I månadens nyhetsbrev uppmärksammar vi bland annat två nya skrifter med jämställdhetstema och ett digitalt basprogram om våld mot barn.

Nyhetsbrev från sakområde jämställdhet
Samhällsutvecklingsenheten, Länsstyrelsen Västerbotten
Nummer 8 2020

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Aktuellt om jämställdhet header

I månadens nyhetsbrev uppmärksammar vi bland annat två nya skrifter med jämställdhetstema och ett digitalt basprogram om våld mot barn. Längst ned hittar ni vårt kalendarium med tips på kommande händelser.

REGIONALA NYHETER

14 röster om jämställdhet

Framsida av 14 röster om jämställdhet

Med anledning av 25-årsjubileet för regeringens beslut att tillsätta en länsexpert i jämställdhetsfrågor vid länsstyrelserna har vi tagit fram skriften 14 röster om jämställdhet!

Jämställdhet har länge varit en profilfråga för länet i stort och många är de som bidragit till att jämställdhetsarbetet utvecklats till vad det är idag. Ta del av kunskap, erfarenheter, och inspireras att ta kampen för ett jämställt samhälle vidare. Inom kort kan skriften laddas ned via Länsstyrelsens webbsida.

 

Kön, makt och politik - jämställdhetsarbete i Umeå kommun

Framsida av Kön, makt och politik – jämställdhetsarbete i Umeå kommun

2019 firades 30 år av arbetet för ett jämställt Umeå. Skriften ”Kön, makt och politik – jämställdhetsarbete i Umeå kommun” är en del av uppmärksammandet av detta jubileum. I de olika texterna varvas historiska tillbakablickar med nedslag i konkreta exempel från verksamheter.

Läs mer och ta del av jubileumsskriften på Umeå kommuns webbsida.

 

Utställning: Korsettkriget

Bild från utställningen Korsettkriget

Den 14 november sänder Kvinnohistoriskt museum live via sin webbsida från öppningen av den nya utställningen Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet.

Foto: LisaLove Bäckman

 

Utställning: Det rör mig

Bild från utställningen "Det rör mig"

I utställningen ”Det rör mig” har ett urval av konstnären Stina Wollters verk ställts ut på Museum Anna Nordlander i Skellefteå. Verk i form av såväl foto, måleri, skulptur och video.

Stina Wollter står upp för varje människas rätt att känna sig trygg i sig själv och i sin egen kropp. Genom sitt aktiva arbete i bland annat sociala media inspirerar hon tusentals människor med sina strategier för motstånd och överlevnad.

Till och med 31 januari 2021 kommer utställningen att finnas på Museum Anna Nordlander.

 

Foto: Britt-Mari Olsson

NATIONELLA / INTERNATIONELLA NYHETER

Jämställdhetsmyndighetens logotyp

Nyheter från Jämställdhetsmyndigheten

Rapporten ”Våldsprevention i Sverige: En forskningsöversikt” har tagits fram inom Jämställdhetsmyndighetens regeringsuppdrag om förstärkta insatser utifrån den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Läs hela rapporten på Jämställdhetsmyndighetens webbsida.

Jämställdhetsmyndigheten har fått i uppdrag att sammanställa befintlig forskning och kunskap om samband mellan jämställdhet i arbetslivet och psykisk ohälsa. Läs mer på regeringens webbsida.

Jämställdhetsmyndighetens YouTube-kanal kan du ta del av de senaste webbsändningarna.

I podcasten Världens mest jämställda land? dyker Jämställdhetsmyndigheten ner i ämnen som är avgörande för ett jämställt och hållbart samhälle.

 
Regeringens logotyp

Nyheter från regeringen

För att ytterligare markera i straffsystemet att hedersrelaterat våld och förtryck är oacceptabelt föreslår en utredning att det införs en särskild brottstyp, som tar sikte på upprepade hedersrelaterade gärningar som riktar sig mot samma brottsoffer. Läs mer om betänkandet Ett särskilt hedersbrott.

Regeringen har fattat beslut om att ge Brottsförebyggande rådet i uppdrag att följa upp och analysera tillämpningen av förbudet mot köp av sexuella tjänster och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling. Läs mer om uppdraget till Brottsförebyggande rådet.

 

Digitalt basprogram om våld mot barn

Bild ur Barnafrids basprogram

Barn som utsatts för våld och övergrepp ska få ett tryggt och kunnigt bemötande, var i Sverige de än bor och vem de än träffar. Barnafrid har därför tagit fram ett kostnadsfritt basprogram som ger dig som yrkesverksam en kunskapsbas, baserad på forskning och beprövad erfarenhet.
Ta del av utbildningen på Barnafrids webbsida.

Foto: Barnafrid

 

DET ÄR MITT LIV - om våld mot barn som inte får bestämma över sitt eget liv

Bild ur informationsfilm om ungas rättigheter i Sverige

Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland och Stiftelsen Allmänna Barnhusets informationsfilm om ungas rättigheter i Sverige finns nu på fler språk. Ta del av samtliga filmer via YouTube.

 

Tips på dokumentärer

Här ger vi tre tips på dokumentärer, som alla har koppling till något av de sex jämställdhetspolitiska delmålen.

Bild från Prio 1 - I förövarnas spår

I ”Prio 1 - I förövarnas spår” följer vi Nationella Operativa Avdelningen, där två omfattande utredningar om sexuella övergrepp på barn påbörjas. Vilka är barnen? Vem är förövare? Och hur ska brott begångna på internet hanteras av en lag som skrevs fyrtio år innan internet fanns?

 
Bild från En våldsam kärlek

I ”En våldsam kärlek” får vi ta del av verkliga berättelser från fyra av de tusentals kvinnor som drabbats av våld i nära relation.

 
Bild från Tala om sex - Ottars liv

I ”Tala om Sex – Ottars liv” får vi veta mer om den legendariska sexualupplysaren Elise Ottesen-Jensen som på 1920- och 30-talen, trots att det var förbjudet, reste land och rike runt med föreläsningar om preventivmedel, barnbegränsning och kvinnans rätt till sin egen kropp.

 
Nordisk information för kunskap om kön logotyp

Jämställdhet och livsvillkor i rurala områden

NIKK tipsar om rapporten Equality in Isolated Labour Markets och kartöversikten Livsvillkor i Nordens rurala områden ur ett genusperspektiv, som tittar närmare på kvinnors och mäns livsvillkor i de nordiska länderna.

 
Nationellt centrum för kvinnofrids logotyp

NCK:s kunskapsbank tio år

Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) uppmärksammade tioårsjubileet av deras kunskapsbank genom ett webbinarie med aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor i Sverige. Inspelade filmer från webbinariet finns nu tillgängliga på NCK:s webbsida.

KALENDARIUM

11 november

Webbinarium: Jämställdhetsrevision

 

18 november

Digital temaförmiddag om hedersrelaterat våld och förtryck

Under förmiddagen får deltagarna information från Länsstyrelsen Östergötland och Jämställdhetsmyndigheten samt aktuellt om resurscentra i Norrbotten.

För mer information och anmälan, besök Länsstyrelsens webbsida.

 

19 november

Digitalt regionalt kvinnofridsnätverk

Länsstyrelsen Västerbotten bjuder tillsammans med Region Västerbotten in till höstens tredje och sista regionala kvinnofridsnätverk. Nätverket vänder sig till dig som arbetar vid länets kommuner och region, vid myndigheter på regional nivå samt civilsamhällesorganisationer med frågor som rör mäns våld mot kvinnor.

För mer information och anmälan, besök Länsstyrelsens webbsida.

 

19 november

Digitalt panelsamtal Internationella mansdagen

Som ett led i att engagera och involvera pojkar och män i jämställdhetsarbetet arrangerar Jämställdhetsmyndigheten ett samtal på Internationella mansdagen. Samtalet leds av ungdomsledaren Adnan Naji från Fryshuset i Stockholm tillsammans med Arbresha Rexhepi, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

För mer information och anmälan, besök Jämställdhetsmyndighetens webbsida.

 

23 november

Politikersamtal om covid-19 och sexuellt våld

Online med Facebook Live

Välkommen på Storasysters panelsamtal som kommer att utgå från frågeställningen ”Hur ska vi säkra tillgången till stöd i pandemins efterverkningar?”, med ett fokus på psykisk ohälsa efter sexuella övergrepp samt tillgång till stöd. Panelsamtalet sker i samarbete med ABF och är en del av “En vecka fri från våld”.

Läs mer på evenemangets Facebooksida.

 

27 november

Digital konferens: Våldsprevention – dåtid, nutid, framtid

När började det våldsförebyggande arbetet mot män och killars våld mot kvinnor och flickor. Hur är nuläget? Vad finns det att göra i framtidens våldsprevention?

Välkommen till en fullmatad digital heldag där flera olika kommuner, föreläsare, paneldeltagare kommer att ge sina tankar och svar på frågorna. Hela tiden finns möjlighet för dig som deltagare att diskutera frågorna vidare och efterfråga andras bästa erfarenheter på konferensens digitala plattformar. Konferensen och veckan är ett initiativ skapat av riksorganisationerna Unizon och MÄN. Initiativet stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten, och Länsstyrelserna.

För mer information och anmälan, besök Länsstyrelsens webbsida.

 

30 november

Lunch med Bris: Barns röster i skyddade boenden

Hur påverkas barn av att tvingas bryta upp från sin vardag? Drygt 6000 barn befinner sig varje år på skyddat boende med sin ena förälder - på flykt undan våldet.

Välkommen att ta del av höstens femte digitala lunchföreläsning med Bris - denna gång med Malin Rekke, leg psykolog, som berättar om barns röster utifrån Bris och Stadsmissionens rapport ”Min tur att berätta”.

Läs mer på evenemangets Facebooksida.

 

3 december

Nationell samling: Internationella funktionshindersdagen 2020 - Fem spår för delaktighet och jämlikhet

Sveriges länsstyrelser och Myndigheten för delaktighet uppmärksammar den Internationella funktionshinderdagen 2020 genom att bjuda in till en digital nationell samling.

Ledande experter kommer delge metoder för att stärka kommunalt och regionalt funktionshinderspolitiskt arbete inom fem spår för delaktighet och jämlikhet.

För mer information och anmälan, besök Länsstyrelsens webbsida.

Länsstyrelsen Västerbottens grafiska profil

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma