Månadens utskick av Aktuellt om jämställdhet

Aktuellt om jämställdhet nr 1 2022

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen Västerbotten logotyp
 
Header Aktuellt om jämställdhet
 

LÄNSDELEGATIONEN I JÄMSTÄLLDHET 2021-2022

I denna tematiska serie får vi en inblick i länsdelegationen i jämställdhet, och det arbete som utförts inom delegaternas respektive organisation under mandatperioden. Läs och inspireras!

Ann Dolling, Vice dekan på Sveriges Lantbruksuniversitet

Ann Dolling i skogsmiljö

bild: Victor Lundberg

Berätta om en process ni arbetar med för att främja jämställdhet i er organisation

Skogsfakulteten vid SLU synar maktstrukturer i framförallt forskarmiljön. I en medarbetarundersökning upplevde 40 procent att de inte inkluderas i sammanhang där deras forskning och kompetens bör tas tillvara, delar vi upp det på kön ser vi att kvinnor känner sig mer exkluderade än män. Vi har tittat på könsuppdelad statistik avseende medelstilldelningen och fört diskussioner om informell makt, kön och medel med prefekter och fakultetsnämnd. På universitet finns en vertikal, formell makt med rektor, dekaner och prefekter. Utifrån normen med fri forskning och tillgång till framför allt externa forskningsmedel finns ofta en horisontell makt som kan beskrivas som informell, och som riskerar att bära med sig bias och könsnormer, till exempel.

För att implementera ett systematiskt jämställdhets- och lika villkorsarbete på institutionsnivån, längst ut i kapillärerna vid universitetet, har vi lyft in frågorna i fakultetens budgetdialog med institutionerna. Genom att föra dialog om ekonomiska förutsättningar kan institutionen erhålla medel så att det blir möjligt att genomföra tilldelade uppdrag. Exempel på uppdrag kan vara att institutionens alla lärare och forskare ska gå en lika villkorskurs, eller att det ska finnas arbetsgrupper på institutionerna som arbetar med jämställdhet och lika villkor.

REGIONALA NYHETER

Två ansikten med texten Hans skämt gick alltid ut över henne
Bry dig

Kampanjen Bry dig har sedan starten 2016 fokuserat på bystanders omkring våldsutsatta och utövare. Nu finns nya kampanjfilmer, som uppmärksammas under vecka 5 och 6. Vid intresse för att använda kampanjen i sin egen verksamhet, kontakta Anna Ivarsson. Bry dig är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Västerbotten, Region Västerbotten, Skellefteå kommun och Umeå kommun.

Forum jämställdhet logotyp
 
Länsaktörer tar del av Forum Jämställdhet

Länsstyrelsen Västerbotten har erbjudit det regionala jämställdhetsnätverket samt kvinnofridsnätverket att delta i Forum Jämställdhet den 8-9 februari, som en möjlighet till kompetensutveckling. Medverkar gör bland annat Handelskammaren, Vännäs kommun, Sensus och Kriminalvården.

Färgglada människor på vågskål
 
Digital nätverksträff om ekonomisk jämställdhet

Den 3 mars bjuder länsstyrelserna i de fyra norrlänen in till en digital nätverksträff inför uppmärksammandet av internationella kvinnodagen, temat är ekonomisk jämställdhet. Målgrupp är tjänstepersoner med uppdrag att arbeta med jämställdhetsintegrering samt motverka och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Läs mer på länsstyrelsens webbplats.

Händer i handklovar håller i mobiltelefon och kondom
 
Utbildningsdag om prostitution och människohandel

Välkommen till en heldag med kompetensutveckling för dig som arbetar med ärenden gällande människohandel och människoexploatering i de fyra norrlänen, inom exempelvis socialtjänst, kvinnojour, polisen, hälso- och sjukvård med mera. Den 27 april arrangerar länsstyrelsen en utbildning som omfattar både upptäckt och identifiering samt vilka insatser som krävs därefter.

Läs mer på länsstyrelsens webbplats.

Basutbildningar om våld

Välkommen till utbildningsdagar som kommer att belysa hur våld mot äldre eller personer med funktionsnedsättning är ett allvarligt och osynliggjort samhällsproblem. Utbildningen riktar sig till yrkesverksamma i de fyra norrlänen, exempelvis handläggare inom socialtjänst, omvårdnadspersonal inom assistans, hemtjänst eller boende samt personal inom habilitering, rehabilitering och sjukvård.

Läs mer på länsstyrelsens webbplats.

ÖVRIGA NYHETER

Liggande kvinna med man stående över sig
Illustration: Annefrid Sjöman
 
Vem ser oss?

Länsstyrelsen Västmanlands kartläggning av våldsutsatthet i nära relation hos kvinnor i Västmanland som är missbrukare visar att de är mer utsatta än genomsnittet av befolkningen. Resultatet pekar på att det finns en tydlig koppling mellan våldsutsatthet samt sexuella övergrepp och missbruk.

Läs hela rapporten på Länsstyrelsen Västmanlands webbplats.

Kvinnofridsbarometern 2021 i vit text med rosa bakgrund
 
Kvinnofridsbarometern 2021

För fjärde gången undersöker Unizon kommunernas arbete mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Ta del av hela rapporten på Unizons webbplats.

Jämställdhetsmyndighetens logotyp i svart
 
Jämställdhetsmyndighetens nya webb

Jämställdhetsmyndighetens webbplats har fått ny design, struktur och delvis nytt innehåll. Innehåll från myndighetens tidigare webbplatser, som Jämställ.nu och Nationellt metodstödsteam (NMT), har integrerats på en och samma plattform.

