I detta nyhetsbrev presenteras månadens projekt, Machosamtalet, och vi flaggar för höstens utbildningsserie om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Nyhetsbrev från sakområde jämställdhet
Samhällsutvecklingsenheten, Länsstyrelsen Västerbotten
Nummer 6 2020

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

I detta nyhetsbrev presenteras månadens projekt, Machosamtalet, och vi flaggar för höstens utbildningsserie om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Längst ned hittar ni vårt kalendarium med tips på kommande händelser.

MÅNADENS PROJEKT

Machosamtalet

Region Västerbotten beviljades medel för att ta fram filmat metodmaterial att använda i regionens egna informations- och utbildningsinsatser samt på arbetsplatser i länet. Stödmaterialet blandar statistik och fakta med filmade situationer och diskussionsfrågor för att möjliggöra samtal om maskulinitet och machonormer.

Berätta kort om hur er verksamhet arbetar med mäns våld mot kvinnor

Det är en del av regionens jämställdhetsarbete och ingår bland annat i våra ledarskapsutbildningar. Det är även ett eget arbetsområde där Folkhälsoenheten stödjer hälso- och sjukvård med rutindokument, kompetensutveckling m.m. Arbetet utgår från de medel som regioner kan rekvirera från Socialstyrelsen för att utveckla hälso- och sjukvårdens arbete mot våld i nära relationer. Regionen arbetar även mot kommunerna genom ett uppdrag som FOU Välfärd har, vilket grundar sig i en överenskommelse mellan Sveriges kommuner och regioner och Regeringen.

Varför ville ni genomföra Machosamtalet?

Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla vårt arbete inom jämställdhet, våld i nära relationer och normkritik. Ett våldsförebyggande perspektiv knyter på flera sätt samman dessa områden. Det finns flera olika material riktat till skolan eller till yngre män, där samhället ofta riktar sina våldspreventiva insatser, men vi ville ha ett material för vuxna. Machosamtalet är det vi själva upplevt har saknats. Vi hoppas också att materialet ska användas av föreningar, jaktlag eller liknande.

Berätta om era lärdomar och erfarenheter

Allt från att skriva manus och arbeta fram bra diskussionsfrågor till hela processen med filminspelning, klippning m.m. Materialet hade inte blivit vad det är idag utan möjligheten att samarbeta med Komatsu forest under förarbetet, och få in deras tankar och synpunkter rörande hur ett material skulle kunna se ut, vilka frågor som fungerar att samtala utifrån osv.

Hur fortsätter arbetet med Machosamtalet framöver?
Det lanseras under SEE-veckan och tillgängliggörs på regionens hemsida. Själva ska vi integrera delar i våra ledarskapsutbildningar och andra sammanhang där vi arbetar med dessa frågor. Vi hoppas kunna anordna någon form av utbildningsinsatser för de som ska hålla i samtalen på sina arbetsplatser och stötta dem i deras funderingar så att de känner sig trygga att prata om det här ämnet.

Varför är det viktigt att arbeta förebyggande mot mäns våld mot kvinnor?

För att nå kärnan av problematiken behöver vi stödja utsatta, men också adressera mekanismerna bakom. Samhällets syn på kvinnor och män, de möjligheter och utrymme människor ges, hur män tidigt lär sig att de är berättigade till kvinnors kroppar, uppmärksamhet och omvårdnad. Förhoppningen är givetvis att minska lidande men också öka glädje, lust, tillfredsställelse med livet m.m. för alla, och att göra situationen för barn och ungdomar bättre. Att färre ska behöva växa upp med de erfarenheter det innebär att leva i våld.

REGIONALA NYHETER

Utlysning om medel

Länsstyrelsen utlyser medel omfattande 800 000 kronor för insatser för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Myndigheter, kommuner, ideella organisationer, regionförbund och stiftelser är välkomna att söka medel. Partipolitiska organisationer och privata aktörer kan inte söka medel inom ramen för denna utlysning. Ansökan ska ha inkommit senast den 1 oktober.

Läs mer på Länsstyrelsens webbsida.

 
Save the date: Riva hinder

Välkommen till Riva hinder, en utbildningsserie om våld i nära relationer som arrangeras för femte året i rad. Nytt för i år är att Riva hinder enbart sänds via webben och att utbildningen är fördelad på tre tillfällen – 13, 20 samt 22 oktober. Mer information kommer.

Riva hinder arrangeras av Brottsoffermyndigheten, Funktionsrätt Västerbotten, Kvinno- och tjejjouren i Umeå, Länsstyrelsen Västerbotten, Region Västerbotten och Umeå kommun.

 

NATIONELLA / INTERNATIONELLA NYHETER

Informationsmaterial om hedersrelaterat våld

Länsstyrelserna har tagit fram material för att belysa skyldigheter och möjligheter för att förhindra att en elev saknas vid skolstart.

Ladda ner materialet och sprid gärna informationen inom din verksamhet.

 

Nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen Östergötland har tagit fram ett nytt informationsmaterial om den skärpta lagstiftningen kring hedersbrott.

Ladda ner materialet och sprid gärna informationen inom din verksamhet.

 
Sök medel från Brottsofferfonden

Den 1 oktober 2020 är sista ansökningsdag för att söka projektmedel från Brottsofferfonden i höstens ansökningsomgång. Bidrag kan sökas av forskare, ideella organisationer samt offentliga och privata verksamheter.

Läs mer på Brottsoffermyndighetens webbsida.

 
Webbinarium: Inget att vänta på

 

 

I juni arrangerade Jämställdhetsmyndigheten ett webbinarium om handboken Inget att vänta på. Länsstyrelsen Västerbotten lyfte våldspreventionsarbetet i länets kommuner. Övriga medverkande var Jämställdhetsmyndigheten, MÄN och Unizon.

Ta del av webbinariet på Jämställdhetsmyndighetens webbsida.

 
Inbjudan till Modellkommuner – ett koncept för jämställdhetsintegrering

I Modellkommuner arbetar två eller tre kommuner tillsammans för att utveckla sitt arbete med jämställdhetsintegrering, med stöd av Statens Kommuner och Regioner (SKR). Modellkommuner 2020 har planerad start 3 november och anmälan är öppen fram till 1 oktober.

Läs mer på SKR:s webbsida.

 
Stor ökning av fällande domar för våldtäkt sedan samtyckeslagen infördes

Ta del av Brottsförebyggande rådets genomgång av samtliga tingsrättsdomar om våldtäkt mot kvinnor under 2019.

Den visar bland annat att antalet åtal och fällande domar för våldtäkt har ökat markant sedan den nya lagstiftningen om våldtäkt, ofta kallad samtyckeslagen, infördes 2018.

 
Programutlysning: Den könssegregerade arbetsmarknaden

2020 genomförs en riktad programutlysning från Nordisk information för kunskap om kön (NIKK), som syftar till att motverka könssegregeringen på arbetsmarknaden. Ansökan är öppen till och med 16 oktober. Läs mer på NIKK:s webbsida.

 
Over the Rainbow? The Road to LGBTI Inclusion

OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) har för första gången släppt en rapport som behandlar hbtq-personers rättigheter. Det är en inventering av i vilken utsträckning de 34 medlemsländerna garanterar likabehandling för hbtq-personer.

Ta del av rapporten Over the Rainbow? The Road to LGBTI Inclusion.

OECD har även fått medel för att göra en internationell kartläggning av de metoder som används i olika länder för att uppnå jämställda löner. Den kommer att utgöra ett kompletterande underlag till kommissionen, som därmed ges bättre förutsättningar att kunna analysera de olika modeller som används och lämna förslag på åtgärder som bidrar till att främja jämställda löner.

 
Öppna jämförelser 2020 – Våld i nära relationer

Socialstyrelsens webbsida kan du jämföra resultaten av kommuners arbete inom området våld i nära relationer. Uppgifterna samlades in precis före krisen som följde av covid-19-pandemin, och speglar därför hur förutsättningarna såg ut i socialtjänsten i februari 2020 och under det gångna året.

 
Stärkt barnrättsperspektiv i skyddat boende

 

 

Socialdepartementet föreslår att socialnämnden ska få en ny befogenhet att omedelbart kunna placera ett barn i skyddat boende tillsammans med en vårdnadshavare när det saknas samtycke från den andra vårdnadshavaren. Det föreslås också nya bestämmelser för att möjliggöra sekretess hos kommuner och regioner för adresser till skyddade boenden samt vissa tydliggöranden vad gäller elevers rätt att gå i skola när de vistas i skyddat boende.

 
MUCF ska kartlägga unga hbtq-personers hälsa och levnadsvillkor

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor får i uppdrag att genomföra en kartläggning av unga hbtq-personers levnadsvillkor. Det har gått 10 år sedan den senaste större kartläggningen och regeringen anser att det behövs en uppdaterad helhetsbild.

 
Nya uppdrag till Jämställdhetsmyndigheten

Jämställdhetsmyndigheten har den senaste tiden fått flera nya regeringsuppdrag. De innefattar våldsförebyggande arbete, kartläggning av våld i vårdnadstvister, jämställdhetsintegrering i högskolor och universitet samt en förstudie om delaktighet i den lokala demokratin.

Läs mer på Jämställdhetsmyndighetens webbsida.

 
Coronapandemins konsekvenser för den svenska jämställdhetspolitiken

Jämställdhetsmyndigheten följer och analyserar utvecklingen och konsekvenserna av det nya coronaviruset och covid-19 som bedöms påverka samtliga jämställdhetspolitiska delmål.

Läs mer på Jämställdhetsmyndighetens webbsida.

KALENDARIUM

8 mars - 14 november

Utställning: Rösträtt för kvinnor

Kvinnohistoriskt museum, Umeå

 

2 september

Lunchföreläsning - Barn och sexuellt trauma

Föreningen Storasyster bjuder in till lunchföreläsning om barn och sexuellt trauma.
Föreläsningen kommer lyfta risk- och friskfaktorer, vanliga varningssignaler på utsatthet samt varför vuxnas respons på utsattheten är av största vikt. Föreläsningen vänder sig till alla yrkesverksamma som möter barn och unga i sitt arbete och hålls online via Zoom. Föreläsningen är gratis och du behöver inte anmäla dig.

Läs mer på Storasysters Facebooksida.
 

4 september

Webbsändning om barn och ungas utsatthet för våld

Den 4 september webbsänder Brottsoffermyndigheten föreläsningar om barn och ungas utsatthet för våld. Sista anmälningsdag är 1 september.

Läs mer på Brottsoffermyndighetens webbsida.

 

22 september

Webbinarium: Aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor – NCK:s kunskapsbank tio år

I år är det tio år sedan Nationellt centrum för kvinnofrid startade NCK:s kunskapsbank. Det uppmärksammas med ett webbinarium med aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor i Sverige − fysiskt, psykiskt, sexuellt och ekonomiskt. Sista anmälningsdag är 15 september.

Läs mer på NCK:s webbsida.


24 september

Informationscafé, tema: våld och funktionsnedsättning
Funktionsrätt, Mariehemsvägen 7, Umeå

Gästar kaféet gör två av organisationerna som finns i arrangörsgruppen för temadagen Riva hinder, som vill sätta strålkastarljuset på våld mot och den utsatthet personer med funktionsnedsättning många gånger befinner sig i.

Informationskaféet görs i samverkan mellan Funktionsrätt Umeå och ABF.

 

25 – 27 september

Umepride

Pride i Umeå kommer att hållas helgen mellan 25 och 27 september. Årets upplaga blir helt digital.

 

1 oktober (preliminärt)

Jämställdhetsnätverk

 

5 oktober

Digital konferens om socialt arbete med våld mot barn och vuxna i nära relationer

Hur skapas ett brukarcentrerat, samordnat interventionssystem mot våld i nära relationer? I fokus för den nationella konferensen om socialt arbete står socialtjänstens, civilsamhällets och andra aktörers insatser för, bland annat, skydd och stöd för barn och vuxna som utsätts för våld i nära relationer. Konferensen arrangeras av Centralförbundet för Socialt Arbete (CSA). Läs mer på CSA:s webbsida.

 

7 oktober

Webbsänd konferens om regionala resurscentra mot hedersrelaterat våld och förtryck samt våld av närstående

Länsstyrelserna hälsar välkommen till en nationell webbsänd konferens om regionala resurscentra mot hedersrelaterat våld och förtryck samt våld av närstående. Syftet med årets konferens är att presentera pilotverksamheternas och den nationella samordningens arbete samt följeforskningens resultat.

För mer information och anmälan, besök Länsstyrelsen Östergötlands webbsida.

 

13 oktober

Save the date: Riva hinder, webbsändning

”Lika men olika - om (mäns) våld mot kvinnor med funktionsnedsättning” med Kerstin Kristensen, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Mer information inom kort.

 

14 oktober

Länsdelegationen i jämställdhet

 

20 oktober

Save the date: Riva hinder, webbsändning

”Gömd & Glömd – erfarenheter från ett projekt om vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext” med TRIS – Tjejers rätt i samhället.

Mer information inom kort.

 

22 oktober

Save the date: Riva hinder, webbsändning

”Att vara våldsutsatt och ha en hörselnedsättning” med Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk, NKJT.

Mer information inom kort.

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma