I månadens nyhetsbrev fortsätter vi vår fördjupning i statistikboken Kvinnor och män i belysning 2019 och presenterar månadens projekt.

Nyhetsbrev från sakområde jämställdhet
Samhällsutvecklingsenheten, Länsstyrelsen Västerbotten
Nummer 4 2020

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

I månadens nyhetsbrev fortsätter vi vår fördjupning i statistikboken Kvinnor och män i belysning 2019 och presenterar månadens projekt. Längst ned hittar ni vårt kalendarium med tips på kommande händelser.

KVINNOR OCH MÄN I BELYSNING

TEMA: BARN OCH FAMILJ

Män tar ut betydligt färre föräldrapenningdagar än kvinnor, både i länet och i riket. Vad gäller vård av barn är skillnaden i uttag något mindre men kvinnor tar fortfarande betydligt större ansvar. Män i Västerbotten nyttjar dock föräldrapenning och vård av barn i högre utsträckning än riket i stort.

Andelen barn i kommunal omsorg i länet ligger i linje med riket, till och med något högre. Mellan 15-19 år bor fler flickor än pojkar hemma. Från 20 års ålder flyttar flickor hemifrån i större utsträckning. I åldrarna 25-30 bor det fler unga män kvar hemma. Fler antal kvinnor än män, 80 år och äldre, beviljas hemtjänst i länet. Värt att notera är att andelen kvinnor i åldersgrupperna är högre än andelen män.

Källa: Kvinnor och män i belysning 2019, Kvinnor och män i belysning 2017

MÅNADENS PROJEKT

Skellefteå Zontaklubb - kvällsföreläsningar om våldsutsatthet

Skellefteå Zontaklubb beviljades medel för att arrangera lokala föreläsningar om bemötande av våldsutsatta i samverkan med andra organisationer i Skellefteå kommun.

Hur arbetar ni med mäns våld mot kvinnor?

Skellefteå Zontaklubb tillhör en internationell förening med samma namn, Zonta. Organisationen har en årlig återkommande global kampanj ”Zonta says No ”. Zonta vill belysa att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och att alla människor har rätt till ett liv fritt från våld. Olika klubbar har olika aktiviteter med detta tema.

Varför ville ni genomföra projektet?

Vi i Skellefteå ville uppmana Skellefteborna att ta ställning och agera mot könsbaserat våld och sexuella trakasserier. Denna gång hade vi ordnat en föreläsning på Campus med temat ”stå upp mot våld mot kvinnor”.

Berätta om era lärdomar och erfarenheter

Under det förberedande arbetet insåg vi att det var många delar som krävde lång förberedelsetid. Bland annat ansökan hos Polisen och Trafikverket för att få sätta upp banderoller på olika strategiska platser. Vi hade också planerat att kunna belysa någon känd byggnad i Skellefteå i orange ( temafärg för Zonta says no) men detta hade krävt långt tidigare planering.

Hur fortsätter arbetet framöver?

Vår plan är att vi skall kunna ha återkommande föreläsningar med samma tema.

Varför är det viktigt att arbeta förebyggande mot mäns våld mot kvinnor?

Det förebyggande arbetet kan aldrig bli för mycket. Män och kvinnor ska kunna leva i samförstånd. Man ska inte behöva vara rädd i sin ”egen” miljö. Flickor och kvinnor ska kunna leva utan att behöva drabbas av sexuella trakasserier.

REGIONALA NYHETER

Rättighetsvandring: ålder

6 maj lanseras berättelser om Umeå utifrån perspektivet ålder inom projektet Rättighetsvandring. En digital stadsvandring släpps med ett urval av berättelser och analyser där vi får besöka platser som unga och äldre uppfattar som trygga eller otrygga. Berättelserna har samlats in i samarbete med föreningar och nätverk som organiserar unga och äldre.

Illustration: Persikamy

 
Extrainsatt nyhetsbrev med tema Covid-19

Under april månad sände vi ut ett nyhetsbrev med anledning av spridningen av coronaviruset Covid-19, med bland annat kontaktvägar till stöd och rådgivning för privatpersoner och yrkesverksamma. Ifall du missade det är det möjligt att ta del av nyhetsbrevet på Länsstyrelsen Västerbottens webbsida.

NATIONELLA / INTERNATIONELLA NYHETER

Bortförda barn och unga - hur kan vi förhindra det och vad gör vi när det hänt?

I samband med skollov finns en risk att barn och unga förs ut ur landet och lämnas kvar där mot sin vilja. Efter lovet kan elever saknas och skolbänkar gapa tomma. Även om resandet nu på flera sätt begränsas kan vi inte bortse från risken att barn fortsatt kommer att föras ut ur landet och att ingen märker det förrän skolstarten i augusti. Ta del av samlad myndighetsinformation om bortförda barn och unga och hur vi kan jobba förebyggande.

