Med anledning av spridningen av coronaviruset Covid-19 sänder Länsstyrelsen Västerbotten ut ett extrainsatt nyhetsbrev

Nyhetsbrev från sakområde jämställdhet
Samhällsutvecklingsenheten, Länsstyrelsen Västerbotten
Nummer 4 2020

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

Med anledning av spridningen av coronaviruset Covid-19 sänder Länsstyrelsen Västerbotten ut ett extrainsatt nyhetsbrev med nationell och internationell information om påverkan inom området jämställdhet inklusive mäns våld mot kvinnor.

Nyhetsbrevet innehåller även kontaktvägar till stöd och rådgivning för privatpersoner och yrkesverksamma. Är läget akut, ring alltid 112. För aktuell information om Covid-19 i Sverige, besök krisinformation.se

 

När allt fler familjer tvingas stanna hemma riskerar såväl mäns våld mot kvinnor som andra former av våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck och sexuellt våld öka. Isolering underlättar kontroll och våld inom hemmets väggar, och kvinnor och barn som isoleras på grund av coronaviruset riskerar att bli extra utsatta. Flertalet nationella och internationella myndigheter och organisationer har påtalat problematiken, och här i Sverige lyfter Jämställdhetsmyndigheten vikten av att alla kommuner har beredskap och en krisplan för hur extra stöd och personal till kvinnojourer, skyddade boenden, kommuners kriscentrum och stödlinjer ska hanteras nu när trycket väntas öka.

Länsstyrelsen Västerbotten arbetar tillsammans med länets aktörer för att på lång sikt skapa uthållighet i arbetet inom samhällets viktiga funktioner. Det innebär regelbundna regionala samverkanskonferenser med berörda aktörer i länet och avstämningar med Region Västerbotten och arbete med egen beredskap. Frågor om effekter på jämställdheten inklusive kvinnors och barns ökade risk för våldsutsatthet lyfts också in i regionala lägesbilder.

Västerbottens tjej- och kvinnojourer

Umeå kvinnojour når du på telefonnummer 090779700. Du kan även mejla och chatta.

Umeå tjejjour når du på telefonnummer 090778181. Du kan även mejla samt chatta.

Lycksele tjejjour når du via mejl. Du kan även kontakta jouren på Facebook eller via Instagram (@lyckseletjejjour).

Guldstadens kvinnojour (Skellefteå) når du på telefonnummer 091015003. Du kan även mejla.

Guldstadens tjejjour (Skellefteå) når du via deras chatt som är öppen onsdagar kl 19.00 – 21.00. Du kan även mejla samt kontakta jouren på Facebook eller via Instagram (@guldstadenstjejjour).

Vilhelmina Kvinnojour når du på telefonnummer 0703263371 under kontorstid.

Kontaktvägar och stöd -privatperson

Bry dig – Informationssida på 1177 om tecken på våldsutsatthet och var du som utsatt eller anhörig kan vända dig i Västerbotten.

Kvinnofridslinjen - Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa och du kan höra av dig oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen. Tolk finns att tillgå. Stödtelefonen är öppen dygnet runt. Kvinnofridslinjen når du på telefonnummer 020505050.

Unga relationer - Stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare. Chatt öppen varje kväll kl 20 – 22.

BRIS - Ring, mejla eller chatta kl 09 – 12 samt 14 – 21 (vardagar) och kl 14 – 21 (helgdagar) på telefonnummer 116111.
Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar mycket på eller det du behöver hjälp med.

Kärleken är fri – Chatten är öppen måndag till fredag kl 12 – 15 och måndag – torsdag har telefonen även öppet kvällstid mellan kl 19 – 21.
Chatten Kärleken är fri är till för dig som är barn eller ung. Du kan fråga om allt kring: hedersrelaterat förtryck och våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap, och könsstympning. Det går även att mejla frågor dygnet runt. Här kan du även boka tid för chattsamtal dagtid.

Killfrågor – Chatten öppen kl 16 – 17 samt 19 – 21 (vardagar) samt på söndagar kl 19 – 21. På Killfrågor kan du chatta helt anonymt med någon som lyssnar, stöttar och peppar. Du kan bland annat ställa frågor om känslor, ensamhet och våld.

ECPATs stödlinje för barn och unga - Hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL för dig under 18 år. Stödlinjen är öppen för samtal kl 9-16, måndag till fredag, på telefonnummer 020112100.

Kontaktvägar och stöd - yrkesverksam

Nationell stödtelefon för hedersrelaterat våld och förtryck

Är du yrkesverksam eller arbetar ideellt och behöver råd och konsultation i situationer där barn och vuxna är utsatta, eller som du misstänker riskerar att utsättas för hedersrelaterat förtryck, våld, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning? Syftet med stödtelefonen är att stötta aktuella aktörer så att utsatta barn och vuxna ska få det stöd och skydd som de har behov av och rätt till. Telefonnumret är 0102235760, stödtelefonen är öppen vardagar kl 08 – 16.

Kvinnofridslinjen

Många möter våldsutsatta kvinnor i sin yrkesroll och det är viktigt hur bemötande och omhändertagandet sker. Du som möter våldsutsatta kvinnor i ditt arbete är välkommen att ringa till Kvinnofridslinjen för stöd och rådgivning. Det är även möjligt att ha trepartsamtal med Kvinnofridslinjen och patienter/klienter. Samtalen kan även tolkas med hjälp av tolkservice. Telefonnumret är 020505050, Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt.

Barnafrid

Barnafrid möter dig som arbetar med barn på olika sätt, och de har samlat ett antal råd om hur du kan bygga upp en motståndskraft inför den tuffa utmaning som du kanske har framför dig. Genom att ta hand om dig själv kan du bättre hjälpa andra.

Infogeneratorn
Vill du kunna ge information om föräldraskapsstöd, våld och tvångsäktenskap på flera olika språk? Infogeneratorn är ett verktyg som hjälper dig som arbetar i kommun, landsting och idéburen sektor med översatt information.

Nationellt

Regeringen föreslår att 100 miljoner kronor avsätts till civilsamhällesorganisationer som arbetar med barn och unga i utsatta situationer samt med våldsutsatta kvinnor, barn och hbtq-personer och mot våld i nära relationer. Dessa grupper riskerar att hamna i en särskilt svår situation på grund av det nya coronaviruset. Läs mer på regeringens webbsida.

 

Jämställdhetsmyndigheten följer och analyserar utvecklingen och konsekvenserna av det nya coronaviruset och covid-19. Myndigheten bedömer att pandemin kan få konsekvenser inom samtliga delmål i den svenska jämställdhetspolitiken. Läs mer på Jämställdhetsmyndighetens webbsida.

 

Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) uppdaterar löpande sin kunskapsbank med aktuella nyheter.

Internationellt 

På plattformen End Violence Against Children samt på Unicefs webbsida finns samlad internationell information om hur krisen påverkar barn och unga, samt råd och stöd kring bemötande.

 

Europeiska jämställdhetsinstitutet har publicerat en artikel om coronavirusets effekter på jämställdheten inom flertalet områden. Inom kort väntas de publicera en webbsida med mer information om pandemins effekter på jämställdheten.

 

I ett uttalande den 24 mars påminde Marceline Naudi, Grevios ordförande, om att Istanbulkonventionens bestämmelser gäller även i kris. Ta del av hela uttalandet på Council of Europes webbsida.

 

 

Phumzile Mlambo-Ngcuka, chef för UN Women (FN:s kvinnoorgan), har gjort ett uttalande med anledning av covid-19. Ta del av hela uttalandet på UN Womens webbsida.

 

Foto: UN Women/Elma Okic

 

Kontakta oss

Har du frågor om Länsstyrelsens arbete inom området jämställdhet? Kontakta oss!

Monica Forsman
Särskilt sakkunnig i jämställdhet
monica.forsman@lansstyrelsen.se

Sara Moberg
Utvecklingsledare Mäns våld mot kvinnor
sara.moberg@lansstyrelsen.se

Anna Ivarsson
Jämställdhetshandläggare
anna.ivarsson@lansstyrelsen.se

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma