Nr 4 | 2021

 

ESKILSTUNA LOGISTIKPARK

Växande trädgårdsbutik utökar sitt lager
i Eskilstuna

I början av 2023 flyttar e-handelsföretaget GardenStore in i sitt nya centrallager i Eskilstuna Logistikpark. Bakom bygget står Bockasjö som även kommer äga och förvalta den 29 000 kvadratmeter stora fastigheten.

Sedan början av 2020 har GardenStore funnits i Eskilstuna men de växte ur det nuvarande lagret i Vilsta snabbare än planerat. Företagets snabba tillväxt genererar årligen nya arbetstillfällen. Nu ändrar de inriktning och vill kunna ta in större volymer på lagret för att nå kunderna snabbare. Därför planerar de nu för ett nytt lager i Eskilstuna Logistikpark.

Erik Hallgren, logistikchef GardenStore

– Det nya lagret blir en rejäl satsning där vi har plats att växa. Vi trivs i Eskilstuna och har fått tag på bra personal. Här ligger vi också geografiskt bra till med goda kommunikationer och vi når snabbt en stor del av befolkningen, säger Erik Hallgren, logistikchef GardenStore.

 

Fastighetsutvecklingsbolaget Bockasjö planerar för byggstart av lagret i slutet av året och i februari 2023 väntas hyresgästen flytta in. Bockasjö är väl bekanta med Eskilstuna Logistikpark där de tidigare byggt och förvaltar logistikfastigheter åt andra företagsetableringar.

– För oss som fastighetsutvecklare är det viktigt att ha en bra samarbetspartner. Jag vill därför ge en stor eloge till Eskilstuna Logistik och Etablering som jobbar aktivt med att utveckla etableringslösningar, säger Adam Ekdahl, affärsutvecklingschef Bockasjö.

Adam Ekdahl, affärsutvecklingschef Bockasjö

 

Frida Ukmar, vd MTR Mälartåg.

MTR vill utveckla framtidens Mälardalen

Från mitten av december tar bolaget över ansvaret för Mälartåg.

MTR har fått i uppdrag att driva Mälartåg med trafikstart 12 december. Uppdraget omfattar även service ombord, driftledning, trafikplanering, fordonsunderhåll, fordonsstäd, hittegods och ersättningstrafik. Från nästa sommar kommer även det som idag är Upptåget att ingå.

– Jag känner stor tacksamhet för förtroendet att få ansvara för en verksamhet som är så viktig för många som bor och arbetar i Mälardalsregionen. Men jag tar mig också an det här uppdraget med stor ödmjukhet då det finns höga förväntningar från resenärerna att trafiken ska fungera och bli bättre. Jag hoppas kunna möta de förväntningarna. Det känns också särskilt betydelsefullt då jag själv är uppvuxen i Eskilstuna och har också varit beroende av en fungerande tågtrafik som pendlare till Stockholm, säger Frida Ukmar som tidigare i år tillträde tjänsten som vd för MTR Mälartåg.

Tillsammans med Mälardalstrafik vill MTR utveckla framtidens Mälardalen och bidra till att skapa en attraktiv kollektivtrafik för ett hållbart samhälle. MTR kommer att sätta kundservicen i centrum och höja den genom att fokusera på bemötandet och arbeta med ett tydligt helhetsuppdrag för kundens upplevelse.

 

ESKILSTUNA LOGISTIKPARK

Hållbart logistikcenter för en av Nordens största tillverkare av gymutrustning byggs i Eskilstuna

Logistikfastighetsbolaget Pangir specialbygger ett logistik- och produktionscenter åt Gymleco som ska stå klart i slutet av 2022.

– Det geografiska läget och den välutvecklade infrastrukturen med närhet till E20 och järnvägar gör Eskilstuna Logistikpark till ett strategiskt bra läge att etablera ett lager. Vi planerar även att genomföra fler projekt i Eskilstuna framöver, säger Axel Skytting, projektansvarig Pangir.

Det nya logistikcentret i Eskilstuna Logistikpark blir 6 000 kvadratmeter stort. Förutom lager av gymutrustning kommer det även finnas kontor, fotostudio, showroom och produktionsytor.

– Det är väldigt kul att vi tar steget till den här etableringen och får möjlighet att växla upp till nästa nivå i vår verksamhet och byggandet av vårt varumärke. Det här innebär att vi utökar våra lagerlokaler och får en kapacitet som är cirka sex gånger större än den vi har idag, säger Monica Sotkasiira, vd Gymleco.

 

Pangir kommer, förutom att bygga, också äga och förvalta fastigheten som beräknas vara inflyttningsklar i slutet av 2022.

– Vi gläder oss åt samarbetet med Gymleco och att vi får förtroendet att utveckla ett logistikcenter tillsammans. Vi ser fram emot att vara en del av Gymlecos tillväxtresa genom att utveckla denna fastighet, säger Axel Skytting.

Etableringen innebär en möjlighet att bygga helt nytt och påverka utformningen av byggnaden så att den blir anpassad efter verksamheten och krav på hållbarhet.

