Nr 2 | 2023

 

SOMMARHÄLSNING

Vi har haft ett mycket spännande och lärorikt första halvår inom bolaget där vi dels fått
klart med ett par företagsetableringar men även tydligt blivit påverkade av rådande omvärlds- och marknadsläge som för oss resulterar i mer utdragna försäljningsprocesser.

Samtidigt så kan jag konstatera att de bolag som nu är under projektimplementering i allt väsentligt håller sina tidsplaner och för tillfället pågår både stora byggnationsprojekt och rekryteringsarbeten.

Vi har fortsatt en stark försäljnings- och etableringspipeline med många företag
inom olika branscher, och vi ser fram emot
en spännande höst där vi successivt närmar
oss affärsavslut samt flera roliga och bra mässor där vi kommer att medverka och marknadsföra Eskilstuna.

För Eskilstuna Kombiterminal ser vi en
fortsatt stadig utveckling och tillväxt med en volymökning om ca 7% jämfört med 2022, detta genom dels en organisk tillväxt men
även genom nya tillkommande flöden.
Det är mycket glädjande att vi fått två nya tågpendlar som sedan en tid tillbaka är i drift, dels Stockholm/Norvik-Eskilstuna samt
Oslo-Eskilstuna.

 

 

Under hösten kommer två nya tågpendlar presenteras mellan Eskilstuna-Umeå och Eskilstuna-Göteborg. Dessa nya flöden skapar riktigt bra intermodala logistiklösningar för Eskilstuna/Mälardalen och är helt i linje med vårt gemensamma hållbarhetsarbete.

För att följa oss och utvecklingen i Eskilstuna och därmed alltid vara uppdaterad på Eskilstuna Logistik och Etablering, gå gärna in och följ oss på LinkedIn.

Jag vill härmed passa på att önska hela vårt fantastiska och viktiga nätverk en riktigt skön och bra sommar! Se till att hitta ditt bästa sätt att koppla av och ladda batterierna på så att vi är redo för en spännande och intensiv höst tillsammans.

Allt gott!
David Hofmann, vd, Eskilstuna Logistik
och Etablering AB.

 

ESKILSTUNA

Kommunen tar emot med öppna armar när
Volvo CE satsar på utveckling av framtidens maskiner i Eskilstuna

Volvo CE har beslutat att flytta hem sitt huvudkontor till Eskilstuna för att ta ett steg närmare ursprunget till Volvo CE:s historia, där allt började för 190 år sedan.

– Nu stärker vi banden ytterligare med Eskilstuna och accelererar de goda lokala dialoger som redan finns på plats gällande kompetensbehov och hållbarhetsarbete, kommenterar Melker Jernberg, VD för Volvo CE.

– Det här är hållbar industri på hög teknisk nivå, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson som ser utvecklingen som ytterligare ett steg på väg mot att kommunen återtar sin position som en av Sveriges viktigaste och mest tekniskt avancerade industristäder.

På Volvo CE:s hemsida presenteras hur företaget startade i Eskilstuna för snart 200 år sedan. Johan Theofron Munktell grundade det som idag är Volvo CE. Fortfarande har Volvo CE en stor anläggning med cirka 2 000 anställda i staden. Här finns produktion av delar till anläggningsmaskiner men också kundcenter, testbanor, försäljning och utvecklingsavdelning. Här görs investeringar för en helt ny generation hållbara anläggningsmaskiner.

– År 2040 ska våra anläggningsmaskiner enbart köras på klimatvänlig energi. Vi lägger inte alla ägg i samma korg utan satsar på tre sorters drivmedel; elektriskt med batterier, bränsleceller med vätgas eller förbränningsmotorer som går på andra bränslen än diesel, förklarar Melker Jernberg.

Volvo CE har redan sålt 600 eldrivna fordon och lanserade sin första eldrivna 23 tons grävmaskin i förra veckan. Förändringen drivs av Parisavtalet, internationell lagstiftning och konkurrens från andra företag, men också av de som ska använda fordonen.

– Tysta, vibrationsfria maskiner utan avgaser är bra för operatörerna, men hållbara fordon efterfrågas också av allt fler kunder, säger Melker Jernberg och tillägger;
– Om vi ska lyckas med vår framtidsstrategi krävs mycket samarbete, inom företaget, med andra företag, kommuner och utbildningar. Vi vill delta mer aktivt i samhället och rekrytera Mälardalstalanger, därför flyttar vi även huvudkontoret till Eskilstuna.

– Med 5G-nät och ny teknik kan operatören i framtiden sitta och köra dumprar i gruvgångar på andra sidan jordklotet, tillägger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson som kan räkna upp en rad avancerade industrier som samlas i hans stad.

– Senior som gör film till Northwolts batterifabrik, Outokompos specialstål är top-of-the-line, Carpenter gör avancerad ytbeläggning som används i Cernlaboratoriet, Westermos routrar är high tech…
–…men Volvo finns i våra hjärtan och vårt DNA. Min pappa jobbade där och nästan alla i Eskilstuna har en relation till Volvo. Så visst är vi glada!

Volvo CE byter bränsle. 2040 ska alla fordon drivas fossilfritt.

