I månadens nyhetsbrev avslutar vi vår fördjupning i statistikboken Kvinnor och män i belysning 2019 och presenterar månadens projekt

Nyhetsbrev från sakområde jämställdhet
Samhällsutvecklingsenheten, Länsstyrelsen Västerbotten
Nummer 5 2020

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

I månadens nyhetsbrev avslutar vi vår fördjupning i statistikboken Kvinnor och män i belysning 2019 och presenterar månadens projekt. Längst ned hittar ni vårt kalendarium med tips på kommande händelser.

Nu tar nyhetsbrevet uppehåll till i augusti, vi vill därför passa på att önska er en trevlig sommar!

KVINNOR OCH MÄN I BELYSNING

TEMA: VÅLD OCH OTRYGGHET

Kvinnor löper störst risk att utsättas för misshandelsbrott inomhus av en bekant förövare, män löper störst risk utomhus av en okänd förövare. Kvinnor uppger i högre utsträckning än män, i länet såväl som i riket, en oro för att utsättas för våld. I länet anger i snitt tre gånger fler kvinnor än män detta. Statistik över faktisk våldsutsatthet visar att det i länet är dubbelt så många män i åldern 16 - 24 år som utsatts för våld jämfört med hur många som angett att de är oroliga för att utsättas. Upplevelse av kränkande bemötande är vanligare bland kvinnor än bland män i både riket och i länet. Kvinnor och män i länet är i lägre grad än riket rädda för att gå ut ensam. Av de som misstänks för sexualbrott är 3% kvinnor och 97% män.

Källa: Kvinnor och män i belysning 2019, Kvinnor och män i belysning 2017

MÅNADENS PROJEKT

Bryt våldsarvet

Centrum Mot Våld i Skellefteå beviljades medel för implementering av samt utbildning för ambassadörer och kursledare i metoden Bryt våldsarvet. Insatsen ska öka medvetenheten om samt förebygga våld och våldets konsekvenser hos personer, främst föräldrar, som söker sig till de verksamheter som samverkar med Centrum mot våld.

Berätta kort om hur er verksamhet arbetar med mäns våld mot kvinnor

Inom Centrum Mot Våld finns verksamheter som riktar sig till våldsutsatta, våldsutövare och till familjer/barn. De som främst arbetar med våldsutsatta och familjer gör detta på heltid medan de som arbetar med våldsutövare har det som en av arbetsuppgifterna i ordinarie tjänst inom olika enheter i kommunen/regionen, till exempel individ- och familjeomsorg och Psykiatriska kliniken. I arbetet med utövare är det huvudsakligen behandling, antingen i grupp eller individuellt, av de som själva hört av sig för att få hjälp med att förändra ett våldsamt beteende i nära relation. Behandlingarna bygger på de tankar och metoder som Alternativ til vold (ATV) tagit fram.

Varför ville ni genomföra Bryt våldsarvet?

I vårt arbete med våldsutövare upptäckte vi, i likhet med vad forskning visat, att många av de som använder våld i nära relationer som vuxna har erfarenhet av våldsutsatthet i sin uppväxtfamilj. Vi vill erbjuda hjälp och stöd innan våldet hunnit ta sig uttryck i ”nästa generation”, och innan skammen hunnit växa sig ännu större genom att inte bara ha varit utsatt utan också blivit en som utövar våld. Vi sökte pengar för att gå kursledarutbildning inom ATV´s kurspaket Bryt våldsarvet, och till sist genomförde vi även dessa kurser på hemmaplan. Det som drev oss var att förhindra lidande, både nu och i framtiden - för de utsatta, de som skulle kunna utsättas, men också dem som skulle kunna utsätta andra.

Berätta om era lärdomar och erfarenheter från arbetet med Bryt våldsarvet

Bortsett från att vi som arrangörer uppmärksammat en del faktorer under projektet har kurserna varit betydelsefulla för de medverkande, både ambassadörer och föräldrar. De har varit viktiga “ögonöppnare” för vad våld, och våld i nära relation, är samt hur det påverkar på så många plan. Många har under tidens gång upptäckt betydligt mer våld i sin uppväxt. Det finns ett STORT uppdämt behov att prata, såväl om det våld de själva varit med om, som sin oro för hur våldet påverkar/-t deras föräldraskap (och även relationen till eventuell partner).

