Hållbara Västerbotten nummer 3-2021

Nyhetsbrev Hållbara Västerbotten nr 3 2021

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen Västerbotten logotyp
 
Header Hållbara Västerbotten
Skolelever i Sorsele plockar potatis

Foto: Eva Bromee
 

Odlingslotter i Sorsele ska uppmuntra till närproduktion
 

Projekt Nyängen i Sorsele har restaurerat gammal odlingsmark och erbjuder gratis odlingslotter till invånarna. Målet är att öka förståelse och intresse för odling, jordbruk, renskötsel och lokalproducerad mat.

42 Sorselebor har brukat marken på Nyängen under sommaren och hösten, där varje lott är 20x20 meter och hela odlingsytan är 10 hektar stor. Alla förskolor i kommunen har deltagit och haft en egen odlingslott, elever i årskurs 6 och 8 har plockat potatis och SFI blev så intresserade efter ett besök att de fick en egen odlingslott.

— Vi behöver odla och tänka mer närproducerat, det är viktigt för att minska klimatpåverkan men också för att vår livsmedelsförsörjning ska bli mindre sårbar i händelse av kris eller krig, säger Eva Bromee, projektledare för Nyängen.

Hur går det att odla?

— Vi odlar lite på prov på det här området, vill se vad som fungerar att odla på den nordliga breddgrad som Sorsele ligger på. Vi hade en tidig frost i augusti som gjorde att potatisblasten frös och då var det många som trodde att potatisen var helt förstörd men så var inte fallet, det var bara blasten som frös, potatisen var jättefin. Vi har också odlat bland annat rädisor, grönkål och vitlök på området.

Vad har varit roligast med projektet?

— Att se barnen sätta potatis och sen ta upp den, att de får se var mat kommer ifrån, det har varit extra roligt.

Projektet pågår till 2022.

Den här nyheten kopplar till miljömålen: Begränsad klimatpåverkan, Ett rikt odlingslandskap och God bebyggd miljö.

Läs mer om Nyängen här.
 

Två händer som håller i potatis.
 

"Att se barnen sätta potatis och sen ta upp den, att de får se var mat kommer ifrån, det har varit extra roligt" - Eva Bromee.

SEE Hållbarhetsvecka har startat
 

SEE hållbarhetsvecka i Västerbotten drivs som ett årligt återkommande projekt sedan starten 2009 och bjuder i år på rekordmånga digitala event under veckan. SEE är en förkortning för Social, Ekonomisk och Ekologisk hållbar utveckling. Under årets vecka anordnas hela 74 aktiviteter under 179 tillfällen mellan den 20-26 september.

— Det visar att veckan är viktig och att engagemanget är stort för hållbarhetsfrågor, det visar att veckan är viktig och att engagemanget är stort för hållbarhetsfrågor. Jag vill också lyfta fram att programmet för SEE Hållbarhetsvecka skapas av de deltagande aktörerna och är en gemensam kraftsamling för att ge alla, inte minst ideella krafter, möjligheten att visa hur de kan bidra till en hållbar utveckling, säger Kristin Olsson, på Nolia AB som är projektledare för SEE Hållbarhetsvecka i Västerbotten.

 
Kristin Olsson
Några nedslag på vad som anordnas i länet under hållbarhetsveckan


Veckan bjuder bland annat på åttonde upplagan av Change the game som i år hålls digitalt under hållbarhetsveckan. Under veckan diskuteras allt från cirkulär ekonomi, matsvinn, hållbara transporter till bytes- och delningsekonomi.

Umeå
I Umeå kan du bland mycket annat vara med på busskortsjakt där du kan vinna busskort som gömts på olika hållplatser i Umeå, köpa lokalproducerad mat på Bondens marknad eller gå på filmvisning och samtal om den svenska skogen.

Lycksele
I Lycksele anordnas bland annat aktiviteter under temat ”Maten och miljön” — hållbara transporter, matsvinn och lokalproducerad mat är i fokus under veckan. Du kan också gå en rundvandring på ett reningsverk och lära dig mer om avloppsvattnets kretslopp och vad var och en av oss kan göra för att bidra till renare vattendrag.

Bjurholm
I Bjurholm anordnas en föreläsning på temat hållbar textil och en skoltävling för att minska matsvinn.

Norsjö
Norsjö kommun anordnar en tävling där de bästa skräpplockarna i kommunen att krönas under veckan.

Digitalt - hela Västerbotten
En stor del av aktiviteterna i år är digitala och därmed kan hela Västerbotten delta.

Plast, skräp och en återvinningssymbol
 

Hållbara värdekedjor - cirkulär ekonomi, plast och skräp

Hur ska vi hantera plast och skräp? Hur kan vi bli mer cirkulära i samhället - finns det några vinnande koncept?
Ett webbinarie som anordnas den 21 september. Obs! Sista anmälningsdag är i dag, den 20 september. Anmäl dig här.

Tävling i återbruk

SEE:s återbrukstävling i sociala medier går in på sluttampen, sista dagen att delta är i dag den 20 september. Bidragen har strömmat in på Instagram och Facebook och en vinnare ska koras torsdag den 23 september. Förutom äran i att vara den bästa återbrukaren i Västerbotten så står en övernattning för två på Granö Beckasin på spel.
Instagram
Facebook

 

 

Du hittar hela programmet för SEE här:


Program 2021 - SEE Hållbarhetsvecka

 
Tipsa en vän om nyhetsbrevet!
 

Hållbara Västerbotten är ett nyhetsbrev från Länsstyrelsen om miljömålsarbetet

som pågår hos olika aktörer i Västerbotten.

 

Kontakt:
agp.vasterbotten@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube
 

Du får det här nyhetsbrevet för att vi tror att du är intresserad av miljöfrågor.
Klicka här för att avregistrera din adress

 
Logotyp Länsstyrelsen Västerbotten
Do not click this link

Skickat med Paloma