap utifrån konceptet #killmiddag med samtalsguider framtagna av Make Equal. Alla från 13 år och uppåt är välkomna att delta på detta kostnadsfria arrangemang som är ett initiativ från Studieförbundet Bilda i samverkan med Ögonblicksteatern, Vilhelmina Folkets hus, Vilhelmina kommun och Länsstyrelsen Västerbotten.

Foto: Johan Gunséus

 
Kod

I utställningen Kod använder konstnären Kristina Müntzing bilder ur textilindustrins historia som hon strimlar sönder och väver samman till nya mönster. Utställningen ingår i ett längre konstnärligt forskningsprojekt där Müntzing undersöker kommunikation och hemliga språk genom referenser till textilindustrins historia och framväxten av socialistiska rörelser.

25 maj - 13 oktober visas utställningen Kod på Kvinnohistoriskt museum.

Foto: Kristina Müntzing

 

NATIONELLA / INTERNATIONELLA NYHETER

Jämställdhetsmyndigheten blir kvar

Regeringen anser att Jämställdhetsmyndigheten ska finnas kvar och föreslår i vårändringsbudgeten för 2019 att Jämställdhetsmyndigheten får 40 miljoner kronor till sitt förvaltningsanslag.

 
Statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Regeringen har gett Statistiska centralbyrån (SCB) i uppdrag att ta fram och redovisa statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning. SCB ska se över definitionen av funktionsnedsättning och ta fram en definition som kan användas som grund för nationell statistik och undersökningar. SCB ska kartlägga, analysera och samlat redovisa hur de bedömer att statistiken behöver utvecklas för personer med funktionsnedsättning. I arbetet ska myndigheten samtala med Myndigheten för delaktighet, funktionshindersrörelsen och andra relevanta och berörda aktörer.

 
Satsning för att fler utrikesfödda kvinnor ska arbeta

Regeringen har beslutat om omfördelning av medel till Arbetsförmedlingen, vilket bland annat ska möjliggöra att fler utrikesfödda kvinnor tar sig in på arbetsmarknaden. Detta är en särskilt utsatt grupp på arbetsmarknaden, med låg sysselsättningsgrad. Arbetsförmedlingen ska även redovisa resultaten av de åtgärder som myndigheten vidtagit avseende att öka sysselsättningen och minska arbetslösheten för utrikesfödda kvinnor.

 
Näthatshjälpen

Make Equal står bakom det nya verktyget och webbplatsen Näthatshjälpen som är till för dig som utsätts eller ser andra utsättas för näthat. Det är också till för civilsamhällets organisationer så att de kan få stöd och hjälp i hur det är möjligt att arbeta förebyggande mot näthat. I verktyget finns faktatexter, guider, tips och micro-aktivism-posters. För detta arbete har Make Equal fått projektstöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

 
Vit, svart eller brun – handbok om aktiva åtgärder kopplat till hudfärg

Länsstyrelsen i Stockholms län har lanserat ”Vit, svart eller brun – handbok om aktiva åtgärder kopplat till hudfärg”. Handboken riktar sig till arbetsgivare och organisationer, den ska ge kunskap och verktyg för att implementera aktiva åtgärder utifrån hudfärg på arbetsplatser. Handboken har utvecklats inom projekt Vidga med syftet att främja en jämlik regional tillväxt i Stockholmsregionen, genom att synliggöra och motverka de skillnader som finns på arbetsmarknaden mellan vita svenskar och svenskar som tillhör synliga minoriteter.

Ta del av handboken på Länsstyrelsens webbsida.

Foto: Ulrika Djerw

 
Nya filmer om jämställdhetsintegrering

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har lanserat två nya filmer som exemplifierar hur det är möjligt att arbeta med jämställdhetsintegrering; jämställd cykelplan i Jönköping och jämställd musikskola i Eskilstuna.

 
Porrens drivkrafter

Denna kanadensiska dokumentär frågar sig hur dagens pornografi egentligen ser ut, och vad den har för effekt på barn, tonåringar och föräldrar - och på branschens porrstjärnor. Dokumentären beskrivs som ett försök att få ungdomar och deras föräldrar att se hur det ökade porrmissbruket världen över påverkar dem, och hitta sätt att minska ungdomars missbruk av porr. Se dokumentären på SvtPlay.

 

KALENDARIUM

27 maj – 7 juni

Lesbisk odyssé på turné

Se regional nyhet

 

29 maj

Ett liv fritt från våld: En dag om våldsprevention utifrån ett livscykelperspektiv

Lycksele

 

30 maj – 1 juni

#metoo - en kod som förändrade världen

Skellefteå

Se regional nyhet

 

3 juni

KILLARNA - föreställning och eftersnack

Vilhelmina Folkets Hus

Se regional nyhet

 

12 juni

Dialogmöte om diskriminering på bostadsmarknaden

Umeå Folkets Hus

Se regional nyhet

 

6 - 8 augusti

Stand up kollo för tjejer/icke binära

Umeå

Se regional nyhet

 

6 september

Boostingdag om att utbilda om mäns våld mot kvinnor och FREDA bedömningsmetoder

Stockholm

Boostingdagen vänder sig till yrkesverksamma i hela landet som deltagit i länsstyrelsernas utbildning Att leda kurser om mäns våld mot kvinnor, Kollega utbildning i FREDA bedömningsmetoder eller har i uppdrag att inom kommun/hälso- och sjukvård utbilda inom ovan nämnda områden. I samverkan med Länsstyrelserna och Nationellt Centrum för kvinnofrid (NCK). Sista anmälningsdag är 30 augusti. För mer information och anmälan, besök länsstyrelsens webbsida.

 

 

Klicka här för att avregistrera din adress

Postman