Hur fortsätter arbetet med Bryt våldsarvet framöver?

Vi kommer inom våra ordinarie verksamheter att ge 1–2 ambassadörskurser per år samt en kurs per termin för blivande/nyblivna föräldrar (med våldserfarenhet och oro för sitt föräldraskap). Ambassadörskurserna ska dels öka möjligheten att nå ut till de föräldrar som har ett behov, dels för att fortsätta sprida kunskap om våld i nära relation och hur det påverkar barn/ungdomar - både i uppväxten och senare i livet.

Varför är det viktigt att arbeta förebyggande mot mäns våld mot kvinnor?

Kostnaden för att inte arbeta förebyggande är alltför hög för att låta bli, och då menar vi inte bara den samhällsekonomiska kostnaden (vilken är oerhörd - se t.ex. ACE-studien), utan i minst lika hög grad den personliga och individuella kostnaden för både utsatta och utövare i smärta, lidande, utvecklingshinder, sjukdomar, svårigheter i relationer med mera.

REGIONALA NYHETER

Bry dig

I tider av isolering är det svårare att upptäcka tecken på mäns våld mot kvinnor och barn. Fortsätt bry dig! Håll kontakten med vänner, kollegor och familj och fråga hur de mår.

Är du orolig för någon eller själv utsatt för våld och behöver hjälp? Besök www.brydig.nu

 
 
Länsstyrelsen lyfter goda exempel på insatser mot mäns våld mot kvinnor under covid-19

Länsstyrelsen har tagit del av flertalet exempel på gott arbete som utförs i kommuner och verksamheter för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor under rådande pandemi. Exemplen vänder sig till dig som är yrkesverksam i frågorna och uppdateras löpande på Länsstyrelsens webbsida.

Har du fler tips på bra exempel att lyfta? Kontakta jämställdhetshandläggare Anna Ivarsson.

 
Umeå kommun leder europeiskt nätverk med fokus på jämställdhet i lokal kontext

Sedan länge arbetar Umeå som en av få städer i Europa genomgripande med ett jämställdhetsperspektiv i sin stadsutveckling. Umeå kommun har nu beviljats EU-medel motsvarande 1,4 miljoner kronor för att under två och ett halvt år leda ett europeiskt nätverk, ett så kallat ”Action Planning Network”, med fokus på att förstå jämställdhet i en lokal kontext. Detta sker inom EU-programmet URBACT.

 
Kvinnojouren – för ett liv fritt från våld

Länets kvinnojourer arbetar för ett liv fritt från våld. De erbjuder skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor, men arbetar också förebyggande och med påverkansarbete. Länsförsäkringar Västerbotten stödjer kvinnojouren och har gjort en kort informationsfilm.

Ta del av filmen på Länsförsäkringar Västerbottens Youtube-sida.

 
Umeå universitet söker personer med funktionsnedsättning som upplevt våld i nära relation

Studier visar att personer med funktionsnedsättning är mer utsatta för våld än befolkningen i övrigt, men fortfarande saknas mycket kunskap. Enheten för demografi och åldrandeforskning (CEDAR) driver ett projekt med målsättning att öka kunskapen, bland annat för att kunna utveckla såväl stöd som förebyggande insatser.

De söker dig som har en funktionsnedsättning, upplevt våld i nära relation och har någon form av erfarenhet av socialt stöd eller vård med anledning av våldet. Vid frågor eller intresse för att medverka, kontakta projektledare Fredinah Namatovu, Veronica Lövgren eller Jens Ineland.

 
Save the date: Utbildningsdag för ett stärkt barnrättsperspektiv

FoU Välfärd anordnar en utbildningsdag på Nolia konferens i Umeå den 5 oktober 2020. Temat är kunskap och inspiration för ett stärkt barnrättsperspektiv inom den sociala barn- och ungdomsvården. Dagen vänder sig till chefer, socialsekreterare och familjebehandlare m.fl. yrkesgrupper inom den sociala barn- och ungdomsvården i Västerbotten. Syftet med dagen är att fördjupa kunskapen om och inspirera till ett stärkt barnrättsperspektiv. Dagen innehåller både aktuell forskning och konkreta exempel.