Kille tittar i mobiltelefon
 
”Tjejer måste sluta skicka bilder”

Ecpats nya rapport belyser hur pojkar 14-17 år resonerar kring sin sexualitet, kring olika former av potentiella övergreppssituationer och vad de tänker kring att skicka nakenbilder.

Ta del av rapporten på Ecpats webbplats.

Nyheter från regeringen

Europarådets expertgrupp GREVIO övervakar hur väl parterna lever upp till Istanbulkonventionen. Läs mer i regeringens återrapportering om hur expertgruppens rekommendationer har hanterats i Sverige.

Regeringen tilldelar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) 25 miljoner kronor under 2022 för att utveckla kvinnofridsarbetet med fokus på hedersrelaterat våld och förtryck, och att stärka kommuner och regioners arbete med jämställdhetsintegrering. Läs mer om beslutet.

Regeringen uppdrar åt Statistiska centralbyrån (SCB) att ta fram en handledning för arbete med könsuppdelad statistik med ett särskilt fokus på hur kön kan samvariera med andra variabler. Myndigheten ska också genom en förstudie utreda förutsättningarna att tillhandahålla könsuppdelad statistik till myndigheter i syfte att möjliggöra fördjupade analyser. Läs mer om uppdraget.

Regeringen förstärker arbetet med jämställdhetsintegrering. Bland annat tilldelas länsstyrelserna 15 miljoner kronor årligen till och med 2024, samt får medel under 2022 för att tillgodose ett jämställdhetsperspektiv och att frågor om mänskliga rättigheter beaktas i alla relevanta delar av länsstyrelsernas krisledning. Läs mer om arbetet med jämställdhetsintegrering.

Regeringen har presenterat ett åtgärdsprogram med 99 åtgärder för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Här konkretiseras de åtgärder som presenterades i regeringens åtgärdspaket från i somras tillsammans med de åtgärder som aviserats i budgetpropositionen för 2022. Läs mer om åtgärdsprogrammet.

Det senaste året har regeringen tagit flera viktiga steg för att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, genom bland annat åtgärdsprogram, lagrådsremisser, uppdrag och satsningar. Läs mer om regeringens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Regeringen gav Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att genomföra en kartläggning av i vilken utsträckning och på vilket sätt uppgifter om våld eller andra övergrepp framförts i mål om vårdnad, boende och umgänge, samt i vilken utsträckning de beaktats i domar. Läs mer om resultatet i Jämställdhetsmyndighetens rapport.

Dödsfallsutredningar visar brister

Socialstyrelsen har utrett 75 ärenden där barn och vuxna avlidit till följd av brott vilket blottat stora brister i samhällets skyddsnät. Läs mer på Socialstyrelsens webbplats.

KALENDARIUM

4 februari

Klippan arbetar kommunövergripande med våldsprevention

Välkommen till en digital föreläsning som vänder sig främst till dig som arbetar strategiskt med våldsprevention i en kommun, eller till dig som jobbar i verksamheter riktade mot barn och unga så som skola, fritidsverksamhet eller socialtjänst. Föreläsningen kan också vara intressant för ideella föreningar eller myndigheter, men alla är välkomna.

Läs mer på Länsstyrelsen Skånes webbplats.

 

8 - 9 februari

Forum Jämställdhet

 

14 – 18 februari

Nationella Brottsofferveckan 2022

För att uppmärksamma brottsutsattas situation och behov bjuder den oberoende tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige in till Nationella Brottsofferveckan 2022. Under vecka arrangeras ett stort antal seminarier som är kostnadsfria och öppna för både professionella och allmänheten.

Läs mer om Nationella Brottsofferveckan.

 

22 februari

Konferens: Internationella Brottsofferdagen 2022

På Brottsoffermyndighetens konferens kan du ta del av ny svensk forskning på brottsofferområdet och fördjupa dina kunskaper om brottsoffers situation och rättigheter.

Läs mer om konferensen på Brottsoffermyndighetens webbplats.

 

23 februari

Kvinnojoursnätverket

 

3 mars

Digital nätverksträff om ekonomisk jämställdhet

Se regional nyhet

 

8 mars

Internationella kvinnodagen

 

15 mars

Webbinarium om utbildningsmaterialet Av fri vilja – om Sveriges sexualbrottslagstiftning

Brottsoffermyndigheten sänder ett webbinarium om Av fri vilja – ett utbildningsmaterial om Sveriges sexualbrottslagstiftning. Under webbinariet får du som arbetar inom skola veta hur du kan använda utbildningen i din undervisning.

Läs mer på Brottsoffermyndighetens webbplats.

 

16 mars

Länsdelegationen i jämställdhet

 

17 – 18 mars

Basutbildningar om våld mot personer med funktionsvariation och våld mot äldre

Se regional nyhet

 

22 mars

Våld och hjälpsökande i lesbiska och queera relationer

Välkommen till ett digitalt forskarseminarium om våld och hjälpsökande i lesbiska och queera relationer.

Läs mer på Länsstyrelsen Skånes webbplats.

 

12 – 13 april

Utbildning i PATRIARK – bedömning av risk för hedersrelaterat våld

Utbildningen ger vägledning i hur man professionellt bör bedöma och hantera risker vid hot om hedersrelaterat våld. Utbildningen kommer att ske på plats i Lycksele den 12 april samt i Luleå den 13 april.

Läs mer på länsstyrelsens webbplats.

 

27 april

Utbildningsdag om prostitution och människohandel

Se regional nyhet

 

 

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden och finns även att ta del av på länsstyrelsens webbsida.

 

Kontakt:
monica.forsman@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube
 

Du får det här nyhetsbrevet för att vi tror att du är intresserad av jämställdhetsfrågor.
Klicka här för att avregistrera din adress

 
Logotyp Länsstyrelsen Västerbotten
Do not click this link

Skickat med Paloma