Nyhetsbrev Hållbara Västerbotten nr 1 2021

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen Västerbotten logotyp
 
Header Hållbara Västerbotten
Harvesttrion Daniel Remes, Ellen Bergström och Tobias Remes.

Daniel Remes, Ellen Bergström och Tobias Remes är trion i Harvest. Foto: Privat
 

Harvest skördar fossilfritt lokalproducerat i centrala Umeå
 

Passionen för mat och drivkraften att göra världen lite bättre fick trion Ellen Bergström, Daniel Remes och Tobias Remes att vilja prova mätta Umeåborna med lokalproducerad mat.

Arbetet med att starta upp Harvest mathubb med hydroponisk och närodlad mat startade för ett år sedan och när det snart är dags för den första leveransen av grödor så har mycket hänt. Först kammade trion hem en utmärkelse från Uminova i energibesparingstävlingen Energi Solution Challenge. Kort därefter prisbelönades Harvest genom Polarbröds Anna Borgeryds minnesfond som stöttar initiativ kring vad Anna kallade uthållighetsförsörjning.

- Det var superärofyllt att få ta emot det och väldigt tacksamt med den ekonomiska hjälpen för att få Harvest i rullning, berättar Ellen Bergström.

Hydroponisk odling vid tågstation

Konceptet handlar helt enkelt om att närodla mat i tätbefolkade områden där de odlade grödorna hämtas upp av kunden vid utlämningsstället på Östra Station. På så sätt minskar dessutom transporterna och behovet av emballage.

Grödorna, som i slutet av 2020 såddes för första gången i containern vid NUS, odlas hydroponiskt - det vill säga odling utan jord i näringsberikat vatten och med LED-belysning. De skördas sedan varje vecka och hämtas upp av kunderna via beställningar på webben i färdigpackade grönsakskassar.

Hållbarhet och mat drivkrafterna

Allmänheten involverades tidigt i arbetet med Harvest, och målet är att medlemmarna framöver ska kunna vara delaktiga i vilka sorters grönsaker som ska odlas.

- Vi vill att de som handlar grönsakerna ska vara involverade och påverka vad som odlas. Många tilltalas av idén att vara självförsörjande, men alla har inte möjlighet till det. Känslan vi vill skapa är att "det här är min odling, men den sköts av någon annan", förklarar Ellen vars passion till mat varit en stor drivkraft i genomförandet av Harvest.

- Daniel och Tobias har också alltid velat göra världen till ett bättre ställe. Våra gemensamma drivkrafter gjorde att vi tittade på vad vi kan göra för att påverka vår miljö och hälsa. Svaret var: mat!

Så småningom är målet för Harvest att växa och kunna erbjuda fler människor de stadsodlade grödorna, och eventuellt ta steget till att expandera till stadsnära frilandsodlingar i åkermark.

- Vi vill visa att det faktiskt går att odla mat i Umeå!

Den här nyheten kopplar till miljömålen: Ett rikt odlingslandskap, Begränsad klimatpåverkan samt God bebyggd miljö.

Läs mer om Harvest på deras webb
 

"I framtiden hoppas vi att Harvest ska växa och mätta Umeå."
- Ellen Bergström, Harvest

En kvinna köper grönsaker på Bondens marknad i Umeå.
 
Gör en resa genom Västerbottens miljöarbete de senaste 20 åren!


År 2020 var det 20 år sedan som miljömålen antogs. Men vad har hänt med miljön i Västerbotten sedan dess, och vad måste vi göra för att nå målen? Länsstyrelsen har tagit ett nytt grepp om hur det jobbats med miljömålen i Västerbotten sedan starten 1999. Förutom en tillbakablick över goda exempel som gjorts i länet så tittar vi också framåt; Vad måste vi göra för att nå målen? Här är berättelsen om miljömålen i Västerbotten där du gör en resa genom de två senaste årtiondenas miljöarbete i länet.

Den här nyheten kopplar till alla 16 miljömål.

Storymapen om Miljömålen i Västerbotten 20 år

2020 års miljömålsuppföljning

Nu är 2020 års regionala miljömålsuppföljning sammanställd. Vilka mål har uppnåtts och vilka måste vi jobba mer med? Hela sammanställningen hittar du i länken nedan på RUS hemsida.

Regional årlig uppföljning för Västerbottens län 2020

 
Västerbottens regionala miljömålsuppföljning.
 
Tipsa en vän om nyhetsbrevet!
 

Hållbara Västerbotten är ett nyhetsbrev från Länsstyrelsen om miljömålsarbetet

som pågår hos olika aktörer i Västerbotten.

 

Kontakt:
agp.vasterbotten@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube
 

Du får det här nyhetsbrevet för att vi tror att du är intresserad av miljöfrågor.
Klicka här för att avregistrera din adress

 
Logotyp Länsstyrelsen Västerbotten
Do not click this link

Skickat med Paloma