I månadens nyhetsbrev fortsätter vi vår fördjupning i statistikboken Kvinnor och män i belysning 2019 och presenterar månadens projekt.

Nyhetsbrev från sakområde jämställdhet
Samhällsutvecklingsenheten, Länsstyrelsen Västerbotten
Nummer 3 2020

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

I månadens nyhetsbrev fortsätter vi vår fördjupning i statistikboken Kvinnor och män i belysning 2019 och presenterar månadens projekt: KILLARNA – teater och samtal om maskulinitet. Längst ned hittar ni vårt kalendarium med tips på kommande händelser.

KVINNOR OCH MÄN I BELYSNING

TEMA: INKOMST OCH EKONOMI

Tydligt är att utvecklingen mot ekonomisk jämställdhet går sakta, på många punkter är dagens statistik identisk med siffror från 2017. I länet liksom i Sverige har män betydligt högre inkomst än kvinnor. I Malå är skillnaden mellan kvinnors och mäns medelinkomst störst, minst i Vilhelmina. Skillnaden mellan könen är större bland de som har höga inkomster än de med låga inkomster. Den disponibla inkomsten är lägre i länet än i riket, vilket gäller alla hushållstyper. Bland de som erhåller ekonomiskt bistånd är ensamstående män utan barn den vanligaste kategorin, därefter ensamstående kvinnor utan barn. Att inte kunna betala en oväntad utgift är vanligare bland kvinnor i nio av länets kommuner och vanligare för män i fem kommuner medan det i Skellefteå är lika vanligt för kvinnor som för män.

Källa: Kvinnor och män i belysning 2019, Kvinnor och män i belysning 2017

MÅNADENS PROJEKT

Foto: Johan Gunséus

KILLARNA – Teater och samtal om maskulinitet

Ögonblicksteatern beviljades medel för att spela ett antal teaterföreställningar för länets mansdominerade gymnasieprogram samt tillhörande workshops i direkt anslutning till föreställningarna, för både elever och lärare. Insatsen syftade till att inspirera killar och unga män till normkritisk reflektion kring kön, relationer och våld.

Berätta kort om hur verksamheten arbetar med mäns våld mot kvinnor

Ögonblicksteatern har många års erfarenheter av arbete med normkritiska perspektiv, mångfald och frågor kopplade till de sju diskrimineringsgrunderna. Vi tror på teaterns roll i både ett förebyggande och igenkännande arbete, där samtal och workshops fördjupar diskussionen och möjligheterna till förändring. Mellan 2016 och 2019 har vi arbetat mycket med maskulinitet i föreställningen KILLARNA, genom att presentera både normbrytande maskuliniteter och relationer mellan män på scen.

Varför ville ni genomföra projektet?

Vi ville erbjuda KILLARNA, teater och samtal om maskulinitet, gratis till elever och lärare vid utvalda traditionellt mansdominerade gymnasieprogram i länet. Vår erfarenhet är att det finns en stor längtan att prata om normer, och att det är bra att göra det under organiserade former med män som handledare. Vi vill bidra till ett mer jämställt samhälle där "manligheten" rymmer lika stora möjligheter till varma, djupa och sociala relationer, som hos alla människor. Föreställningen kan förhoppningsvis bidra till en mer normkritisk blick och ett mer normkreativt förhållningssätt till kön och sexualitet hos personer som sett föreställningen.

Berätta om era lärdomar och erfarenheter

Att ett långsiktigt arbete behövs. Det är svårt att skapa en riktig förändring med något kort, därför vore det intressant att framöver arbeta i projekt som gör ett längre efterarbete. Behovet är jättestort och ämnet angeläget. Det finns en vilja att prata, men i vissa grupper kan det finnas en stark struktur som är svår att bryta med en kort insats.

Erfarenheten av samarbetet med Friends, det ger en extra tyngd att två organisationer vill något tydligt. Att göra något liknande nationellt skulle vara otroligt betydelsefullt.

Att teater generellt och denna föreställningen specifikt är en bra metod att diskutera maskulinitet och bland annat våld. Det blir enklare att ha en utgångspunkt som inte är personlig.

Hur fortsätter arbetet framöver?

Föreställningen KILLARNA har spelat väldigt mycket, 109 föreställningar, och är nu på paus. Det kan säkert bli aktuellt igen framöver, och att vi gör fler föreställningar som behandlar maskulinitet. Vi tycker att dessa ämnen är oerhört viktiga, och vi kommer också att fortsätta göra efterarbeten på olika sätt. Vi kommer att vilja fortsätta göra liknande riktade insatser till gymnasieelever.

Varför är det viktigt att arbeta förebyggande mot mäns våld mot kvinnor?

Det är viktigt att komma åt orsakerna till problemet, så att män slutar utöva våld mot kvinnor. Det krävs ett gediget normarbete med pojkar och män, genomgående under uppväxt och skolgång. Destruktiva maskulinitetsnormer är en stor del av grunden till de övergrepp som sker. Om killar får verktyg att prata om känslor, svåra saker och att bygga nära relationer kommer det att öka hälsa, livskvalitet och trygghet för både killar, tjejer och ickebinära. För att nå ett jämställt samhälle behöver mannen, den rådande normen i patriarkatet, synas i grunden, problematiseras och förändras. Vi vill göra det lättare att föreställa sig, och våga anta, andra alternativ.

REGIONALA NYHETER

Uppmärksamma våldet – och agera!

På grund av spridningen av coronaviruset covid-19 uppmuntras de som har symtom att stanna hemma. För många är hemmet en trygg plats. För andra, och då speciellt kvinnor och barn, kan risken att utsättas för våld bli högre. Här kan du som närstående, granne eller kollega behöva vara extra uppmärksam på om någon behöver hjälp.

Information om tecken på våldsutsatthet och var du kan vända dig i Västerbotten hittar du på Bry dig.nu.

 
Nominera till Åseles tillgänglighetspris

Åsele kommun delar ut ett tillgänglighetspris till den person, arbetsplats, förening eller organisation som utför eller har utfört insatser för ökad tillgänglighet i kommunen under 2019. Insatsen ska ha förbättrat livsvillkoren och tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning.

Åsele kommun behöver din nominering senast den 31 mars!

 
Utställning: Rösträtt för kvinnor

2021 är det hundra år sedan kvinnor för första gången fick rösta till Sveriges riksdag. I utställningen ”Rösträtt för kvinnor” på Kvinnohistoriskt museum berättas kvinnors rösträttshistoria med humor och allvar genom Sara Telemans texter och bilder. Utställningen är producerad av Arbetets museum i ett samarbete med Sara Teleman. Utställningens form på Kvinnohistoriskt museum är skapad i samarbete med Sara Teleman. Utställningen visas till och med 14 november.

Illustration: Sara Teleman

 
Tipsa om det regionala jämställdhetsarbetet!

Portalen Jämställ.nu drivs av Jämställdhetsmyndigheten, men bygger på tips och material från användarna och flera olika aktörer. I Jämställ.nu:s referensgrupp ingår länsstyrelserna, Svenska ESF-rådet, Vinnova och Sveriges Kommuner och Regioner.

Här kan ni hitta mycket matnyttigt för ert respektive jämställdhetsarbete, men också bidra till innehållet genom att skicka in tips på hur ni själva arbetar med jämställdhet.

NATIONELLA / INTERNATIONELLA NYHETER

Regeringen stärker arbetet mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

Regeringen satsar 127,5 miljoner kronor på socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens insatser. Socialstyrelsen får i uppdrag att under 2020–2022 fördela medel för att utveckla arbetet mot våld i nära relationer, sexuellt våld, hedersrelaterat våld och förtryck samt för att stödja arbete mot prostitution och för barn och vuxna i människohandel för sexuella ändamål. Socialstyrelsen ska även tillhandahålla och kvalitetssäkra kunskaps- och metodstöd där barnperspektivet nu förstärks. Jämställdhetsmyndigheten bistår Socialstyrelsen med att sprida nationellt stöd till regional nivå, och ska särskilt stödja utvecklingen inom hälso- och sjukvård samt dess samverkan med socialtjänsten.

Regeringen beslutade 2016 om en sektorsövergripande nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Strategin inbegriper våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Jämställdhetsmyndig­heten samordnar och stödjer andra myndigheter att genomföra strategin och länsstyrelserna utgör navet i genomförandet på regional nivå. Sedan 2012 har Socialstyrelsen haft regeringens uppdrag att fördela utveck­lingsmedel och att tillsammans med länsstyrelserna ge kompetensstöd till kommuner och ideella organisationer för att kvalitetsutveckla arbetet mot våld i nära relationer.

Regeringen tillsätter en kommission för jämställda livsinkomster

Kvinnor tjänar mindre än män, tar ut en större del av föräldraledigheten, arbetar deltid i större utsträckning, är mer sjukskrivna och har lägre kapitalinkomster. Jämställdheten brister också i hur offentliga stödåtgärder fördelas. Det här leder till stora skillnader i livsinkomst mellan kvinnor och män. Regeringen har därför beslutat att tillsätta en kommission för jämställda livsinkomster, som får i uppdrag att lämna förslag som syftar till att långsiktigt öka den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män. Förslagen ska bidra till det övergripande målet för jämställdhetspolitiken – att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

 
Ny modell för myndigheters arbete med jämställdhet

Regeringen har gett Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att ta fram och tillämpa en modell för systematiskt erfarenhetsutbyte och ömsesidigt lärande inom jämställdhetsintegrering och jämställdhetsbudgetering i staten. Modellen ska underlätta för ett strukturerat utbyte av erfarenheter och kunskap mellan statliga myndigheter. Detta arbete ska ske i samarbete med Ekonomistyrningsverket, Kriminalvården, Skatteverket och Vetenskapsrådet.

 
#GenerationEqualityNordic

Genom kampanjen #GenerationEqualityNordic, initierat av det danska ordförandeskapet för Nordiska ministerrådet, lyfter nordens unga sina perspektiv på de fortsatt stora jämställdhetsutmaningarna. De nordiska jämställdhetsministrarna vill skapa framtidens jämställdhetspolitik tillsammans med unga aktivister och tar därför de ungas synpunkter vidare till FN! Kampanjen är det nordiska bidraget till den globala FN-kampanjen Generation Equality.

Läs mer på kampanjens webbsida.

 
Endast 19 procent kvinnor i företagsstyrelser

Sedan Almi:s styrelsekartläggning genomfördes för första gången år 2013 har andelen kvinnor i bolag som omsätter mer än fem miljoner eller har minst fem anställda i princip stått stilla. Av de 163 098 styrelseplatser som finns i de undersökta företagen är endast 19 procent kvinnor, en uppgång med två procent på sju år. Ökningen av andelen företag där VD är en kvinna går något snabbare, men från en låg nivå. Vid första mätningen för sju år sedan var andelen tio procent, i årets mätning ligger andelen på 13 procent. Cirka 30 procent av företagarna i Sverige är kvinnor och 70 procent är män.

 
Delegationen mot segregation utlyser statsbidrag för 2020

Nu är det möjligt att ansöka om statsbidrag genom Delegationen mot segregations utlysning där kommuner och regioner samt ideella föreningar och stiftelser kan söka sammanlagt upp till 82 miljoner kronor. Kommuner och regioner kan söka pengar för att arbeta med strategisk samverkan och gemensamt agerande. Ideella föreningar och stiftelser kan söka pengar för insatser som skapar goda förutsättningar för ett långsiktigt arbete och som främjar förbättrade uppväxt- och levnadsvillkor i områden med socioekonomiska utmaningar och bidrar till jämlikhet.

Läs mer på Delegationen mot segregations webbsida.

KALENDARIUM

8 mars - 14 november

Utställning: Rösträtt för kvinnor

Kvinnohistoriskt museum, Umeå

Se regional nyhet

 

12 maj

Jämställdhetsnätverket

 

28 maj

Spridningskonferens Allt vi inte pratar om – Idrott & Fritid och Make Equals konferens

TCO-huset, Stockholm

Make Equal bjuder in till en spridningskonferens fylld av handfasta metoder, kortfilmer, samtalsguider, nya övningar och insikter från två års arbete för att minska machokulturen inom fritids- och idrottssektorn. På eftermiddagen fortsätter det med Make Equals konferens där de presenterar metoder för ökad jämlikhet och riktar sig mot arbetsplatser. Om rekommendationer kopplat till Coronaspridning ändras kommer de att livesända eventet och maila ut information om hur en kan delta på distans.

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma