Nr 3 | 2019

 

De ersätter 500 lastbilar i veckan

Nu har järnvägsoperatören TX Logistik börjat med sju rundturer från Trelleborg till Eskilstuna. Det betyder att 500 färre lastbilar i veckan behöver köra på vägarna.

TX Logistik kör offroad. De flyttar trafik från väg till järnväg.

Intresset för tågtransporter är stort enligt Patrik Åström på TX Logistik som kör rundturer från Trelleborg, via Malmö, till Eskilstuna.
– Vi har kört med sju tåg i veckan i några veckor nu med bra resultat, säger han.

TX Logistik började för några år sedan med att köra tre turer till Eskilstuna men ökade snabbt till fem. Sedan våren 2018 har de fått lägga till både ett sjätte och ett sjunde tåg per vecka.

Det blir allt viktigare för fler företag att tänka på miljön och klimatet. Kunderna förväntar sig det.
– Fler vill använda järnväg, vilket är positivt, men samtidigt kan det bli mycket bättre, säger Patrik Åström.

Med sitt sjunde tåg skapar de större kapacitet och möter kundernas önskemål om fler enheter på järnväg.
– Eskilstuna har ett bra geografiskt läge där du kan nå viktiga punkter och undgå den värsta trafiken, säger Patrik Åström.

 

Förutom det geografiska läget tycker han sig se ett ökat intresse för etableringar i Eskilstuna vilket i sin tur lockar transportörer och deras kunder att driva trafik hit.

Som järnvägsoperatör är det alltid en utmaning med tidtabeller och att ha bra ledtider så att våra kunder kan lita på oss. Detta är väldigt viktigt för att en intermodal pendel ska fungera.

– Nu ska vi etablera det här sjunde tåget ordentligt men vi har stora ambitioner att växa och jobbar hårt för att få bort trafik från väg till järnväg.

 

ESKILSTUNA LOGISTIKPARK

Hallå där, Johan Orest, ansvarig för DHL:s nya sajt i Eskilstuna!

Johan Orest är ansvarig för Area North på DHL Supply Chain.Det betyder ansvar för åtta siter i mellansverige och Norge.

Hur går det med uppstarten av DHL Supply Chain i Eskilstuna?
– Bra, vi har kommit igång med vår första kund där vi sköter deras Nordiska distributionscenter. Vi har anställt ett 20-tal personer som vi håller på att lära upp. De är väldigt engagerade och ivriga på att det ska dra igång på riktigt.

Ja, vad händer härnäst?
- I oktober räknar vi med att ha implementerat den här första kundens alla fyra marknader varav vi har implementerat en redan nu. Sen är planen såklart att få in nya kunder och växa. Vi har en del utrymme i vårt befintliga lager och pratar hela tiden med olika potentiella kunder. Vi har option på att ta ytterligare lager i anspråk, som redan är byggda och vi för diskussioner med hyresvärden om att bygga ytterligare.

Vart ska det sluta?
– Vi vill ha en stor site i Eskilstuna men om det innebär 20 000, 30 000, 40 000 eller
ännu fler kvadratmeter, det kan jag inte svara på. I slutänden kanske vi hamnar på
50-60 anställda och ännu några fler under en julrusch. Vi växer inte på spekulation utan samtidigt som vi gör kundaffärer.

Varför gillar ni Eskilstuna logistikpark?
– Vi har valt Eskilstuna för att vi tror på platsen som ett strategiskt geografiskt läge. Det är nära marknaden för våra kunder och det är bra transporter med både väg och järnväg. Här finns också lojal arbetskraft. En annan fördel är att det är byggt just med tanke på lager och logistik det gör att vi kan optimera vår verksamhet och att det fungerar att köra lastbil här.

Vad tror du om logistikparkens framtid?
– När parken är mer utbyggd kommer vi som finns här att kunna ha nytta av varandra och till exempel dela på tåg och lastbilar. I dag saknas det lite kringtjänster här, som restauranger och liknande men det kommer ju mer parken växer. Och det kommer den att göra, det känns som att det händer saker hela tiden här.

Visst händer det grejer! Redan efter nyår kommer tre nya restauranger
att öppna på området. /redaktionens anm.

Toppmodern lastbilsverkstad
med eget reningsverk

På Arvers nya anläggning i Eskilstuna Logistikpark kan du få lastbilen servad och lagad, tvättad och besiktad på ett och samma besök.

– Tiden är en viktig faktor i åkeribranschen. Här kan man spara tid genom att göra allt på en och samma gång, säger Tommy Daniels, fastighetsansvarig på Arver.

Med ett eget reningsverk ser de till att inte släppa ut vägsalter, metaller eller kemikalier i avloppsnätet. Metoden är att koka vattnet redan vid 82 grader under högt vaccumtryck och återanvända det. På så sätt kan de också tvätta bilarna med varmvatten vilket minskar behovet av kemikalier. Dessutom använder de överskottsvärmen till att värma lokalerna.
– Vi tar om hand allt regnvatten i tankar och använder det i vårt egna buffertsystemet som innehåller cirka 100 kubikmeter. Nästa steg blir att installera solceller för att driva reningsverket, säger Tommy Daniels.

De två tvätthallarna drivs av Svensk lastbilstvätt AB och Besikta AB driver fordonsbesiktningen som besiktar av alla fordonstyper utom mc.
– Här har vi gjort något fantastiskt för miljön och våra barn. Det är deras dricksvatten det handlar om. Det går teknikmässigt och även ekonomiskt, säger Tommy Daniels, som önskar att fler följer deras exempel.

ESKILSTUNA LOGISTIKPARK

Hungrig?

Nu finns Bellas glass och grill i Eskilstuna Logistikpark. De har öppet måndag till torsdag mellan 9 och 14. Välkommen på en burgare, baguette eller bara en glass.

MÄSSOR

Mikael Jonsson i Eskilstuna Logistiks monter på EasyFairs, Malmö, 6-7 februari 2019

HÄR KAN NI TRÄFFA OSS FRAMÖVER

 

Easyfairs Logistics & Distribution Stockholm 2-3 oktober

Retaildagen Stockholm 3 oktober

Expo Real, München 7-9 oktober

Nordic Transport Infrastructure/Nordic Rail
Elmia, Jönköping 8-10 oktober

Logistik & Fastigheter Elite Stadshotellet Eskilstuna 24 oktober

Logistik & Transport Göteborg 5-6 november

Elmia Subcontractor Jönköping​​ 12-15 november

 

Följ oss på LinkedIn

LinkedIn
 

 

Våra logistikområden ligger i direkt närhet till järnväg, motorväg och flyg i tillväxtområdet Stockholm-Mälardalen. Hos oss finns en av landets ledande kombiterminaler och en stor logistikpark. Vi vill erbjuda långsiktigt hållbara och effektiva lösningar för företag och enkel tillgång till flera olika transportsätt. Så skapar vi fler arbetstillfällen i Eskilstuna.

 

 

 

 

Eskilstuna Logistik och Etablering AB • Box 78 • 631 02 Eskilstuna
info@eskilstunalogistik.se

 

Egen profillänk

 

Tipsa en vän | Avregistrera | Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Skickat med Paloma