Nyhetsbrev Hållbara Västerbotten nr 2 2021

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen Västerbotten logotyp
 
Header Hållbara Västerbotten
Det runda halmbalshuset i Kassjö

Foto: Privat
 

Hus av halm och lera snart klart för inflyttning
 

Erik och Laura Vidjes bygge av ett halmbalshus i Kassjö utanför Umeå går nu in på upploppet. Vi har kunnat följa det ambitiösa projektet i SVT-programmet Husdrömmar som sändes i våras. Nu arbetar paret med att finputsa innerväggarna och hoppas kunna flytta in i juli.

Erik och Laura jobbar båda heltid inom hållbarhet och samhällsplanering, husbygget har de därför fått sköta på sin lediga tid. Planeringen inleddes 2014 och tre år senare satte de spaden i backen.

– Det mest utmanande har varit den mentala biten, att hitta balansen i livet mellan byggande och återhämtning, säger Laura Vidje.

Ledorden för projektet har ända från början varit: rethink, redesign, reduce, reuse och recycle. Det innebär att det runda huset med väggar av halm och lera har anpassats för att vara så hållbart och klimatsmart som möjligt. Det ekologiska avtrycket från huset ska vara minimalt, både för bygge och för framtida drift. Förutom att använda naturmaterial som till viss del kommer från den egna fastigheten så har huset bland mycket annat solceller för egen elproduktion och solfångare för värme och varmvatten.

Sedan Husdrömmar sändes har paret arbetat med att lerklina innerväggarna. Några av väggarna putsas med en blandning av lera och biokol som tillverkas i Bureå av restprodukter från skogen.

Det som varit roligast med bygget har varit att gå igenom hela processen och lära sig bygga, men också den personliga utvecklingen som följer med det, säger Erik.

Den här nyheten kopplar till miljömålen: Begränsad klimatpåverkan och God bebyggd miljö.

Läs mer om huset på rundbalshuset.se
 

Erik och Laura sitter på en ställning och putsar en innervägg.
 

"Svartputsen fungerar som ett kolfilter som tar bort lukter, den är också väldigt bra för att jämna ut luftfuktigheten i rummet. Sen blir det väldigt snyggt dessutom" - Laura Vidje.

Foto: mostphotos

Träd i städer viktiga för miljö och ekonomi

Träden i våra städer binder koldioxid och fördröjer dagvatten. På så sätt hjälper de till att bromsa utvecklingen och effekterna av klimatförändringarna. Samtidigt bidrar de också med direkta samhällsekonomiska fördelar.

SLU:s projekt i-Tree Sverige har under de senaste tre åren gjort beräkningar på stadsträd i nio städer runt om i Sverige, däribland Umeå. Beräkningarna visar bland annat hur bara granarna i Umeå årligen hanterar runt 100 000 kubikmeter regnvatten i trädkronorna, vilket motsvarar vattnet i ungefär 33 000 brandbilar. Träden bidrar till att fördröja och omhänderta dagvatten och utan dessa träd hade volymen vatten i stället lagts till de flöden som emellanåt vållar översvämningar i städerna.

I Umeå fångar träden även upp luftföreningar som kan jämställas med 35 miljoner kronor i samhällsekonomiskt värde.

Den här nyheten kopplar till miljömålen: Begränsad klimatpåverkan, Frisk luft och God bebyggd miljö.

Frisk Luft och Begränsad Klimatpåverkan

Läs mer på SLU:s webbplats.

 
Glöm inte årets Hållbarhetsvecka

Den 20-26 september är det dags för SEE Hållbarhetsvecka. Som vanligt skapas programmet för hållbarhetsveckan av de deltagande aktörerna. Tillsammans bidrar vi till en hållbar omstart, tar oss framåt mot det ”nya normala” och ser till att hållbarhetsfrågorna får ett ännu större fokus framöver. Var med du också!

Senare i höst anordnas en tävling med återbrukstema på sociala medier med fina priser i potten, så följ SEE hållbarhetvecka på:
Instagram
Facebook

Strort intresse för Cykeltrampet i Malå


För andra året går motionskampanjen Cykeltrampet av stapeln i Malå. I år har antalet delatagare nästan dubblerats till 360 personer, vilket innebär att mer än var tionde Malåbo deltar.

Läs mer om Cykeltrampet 2020.

 
Tipsa en vän om nyhetsbrevet!
 

Hållbara Västerbotten är ett nyhetsbrev från Länsstyrelsen om miljömålsarbetet

som pågår hos olika aktörer i Västerbotten.

 

Kontakt:
agp.vasterbotten@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube
 

Du får det här nyhetsbrevet för att vi tror att du är intresserad av miljöfrågor.
Klicka här för att avregistrera din adress

 
Logotyp Länsstyrelsen Västerbotten
Do not click this link

Skickat med Paloma