Hållbara Västerbotten nummer 4-2021

Nyhetsbrev Hållbara Västerbotten nr 4 2021

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen Västerbotten logotyp
 
Header Hållbara Västerbotten
Monica Falkner och Catrine Anderback

Foto: Privat
 

Ölrester blir till till kex
 

Monica Falkner och Catrine Anderback driver företaget Dravers i Storuman, som tillverkar nyttiga kex av det som blir över efter ölbryggning.

Det var när Monica skulle hjälpa sin man, som driver bryggeriet Northern brewers i Storuman, att slänga drav efter öltillverkningen som hon fick en idé.

– Jag tänkte ”Vad i helskotta, ska man inte kunna använda det där till någonting?”

Monica tog sig an uppgiften tillsammans med sin kompis Catrine, som hon brukar baka tunnbröd med. De arbetade länge för att få till smak och konsistens. Resultatet blev knapriga, nyttiga, fiber- och proteinrika kex, som till cirka 70–80 procent består av kornmalt från ölrester. De använder sig främst av drav från ölsorten stout i tillverkningen och alla kex handkavlas och bakas i stenugn.

Det finns nu tre smaker: lakrits/chili, solros/sesamfrö och lagrad ost. Kexen kan ätas med ostbrickan eller bara avnjutas tillsammans med en god dryck.

Ett hållbarhetstänk och en vilja att spara på energi och miljö genomsyrar allt Monica och Catrine gör.

– Vi återanvänder något som annars skulle slängas, vatten och el kommer härifrån, vi packar våra varor i redan använda kartonger och försöker samordna leveranser så att vi inte åker i onödan.

Monica ser också hur den lokala och småskaliga produktionen kan utvecklas i framtiden.

– Om fem år hoppas jag att vi lagt ut produktionen till andra som kan jobba på provision och baka i byarna runtomkring.

Här kan du läsa mer om Dravers cracker´s och hur du kan hitta deras produkter.

Den här nyheten kopplar till miljömålet: Begränsad klimatpåverkan.

 

kex på ett bord
 

"Jag tänkte, vad i helskotta, ska man inte kunna använda det där till någonting"
 

Monica Falkner

En nötskrika i ett vinterlandskap

Både positiva och negativa trender för miljömålen i Västerbotten


Årets miljömålsuppföljning visar att bra insatser görs i länet men att vi måste öka takten på åtgärderna för att målen ska nås.

I dagsläget bedöms bara ett av de 16 miljökvalitetsmålen nås till år 2030: Skyddande ozonskikt. I Västerbotten är vi emellertid nära att nå miljömålen Ingen övergödning, Storslagen fjällmiljö och Grundvatten av god kvalitet.

Läs mer här.

Den här nyheten kopplar till alla miljömål.

En god och hållbar jul


Julen står verkligen för dörren, här kommer några sista minuten-tips för hur du kan fira en mer hållbar jul.

Kolla upp det du handlar
På Konsumentverkets webbplats Hallå konsument hittar du massa information och tips på hur du kan konsumera mer miljömässigt hållbart, och hur olika produkter påverkar miljön:
Hallå konsument

Palmoljefri pepparkaka och KRAV-märkt julgran
Naturskyddsföreningen listar de 10 bästa knepen för en hållbar jul: Naturskyddsföreningen

Minska julmatens miljöpåverkan
Julmaten kan vara en riktig miljöbov, men den behöver inte vara det. Supermiljöbloggen ger sex förslag på hur du kan minska matens miljöpåverkan:
Supermiljöbloggen

 
Tipsa en vän om nyhetsbrevet!
 

Hållbara Västerbotten är ett nyhetsbrev från Länsstyrelsen om miljömålsarbetet

som pågår hos olika aktörer i Västerbotten.

 

Kontakt:
agp.vasterbotten@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube
 

Du får det här nyhetsbrevet för att vi tror att du är intresserad av miljöfrågor.
Klicka här för att avregistrera din adress

 
Logotyp Länsstyrelsen Västerbotten
Do not click this link

Skickat med Paloma