Årets andra utskick av Länsstyrelsen Västerbottens miljömålsbrev.

Miljömålsbrevet Hållbara Västerbotten nr 2 2022

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen Västerbotten logotyp
 
Header Hållbara Västerbotten
Unga elever står vid en mathylla med en låtsasscanner.

Här skulle eleverna testa plocka ihop en tacos men enbart med svenska råvaror, vilket visade sig inte var inte helt lätt.

Foto: Maria Bergmark

Framtida matproducenter på invigningen

av MatValet på Exploratoriet

Det behövs mer lokal mat och fler som tillverkar den för att minska koldioxisdutsläppen och öka självförsörjningen av mat. I slutet av april gick startskottet för MatValet. För att skapa mer kunskap och intresse för var maten på bordet kommer ifrån, har Länsstyrelsen tillsammans med bland annat LRF och Exploratoriet i Skellefteå ihop med många andra lokala samarbetspartners skapat matengagemanget.

MatValet ska få fler invånare i Västerbotten att göra medvetna val i butiken och locka unga till att vilja bli framtidens matproducenter.

Utställningen ska visas under fem år på Exploratoriet, vilket ger många ungdomar chansen att fundera över hur mat produceras och om det kan vara ett yrkesval även för dem. Till utställningen finns också ett digitalt skolprogram som främst riktar sig till högstadieelever, och som kan användas i hela länets skolor.

- Jag hoppas att unga får ett större intresse för detta och sedan söker sig till lantbruksgymnasiet, sade Regina Berg, lamm- och grönsaksbonde från Kräkånger, under invigningen.

Alla skolklasser som anmäler sig till MatValet är dessutom med i en utlottning av en resa till Exploratoriet i Skellefteå. Deltar gör man genom att kontakta Exploratoriet Skellefteå.

Den här nyheten kopplar till miljömålen: Ett rikt odlingslandskap, Begränsad klimatpåverkan

MatValets egen hemsida med tillhörande material

Två unga killar visar upp ett egengjort bihotell
 
Lansdhövding Helene Hellmark Knutsson sitter i en traktor.

Foto: Maria Bergmark

 
En idrottshall full av ungdomar och vuxna som provar på olika idrotter och socialiserar.

Mötesplats Stöcke - drömmen som blev verklighet

Det är är sju år sedan ett gäng föräldrar i Stöcke fick idén att skapa byns egen knutpunkt - en mötesplats för både idrottande barn, kurrande magar, lekande förskolebarn och nödvändig samhällsservice. I mars 2021 sattes spaden i marken och ett drygt år sedan hade Mötesplats Stöcke invigning. Och inte nog med det - samhällsservicen är redan i rullning och banbrytande på flera sätt.

Att "bygga samhället där vi bor" har varit devisen för gruppen bakom Mötesplats Stöcke. Men hållbarhetsfaktorn har också varit en viktig röd tråd som genomsyrat hela projektet, berättar Maria Bergstén.

– Det är det vi står på fortfarande. Vi har lyckats bygga en anläggning som gör att vi inte behöver ta bilen för att göra alla vardagsbestyr - eller åtminstone betydligt kortare sträckor, säger hon.

Matkasseutlämning utan butik

I anläggningen finns en fullstor idrottshall, ett gym och en restaurang som alla hyrs ut till kommunen eller privata aktörer som driver sina verksamheter i lokalerna. På parkeringen står laddstolpar för elbilar genom bidrag från KlimatKlivet, och på gång är också ett samarbete med PostNord där postboxar för uthämtning av paket ska sättas upp. Dessutom är Mötesplats Stöcke ett pilotprojekt för Coop Nords matkasseutlämning.

– Vanligtvis hämtas de ju i butik, vilket inte finns i Stöcke, men vi har ordnat med utlämning på anläggningen som hålls i av Coop. Det hörs många positiva röster att man slipper åka in till stan, berättar Maria Bergstén.

Först med miljösmarta duschar

Förutom att den nya knutpunkten bidrar till minskade transporter så har hållbarhetstänket funnits med genom hela processen - trots att det ofta inneburit en fördyring av bygget, vars projekt till stor del drivits av ideella krafter.

– Vi har försökt göra så litet miljöavtryck som möjligt. Många material är hållbara, dispositioner av ytor genomtänkta och tekniska lösningar smarta. Bland annat så återvinner de installerade duscharna vattnet och vi är faktiskt först i åtminstone Västerbotten med den typen av duschar i offentliga miljöer, säger Maria Bergstén.

Nu återstår det att se hur det första året för Mötesplats Stöcke kommer te sig - ett projekt som startade som en dröm men som faktiskt blev sann.

– Många satsningar stannar tyvärr bara vid en idé. De behövs positiv energi så vi hoppas att det här kan bidra med inspiration till andra.

Den här nyheten kopplar till miljömålen: God bebyggd miljö, Begränsad klimatpåverkan

Mötesplats Stöckes egen hemsida

 
Bilar i kallt klimat som släpper ut avgaser i motljus.
 