Föreläsare:

Maria Heimer, Uppsala universitet. Maria forskar om barns rättigheter, särskilt barns rätt att komma till tals.

Karolina McPherson, Sofia Fridlund och Frida Oskarsson, från Örgryte-Härlanda, Göteborgs stad om LÖSA – Lösningar för delaktiga och trygga barn. Ett uppmärksammat utvecklingsarbete för att öka barn och ungas delaktighet inom den sociala barn- och ungdomsvården.

Mer information och anmälningslänk kommer inom kort att mejlas ut till länets kommuner.

NATIONELLA / INTERNATIONELLA NYHETER

Regeringen lyfter frågan om prostitution och människohandel

Den 18 maj skrev jämställdhetsminister Åsa Lindhagen en debattartikel om att bekämpa prostitution och människohandel, och vikten av att utsatta får stöd. Dagen därpå skrev jämställdhetsministern, tillsammans med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, en debattartikel om förslaget att skärpa lagstiftningen rörande sexköp.

 
Inget att vänta på 

Vid lanseringen av den reviderade handboken Inget att vänta på bjöd Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelsen, MÄN och Unizon in till konferenser i Stockholm, Jönköping, Luleå, Sundsvall, Göteborg och Malmö. Lanseringskonferensen i Göteborg den 19 februari filmades och finns även i teckentolkad version.

Läs mer på Jämställdhetsmyndighetens webbsida.

 
Formulär som stöd i att fråga om våldsutsatthet bland äldre

Forskningsledare Johanna Simmons och hennes kollegor har tagit fram ett formulär med tio frågor som kan hjälpa sjukvården att upptäcka och följa upp våldsutsatthet bland äldre. En första studie har visat att formuläret fungerar bra – utsatthet upptäcks oavsett om det hänt nyligen eller för över 70 år sedan. Den som är intresserad får gärna testa formuläret i sin verksamhet. Med små modifieringar går det också att använda för personer under 65 år. Intresserade kan kontakta Johanna Simmons.

 
Ökat statsbidrag till hbtq-organisationer

Regeringen ökar statsbidraget till hbtq-organisationer för att de ska kunna bedriva sitt arbete, till totalt 11,3 miljoner kronor, vilket är en ökning med två miljoner. Dessutom beslutade regeringen om ökade resurser till arbetet med att stärka hbtq-personers rättigheter med 14 miljoner kronor per år från med år 2020, och ytterligare 10 miljoner per år 2021 och 2022. Det är den hittills största satsningen som någon regering vidtagit inom området.

 
Kartläggning av bortförda personer visar på brister

Enligt Länsstyrelsen Östergötlands rapport om bortförda personer i en hederskontext samt barn som uppges vara gifta, misstänks 199 personer ha förts ut ur Sverige under 2019. Mörkertalet bedöms vara stort. Majoriteten av ärendena om bortförande har varit kända av en eller flera myndigheter i ett tidigare skede. Det innebär att dessa personer kunde ha fått hjälp med rätt kunskap, stöd, rutiner och samverkan hos berörda myndigheter.

Under kommande sommarlov riskerar ännu fler barn och unga att bli bortgifta eller könsstympade under utlandsresor. Den myndighetsgemensamma informationskampanjen Saknad ska öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck och riktar sig främst till yrkesverksamma inom skola och socialtjänst.

 
Tipsa IVO!

Du som upptäckt brister, risker och missförhållanden inom vård och omsorg kan rapportera detta via webbtjänsten ”Tipsa IVO!”. Den vänder sig särskilt till yrkesverksamma och är ett komplement till nuvarande kontaktvägar till IVO och förstärker nuvarande upplysningstjänst. Det kan både handla om information som behöver ageras snabbt på, eller sådant som blir en del av en mer långsiktig planering.

KALENDARIUM

8 mars - 14 november

Utställning: Rösträtt för kvinnor
Kvinnohistoriskt museum, Umeå

 

5 oktober

Save the date: Utbildningsdag för ett stärkt barnrättsperspektiv

Nolia konferens, Umeå

 

14 oktober

Länsdelegationen i jämställdhet

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma