Till dig som arbetar inom djurhälsovård i Västerbottens län
     
Klicka här för att öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
 

Här får du årets andra och sista nyhetsbrev för djurhälsopersonal i Västerbotten. Vi skickar det för att vi vill nå dig som arbetar i länet med djurens hälso- och sjukvård med aktuell information. Hjälp till och sprida denna genom att tipsa din kollega om att prenumerera på nyhetsbrevet - meddela oss via den blå knapplänken! Din e-postadress har vi hämtat från Jordbruksverkets system och/eller från din verksamhets webbplats. Vill du inte ha våra utskick så avregistrerar du dig enkelt via länken allra längst ner.

Länsveterinärerna i Västerbottens län

maila oss om ny prenumerant
 
Foto: Mostphotos

JORDBRUKSVERKET OM LÄNSSTYRELSERNAS KONTROLLER AV DJURHÄLSOPERSONAL

Vi på länsstyrelserna rapporterar varje år om vårt utförda kontrollarbete till Jordbruksverket.
Det handlar till exempel om hur vi planerat arbetet, hur många kontroller vi gjort, vilka brister vi hittat, hur allvarliga dessa är liksom om åtgärder, utvärdering med mera.

Jordbruksverket sammanställer uppgifterna som rapporter. Vissa av dessa skickas vidare till regeringen och EU. I en sammanfattning beskriver Jordbruksverket inrappor-
terade avvikelser i samband med
länsstyrelsernas kontroller 2018:

 

”De vanligaste avvikelserna gäller inrapportering till Djursjukdata-
registret, avsaknad av eller felaktiga karenstider, samt ifyllande av hästpass. Länsstyrelserna tar dock upp en ny typ av avvikelse som de knyter till veterinärer som tillfälligt utövar yrket i Sverige. Flera länsstyrelser uppger att de hittar många avvikelser i samband med kontroll av dessa veterinärer, såsom bristfällig journalföring, felaktig användning av antibiotika samt rapportering till djursjukdataregistret”
(Ur Jordbruksverkets rapport, 2019)
 

Ladda ned rapporten från jordbruksverkets webbplats
 
Foto: Mostphotos

NY E-TJÄNST FÖR ATT ANMÄLA KLINISK MISSTANKE OM SJUKDOM PÅ DJUR

På Länsstyrelsens webbplats finns en e-tjänst som gör det enkelt att anmäla misstanke om t.ex. kvarka, häst-influensa, virusabort, virusarterit och MRSA. E-tjänsten gör det också enkelt att meddela oss när isoleringen är hävd. (För att enkelt hitta e-tjänsten - skriv in sökordet "klinisk misstanke" i webbplatsens sökfält!)

De flesta uppgifter i e-tjänstens formulär är obligatoriska och måste fyllas i. Först fyller du i aktuell sjukdom och sedan det län där det sjuka djuret befinner sig. Du legitimerar dig med bank-ID och får

 

slutligen en kvittens på din anmälan med ett diarienummer till den e-postadress du angivit i anmälan. När smittan är över och du har hävt isoleringen av stallet kan du enkelt meddela oss detta via e-tjänsten för komplettering. Denna hittar du i det meddelande du får med vår bekräftelse av din anmälan.

TIPS: Lägg gärna till ett bokmärke på telefonens startskärm för att snabbt och enkelt komma till e-tjänsten i fält. Då kan du skicka iväg anmälan redan i bilen innan du lämnar gården.

Länk till e-tjänsten FÖR anmälan via vår webbplats
 
Foto: Jennifer Duncan, University of Liverpool

ny klövsjukdom hos svenska får

För första gången har smittsam digital dermatit (Contagious ovine digital dermatitis, CODD) diagnosticerats i en svensk fårbesättning. Sjukdomen, som orsakas av bakterier, drabbar ofta bara ett ben och en klövhalva. Skadorna kan leda till avlossning av klövkapseln, smärta och kraftig hälta. Dermatiten är mycket smittsam och svår att

 

behandla och den sprider sig både vid direkt och indirekt kontakt. Eventuellt kan smitta ske från nötkreatur. Sjukdomen kan även spridas till getter.

Kom ihåg att smittsam digital dermatit är en anmälningspliktig sjukdom!

Läs mer om klövsjukdomen CODD på SVA:s webbplats
 
Läkemedelsverket har ett nyhetsbrev riktat till framförallt  till veterinärer och efterlyser även rapporter om misstänkta biverkningar. Foto: Mostphotos

nyhetsbrev om läkemedel till djur

Läkemedelsverket har ett nyhetsbrev som innehåller olika information om läkemedel till djur. De har nyligen uppdaterat nyhetsbrevet med ny och relevant säkerhetsinformation. Säkerhetsinformation kan handla om flera olika saker t.ex. nya kontraindikationer eller nya försikthetsåtgärder. Ibland kan information angående indragningar osv publiceras i nyhetsbrevet. Prenumerera via länken nedan!

pREMUMERERA PÅ NYHETSBREVET
 

Rapportera in misstänkta biverkningar!

Läkemedelsverket uppmuntrar också att rapportera in misstänkta biverkningar till dem. Alla godkända läkemedel till djur utvärderas kontinuerligt för att identifiera nya risker för djur, människa eller miljö. Utvärderingen baseras främst på bedömningen av biverknings-rapporter från framför allt veterinärer. Därför är det viktigt att rapportera misstänkta biverkningar.

Länk till LÄKEMEDELSVERKET
 
Foto: Mostphotos

Rapportera in behandlingar av häst

Kom ihåg att alla behandlingar av häst med antibakteriella medel för systemiskt bruk ska rapporteras individuellt senast en månad efter att behandlingen är journalförd, dock senast tre månader efter behandlingstillfället. Du rapporterar till Jordbruksverket på blanketten ”Praktikjournal för veterinärer” eller via ett databaserat journalförings-system, godkänt av Jordbruksverket.

 

Länk till mer information på jordbruksverkets webbplats
 
Foto: Mostphotos

Användbar information vid hästsmitta

På webbplatsen för Statens Veterninärmedicinska Anstalt finns mycket material med information som du kan ladda ned, skriva ut och använda när smitta har konstaterats i ett häststall. Nedanstående länkar går till PDF:er som öppnas i nytt fönster:

Om en smitta drabbar stallet - en checklista
Isoleringsrekommendationer vid kvarka
Hälsoövervakning av häst
Här finns smitta hos hästar!
Isolerat på grund av smittrisk - skylt
 
Foto: Mostphotos

fOKUS PÅ ARBETEt FÖR BEGRÄNSAD AntibiotikaanvändninG

Vårt arbete för en säker och begränsad antibiotikaanvändning och mot utveckling av resistens är ständigt i fokus. Vi har ett gynnsamt läge i Sverige, men vi kan göra mer. Genom att undvika onödig eller felaktig användning av antibiotika, förbättra vårdhygienen, inhämta information och kunskap om hur de resistenta bakterierna sprids m.m. kan vi bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens.

 

Är du veterinär och har intresse för dessa frågor? Bli medlem i någon av någon av de yrkesnätverk som arbetar med dem i sin verksamhet. Organisationerna Veterinär vårdhygienförening och Svenska veterinärers nätverk för Antibiotic Stewardship (SWASP) arbetar i syfte att belysa vikten av god vårdhygien, minska användningen av antibiotika samt för att motverka resistensutvecklingen.

LÄnk till SWASP:s webbplats
LÄnk till Veterinär vårdhygienförenings webbplATS
 
Foto: Mostphotos

vID misstanke om illegal införsel av djur

Jordbruksverket har tagit fram en rutin till hjälp för dig som veterinär, om du misstänker att en hund, katt eller iller är illegalt införd till Sverige. Det blir allt vanligare med rapporter om hundvalpar som smugglas till Sverige med falska, bristfälliga dokument eller helt i avsaknad av de handlingar som krävs för införseln. Denna oseriösa handel innebär ofta både ett lidande för djuren och en allvarlig smittrisk.

Ladda ner Jordbruksverkets informationsblad om rutinen nedan!

Länk till information på Jordbruksverkets webbplats
 
Foto: Mostphotos

Anmäl tillbud avseende smittrisker!

Arbetsmiljöverket har förtydligat och breddat informationen kring anmälan av allvarliga tillbud avseende smittrisker. Detta med anledning av de campylobacter-fall som upptäckts på arbetstagare på slakterier. Denna information gäller även för djurhälsopersonal, som också kan smittas av allmänfarliga sjukdomar, som till exempel MRSA.

LÄS MER OM ANMÄLAN PÅ ARBETSMILJÖVERKETS WEBBPLATS
 
Foto: Mostphotos

NY RAPPORT: gott hälsoläge på våra svenska mjölkgårdar

En färsk rapport från VÄXA SVERIGE visar att hälsosoläget på de svenska mjölkgårdarna är gott. Den visar också att behandlingsincidensen med antibakteriella medel för systemiskt bruk vid sjukdom hos mjölkkor är låg i Sverige. Vi har alltså goda förutsättningar att hålla antibiotika-resistensnivån låg. Det finns dock potential till förbättringar, då andelen penicillin eventuellt skulle kunna öka för vissa diagnoskomplex och för vissa län.

Ladda ner rapporten från VÄXA sveriges webbplats
 

BRA ATT VETA:

Anmäl till Länsstyrelsen om du misstänker att djur inte hålls enligt djurskyddslagen.

Du kan anmäla till Länsstyrelsen via vår webbsida eller vår djurskyddstelefon 010-225 41 22 vardagar kl. 9-15.

Akuta ärenden utanför kontorstid hänvisas till Polismyndigheten i Västerbotten på telefon 114 14.

Anmäl till Jordbruksverket:

om du har flyttat eller bytt jobb. Om du nyligen har bytt jobb eller flyttat är du skyldig att anmäla det till Jordbruksverket via e-post. Där hämtar Länsstyrelsen de uppgifter som vi behöver för vår tillsyn av djurhälsopersonal.
 

om du får svar från utländskt laboratorium om anmälningspliktig sjukdom. Veterinärmedicinska laboratorier i Sverige ska anmäla indexfall till Jordbruksverket. Om du anlitar ett utländskt laboratorium för analys är det istället provtagande veterinär som är skyldig att anmäla till Jordbruksverket.

Du anmäler via Jordbruksverkets e-blankett och du kan läsa mer i Jordbruksverkets föreskrifter om anmälningspliktiga sjukdomar och smittämnen. Länk till Jordbruksverkets webbsida för anmälan

Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

 
 

Skickat med Paloma