– Givetvis kommer etableringen innebära fler arbetstillfällen i Eskilstuna. Vi har redan nu fått in en del spontanansökningar vilket är kul. Vi kommer öppna upp för ansökningar efter årsskiftet. Exakt vilka tjänster som kommer publiceras är ännu inte klart men de som är intresserade av att jobba tillsammans i vårt team ska hålla utkik, säger Monica Sotkasiira.

 

ESKILSTUNA KOMBITERMINAL

Gröna korridorer mellan Göteborg och Eskilstuna Kombiterminal

GDL Sjöcontainer tar ytterligare ett steg mot fossilfria transporter och lanserar nu gröna korridorer som ska trafikeras av fordon drivna av det förnybara bränslet HVO 100.

GDL Sjöcontainers gröna korridorer går redan mellan Göteborg och kombiterminalerna i Eskilstuna, Jönköping och Hallsberg med elektrifierade tåg. För att fortsätta omställningen till fossilfria transporter ska de gröna korridorerna också trafikeras av lastbilar och terminaltruckar som drivs av det förnybara dieselbränslet HVO 100. Bränslet reducerar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent. Detta berör drygt hälften av deras volym till och från Göteborgs hamn, det vill säga omkring 35 000 containrar.

– Vi arbetar aktivt med att minimera miljöbelastningen från våra utförda tjänster. Vi uppmuntrar, stödjer och tar till oss miljövänlig teknik där det är ekonomiskt och tekniskt möjligt. Tillsammans med kunder och leverantörer arbetar vi för att minska vår miljöpåverkan och våra främsta möjligheter är genom att minska vår energianvändning och våra associerade utsläpp, säger Stefan Bergström, försäljningsansvarig GDL Sjöcontainer.

Omställningen till HVO 100 sker 1 november 2021
och kommer ge följande effekter:

• Minskade årliga CO2-utsläpp, cirka 9600 ton
• Minskade klimatutsläpp, 95%
• Minskade luftföroreningar, 75%
• Minskad energiförbrukning, 68%
• Ökad trafiksäkerhet, 52%
• Besparing ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, 135-190 miljoner SEK per år, 62-66%
(Källa: Fredrik Bärthel, Trafikverket tillsammans
med GDL Sjöcontainer baserat på volymen för 2020.)

Omställningen är ett viktigt steg för att möta de nationella kraven med att ha reducerat utsläppen med 70 procent år 2030 och för att vara helt klimatneutrala år 2045

Markus Ekwall, avdelningschef, GDL Sjöcontainer och Stefan Bergström, försäljningsansvarig
GDL Sjöcontainer

 

ESKILSTUNA LOGISTIKPARK

Prologis bygger i Eskilstuna Logistikpark

15 000 m² stor fastighet planeras att byggas under nästa år.

Logistikfastighetsbolaget Prologis har köpt en 30 000 kvadratmeter stor tomt i Eskilstuna Logistikpark. Där planerar de att bygga en 15 000 kvadratmeter stor fastighet med start första kvartalet 2022. Byggnaden kommer vara miljöcertifierad enligt BREEAM i nivån Very good.

Flera intressenter har visat intresse men än så länge är det inte klart vem hyresgästen blir.

– Eskilstuna fungerar som ett perfekt komplement till den dyrare Stockholmsmarknaden, vilket gör att vi nu kan ge grönt ljus för att köra igång det här spännande byggprojektet. Vi tror starkt på Eskilstuna som marknad och vill fortsätta

 

växa i området även efter vi färdigställt detta projekt, säger Gunnar Gillholm, VP, Country Manager Nordics, Prologis.

 

HÄR KAN DU TRÄFFA OSS UNDER 2021

Expo Real München 11-13 oktober
D-Congress Göteborg 28 oktober

Logistik & Fastigheter Fastighetsvärlden Elite Stadshotellet, Eskilstuna 25 november

 

 

Läs tidigare nummer av Progress Report

I Progress Report skriver vi om allt som rör etableringar och logistik i och runt Eskilstuna med fokus på kombiterminalen och logistikparken. Är du nyfiken på vad vi har skrivit om i tidigare nummer så kan du hitta de utgåvorna av vårt nyhetsbrev här.

 

Följ oss på LinkedIn

LinkedIn
 

 

Våra logistikområden ligger i direkt närhet till järnväg, motorväg och flyg i tillväxtområdet Stockholm-Mälardalen. Hos oss finns en av landets ledande kombiterminaler och en stor logistikpark. Vi vill erbjuda långsiktigt hållbara och effektiva lösningar för företag och enkel tillgång till flera olika transportsätt. Så skapar vi fler arbetstillfällen i Eskilstuna.

 

 

 

Eskilstuna Logistik och Etablering AB • Box 78 • 631 02 Eskilstuna
info@eskilstunalogistik.se

 

Egen profillänk

 

Tipsa en vän | Avregistrera | Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Do not click this link

Skickat med Paloma