I månadens nyhetsbrev uppmärksammas bland annat Länsstyrelsen Västerbottens kommande informationssatsning under en vecka fri från våld

Nyhetsbrev från sakområde jämställdhet
Samhällsutvecklingsenheten, Länsstyrelsen Västerbotten
Nummer 8 2019

Visa nyhetsbrevet i din webbläsare

I månadens nyhetsbrev uppmärksammas bland annat Länsstyrelsen Västerbottens kommande informationssatsning under en vecka fri från våld och regeringens nya satsningar inom jämställdhetspolitiken. Månadens jämställdhetsprofil är Josefine Wallenå. Längst ned hittar ni vårt kalendarium med tips på kommande händelser.

JÄMSTÄLLDHETSPROFILEN

I denna serie lyfter vi fram personer och verksamheter med koppling till Västerbotten som på olika sätt verkat inom jämställdhetsområdet för att visa den breda kunskap och erfarenhet som finns i, eller kommer ifrån, vårt län.

Josefine Wallenå

Josefine Wallenå är projektledare för ett kommunikationsprojekt på spelhobbyförbundet Sverok. Hon arbetar med inkludering och mångfald, och för att bredda bilden av vem samhället ser som en gamer. Josefine har arbetat ideellt i olika föreningar de senaste åtta åren, senast i föreningen Female Legends som arbetar för att inkludera tjejer och icke-binära inom gamingvärlden med målsättningen att de ska vara en självklar del av e-sporten. Under 2018 startade de upp Women's Esports League för att ge tjejer en tävlingsarena där de kunde fokusera på att utvecklas som individ och lag, istället för att lägga energi på rädslan att bli trakasserad. De driver ett mentorskaps-

program för att få in fler unga tjejer i spelbranschen, och ett treårigt projekt där de arbetar med lägerverksamhet för unga tjejer samt utbildning för vuxna som arbetar med ungdomar.

Beskriv ditt engagemang och arbete för jämställdhet

Jag har sedan jag var liten engagerat mig kring frågor om jämställdhet och likabehandling, men egentligen utan att veta om det. När jag i tonåren fick ett växande intresse för datorspel insåg jag att det fanns platser som inte alls var så inkluderande, många jag mötte online ansåg att tjejer inte skulle spela spel - något jag aldrig tidigare reflekterat över. Jag kunde inte kunde tolerera att bli trakasserad för min spelförmåga, sexuellt trakasserad samt utkastad från spelet av mina medspelare – och allt utifrån mitt kön. Jag insåg att jag, men även många runt mig, inte kunde utföra vårt fritidsintresse på det sätt som skaparna tänkt och att jag inte alls inkluderades av andra spelare. Det fick mig att vilja förändra och förbättra kulturen inom gamingvärlden, och det var så jag började engagera mig i Female Legends - där mitt arbete med jämställdhet kom igång på riktigt.

Vilka jämställdhetsutmaningar står vi inför just nu?

Inom spelvärlden tar vi oss sakta framåt. Fler kvinnliga profiler får ta plats bakom kameran och fler kvinnliga utövare syns i tävlingssammanhang, men det är fortfarande väldigt begränsat och vi är inte nöjda ännu. Det är upp till alla aktörer inom spelbranschen att ta sitt ansvar för att arbeta med inkludering och jämställdhet. Vi måste fortsätta ställa krav på spelskaparna, turneringsarrangörer, sponsorer och spelare, från den lilla aktören till den stora. Vi är alla en del av förändringen.

Satsningar som görs för, och riktar sig mot, kvinnor inom e-sporten får ofta kritik. När till exempel Sveriges största aktör inom e-sport- och LAN-event satsar pengar på en turnering för tjejer är det inte pengar som tas ifrån en turnering som annars hade varit öppen för män. Det är pengar som existerar för att aktörer och sponsorer insett vikten av att rikta sig mot de övriga 50 procenten av spelarna, för att en dag kunna göra event där alla känner sig välkomna. Vi måste alla inse vikten av representation och vad det kan betyda för dagens unga tjejer att se andra tjejer som expertkommentatorer, proffs eller analytiker inom e-sporten.

Dela med dig av ett positivt exempel!

LEIA - Nätverket för spelande tjejer. De jobbar för inkludering och för trygghet inom spelvärlden och för att de som identifierar sig som tjej ska kunna delta i spelhobbyn och känna sig hörd, inkluderas och med en möjlighet att utvecklas. De skapar mötesplatser genom sina nätverksträffar som skapar en samhörighet och deras mentorskapsprogram utvecklar tjejer till att ta mer plats och våga satsa på sitt intresse för spel - oavsett om det handlar om att spela på fritiden eller en karriär inom spelbranschen.

REGIONALA NYHETER

Länsstyrelsen Västerbotten vill uppmärksamma länets våldsförebyggande arbete

En vecka fri från våld lanserades ursprungligen av organisationerna MÄN och Unizon på ett nationellt plan och har spridit sig till lokal nivå runtom i landet. Syftet är att uppmärksamma vikten av ett våldsförebyggande arbete och under vecka 49 anordnar kommuner, kvinnojourer och många andra aktörer olika aktiviteter. Länsstyrelsen Västerbotten vill lyfta fram det arbete som bedrivs runtom i länet under hela året, gärna tillsammans med tips på aktiviteter som sker under vecka 49, detta kommer vi att göra i våra sociala kanaler. Om er verksamhet är intresserad av att medverka, kontakta linnea.konradsson@lansstyrelsen.se senast 31 oktober.

Ange vad ni vill lyfta fram och varför, samt skicka ett urval av bilder med god upplösning. Länsstyrelsen förbehåller sig rätten att välja ut medverkande, och strävar efter en bred representation från länet gällande kommun och typ av verksamhet.

 
Kvinnor och män i belysning 2019

Nu har den nya regionala statistiken levererats och trycks i dagarna. Redan nu kan du läsa den digitala statistikboken på Länsstyrelsens webbsida.

Fickfaktan är ett kunskapsunderlag som synliggör skillnader och likheter mellan kvinnors och mäns makt, möjligheter och livsvillkor i Västerbotten. I kommande nyhetsbrev kommer vi att fördjupa oss i statistikboken utifrån dess teman.

Vill din arbetsplats eller organisation beställa den tryckta boken, kontakta monica.forsman@lansstyrelsen.se

 
Dina friheter och ditt skydd i Sverige

Rättighetscentrum Västerbotten har tagit fram grundutbildningen ”Dina friheter och ditt skydd i Sverige” med stöd av Länsstyrelsen Västerbotten. Utbildningen riktar sig till dig som är ny i Sverige men också till dig som vill ha grundläggande kunskap om den svenska grundlagen och dess viktiga principer om jämlikhet, alla människors lika värde och icke-diskriminering. Kontakta Rättighetscentrum om du önskar få utbildningen i PowerPoint-format eller är intresserad av att de kommer och håller denna utbildning hos er. Det är även möjligt att kostnadsfritt ladda ned utbildningen och manus på Rättighetscentrums webbsida.

 
Vernissage för Schyssta killar

Välkommen på vernissage den 5 oktober av utställningen Schyssta killar – Vad är en schysst kille egentligen? på Kvinnohistoriskt museum. Utställningen är resultatet av omfattande researcharbete med undersökningar, studier och statistik. Till sin hjälp har konstnären Linea Matei använt en enkät med frågan: Vad förlorar du på att vara man/uppfostras till man? Svaren, tillsammans med statistik och referenser till olika studier, gestaltas i form av textila citat och ljud.

Foto: Elin Kudo

NATIONELLA / INTERNATIONELLA NYHETER

Brottsoffermyndigheten firar 25 år som myndighet

Brottsoffermyndighetens tjugofemårsjubileum högtidlighålls genom en konferens på Norra Latin i Stockholm den 15 oktober. Programmet vänder sig främst till dig som är verksam inom rättsväsendet, kommuner och landsting, andra myndigheter samt till forskare och politiker. Sista anmälningsdag är 4 oktober.

För mer information och anmälan, besök Brottsoffermyndighetens webbsida.

 
Digitala verktyg för jämställdhet och inkludering

Nyligen lanserades en forskningsrapport om hur digitala verktyg för jämställdhet och inkludering kan utformas, spridas och användas inom näringsliv, civilsamhälle och offentlig sektor. Rapporten är författad av professor Malin Lindberg i dialog med verktygsutvecklare i hela landet. Vid ett seminarium den 15 oktober på Luleå tekniska universitet presenterar hon studiens resultat och några exempel på verktyg, tillsammans med Paula Wennberg från Gender Contact Point/Gender Smart Arena. Deltagandet är kostnadsfritt men föranmälan krävs.

 
Ökad satsning på jämställdhetspolitiken

Regeringen har föreslagit att det tillförs ytterligare 155 miljoner kronor till genomförandet av jämställdhetspolitiken. Av dessa är 45 miljoner öronmärkta för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, 10 miljoner ska gå till arbetet mot mäns våld mot kvinnor och 100 miljoner kronor till de ideella kvinno- och tjejjourerna. Medlen ska gå till förstärkta insatser inom ramen för regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck.

 
Stärkt arbete mot prostitution och människohandel

Regeringen ger Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att stärka arbetet mot prostitution och människohandel med barn och unga respektive vuxna i Sverige, samt kartlägga omfattningen av prostitution och människohandel för sexuella ändamål bland både barn och vuxna i Sverige. Jämställdhetsmyndigheten ska redovisa goda exempel på insatser och samverkan mellan myndigheter, kartlägga lokala och regionala insatser, samt samla in och sprida kunskap och stödmaterial till yrkesverksamma om hur de ska agera i ärenden där barn och unga respektive vuxna utnyttjats eller riskerar att utnyttjas i prostitution eller människohandel.

 
Forum jämställdhet 2020

Forum Jämställdhet är Sveriges största jämställdhetskonferens. 2020 genomförs konferensen den 5 - 6 februari på Elmia i Jönköping. För första gången har Forum Jämställdhet ett ytterligare tema förutom jämställdhet som löper genom hela programmet. Temat är Agenda 2030. Lokala värdar är Jönköpings kommun och Region Jönköpings län.

För mer information och anmälan, besök konferensens webbsida.

KALENDARIUM

1 oktober

Regionalt Jämställdhetsnätverk

 

3 oktober

Kvinnofrid i en digital värld

Östersund

Konferensen är fullbokad

 

5 oktober

Vernissage för Schyssta killar

Kvinnohistoriskt museum, Umeå

Se regional nyhet

 

14 oktober

Riva hinder

Studion, Umeå Folkets Hus

Länsstyrelsen Västerbotten, Brottsoffermyndigheten, Umeå kommun, Region Västerbotten, Funktionsrätt Västerbotten och Kvinno- och tjejjouren i Umeå bjuder tillsammans in till temadagen Riva hinder den 14 oktober. En temadag om våld i nära relationer som arrangeras för fjärde året i rad och som vänder sig till dig som i ditt yrkesarbete eller i ideellt arbete möter personer med funktionsnedsättning. Årets tema är samhällets bemötande och stöd till personer med funktionsnedsättning och deras närstående. Riva hinder äger rum i Umeå men sänds också via webben.

För mer information och anmälan, besök Umeå kommuns webbsida.

 

15 oktober

Brottsoffermyndighetens 25-årsjubileum

Norra latin, Stockholm

Se nationell nyhet

 

15 oktober

Digitala verktyg för jämställdhet och inkludering

Luleå tekniska universitet

Se nationell nyhet

 

17 oktober

Jämställt föräldraskap – gynnar arbetstagare och arbetsgivare

Umeå

Anmälan till konferensen om jämställt föräldraskap i Umeå den 17 oktober är nu öppen. Konferensen riktar sig till dig som är arbetsgivare, HR-strateg, facklig representant eller motsvarande. Under dagen får du ta del av konkreta förslag, fakta och forskning för hur arbetet för att främja ett jämställt föräldraskap kan bedrivas. Konferensen sker i samverkan med Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF).

För mer information och anmälan, besök Länsstyrelsens webbsida.

 

31 oktober

Länsdelegationen i jämställdhet

 

14 - 16 november

Mänskliga Rättighetsdagarna

Linköping Konsert och Kongress

Runt 200 programpunkter, 500 medverkande och ett 80-tal utställarorganisationer kommer att finnas på plats under MR-dagarna för att belysa frågor som rör olika aspekter av hälsa som en mänsklig rättighet.

 

21 november

Konferens med fokus på våld mot barn och traumatisering

Umeå Folkets Hus

Hur kan vi upptäcka och bemöta barn utsatta för våld? Och vilken roll kan just din verksamhet ha för barnets bästa? Välkommen till en heldag om våld mot barn och vilka konsekvenser våldet får samt hur du kan ge traumamedvetet bemötande och stöd. För mer information och anmälan, besök Länsstyrelsens webbsida.

 

27 november

Nationell spridningskonferens

Göteborg

Länsstyrelsen Västra Götaland anordnar tillsammans med ”En kommun fri från våld” i Borås en slutkonferens då det femåriga projektet ”En kommun fri från våld - Borås” avrundas vid årsskiftet. Syftet är att sammanfatta och sprida erfarenheterna av att utveckla systematiskt våldspreventivt arbete i en kommun. Dagen kommer innehålla presentationer av pedagogiska verktyg och metoder för mätning och uppföljning, utvecklade av projektet. Dessutom presenteras erfarenheter från projektets samarbeten med olika organisationer, förvaltningar och civilsamhälle.

För mer information och anmälan, besök Länsstyrelsens webbsida.

 

Klicka här för att avregistrera din adress

Skickat med Paloma