Nr:3 nyhetsbrev

Nr:3
augusti 2020

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Jämlik hälsa Västerbotten är ett nyhetsbrev om folkhälsa och folkhälsoarbete som riktar sig till dej som arbetar med, ansvarar för eller är intresserad av folkhälsans utveckling i länet. Nyhetsbrevet är en del i ”Folkhälsoarbetets infrastruktur – pilotprojekt för samordning av Västerbottens folkhälsoarbete”, vilket drivs av Länsstyrelsen Västerbotten, Region Västerbotten och Umeå Universitet. Nyhetsbrevet ges ut en gång i månaden under år 2020. Trevlig läsning!

Prenumerera på nyhetsbrevet

Månadens projektnyheter

Utbildning i folkhälsa och folkhälsoarbete

Institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå Universitet har fått i uppdrag av pilotprojektet att anordna en digital utbildning i folkhälsovetenskap och praktiskt folkhälsoarbete. Kursen är en introduktion i ämnet och är anpassad för Västerbottens tjänstepersoner och politiker. Deltagandet är kostnadsfritt men antalet deltagande är begränsat till 60 platser. Kursstart sker i mitten av oktober. Mer information om kursens innehåll och anmälan kommer att skickas till Västerbottens kommuner, Region Västerbotten och Länsstyrelsen Västerbotten.
 

Aktuellt

 

Digital tobaksavvänjning

”Min nikotinfria resa” är ett digitalt stöd- och behandlingsprogram för den som vill få hjälp att bli nikotinfri.

Region Västerbotten står bakom stödet och kontaktperson är Ywonne.wiklund@regionvasterbotten.se

Läs mer om det digitala stödet här

 

Film om folkhälsa i Västerbotten

Länsstyrelsen Västerbotten har tagit fram en film om folkhälsan i länet och myndighetens folkhälsoarbete kopplat till de 17 globala målen för hållbar utveckling Agenda 2030.

Se filmen om folkhälsa här

 

Utlysning av medel till våldsprevention

Länsstyrelsen utlyser 800 000 kronor för insatser för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Myndigheter, kommuner, ideella organisationer, regionförbund och stiftelser är välkomna att söka medel.

Läs mer om utlysningen här

 

Rörelsesatsning i Västerbottens skolor 

RF-SISU Västerbotten arbetar med att få barn att röra på sig mer under skoldagen, bland annat genom att rörelse införlivas i det systematiska kvalitetsarbetet. Kontaktperson i Västerbotten är Robert.Lindberg@rfsisu.se

Läs mer om rörelsesatsningen här

Nyheter utanför länet

 

Ökad jämlikhet för ett starkare samhälle

Det går att öka jämlikheten och samtidigt stärka samhället både ekonomiskt och i andra avseenden. Det kommer dock att kräva investeringar i utbildning och bostäder och förändrade regler i trygghetssystemen. Det är några av huvudslutsatserna i Jämlikhetskommissionens betänkande. Läs Jämlikhetskommissionens betänkande eller lyssna på pressträffen

 

Ny strategi för psykisk hälsa och suicidprevention

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att tillsammans med ett tjugotal berörda myndigheter inkomma med underlag inför en kommande nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention. 12,5 miljoner kronor avsätts för uppdraget under 2020. Läs mer om arbetet med den nya strategin här.

 

Covid-19-pandemins tänkbara konsekvenser på folkhälsan

Covid-19-pandemin kan få flera konsekvenser för hälsan. Förutom sjuklighet och risken för dödlighet påverkar åtgärderna för att minska smittspridningen flera av samhällets funktioner. I en ny rapport belyser Folkhälsomyndigheten tänkbara konsekvenser av pandemin utifrån en god och jämlik folkhälsa. Läs mer om folkhälsokonsekvenserna här.

Kalendarium

1-2 september. ”Värna våra yngsta – Späda barns rätt till hälsa och utveckling”. Nationell konferens om stöd till våra yngsta och deras föräldrar. Info och anmälan.

2 september. Digitalt släpp av Systembolagets årliga rapport om alkoholens påverkan och konsekvenser i Sverige. Info och anmälan.

10 sept. Suicidpreventiva dagen 2020: Suicidprevention – en fråga för hela samhället. Info och anmälan https://nyheter.ki.se/suicidpreventiva-dagen-2020-suicidprevention-en-fraga-for-hela-samhallet

14 september. Att styra och leda för hållbar utveckling. Info och anmälan.

15 september. Nära vård i kommunerna. Info och anmälan.

14-20 september. See hållbarhetsvecka Västerbotten. Program hållbarhetsveckan.

 

Hälsans bestämningsfaktorer är grunden för den nationella folkhälspolitiken, vilken beskrivs i propositionen God och jämlik hälsa – en utvecklad folkhälsopolitik.
Läs propositionen här

Folkhälsoarbetets infrastruktur – pilotprojekt för samordning av Västerbottens folkhälsoarbete.
Läs mer om folkhälsoarbetet här

Kontakt:
Länsstyrelsen Västerbotten
Lisa.Harryson@lansstyrelsen.se

Region Västerbotten
Sofia.Elwer@regionvasterbotten.se

Umeå Universitet
Helene.johansson@umu.se

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma