Matkompassen Nyhetsbrev nr 1 2021

Matkompassen – nummer 1, maj 2021 • Nyhetsbrev från Länsstyrelsen i Västerbotten
Visa brevet i din webbläsare

Sommarhälsningar från Matkompassen

Vår landsbygdsminister, Jennie Nilsson, har under det gångna året uppmanat landets konsumenter att köpa svensk lokal mat. Nu verkar det som att hennes budskap äntligen hörsammats. Undersökningar visar att efterfrågan på lokalproducerad mat har ökat och att direktförsäljningen fått ett rejält uppsving. Umeå har idag den näst största Reko-ringen i Sverige, med 16 000 medlemmar. Endast Malmö är större med sina 25 000 medlemmar. Kanske har allt fler börjat fundera på var maten kommer ifrån och blivit medvetna om att det egna valet spelar roll. Den som väljer lokal mat idag, bidrar nämligen till att man kan göra det även imorgon.

Vad är då viktigast när folk väljer mat? Livsmedelsföretagen lät analysföretaget Demoskop göra en undersökning i november 2020 på temat Mat och hälsa. Det visade sig att majoriteten värderade svenskproducerad, nyttig och hälsosam mat högt.

Projektet Matkompassen – mer mat från Västerbotten, tog paus under hösten men har under våren återigen sparkat igång med digitala träffar. Temat under våren har varit försäljning.

Ha en fin sommar!

Stina Fernerud, Matkompassen, Länsstyrelsen Västerbotten

 
En kvinna i en matbutik.

Föreläsningar med ökad försäljning av lokal mat som mål

I mars månad arrangerade projektet tre fristående inspirationsföreläsningar. De riktade sig främst till livsmedelsproducenter som säljer direkt till kund via sociala medier eller via gårdsbutik, men även till lanthandlare och mindre dagligvarubutiker som önskar ett större lokalt utbud.

I grunden handlar allt om att visa vägen och att inspirera. I butiken handlar det om att presentera utbudet på ett sätt som tilltalar och inspirerar, och på nätet om att skapa relationer och känslor. Den konsult som anlitades för uppdraget gav de deltagande konkreta exempel på hur exponering och kommunikation kan skapa merförsäljning.

 
Länk till Hitta mat från Västerbotten

Fler hittar till kartan ”Hitta mat från Västerbotten”

Fler och fler besöker sidan ”Hitta mat från Västerbotten” - både butikschefer och nu senast en kommun i länet som vill arrangera en träff. Ta chansen och gör ditt företag synligt för länsmedborgarna! Du gör det enkelt genom att klicka på bilden ovan och anmäler dig sedan på hemsidan.

 

Företagsinformation med anledning av coronaviruset

Läs mer och hitta länkar till myndigheternas informationssidor

 
En låda med grönsaker.
 
En logga med texten Lokal mat Västerbotten

Skylten som visar vägen till den lokala maten

Hur kan vi uppmuntra konsumenter att välja mer mat från Västerbotten och varför vill vi på Länsstyrelsen Västerbotten att fler ska välja mat från länet?

Vi vet idag att befolkningen i världen och i Sverige ökar - enligt FN:s prognoser kommer vi att vara mellan 9,6 och 13,2 miljarder människor år 2100. För att alla ska få tillgång till mat behöver vi därför producera mer mat där vi lever och bor. En hållbar livsmedelsproduktion ger samhällsnyttor som mat, jobb, tillväxt, biologisk mångfald och minskad sårbarhet - mål som går i linje med vår nationella livsmedelsstrategi.

Vi vet också att konsumenten önskar mer insyn i hur maten produceras och var man kan hitta den lokala maten. Det har gjort att vi i samverkan under våren reviderat den tidigare skylten Lokal mat. Den nya finns nu att ladda ner - med en tillhörande skyltguide - på hemsidan Matkompassen. Guiden är fri att använda!

Här hittar du guiden

Om du önskar tips om hur du ska arbeta med skyltning i affär, anmäl dig till det digitala frukostsamtalet den 9 juni. (Se nedan)
 

 
Bild på ett ägg med en glad mun

Anmäl dig till ett digitalt frukostsamtal!

Fler och fler konsumenter efterfrågar lokal mat. Därför är samarbetet mellan lokala matproducenter, butik och restaurang viktigare än någonsin. Men hur startar man ett hållbart samarbete? Hur går det egentligen till när man vill sälja sina livsmedelsprodukter till butik eller till restaurang - är det svårt eller enkelt?

I detta kostnadsfria digitala frukostsamtal får du ta del av lärdomar om hur olika projekt i Norrbottens, Västerbottens och Gävleborgs län arbetar för att öka andelen lokal mat i butik och på restaurang. Vi utlovar några handfasta tips.

Välkomna!

Samtalet leds av Stina Fernerud, Matkompassen, Länsstyrelsen Västerbotten

Medverkande:

Jessica Lindberg, Gröna Näringar Norrbotten

Anki Berg, projektledare Matsam Västerbotten

Britt-Marie Stegs, projektledare Mätvärden Gävleborg

Målgrupp: Dagligvarubutiker, caféägare, restauratörer och framför allt livsmedelsproducenter som vill hitta nya försäljningsvägar.

Anmälan senast 8 juni: Max 100 deltagare.

Här anmäler du dig!

 

Tipsa oss

Hur vill du utveckla eller diversifiera ditt livsmedelsföretag? Behöver du idéer inom något särskilt område? Vi vill arrangera träffar om det som du efterfrågar, så tipsa oss gärna om vilket område som du vill lära dig mer om. Är det att anställa, utöka, måltidsturism, försäljning eller kanske studiebesök hos kollegor? Vi är öppna för alla idéer!

Maila ditt tips till oss!

 

Matkompassen – ett riktat arbete

Matkompassen tar ut riktningen och samlar Länsstyrelsen Västerbottens utvecklande arbete kring mat och livsmedel med mål att öka produktionen. Det handlar om att alla vi som lever och verkar i Västerbotten ska förstå betydelsen av lokal mat, men också om att utveckla förutsättningar för odling, primärproduktion, förädling, försäljning, marknadsföring, transporter och att både djur och människor ska må bra. Matkompassen – mer mat från Västerbotten är Länsstyrelsens pågående projekt för nya jobb, konkurrenskraftiga livsmedelsföretag och tillväxt. Projektet finansieras genom Landsbygdsprogrammet.

Projektets bollplank är LRF Västerbotten, Umeå kommun, Forslundagymnasiet, Hushållningssällskapet, Region Västerbotten turism och Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, Folkhälsa – Region Västerbotten som tillsammans utgör en värdefull kunskapskälla och går under namnet Gröna gruppen.

Kontakt: stina.fernerud@lansstyrelsen.se

Facebook

  Följ En Levande Landsbygd på Facebook och håll koll på Matkompassens aktiviteter.

Registrera dig till nyhetsbrevet Aktuellt om Matkompassen här

Besök Länsstyrelsen Västerbotten på sociala medier:

Facebook Twitter Instagram
 

Så hanterar vi dina personuppgifter

För att kunna skicka nyhetsbrev till dig behöver vi spara och behandla personuppgifter om dig, så som din mejladress. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter

Om du inte vill ha nyhetsbrevet längre kan du avregistrera dig via länken nedan.
Avregistrera dig från nyhetsbrevet

Do not click this link

Skickat med Paloma