 
Styrning ger resultat

Jämställdhetsmyndigheten har enligt sin förordning i uppdrag att varje år med utgångspunkt i de jämställdhetspolitiska målen redovisa och analysera resultat av åtgärder som relevanta myndigheter och andra aktörer har vidtagit under föregående år. Rapporten ”Styrning ger resultat” utgör Jämställdhetsmyndighetens redovisning av detta uppdrag. Syftet är att ge en samlad bild av vilka resultat som jämställdhetspolitiska åtgärder leder till.

 
Uppdrag till Jämställdhetsmyndigheten för att nå våldsutsatta med anledning av coronaviruset

Regeringen har gett Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram arbetssätt för hur kommunerna kan sprida information om våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck och hur kontakt kan tas med våldsutsatta. Uppdraget utgår från den situation Sverige befinner sig på grund av utbrottet av det nya coronaviruset. Arbetssätten ska kunna användas inom kommunernas verksamheter. I uppdraget till Jämställdhetsmyndigheten ingår också att sprida arbetssätten till kommunerna. Uppdraget bör genomföras skyndsamt och ska redovisas till regeringen senast den 26 februari 2021.

 
Socialstyrelsen fördelar 100 miljoner kronor till ideella organisationer för att möta ökad utsatthet med anledning av coronaviruset

Regeringen har beslutat om en förordning om statsbidrag för att fördela 100 miljoner kronor till ideella organisationers arbete för att möta ökad utsatthet med anledning av utbrottet av covid-19. Pengarna ska gå till organisationer som arbetar med barn i utsatta situationer samt organisationer som arbetar med våldsutsatta kvinnor, barn och hbtq-personer och mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

För mer information, besök Socialstyrelsens webbsida.

 
Digitalt metodstöd till kommuner för ökad delaktighet

Myndigheten för delaktighet (MFD) har lanserat ett digitalt metodstöd för att utveckla det funktionshinderspolitiska arbetet, främst i kommuner. Metodstödet är framtaget mot bakgrund av ett behov i kommunerna som identifierats i en tidigare kartläggning genomförd av länsstyrelserna. Stödet ger vägledning och tips i arbetet med att öka delaktigheten, som till exempel att föra dialog med personer med funktionsnedsättning och att göra strategier och planer på lokal nivå.

Ta del av metodstödet på MFD:s webbsida.

 
Endast SCB får i uppdrag att undersöka tidsanvändning mellan kvinnor och män

Regeringen ger Statistiska centralbyrån (SCB) i uppdrag att genomföra en pilotstudie i syfte att pröva ett nytt upplägg av den studie av tidsanvändning bland kvinnor och män som sedan 1990 har genomförts vart tionde år, den så kallade tidsanvändningsundersökningen. Statistiken ger en bild av människors vardagsliv och visar hur befolkningen fördelar sin tid på olika aktiviteter, som fritids- och hemarbetsaktiviteter. Statistiken visar skillnader i kvinnors och mäns tidsanvändning, men också hur tidsanvändningen varierar i livets olika faser. SCB ska i arbetet samverka med Jämställdhetsmyndigheten. Uppdraget ska redovisas senast den 18 december 2020.

 
Förlängt uppdrag till Barnafrid om hedersrelaterat våld och förtryck

Regeringen förlänger ett uppdrag till Barnafrid vid Linköpings universitet rörande ökad kompetens om hedersrelaterat våld och förtryck bland landets barnahus. Förlängningen beror på spridningen av det nya coronaviruset, de konferenser som skulle avsluta uppdraget har fått skjutas upp till hösten.

Barnafrid får även ett utökat uppdrag att samla in och sprida goda exempel på hur kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck omsatts i praktik samt att genomföra insatser för att kunskapen ska få genomslag i verksamheterna. Uppdraget ska genomföras i samverkan med länsstyrelserna och redovisas senast den 31 januari 2021.

 
Covid-19 utifrån ett jämställdhetsperspektiv

European Institute for Gender Equality (EIGE) har tagit fram en webbsida som syftar till att öka medvetenheten om några av de effekter som Covid-19 har på vårt samhälle. Informationen bygger på EIGE: s befintliga forskning och könsuppdelade statistik för att belysa de olika verkligheter som kvinnor och män kan möta mot bakgrund av denna pandemi.

KALENDARIUM

8 mars - 14 november

Utställning: Rösträtt för kvinnor

Kvinnohistoriskt museum, Umeå

 

7 maj

Extrainsatt möte via Skype: Länsdelegation i jämställdhet med anledning av Covid-19

 

28 maj

Spridningskonferens Allt vi inte pratar om – Idrott & Fritid och Make Equals konferens
TCO-huset, Stockholm

Make Equal bjuder in till en digital spridningskonferens fylld av handfasta metoder, kortfilmer, samtalsguider, nya övningar och insikter från två års arbete för att minska machokulturen inom fritids- och idrottssektorn. På eftermiddagen fortsätter det med Make Equals konferens där de presenterar metoder för ökad jämlikhet och riktar sig mot arbetsplatser.

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma