Till dig som arbetar inom djurhälsovård i Västerbottens län
     

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev

 

För djurhälsopersonal i Västerbottens län
Nr 2 2020

 
Länsstyrelsen Västerbottens logotyp
 

Detta nyhetsbrev riktar sig till djurhälsopersonal i Västerbottens län. Vi vill nå dig som arbetar med djurens hälso- och sjukvård med aktuell information. Tipsa gärna din kollega om att prenumerera på nyhetsbrevet!

Din e-postadress har vi hämtat från Jordbruksverkets system och/eller från din verksamhets webbplats. Vill du inte ha våra utskick avregistrerar du dig enkelt via länken längst ner på sidan.

Länsveterinärerna i Västerbottens län

maila oss om ny prenumerant
 
Bild på ko

Bild: Mostphotos

NY DJURHÄLSOLAGSTIFTNING - ANIMAL HEALTH LAW

Den 21 april 2021 börjar EU:s nya djurhälsoförordning att tillämpas. Djurhälsoförordningen kommer att ersätta stora delar av den nu gällande svenska lagstiftningen inom området djurhälsa och smittskydd. För de områden som behöver kompletterande föreskrifter kommer Jordbruksverket under våren att ge ut nya föreskrifter.
Läs mer om den nya djurhälsolagstiftningen och delta i en webbutbildning på Jordbruksverkets webbsida.

 
Bild på djur vid vaccination

villkorad läkemedelsanvändning

Inom tillsynen av veterinärer som förskriver läkemedel för villkorad läkemedelsanvändning (ViLA) har länsstyrelsen noterat att vissa avvikelser är mer vanligt förekommande än andra.

För stora mängder läkemedel förskrivs vid besöken
Förskrivning av läkemedel får endast omfatta det som beräknas förbrukas under en period om högst 8 veckor, alternativt minsta tillgängliga förpackning.
 

ViLA anmäls inte till länsstyrelsen i tid
Veterinären ska inom två veckor från det att förskrivningsperioden börjar skicka in en anmälan om villkorad läkemedelsanvändning till länsstyrelsen. Veterinären ska bifoga en kopia av instruktion för behandling och hantering av läkemedel med mera. För mjölkkor och gris ska även senaste djurskyddsdeklarationen bifogas. Om den villkorade läkemedelsanvändningen inte avbryts räcker det att veterinären årligen skickar ett meddelande till länsstyrelsen om att ViLA fortsätter och bifogar den senaste djurskyddsdeklarationen samt informerar om eventuella förändringar som gjorts det senaste året.
 

Behandlingsinstruktionen är felaktigt fokuserad på sjukdomsdiagnos istället för symtombild
Instruktionerna ska innehålla en beskrivning av symtombilden och de åtgärder som ska vidtas för att behandla djur och förhindra smitta. Observera att fler åtgärder än bara läkemedelsbehandling ska ingå, och att man kan dela upp det i åtgärder som görs i lindriga fall och att läkemedel sätts in om det inte har blivit bättre inom 1 – 2 dagar.

 

Besöksintervallet överstiger det som är fastlagt i föreskrifterna
Besöksintervallet enligt nedanstående tabell ska följas. Det utökade intervallet gäller bara om läkemedelsförbrukningen är ringa.

 
Bild på fårflock
 

TIPS OM SEMINARIUM

Den 10:e december arrangerar Nationellt Centrum för djurvälfärd (SCAW) ett seminarium om djurvälfärdsaspekter vid hobbyvallning av får, med fåren i fokus.

För program och anmälan, besök SCAW:s webbsida.

 
Bild på kojuver

Sintidsbehandling av kor

Vid Veterinärkongressen presenterade Karin Persson-Waller resultatet av en enkätundersökning om sinläggning av kor. Respondenter var veterinärer, produktionsrådgivare och djurägare. Där framgick att en tredjedel av de veterinärer som besvarat enkäten inte kände till regelverket kring förskrivning av sintidspreparat, här kommer därför en påminnelse:

För att en veterinär ska få skriva ut intramammarier för sintidsbehandling av kor utan föregående undersökning ska samtliga punkter vara uppfyllda.

Veterinären har kännedom om det enskilda djuret
Veterinären har kännedom om det bakteriologiska juverhälsoläget i besättningen
Besättningen deltar i ett strategiskt juverhälsoarbete.

 
Bild på skylt för matningsförbud

LÄR DIG MER OM AFRIKANSK SVINPEST

Afrikansk svinpest upptäcks i allt fler europeiska länder. Även om vi bara har enstaka vildsvin i norra Sverige finns ändå en risk att tamsvin utfodras med kontaminerat matavfall. Läs mer om afrikansk svinpest på Jordbruksverkets webbsida. Vid misstanke – kontakta Jordbruksverket, SVA och Länsstyrelsen!

 
Jordbruksverkets logotyp

E-tjänst för dig som rapporterar djursjukdata

Jordbruksverket har en e-tjänst i tillägg till inrapportering av djursjukdata som innebära att du som rapporterande veterinär kan logga in och se din egen inrapporterade läkemedelsanvändning i DAWA.

Läs mer på Jordbruksverkets webbsida.

 

Bra att veta



Anmäl till Länsstyrelsen...

 

vid misstanke om att djur inte hålls enligt djurskyddslagen


Du kan göra din anmälan på webben eller via vår anmälningsblankett som du även hittar där. Du kan ringa vår djurskyddstelefon 010─225 41 22 vardagar klockan 9-11.30 samt 12.30-15 eller nå oss via e-post: vasterbotten@lansstyrelsen.se

Posta anmälningsbanketten till:

Länsstyrelsen Västerbotten

901 84 Umeå

Om situationen är akut och utanför kontorsarbetstid ska du istället kontakta Polisen, 114 14 eller 112 beroende på situationen.

 

vid misstanke om epizooti

Kom ihåg att anmäla misstänkt epizooti till Länsstyrelsen. Ring växeln på 010-225 40 00 och fråga efter en länsveterinär. Utanför kontorstid kontaktar du Länsstyrelsens Tjänsteman i beredskap via SOS Alarm – 0771 - 800 900 så kan hen kontakta länsveterinär vid behov.

 

Anmäl till Jordbruksverket...

 

vid misstanke om anmälningspliktig sjukdom

Använd e-tjänsten för att anmäla klinisk misstanke om kvarka, hästinfluensa, virusabort, virusarterit och MRSA.

 

om du har flyttat eller bytt jobb

För att vi och Jordbruksverket vid behov ska kunna kontakta dig, är du som tillhör djurhälsopersonalen skyldig att meddela när du byter namn, adress eller arbetsplats. Blankett finns på Jordbruksverkets webbsida.
 

Länsstyrelsen Västerbottens län

Adress: Storgatan 71 B, 901 86 Umeå

Telefon: 010-225 30 00

E-post: vasterbotten@lansstyrelsen.se

Webb: lansstyrelsen.se/vasterbotten

 
Länsstyrelsen Västerbottens logotyp
Så hanterar vi dina personuppgifter

Klicka här för att sluta prenumerera på detta nyhetsbrev

 
 
Do not click this link

Skickat med Paloma