Månadens utskick av Aktuellt om jämställdhet

Aktuellt om jämställdhet nr 2 2022

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen Västerbotten logotyp
 
Header Aktuellt om jämställdhet
 

LÄNSDELEGATIONEN I JÄMSTÄLLDHET 2021-2022

I denna tematiska serie får vi en inblick i länsdelegationen i jämställdhet, och det arbete som utförts inom delegaternas respektive organisation under mandatperioden. Läs och inspireras!

Staffan Norin, regionchef Skogsstyrelsen

Porträttbild Staffan Norin

bild: Lars Öberg

Berätta om en process ni arbetar med för att främja jämställdhet i er organisation

Naturnära jobb är ett pågående regeringsuppdrag där nyanlända och personer som varit utan arbete en längre tid erbjuds utbildning och arbete med skog och övrig natur. Vår målbild har fyra delar

I Naturnära jobb ska kvinnor och män alltid få samma förutsättningar att växa och utvecklas genom arbete.
Vi tar hänsyn, respekterar och hjälper varandra till arbetsglädje och gemenskap.
I det dagliga arbetet är de sex jämställdhetspolitiska delmålen vägledande.
Minst 40 % anställda kvinnor. Med gemensamma krafter, god samverkan mellan inblandade myndigheter och en hög ambition är siffran idag 36 %. Nu ökar vi takten för att nå vårt mål!

 

Några framgångsfaktorer är kunskapsstöd och utbildning för alla arbetsledare, matchningsresurser och gruppchefer. Vi har även använt en utmärkt checklista som ett praktiskt verktyg för jämställdhetsintegrering. Samarbetet med Länsstyrelserna, Arbetsförmedlingen, Naturvårdverket och Sveriges geologiska undersökningar har möjliggjort satsningen. Ett förbättringsområde är att arbetet med jämställd rekrytering ska fungera lika bra i hela landet, där även Arbetsförmedlingen har samma uppdrag och målsättning. Under början av 2022 ska vi ta fram en film om arbetet med jämställdhet, som bland annat ska visas vid kommande rekryteringsträffar på Arbetsförmedlingen och vid interna utbildningar.

Ett strategiskt, gemensamt och långsiktigt arbete för att öka jämställdheten ger resultat, och det är viktigt att alla i hela kedjan är med. Vi vill hela tiden bli bättre och flytta fram våra positioner!

REGIONALA NYHETER

Röd kvinnosymbol
 
8 mars

Vill er verksamhet uppmärksamma Internationella kvinnodagen?
Ta inspiration från några av länets kvinno- och tjejjourer! De arrangerar bland annat chat-maraton under 24 timmar, feministiskt quiz och utdelning av flyers.

 

Person i slöja med rött hjärta i tankebubbla
Informationsträffar om Resursgrupp heder

Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten sammankallar Resursgrupp heder, en spetskompetensgrupp för yrkesverksamma inom länen. Syftet är att erbjuda kompetenshöjning i sakfrågan och om andra aktörers arbete och ansvar, samt att främja samverkan. Vill du delta, eller är du chef och vill att någon av dina medarbetare deltog i gruppens arbete? Missa inte våra digitala informationsträffar 15 mars och 7 april.

Hanna Wallensteen bär midsommarkrans i utemiljö
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

 
Föreläsning med Hanna Wallensteen

Hanna Wallensteen, leg psykolog med lång erfarenhet av frågor om identitet och rasism, beskriver och gestaltar hur minoritetsstress kan ta sig uttryck och motverkas hos barn och unga.
Det är fri entré till föreläsningen i Skellefteå den 30 mars, men biljett krävs. Läs mer på evenemangets Facebooksida.

Umeå universitets logotyp
 
Högre seminariet

Under våren arrangerar Umeå centrum för genusstudier (UCGS) Högre seminariet. Föreläsningarna är öppna för alla. Läs mer om arrangemangen i UCGS kalender.

Regnbågsflagga
 
Bibliotekspersonal hbtq-diplomeras

Både Storumans bibliotek och biblioteket i Norsjö har anledning att fira! De har båda genomgått den hbtq-diplomering som Regionbibliotek Västerbotten och Folkhälsoenheten på Region Västerbotten står bakom.

ÖVRIGA NYHETER

Bild på pengar
Utlysningar om medel

Drygt tre miljoner danska kronor ska fördelas till nordiska jämställdhetsprojekt 2022. Läs mer om Nordisk jämställdhetsfonds utlysning.

Ideella föreningar och stiftelser kan söka statsbidrag som ska främja jämställdhet.
Läs mer om Jämställdhetsmyndighetens utlysning.

Brottsofferfonden utlyser projektmedel till vårens ansökningsomgång.
Läs mer om Brottsofferfondens utlysning.

Socialstyrelsen fördelar 85,5 miljoner kronor i utvecklingsmedel till kommuner för arbete mot våld i nära relationer. Läs mer om hur din kommun kan rekvirera era medel på Socialstyrelsens webbplats.

Nordiska ministerrådets vita logotyp med blå bakgrund
 
Tips om ny vägledning​​​​​​

Nordiska ministerrådet har lanserat en vägledning för integrering av hållbar utveckling, jämställdhet och ett barnrätts- och ungdomsperspektiv.
Ta del av vägledningen på Nordiska ministerrådets webbplats.

 

Socialstyrelsens logotyp
 
Nya fördjupande utbildningar

Socialstyrelsen lanserar två fördjupande utbildningar om hedersrelaterat våld och förtryck, den ena riktad till hälso- och sjukvård och den andra till socialtjänst. Utbildningarna finns tillgängliga genom utbildningsportalen.
Läs mer på Socialstyrelsens webbplats.

Fredrika Bremer-förbundets logotyp på orange bakgrund
 
Livslång ekonomi

Fredrika Bremer-förbundets utbildningsmaterial ”Livslång ekonomi” ger verktyg för att motarbeta samhällets strukturella ojämställdhet. Tillsammans med ABF har de tagit fram en studiehandledning.
Läs mer om Livslång ekonomi.

Nyheter från regeringen

Regeringen har beslutat att se över det straffrättsliga skyddet mot sexuella kränk­ningar av barn, ta ställning till om det ska införas en straff­skärpnings­grund för brott med hat­brotts­motiv mot kvinnor, och om det straff­rättsliga skyddet för äldre och andra särskilt utsatta behöver förstärkas. Läs mer om beslutet.

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att kartlägga äldre hbtqi-personers hälsa och levnadsvillkor. Uppdraget ska genomföras i nära samverkan med Socialstyrelsen som får i uppdrag att kartlägga äldre hbtqi-personers behov av, och tillgång till, kommunal vård och omsorg. Läs mer om uppdragen.

Regeringen har beslutat om en utredning om utbyte och inhämtning av uppgifter i socialtjänsten för att förebygga brott och öka skyddet för barn. Läs mer om uppdraget.

Regeringen har gett Centrum för idrotts­forskning (CIF) i uppdrag att analysera idrottsrörelsens roll i arbetet mot mäns våld mot kvinnor och dess potential att minska segregationen. Läs mer om uppdraget.

Regeringen har tagit emot betänkandet ”Minska gapet - Åtgärder för jämställda livsinkomster” från Kommissionen för jämställda livsinkomster. Läs mer om betänkandet.

Regeringen har beslutat en lagrådsremiss med förslag till jämlika och inkluderande regler om föräldraskap i internationella situationer. Syftet är att öka jämlikheten mellan föräldrar i samkönade och olikkönade relationer. Läs mer om lagrådsremissen.

Regeringen beviljar Stiftelsen Allmänna Barnhuset cirka 3 miljoner kronor för att, i samarbete med Karlstads universitet, fortsätta arbetet med att planera och genomföra de återkommande elev- och föräldraundersökningarna om förekomsten av våld mot barn i Sverige. Läs mer om beslutet.

KALENDARIUM

8 mars
Betalt och obetalt arbete

Länsstyrelsen Skåne arrangerar en digital jämställdhetskonferens på internationella kvinnodagen med fokus på betalt och obetalt arbete.
Läs mer på Länsstyrelsen Skånes webbplats.

Irena Pozar om Backlashen - Metoo och revolutionen som stoppades
Det har gått fem år sedan metoo. Vad har hänt med kvinnorna som gjort motstånd mot sexuella övergrepp, vad har hänt med förövarna och vad står samhället nu?
I samarbete med Länsstyrelsen Västra Götaland och Västra Götalandsregionen. Programmet livesänds på Facebook.

Stoppa mäns våld mot kvinnor
IF Metall bjuder in till ett samtal på internationella kvinnodagen. Medverkande är bland annat Olga Persson (Unizon), Shahab Ahmadian (MÄN), jämställdhetsminister Eva Nordmark med flera.
Läs mer i Facebook-evenemanget.

 

11 mars
Varför slår män?

Hur kommer det sig att det mesta av våldet i nära relation utövas av män? Utifrån sin mångåriga forskning diskuterar Lucas Gottzén betydelsen av föreställningar kring manlighet för att förstå mäns våld. Han visar på hur förövare, men också vänner, familj, professionella och andra förstår och reagerar på våldet.
Läs mer på Linköping Stadsmissions webbplats.

 

15 mars
Webbinarium om utbildningsmaterialet Av fri vilja – om Sveriges sexualbrottslagstiftning

Brottsoffermyndigheten sänder ett webbinarium om Av fri vilja – ett utbildningsmaterial om Sveriges sexualbrottslagstiftning. Under webbinariet får du som arbetar inom skola veta hur du kan använda utbildningen i din undervisning.
Läs mer på Brottsoffermyndighetens webbplats.

 

16 mars
Länsdelegationen i jämställdhet

 

17 – 18 mars
Basutbildningar om våld mot personer med funktionsvariation och våld mot äldre

Välkommen till utbildningsdagar som kommer att belysa hur våld mot äldre eller personer med funktionsnedsättning är ett allvarligt och osynliggjort samhällsproblem.
Läs mer på länsstyrelsens webbplats.

 

22 mars
Våld och hjälpsökande i lesbiska och queera relationer

Välkommen till ett digitalt forskarseminarium om våld och hjälpsökande i lesbiska och queera relationer.
Läs mer på Länsstyrelsen Skånes webbplats.

 

30 mars
Föreläsning med Hanna Wallensteen
Trappscenen, Sara Kulturhus

Se regional nyhet

 

31 mars
Skyddsplacerade barns rätt till förståelse för sin situation

Digital lunchföreläsning med Caroline Stridh, enhetschef för Linköpings Stadsmissions Skyddat boende med barnrättsperspektiv, och Malin Rekke, psykolog med mångårig erfarenhet av arbete med barn och trauma.
Läs mer på Linköping Stadsmissions webbplats.

 

5 april
Digital kvinnofrid

IT- och informationssäkerhet är en viktig del av arbetet med våldsutsatta personer i nära relation. Dagens teknik ger nya utmaningar i att bedöma risk och skydd för ytterligare våld. Genom denna föreläsning får du mer kunskap inom området.
Läs mer på länsstyrelsens webbplats.

 

12 april
Tema jämställd socialtjänst: Ekonomiskt bistånd

Vad kan socialtjänsten göra för att främja jämställda levnadsvillkor för olika grupper av kvinnor och män? SKR bjuder in till seminarium om hur ekonomiskt bistånd kan bidra till att kvinnor och män får lika möjligheter att nå egen försörjning.
Läs mer på SKR:s webbplats.

 

12 – 13 april
Utbildning i PATRIARK – bedömning av risk för hedersrelaterat våld

Utbildningen ger vägledning i hur man professionellt bör bedöma och hantera risker vid hot om hedersrelaterat våld. Utbildningen kommer att ske på plats i Lycksele den 12 april samt i Luleå den 13 april.
Läs mer på länsstyrelsens webbplats.

 

27 april
Utbildningsdag om prostitution och människohandel

En heldag med kompetensutveckling för dig som arbetar med ärenden gällande människohandel och människoexploatering i norrlänen.
Läs mer på länsstyrelsens webbplats.

 

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden och finns även att ta del av på länsstyrelsens webbsida.

 

Kontakt:
monica.forsman@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube
 

Du får det här nyhetsbrevet för att vi tror att du är intresserad av jämställdhetsfrågor.
Klicka här för att avregistrera din adress

 
Logotyp Länsstyrelsen Västerbotten
Do not click this link

Skickat med Paloma