Poddtips för matälskare!

Projektet Matkompassen har startat en poddserie som tittar närmare på närproducerad mat och lokal matproduktion. I första avsnittet pratar Liselott Holm, kommunikatör på Länsstyrelsen, med Elis Tedebring, butikschef på delikatessbutiken Gårdshem i Umeå om vad det är som gör lokalt producerad hantverksost så speciell.

Den här nyheten kopplar till miljömålen:
Ett rikt odlingslandskap, Ett rikt växt- och djurliv

Podden Matkompassen på SoundCloud

 
Människor som går och åker på isvägen i Lycksele i solnedgång

Foto: Skellefteå kommun

Sanden blev till guld på Skellefteå Site East

Hållbarhetssatsningen på projekteringsområdet Site East med Skellefteå kommun och Skanska bakom spakarna gav resultat, och det med råge. Upphandlingen präglades av en tydlig inriktning mot hållbarhet och minimalt med utsläpp. Målsättningen var att göra Sveriges hållbaraste anläggningsprojekt, och i slutändan hade koldioxidutsläppen under projekteringen reducerats med hela 75%.

På Hedensbyn utanför Skellefteå ligger det 45 hektar stora industriområde Skellefteå Site East - ett exploateringsprojekt för nya industritomter. Kommunen har i samarbete med Skanska gjort en stor satsning på att anläggningsprojektet skulle bli det mest hållbara i Sverige genom att kombinera flera klimatsmarta lösningar under förberedelsearbetet. Upphandlingsprocessen blev, med facit i hand, en nyckel till att hitta ett gemensamt driv att hela tiden försöka jobba ännu mer klimatsmart i projektet.

- Vi hade drivande krafter i hela arbetsgruppen att "gamifiera" strävan att hela tiden göra saker lite mer hållbart med ännu mindre utsläpp. Bland annat satte man upp lappar på maskinerna där det stod 'Tack för att du körde si eller så lite på din traktor igår' och siffror på hur lite utsläpp som gjorts som en sporre, berättar Karin Degerfeldt, Skellefteå kommuns projektchef.

Stubbar används till biokolproduktion

Många olika åtgärder har gjorts för att reducera mängden koldioxid. Bland annat har alla maskiner som använts under byggstadiet drivits av el eller fossilfritt HVO100-bränsle, och den asfalt som lagts är så kallad grön asfalt. En cykelväg har också byggts i anslutning till området för att uppmuntra till mindre bilkörning.

Även Skanskas satsning på biokolproduktion var en bidragande faktor till den minskade mängden utsläpp: till exempel har stubbar, vegetation, sand och grusig morän som fanns på platsen setts som en resurs istället för avfall. Till exempel kommer stubbarna användas i Skanskas biokolproduktion, och täcker produktionen för flera år framöver. Detta resulterade i minimal deponi av material och på så sätt också ett rejält minskat behov av avfallstransporter från platsen.

"Händer otroligt mycket"

Arbetet har gjorts utifrån en "klimatkalkyl", en bild av projektets klimatpåverkan under byggskedet i form av koldioxidutsläpp och andra växthusgaser. Kalkylen visar hur olika material och arbetssätt påverkar de totala utsläppen.

- Det händer otroligt mycket på hållbarhetsfronten. Diesel vill vi till exempel ifrån, och vi bör inte låsa exakt vilken väg som är rätt att gå i våra krav och upphandlingar. Inget är statiskt, utan mycket utveckling hinner hända under tiden vi bedriver projekt. Att vi reducerade koldioxidutsläppen med 75% var kanon, men det bästa var att vi hittade ett bra arbetssätt att göra det på som kan användas framöver, menar Karin Degerfeldt, som är optimistisk om att framgångarna kring hållbarhet i Site East inte är unika:

- Det håller på att lossna i branschen! Nu har vi till exempel haft tre upphandlingar på mjuka parametrar och hållbarhet. Branschen är helt klart drivande i hållbarhetsutvecklingen. Det är fel att säga att det är dyrare att bygga hållbart.

Sättet som Skellefteå Site East projekterades och byggdes på resulterade inte bara med reducerade koldioxidutsläpp – satsningen innebar också att Skellefteå kommun ihop med Skanska vann utmärkelsen Green Building Awards år 2021.

Den här nyheten kopplar till miljömålen: God bebyggd miljö, Giftfri miljö, Begränsad klimatpåverkan

Så gick det för Skellefteå Site East
 

 
Tipsa en vän om miljömålsbrevet!
 
Sveriges miljömåls logotyper

Hållbara Västerbotten är ett utskick från Länsstyrelsen om

miljömålsarbetet som pågår hos olika aktörer i Västerbotten.

 

Kontakt:
agp.vasterbotten@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube
 

Du får det här utskicket för att vi tror att du är intresserad av miljöfrågor.
Klicka här för att avregistrera din adress

 
Dekor Länsstyrelsen Västerbotten
Do not click this link

Skickat med Paloma