Till dig som arbetar inom djurhälsovård i Västerbottens län
     
Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare!!

Nyhetsbrev

 

För djurhälsopersonal i Västerbottens län
Nr 1, 2020

 
 

Här får du ett nyhetsbrev riktat till djurhälsopersonal i Västerbottens län. Vi skickar det för att vi vill nå dig som arbetar i länet med djurens hälso- och sjukvård med aktuell information. Hjälp till och sprida denna genom att tipsa din kollega om att prenumerera på nyhetsbrevet - meddela oss via den blå knapplänken! Din e-postadress har vi hämtat från Jordbruksverkets system och/eller från din verksamhets webbplats. Vill du inte ha våra utskick så avregistrerar du dig enkelt via länken allra längst ner.

Länsveterinärerna i Västerbottens län

maila oss om ny prenumerant
 
Foto: Mostphotos

Hur får man förskriva avmaskningsmedel?

Normgruppen i Sveriges veterinärförbund (SVF) har tagit fram en riktlinje för förskrivning av antiparasitära medel.

Avmaskningsmedel till livsmedelsproducerande djur är receptbelagda och grundregeln är att en veterinär ska undersöka djur innan läkemedel förskrivs. Det finns dock undantag för samtliga djurslag för antiparasitära medel som inte är avsedda för injektion. För gris och ren finns även undantag för injektionspreparat. Förskrivning enligt undantaget förutsätter att veterinären väl känner till djurhållningen och bedömer att läkemedlen kommer att handhas på ett godtagbart sätt.

Länsstyrelsen anser att en veterinär väl kan känna till djurhållningen på en gård som man själv eller kollegor med gemensam journalföring har besökt inom ett år före förskrivningen.
För förskrivning till häst finns ytterligare undantag som innebär att man inte behöver känna till djurhållningen väl. Det räcker att man har analysresultat från träckprovtagningen som underlag och att man har förhört sig om djurhållningen.
För ren gäller att man ska ha förhört sig om djurhållningen och bedömer att läkemedlen kommer att handhas på ett godtagbart sätt.

 

Läs mer nedan i Jordbruksverkets föreskrifter om läkemedel och läkemedelsanvändning i kapitel D i Veterinära författningshandboken och i SVF:s riktlinjer för förskrivning av antiparasitära medel.

Veterinära författningshandboken
Riktlinjer hos Sveriges Veterinärförbund (SVF)
 

Kaskadprincipen behöver tillämpas strikt för att undvika läkemedelsbrist vid covid-19

Utbrottet av covid-19 innebär att behovet av läkemedel för vård av svårt sjuka patienter är stort. Kritiska bristsituationer kan uppkomma inom humansjukvården på grund av det stora patientantalet eller störningar i distributionskedjan.

För att bidra till att minska risken för brist på livsnödvändig läkemedelsbehandling till människa till exempel i intensivvården uppmanar Jordbruksverket och Läkemedelsverket veterinärer att strikt följa den så kallade kaskadprincipen vid förskrivning och rekvisition av läkemedel för djur.

 

Epizootiutrustning – så klär du på dig

Det finns en film om epizootiutrustningen som SVA har uppdaterat så att det visar aktuellt innehåll. Den finns tillgänglig på epiwebb.se

Det finns även en QR-kod på den uppdaterade versionen av instruktionen som medföljer epizootiutrustningen så att den som behöver lätt kan hitta till filmen.

I Västerbottens län finns epizootiutrustningar på Länsstyrelsen i Umeå och på distriktsveterinärstationerna i Vännäs, Skellefteå och Lycksele.

Film om utrustningen
Epiwebben
 
 

Övervakning av avmagringssjuka (CWD)

Chronic Wasting Disease CWD, eller avmagringssjuka som den kallas på svenska, är en prionsjukdom som varit känd hos olika hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet. CWD kännetecknas av degenerativa förändringar i hjärnan vilket leder till neurologiska symtom, avmagring och död.

