Förenande matlagning för hållbarhet med Coop och ABF
I februari testar Coop tillsammans med ABF ett nytt koncept med matlagningskurs där hållbarhet i form av klimattänk och social hållbarher är i fokus.
I en ny studiecirkel där Coop och ABF slagit sina påsar ihop arrangeras nu ett antal kurstillfällen i vinter med klimatsmart och hållbar matlagning för privatpersoner.
– Vi tänker att de som deltar är lite nya på vegetarisk mat och vill få in mer av det i sin vardag. Råvaruinköpen är planerade av handledarna från Coop så utöver att öka mängden vegetariska råvaror i kosten är syftet också att minska matsvinnet, säger Joakim Lindquist, distriktsombudsman och verksamhetschef på ABF Västerbotten.
"Lära känna sina grannar"
Matlagningskurserna genomförs i tre provomgångar men kan bli ett återkommande inslag framöver.
– Mat och klimatomställning är i fokus för de här träffarna, men det handlar också om att motverka ofrivillig ensamhet. Här ska man också kunna lära känna sina grannar och träffa folk i lokalsamhället som man kanske annars aldrig möter. Studiecirkeln är en demokratisk metod för folk att lära sig tillsammans och där alla tar plats. Det skulle inte förvåna mig om samtalen runt spisen inte enbart handlar om mat utan också diskussioner om lokalpolitik, dagsaktuella händelser eller om livet i stort, säger Joakim Lindquist.
Träffarna, som är kostnadsfria, kommer ske på Tannbergsskolan i Lycksele och Sjöfruskolan på Tomtebo i Umeå mellan 18.30-21.00 under tre testkvällar den 12 februari, 19 februari och 26 februari. Anmälan sker på plats i den lokala Coop-butiken.
Miljömål: Bekämpa klimatförändringarna, Generationsmålet
Läs mer om matsvinn och testa dig själv hos Livsmedelsverket
|