Årets fjärde utskick av Länsstyrelsen Västerbottens miljömålsbrev.

Miljömålsbrevet Hållbara Västerbotten nr 4 2022

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Länsstyrelsen Västerbotten logotyp
 
Header Hållbara Västerbotten
Två män står i vattendrag bredvid gräsmaskin.

Lars-Erik Ellonen, koordinator för restaureringsprojekt vid Skellefteå kommun och grävmaskinist Mattias Markström tar en paus i arbetet i Kågeälven.

LOVA-bidraget möjliggjorde laxdrömmen i Kågeälven

Det finns många vatten i länet som är i behov av olika åtgärder för att få friska vattenmiljöer för människor, djur och natur. Genom Länsstyrelsen är det möjligt för kommuner, fiskevårdsområden och andra ideella organisationer att söka pengar för sådana insatser genom LOVA-bidraget (lokala vattenvårdsprojekt). I Kågeälven gavs en möjlighet att restaurera älven.

I den hårt flottledsrensade Kågeälven utanför Skellefteå har flera grupper gått samman för att kunna återskapa mer naturliga miljöer för bland annat lax och öring.
- Kågeälven är en av 16 klassade vildlaxälvar med självreproducerande bestånd. Att skapa förutsättningar för lek- och uppväxtområden i våra älvar är helt avgörande så att fisken vill ta sig tillbaka hit. Nu har faktiskt laxen och öringen återetablerat sitt bestånd här idag! Att restaurera miljöerna här är sista pusselbiten för att optimera deras lekområden, säger Thomas Johansson från Kågeälvens nedre fiskevårdsområde.

Hoppas gynna sportfisket

Kågeälvens nedre fiskevårdsområde har ihop med Skellefteå kommun gått samman, sökt pengar genom LOVA-bidraget och på så sätt möjliggjort restaureringsarbetet i älven. Lars-Erik Ellonen är koordinator för restaureringsprojekt vid Skellefteå kommun:

– Vi har haft en fin samverkan med Kågeälvens fiskevårdsområde. De, tillsammans med oss på kommunen, har jobbat länge för att få till en restaurering. Det behövdes dock finansiering och nu fick vi en chans tack vare LOVA, så rent ekonomiskt var det helt avgörande för att kunna göra de här åtgärderna, säger Lars-Erik.
– Innan återställningen var alla stora stenblock upprensade mot strandkanten eller sprängda, så nu försöker vi skapa livsmiljöer för att föryngringen av fisk ska öka och på sikt då även gynna sportfisket - något som också gynnar kommunen som blir en attraktiv plats att leva och bo i.

"LOVA-bidraget avgörande"

Magnus Lindberg är LOVA-handläggare vid Länsstyrelsen och har länge haft en tät kontakt med fiskevårdsområdet och kommunen.
– Vi har haft en dialog och fältmöten med samarbete mellan kommunen, fiskevårdsområdet och länsstyrelsen. Det här är kostsamma åtgärder att göra, och LOVA-bidraget har varit en väldigt avgörande del för att kunna finansiera dem. LOVA är en viktig ekonomisk faktor för att vi ska kunna göra sånt här arbete i vattenmiljöer, säger Magnus.

Vill du söka LOVA-bidrag? Läs mer på Länsstyrelsens webb.

Den här nyheten kopplar till miljömålen: Levande sjöar och vattendrag, Ett rikt växt- och djurliv, Hav i balans samt levande kust och skärgård

LOVA-bidraget på Länsstyrelsen Västerbottens webb

Två män i samtal på en träbro i skogen
 
Grävmaskin flyttar stenblock i en älv medan en arbetsledare står i bakgrunden.

Lars-Erik Ellonen, koordinator för restaureringsprojekt vid Skellefteå kommun och Magnus Lindberg, LOVA-handläggare vid Länsstyrelsen Västerbotten vid restaureringsarbetet i Kågeälven.

 
Genrebild på ljuslyktor och vimplar.
 

Revoltmingel för småföretagare

I ett steg att skapa ett nätverk av företag som vill jobba cirkulärt, arrangeras mingel med hållbarhetstema hos Revolt i Umeå. Även intresserade som kanske inte vågat starta eget än men som bär på en idé och engagemang är välkomna och kan få kostnadsfri affärsrådgivning av Coompanion. Snart arrangeras också en företagsloppis där Revolt vill matcha ihop de som vill bli av med resurser med andra som vill återbruka dessa. Håll utkik på @revoltumea på Instagram i höst och vinter för att få koll på alla arrangemang!

