Nr 1 | 2021

 

ESKILSTUNA FLYGPLATS

Eskilstuna flygplats är beredskapsklar dygnet runt

Sedan december 2020 är Eskilstuna flygplats en av landets temporära beredskapsflygplatser. Detta för att kunna täcka hälso- och sjukvårdens
behov under rådande pandemi.

Det är viktigt att samhällsviktiga funktioner som flyg för räddningstjänst eller ambulans- och sjuktransporter fungerar. Beredskapsflygplatser är en viktig förutsättning för detta. Därför har regeringen gett Trafikverket i uppdrag att förhandla med flygplatser över hela landet om att ha temporär beredskap. En av dessa flygplatser är Eskilstuna flygplats som drivs av Eskilstuna Logistik och Etablering AB.

– Vi i Eskilstuna är vana vid att ha beredskap då det ofta är snabba puckar när det väl gäller. Det handlar först och främst om patientsäkerhet. Det gäller inte bara covidpatienter utan också donationstransporter och annat, säger Johan Kalfas, verksamhetsansvarig på Eskilstuna flygplats.

Under pandemin har många flygplatser tvingats dra ner på sin personalstyrka vilket har gjort att flera regioner fått problem med att flytta patienter mellan sjukhusen med hjälp av flygtransport.

 

För att tillgodose regionernas behov finns nu överenskommelser med flera flygplatser för att kunna ha beredskap för den här typen av transport. Överenskommelserna innebär att flygplatserna dygnet runt ska hålla en beredskap att ta emot luftfartyg som utför akuta eller av annat skäl prioriterade transporter för hälso- och sjukvården, som till exempel ambulansflyg.

– Vi har en inställningstid till flygplatsen på en timme dygnet runt och samarbetet mellan flygbolag, region och sjukhus fungerar mycket bra. Förra våren var det helt nytt för oss alla men nu har vi lärt oss att hantera det på ett annat sätt. Det känns väldigt roligt och bra att kunna göra insatser för att allt ska fungera, avslutar Johan Kalfas.

 

 

Projekt för en hållbar energiomställning och tillväxt

Mälardalen är en av de stora tillväxtregionerna, många vill bo och etablera företag här. I takt med att Eskilstuna växer ser vi en ökad elanvändning vilket kan leda till brist på överföringskapacitet. Hösten 2020 startade ett projekt som tillsammans med företag ska hitta lösningar på hur vi kan använda resurser på ett hållbart sätt för att kunna fortsätta växa och göra plats för nya etableringar.

För ett energi- och resurseffektivt samhälle behövs samverkan mellan energiproduktion, energidistribution och energianvändare. Projektet Effektoptimering Eskilstuna arbetar med att föra samman aktörerna för att skapa miljönytta.

– Tillsammans med befintliga och nya företag vill vi skapa förutsättningar för en grön omställning och tillväxt i Eskilstuna. Vi tittar därför på vad vi kan göra lokalt, här och nu,
för att kapa effekttopparna i elnätet, säger Linda Werther Öhling, projektledare.

För att lösa problemen med begränsad överföringskapacitet är efterfrågeflexibilitet, där energianvändare anpassar sin elanvändning efter hur belastningen på elnätet ser ut, en lösning. Ett annat sätt att frigöra kapacitet är att sluta avtal med

energianvändare som har egen reservkraft
att starta upp den de timmar under året då elnätet är hårt belastat.

 

Projektledare,
Linda Werther Öhling

 

– Vi kan inte säga nej och låta etableringar vänta flera år. Därför är det viktigt att vi har ett bra samarbete och diskuterar vad var och en kan göra för att bidra till en hållbar energiomställning, säger Mikael Jonsson, etableringschef på Eskilstuna Logistik och Etablering AB.

Projektet drivs av Eskilstuna kommun, Eskilstuna Energi & Miljö, SEVAB, Eskilstuna Logistik och Etablering AB samt Mälardalens högskola.

 

Skanlog AB bygger ut sin verksamhet i Eskilstuna

Under året kommer Skanlog AB att öka sin kapacitet för att kunna ta emot nya kunder inom lager och logistikbranschen.

Skanlog AB arbetar främst med lagerverksamhet och i takt med att deras kärnverksamhet fortsätter att öka har de nyligen tecknat avtal med en ny stor kund som förväntas vara på plats sommaren 2021.

– Generellt sett ser Skanlog Group en stor tillväxtspotential både i Eskilstuna och i hela Sverige vilket vi ska arbeta hårt med under kommande år, säger Cecilia Carlström, logistikchef Skanlog AB.

Skanlogs befintliga lagerbyggnad på Bolindervägen i Eskilstuna

Tillbyggnaden i Eskilstunaområdet ökar kapaciteten med mer än 11 000 kvadratmeter och ger Skanlog AB möjlighet att samla kärnverksamheten på en och samma adress.

Cecilia Carlström,
logistikchef Skanlog AB.

 

Läs tidigare nummer av Progress Report

I Progress Report skriver vi om allt som rör etableringar och logistik i och runt Eskilstuna med fokus på kombiterminalen och logistikparken. Är du nyfiken på vad vi har skrivit om i tidigare nummer så kan du hitta de utgåvorna av vårt nyhetsbrev här.

 
Site_film

HÄR KAN DU TRÄFFA OSS UNDER 2021
Vi följer utvecklingen av corona och avvaktar beslut om vilka evenemang
som kommer att hållas.

 

Följ oss på LinkedIn

LinkedIn
 

 

Våra logistikområden ligger i direkt närhet till järnväg, motorväg och flyg i tillväxtområdet Stockholm-Mälardalen. Hos oss finns en av landets ledande kombiterminaler och en stor logistikpark. Vi vill erbjuda långsiktigt hållbara och effektiva lösningar för företag och enkel tillgång till flera olika transportsätt. Så skapar vi fler arbetstillfällen i Eskilstuna.

 

 

 

Eskilstuna Logistik och Etablering AB • Box 78 • 631 02 Eskilstuna
info@eskilstunalogistik.se

 

Egen profillänk

 

Tipsa en vän | Avregistrera | Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Do not click this link

Skickat med Paloma