Just nu pågår en landsomfattande övervakning av CWD i Sverige. EU har beslutat om provtagningen och bakgrunden är fallen på vildren och älg i Norge. CWD är en epizootisjukdom liksom övriga prionsjukdomar (BSE – galna kosjukan, scrapie). Sverige ligger fortfarande mycket efter i den provtagning som EU kräver, uppmuntra därför gärna jägare och andra att skicka in prover om de stöter på riskdjur, dvs. djur som visar tecken på avmagringssjuka eller annan sjukdom, djur som hittas döda, djur som avlivas för att de är sjuka eller skadade, rovdjursdödade och trafikdödade (inklusive djur som är trafikskadade och avlivas). Jägarna tar själv ut proverna efter instruktion från SVA.

Tre positiva fall har hittats i Arjeplog/Arvidsjaur. Samtliga har varit gamla älgkor. I dagsläget är Norrland spärrat för uttransport av hjortdjur. Renskötsel får dock bedrivas över landsgränserna.

Avmagringssjuka, CWD
Övervakning av avmagringssjuka, CWD
 

Transporterar din klinik avlivade djur till förbränning?

Grundregeln är att alla som transporterar animaliska biprodukter och därav framställda produkter ska registreras. Det framgår av artikel 23 i förordning (EG) nr 1069/2009. Anmälan görs till Jordbruksverket som registrerar alla som yrkesmässigt transporterar avlivade djur. Om kliniken själv transporterar avlivade djur ska man alltså registreras och ansvara för att de anställda följer lagstiftningen. Registreringen är avgiftsfri.

Transport av animaliska biprodukter
Blankett för registrering
 

Författningshandboken

För drygt 50 år sedan, 1969, gavs den veterinära författningshandboken ut för första gången. Två länsveterinärer samt en veterinär på dåvarande Veterinärstyrelsen arbetade under två år med att skapa ett system för att underlätta för veterinärer att hålla sig uppdaterade om aktuell lagstiftning inom sitt yrkesområde. Alla gällande författningar inom veterinärområdet nytrycktes, fick ett saknummer och skickades till veterinärerna. Dessförinnan hade författningarna skickats samlade i ett häfte en gång per år. För att hitta en föreskrift behövde man veta vilket år den var utgiven. Dessutom behövde man leta även i kommande års häften för att se om den var uppdaterad.

Idag finns den veterinära författningshandboken i digital form på Jordbruksverkets webbplats där du enkelt hittar den författning som du behöver.

Författningshandboken från Jordbruksverket
 

Kort om läkemedel

Länsstyrelsen kontrollerar läkemedelsanvändningen ute hos djurhållare och vi stöter ibland på läkemedel som har förskrivits på ett sätt som inte är helt enligt lagstiftningen. Vi vill därför påminna om följande:

Calphon till får – har en karenstid på 28 dagar eftersom de karenstider som gäller för kaskaden ska tillämpas. Kaskaden träder in på grund av att det inte finns någon indikation för behandling av får med Calphon i Fass vet. I Livsmedelsverkets föreskrifter LIVFS 2009:3, 4§ står att karenstiden ska reduceras till 0 dygn för veterinärmedicinska homeopatika för vilka MRL-värde inte krävs enligt bilagan. I annat fall ska karenstiden följas. Det är alltså endast homeopatika som man kan sätta 0 dagars karens på om det står att MRL-värde inte behövs. För läkemedel som inte är homeopatika t.ex. Calphon där de verksamma substanserna butafosan och glukonsyra (kalciumglukonat) förvisso har fått bedömningen i 37/2010 att MRL-värde inte behövs, gäller inte 0 dagars karens. Denna princip gäller även för andra preparat.
Oxytocin – får bara förskrivas efter föregående undersökning och till specifikt djur eller djurgrupp, om inte förskrivningen sker inom ramarna för ViLA eller Vila Mjölk. Inom ViLA mjölk får djurhållarna sätta in preparatet vid akuta mastiter. I besättningar som inte har ViLA måste det aktuella djuret först undersökas av veterinär, därefter får preparatet skrivas ut men högst för en förbrukning på 4 veckor. Förpackningen ska märkas med djurID.
Beviplex – får endast skrivas ut efter undersökning av djuret och till specifikt djur. (Om det inte är ordinerat inom ViLA). Förpackningen ska märkas med djurID. Det händer att vi stöter på flera omärkta flaskor ute i djurhållningarna.
Plegicil - hör till de preparat som får användas till häst med 6 månaders slaktkarenstid. Behandlingen ska skrivas in i hästpasset. Om oral gel skrivs ut så gäller samma sak. Behandlingen ska noteras i passet.
Ivermectin till ren – För parasitbehandling av renar ska injektionslösningar användas. Man får inte skriva ut pour-on medlen och använda kaskaden i det fallet eftersom godkänd beredning för djurslaget och indikationen finns (injektionsberedning). Det finns dessutom uppgifter om att pour-on-preparaten inte fungerar lika bra på ren.
 

Kom ihåg

Det finns en e-tjänst för att anmäla klinisk misstanke om kvarka, hästinfluensa, virusabort, virusarterit och MRSA.

E-tjänst – Anmälan klinisk misstanke om sjukdom på djur

Lägg gärna till ett bokmärke på telefonens startskärm för att snabbt och enkelt få tillgång till e-tjänsten i fält. Då kan du skicka iväg anmälan om till exempel kvarka eller virusabort redan i bilen, innan du lämnar gården.

Vilka uppgifter ska fyllas i?

Välj först aktuell sjukdom och sedan det län där sjuka djuret befinner sig. De flesta uppgifter i formuläret är obligatoriska och måste fyllas i. Du legitimerar dig slutligen med bank-ID och får en kvittens på anmälan med länsstyrelsens diarienummer till den e-postadress som angetts i anmälan. Anmälan är klar.

Enkelt att meddela länsstyrelsen om provsvar med mera

Om det vid analys visar sig att det inte är en anmälningspliktig sjukdom så får länsstyrelsen ingen rapport från laboratoriet. Eftersom vi vill få besked även om negativa provsvar så vi kan informera övrig djurhälsopersonal i länet att faran är över, vill vi att ni meddelar oss även de negativa svaren. Ni kan då enkelt göra det via knappen nedan.

E-tjänst – Komplettering eller yttrande i ärende

Kom ihåg att ni måste meddela oss även vid positiva provsvar när ni skickar till laboratorier utomlands. De skickar ingen rapport till oss. Använd gärna e-tjänsten för komplettering även för det.

 

Bra att veta

 

Anmäl till Länsstyrelsen ...

om du har avlivat ett djur som har påträffats svårt sjukt eller skadat

I första hand ska du som har avlivat ett djur enligt 4 kap. 1 § djurskyddslagen (tidigare 30 §) underrätta ägaren. Om det inte är möjligt ska du istället underrätta Länsstyrelsen på vasterbotten@lansstyrelsen.se
Ange gärna att det rör ett akut avlivat djur i mailet.
 

om du misstänker att djur inte hålls enligt djurskyddslagen

Du kan göra din anmälan på webben eller via vår anmälningsblankett. Du kan ringa vår djurskyddstelefon 010─225 41 22 vardagar klockan 9.00- 15.00 eller nå oss via e-post vasterbotten@lansstyrelsen.se

Posta anmälan till:

Länsstyrelsen Västerbotten
901 84 Umeå

 

Anmäl till Jordbruksverket ...

... om du har flyttat eller bytt jobb. Du är då skyldig att anmäla det till Jordbruksverket via e-post. Där hämtar Länsstyrelsen de uppgifter som vi behöver för vår tillsyn av djurhälsopersonal.

Länsstyrelsen Västerbottens län

Adress: Storgatan 71 B, 901 86 Umeå

Telefon: 010-225 30 00

E-post: vasterbotten@lansstyrelsen.se

Webb: lansstyrelsen.se/vasterbotten

 
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

 
 
Do not click this link

Skickat med Paloma