Den här nyheten kopplar till miljömålen:
Generationsmålet

Det senaste om Revolt i Umeå på Instagram

 

Elfiske i Laisälven. Daniel Holmqvist elfiskar och Joacim Ljadas bär hink med kabel. Foto: Annika Holmgren

Rekordår för lax i Vindelälven

Årets elfiske i Vindelälven visar på ett rekord för årsungar av lax.
- Vi har fiskat av 28 lokaler i älven, och det är verkligen bra i år. Det säger Daniel Holmqvist, fiskekonsulent och verksamhetsansvarig vid Ume/Vindelälvens Fiskeråd.

Laxövervakningen med elfiske i Vindelälven har pågått sedan 1982. Varje år kartläggs antalet unga laxar med hjälp av elfiske, en metod där ström används för att inventera fisktillgången i strömmande vatten. Ume/Vindelälvens Fiskeråd har på uppdrag av Länsstyrelsen, utfört elfisket i Vindelälven i år, och även varit huvudmän och utförare i de restaureringsinsatser som gjorts i älven tidigare. 2022 blev ett rekordår för årsyngel.

Återhämtning efter sjukdomsåren

De 28 elfiskelokalerna (små rutor om ett par hundra kvadratmeter där elfisket genomförs) i Vindelälven sträcker sig från Vännfors upp till Kraddsele, och längs Laisälven och två sidoflöden. När övervakningsprogrammet startade 1982 så var det färre antal lokaler som elfiskades. I takt med att laxen spridit sig högre upp i älven så har antalet utökats.

- I början så fiskade man i kärnområden för att lyckas fånga någon lax överhuvudtaget, men nu fiskar vi även mer i ytterkant av spridningsområdet, säger Daniel och fortsätter:

- Många kanske inte känner till att det finns lax så högt upp i systemet som i Laisälven. I år har resultaten där varit anmärkningsvärt bra. Sedan laxen började komma upp för 15–20 år sedan så var det en svacka efter 2015 då laxarna drabbades av sjukdomsproblem, men nu är det väldigt bra.

Lyckade restaureringar

Resultaten från laxövervakningen rapporteras och används när EU-kommissionen sätter kvoterna för kommersiellt laxfiske i Östersjön. De baseras både på de nationella och EU:s förvaltningsmål för vildlaxälvarna.

Vindelälvens huvudfåra är oreglerad och området blev ett biosfärsområde 2019, bland annat för dess höga värden inom både kultur och natur. Naturvärdena har påverkats av de rensningar som gjordes under tiden då älven användes för att flotta timmer. Sedan dess har många insatser gjorts för att återställa älven och dess sidoflöden. Bland annat är lekbottnar med grus viktiga för fortplantningen av lax. Fiskvandringen i Vindelälven påverkas också av Stornorrfors kraftverk, nedströms Vindelälvens mynning i Umeälven, som är ett vandringshinder för fisk.

Den här nyheten kopplar till miljömålen: Levande sjöar och vattendrag, Ett rikt växt- och djurliv, Hav i balans samt levande kust och skärgård

Läs mer om elfiske hos SLU

 
Bildkollage över hemslöjdade slevar och prydnadstomtar i trä.
 

Vinnaren i SEE:s återbrukstävling!

Lotta Arenas blev vinnaren i SEE:s återbrukstävling i sociala medier! Lottas bidrag där hon har återbrukat julgranen från topp till fot fick hela juryn att imponeras över den höga graden av kreativitet. Läs hela motiveringen i SEE Hållbarhetsveckans sociala kanaler.

Den här nyheten kopplar till miljömålen:
Generationsmålet

Allt om SEE Hållbarhetsveckan

 
Tipsa en vän om miljömålsbrevet!
 
Sveriges miljömåls logotyper

Hållbara Västerbotten är ett utskick från Länsstyrelsen om

miljömålsarbetet som pågår hos olika aktörer i Västerbotten.

 

Kontakt:
agp.vasterbotten@lansstyrelsen.se

Facebook Twitter Instagram LinkedIn YouTube
 

Du får det här utskicket för att vi tror att du är intresserad av miljöfrågor.
Klicka här för att avregistrera din adress

 
Dekor Länsstyrelsen Västerbotten
Do not click this link

Skickat med Paloma