Ölrester blir till till kex
Monica Falkner och Catrine Anderback driver företaget Dravers i Storuman, som tillverkar nyttiga kex av det som blir över efter ölbryggning.
Det var när Monica skulle hjälpa sin man, som driver bryggeriet Northern brewers i Storuman, att slänga drav efter öltillverkningen som hon fick en idé.
– Jag tänkte ”Vad i helskotta, ska man inte kunna använda det där till någonting?”
Monica tog sig an uppgiften tillsammans med sin kompis Catrine, som hon brukar baka tunnbröd med. De arbetade länge för att få till smak och konsistens. Resultatet blev knapriga, nyttiga, fiber- och proteinrika kex, som till cirka 70–80 procent består av kornmalt från ölrester. De använder sig främst av drav från ölsorten stout i tillverkningen och alla kex handkavlas och bakas i stenugn.
Det finns nu tre smaker: lakrits/chili, solros/sesamfrö och lagrad ost. Kexen kan ätas med ostbrickan eller bara avnjutas tillsammans med en god dryck.
Ett hållbarhetstänk och en vilja att spara på energi och miljö genomsyrar allt Monica och Catrine gör.
– Vi återanvänder något som annars skulle slängas, vatten och el kommer härifrån, vi packar våra varor i redan använda kartonger och försöker samordna leveranser så att vi inte åker i onödan.
Monica ser också hur den lokala och småskaliga produktionen kan utvecklas i framtiden.
– Om fem år hoppas jag att vi lagt ut produktionen till andra som kan jobba på provision och baka i byarna runtomkring.
Här kan du läsa mer om Dravers cracker´s och hur du kan hitta deras produkter.
Den här nyheten kopplar till miljömålet: Begränsad klimatpåverkan.
|