I månadens nyhetsbrev berättar vi bland annat om handboken ”Inget att vänta på”, där Länsstyrelsen Västerbottens och kommunernas våldspreventiva arbete uppmärksammas.

Nyhetsbrev från sakområde jämställdhet
Samhällsutvecklingsenheten, Länsstyrelsen Västerbotten
Nummer 1 2020

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

I månadens nyhetsbrev berättar vi bland annat om handboken ”Inget att vänta på”, där Länsstyrelsen Västerbottens och kommunernas våldspreventiva arbete uppmärksammas, och fortsätter vår fördjupning i statistikboken Kvinnor och män i belysning 2019.

KVINNOR OCH MÄN I BELYSNING

TEMA: UTBILDNING

I de flesta kommuner är fler kvinnor än män behöriga till gymnasiet respektive högskola. Flera av utbildningarna är starkt könssegregerade, endast 4 av 19 gymnasieprogram har en könsfördelning inom ramen för 40-60 procent.

Fler kvinnor än män i alla kommuner i länet liksom i Sverige har eftergymnasial utbildning. I många av länets kommuner påbörjar kvinnor högskolestudier inom tre år efter gymnasiet i högre utsträckning än män. Även i högre ålder, 35-64 år, är det fler kvinnor än män som börjar på högskolan i de flesta kommunerna i länet.

Fler kvinnor än män gick till kvalificerade yrkesutbildningar under läsåret 2017/18.

Källa: Kvinnor och män i belysning 2019

REGIONALA NYHETER

Nylansering av handbok i våldsförebyggande arbete

Handboken ”Inget att vänta på” utgör sedan flera år tillbaka ett stöd för kommuner och organisationer i det våldsförebyggande arbetet. I den nya upplagan, framtagen av Jämställdhetsmyndigheten i samarbete med organisationerna MÄN och Unizon, presenteras Länsstyrelsen Västerbottens arbete som ett av de lokala exemplen!

I samband med att den nya upplagan släpps arrangeras flera lanseringskonferenser, varav ett är i Luleå den 11 februari. Ta del av handboken och anmäl dig till konferensen på Jämställdhetsmyndighetens webbsida.

 
Utbildningsdag om FREDA-bedömningsmetod

FREDA-mottagningen i Luleå bjuder tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten in till en utbildningsdag i Lycksele om FREDA-bedömningsmetod den 19 mars i Lycksele.

Dagen vänder sig särskilt till dig som arbetar med myndighetsutövning inom socialtjänstens verksamhet med våld i nära relation, men under förmiddagens pass är även du som i ditt yrke möter våldsutsatta vuxna (inom exempelvis hälso- och sjukvården, företagshälsovård eller liknande) välkommen att delta.

För mer information och anmälan, besök Länsstyrelsens webbsida.

 
Skellefteå Pride 2020

9-15 februari arrangeras Skellefteå Pride med allt från regnbågsmässa, föreläsningar och drop-in vigslar till prideparad, musikspelningar och pridefest.

Läs mer på Skellefteå Prides webbsida.

 
Regnbågsvecka i Nordmaling

Under regnbågsveckan 10-16 februari vill Nordmalings kommun fira kärleken. Det blir bland annat föreläsning med Ann-Christin Ruth, fram till 60 års ålder känd som Åke och kyrkoherde i Växjö. Det blir också filmvisning, utställning, författarsamtal med mera.

Läs mer på Nordmalings kommuns webbsida.

NATIONELLA / INTERNATIONELLA NYHETER

50 000 har gått webbkurs om våld

På drygt tre år har 50 000 personer gått en grundläggande webbkurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kursen lanserades 2016 och har tagits fram av Nationellt centrum för kvinnofrid, Socialstyrelsen och Länsstyrelserna gemensamt. Den är kostnadsfri, tar max tre timmar att genomföra och vänder sig till personal som möter våldsutsatta kvinnor i sitt arbete. Webbkursen har även uppmärksammats utomlands, och i Finland har det gjorts en motsvarande kurs för yrkesverksamma efter svensk förebild.

Illustratörer: Daniel Lindqvist och Steve Woodruff

 
300 miljoner till arbetet mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Regeringen har beslutat om satsningar på drygt 300 miljoner kronor under 2020 för att motverka mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. För länsstyrelsernas del satsas 100 miljoner till arbetet med genomförandet av den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor inklusive hedersrelaterat våld och förtryck och prostitution och människohandel. Regeringen har även beslutat att bland annat avsätta 100 miljoner årligen 2020-2021 för att stärka de ideella kvinno- och tjejjourernas arbete. Medlen fördelas i första hand som tvååriga bidrag då det bidrar till ökad långsiktighet och bättre planeringsförutsättningar för de aktuella jourerna.

 
Regeringens utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering i myndigheter (JiM) fortsätter

Samtliga JiM-myndigheter har fått fortsatta återrapporteringskrav om jämställdhetsintegrering i sina regleringsbrev för 2020. Statskontorets utvärdering av JiM 2013-2018 och Jämställdhetsmyndighetens förslag om hur JiM kan utvecklas bereds i Regeringskansliet och regeringen avser återkomma med närmare utformning av JiM-programmet som helhet. Regeringen avser även se över om ytterligare myndigheter bör omfattas av JiM-uppdraget.

 
Sök medel från Nordisk jämställdhetsfond

I mars 2020 öppnar NIKK, Nordisk information för kunskap om kön, åter upp möjligheten att söka medel för nordiskt samarbete på jämställdhetsområdet. Liksom tidigare år krävs det att aktörer från minst tre nordiska länder medverkar i ansökan. Aktiviteterna ska starta under 2020 och genomföras inom två år. Pengarna kan användas till att ta fram gemensamma metoder, utveckla ny kunskap, arrangera konferenser och nätverk med mera.

Läs mer på NIKK:s webbsida.

 
Brottsoffermyndigheten lanserar Brottsofferguiden

När du har drabbats av ett brott får du ofta mycket information på en och samma gång och det kan vara svårt att sortera ut vad som är viktigt för just dig att känna till just där och då. Brottsofferguiden är tänkt att hjälpa dig att sortera bland informationen för att du ska kunna ta till dig den information som är viktigast för dig i den situation du befinner dig i just nu. Brottsofferguiden hjälper dig även vidare till andra sidor, aktörer och verksamheter om du vill ha fördjupad information eller behöver söka stöd, skydd eller vård.

Illustration: Jenny Almén

 

KALENDARIUM

4-5 februari

Resultatkonferens Modellkommuner och modellmyndigheter

Jönköping

 

5-6 februari

Forum Jämställdhet

Jönköping

 

9-15 februari

Skellefteå Pride

Skellefteå

Se regional nyhet

 

10-16 februari

Regnbågsvecka i Nordmaling

Se regional nyhet

 

11 mars

Länsdelegationen i jämställdhet

 

18 mars (preliminärt)

Jämställdhetsnätverket

 

19 mars

Utbildningsdag om FREDA-bedömningsmetod

Lycksele

Se regional nyhet

 

24 mars

Kunskapskonferens om killars våld mot tjejer

Stockholm

Den nationella stöd- och kunskapsplattformen för att motverka killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer, ungarelationer.se, har haft öppet ett år. Den 24 mars anordnas en kunskapskonferens på temat och dagen innehåller bland annat presentation av aktuellt forskningsläge, goda exempel i det förebyggande arbetet, kunskap om att arbeta med unga killar som förövare samt verktyg och lösningar för att motverka killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer.

För mer information och anmälan, se inbjudan.

 

 

Klicka här för att avregistrera din adress

Skickat med Paloma