Volvo CE:s VD Melker Jernberg och Eskilstuna kommuns Jimmy Jansson är lika glada åt att företaget flyttar tillbaka till Eskilstuna där allt startade för snart 200 år sedan.

Förarlösa, tysta, avgasfria och vibrationsfria anläggningsfordon ingår i Volvo CE utbud.

 

Sommarvandring på Sörmlandsleden

Solen lyser röd på gamla höga tallar, vattnet blänker i Marviken och bland de gröna tälten rör sig ett ivrigt gäng 10-13-åringar från Edvardslundsskolan i Torshälla. De har vandrat på Sörmlandsleden, satt upp tält, badat och nu har några ställt upp pjäser till kubbspel. Det är sommarlov i Sörmland.

– Det är sjätte året vi ordnar den här vandringen, berättar Tobias Ahlros, fritidsledare på skolans öppna verksamhet för mellanstadieelever. Det är han och kollegorna som ser till att barnen får vara med om en rolig och minnesvärd inledning av sommarlovet. Först till kvarn gäller och flera av de 26 deltagarna har varit med förr.

– Det är roligt att gå långt och vara med vänner, säger Amanda Jokela som just gått ut sexan och är med för tredje gången.

– Man lär känna varandra bättre, påpekar Casper Persson, tolv år.

Tobias Ahlros är en av fyra fritidsledare
som gör det möjligt för elever från Edvardslundsskolan att vandra Sörmlandsleden.

 

– Vi har provvandrat 15 kilometer innan för att se hur det känns, berättar Nali Jafar Karim som är med för första gången.

– Synd att vi inte får grilla i år eftersom det är eldningsförbud, tycker Astrid Engström som vet hur det gått till tidigare.

– Ja, det torra vädret gjorde att vi fick skaffa fram en gasolgrill för att laga maten. Den får vi fyra vuxna sköta, annars är det väldigt mysigt att sitta runt grillelden på kvällen, säger Tobias Ahlros.

Alla har på sig sina neongula sponsortröjor från Eskilstuna Logistik. Den blir ett av de minnen som eleverna delar med de andra som varit med på det väl förberedda äventyret.

– Vi har också övat att sätta upp tälten på skolgården innan, berättar Casper.

Efter övernattningen väntar 15 kilometers vandring tillbaka.
– Det är lite kortare den vägen, förklarar två av de yngsta flickorna förhoppningsfullt och Tobias försäkrar att det i alla fall är mindre kuperat med färre berg att klättra upp och nerför i sörmlandsterrängen.

 

ETABLERING

Pokayoke startar i Eskilstuna

Pokayoke betyder ”felsäkra” på japanska och är ett nyetablerat logistikföretag i Eskilstuna. Pokayoke växer rekordsnabbt med affärsidén att som erfarna konsulter hjälpa andra företag med förvandling från trucklager till robotlogistik.

I april förra året startade Mikael Törnqvist och Daniel Forsman sitt konsult- och bemanningsföretag och ett år senare är etableringen i Eskilstuna den femte efter Stockholm, Borås, Jönköping och Göteborg.

– Det har gått bättre än vi trott. Idag har vi cirka 300 anställda, varav nu ett tiotal i Eskilstuna, berättar Mikael.

Han förklarar framgången med att de båda grundarna själva har gedigen erfarenhet av den omställning som pågår i logistikbranschen. De har arbetat med stora projekt, både på ledningsnivå och med bemanning. De använder sin kunskap för att hjälpa sina kunder att få så välfungerande logistik som möjligt genom att både stötta med duktig kollektiv personal och stöd till verksamhetsutveckling.

Mikael förklarar omställningen som pågår med att branschen tidigare byggt på truckförare som tar emot och sorterar varukartonger, medan modern logistik ofta bygger på att robotar tar emot ordrar och levererar varan till en plats där personalen plockar ihop leveransen när beställningen kommer.

– Men det är inte bara att köpa robotar och sedan fungerar det. Det krävs kvalitetsutveckling och effektivisering både på ledningsnivå, med nya arbetssätt, utbildning och krav på anställda. Ofta påverkar det hela bolagets arbetssätt där man även måste blanda in sina leverantörer.

Tidigare var truckkort ett säkert sätt att få anställning på ett lager. Idag letar Mikael Törnqvist antingen efter en ”superuser” av datorer, alltså en person som kan vara behjälplig när något krånglar i IT-systemen, eller personer som exempelvis arbetat inom handeln.

– Det är mycket repetitivt plockjobb och sådant har butiksanställda erfarenhet av.

Att det blev Eskilstuna som femte etableringsort beror på Sörmlands växande logistikindustri, och härifrån bemannas också Enköping. Än så länge tycker Törnqvist att det gått bra att rekrytera kompetent personal och han ser på sikt att det kan bli över 50-tal anställda i Eskilstuna.

Daniel Forsman och Mikael Törnqvist startade företaget Pokayoke för ett år sedan. De hjälper logistikföretag med kompetens för modernisering. Eskilstuna är deras femte etablering.

 

MÄSSOR

Eskilstuna medverkade på transport- och
logistikmässan i München

Kartor över nätverk med vägar, järnvägar, hamnar och omlastningspunkter, det är en självklarhet i de flesta montrar på världens största logistikmässa i München. På allt fler av dessa kartor dyker nu ett nytt namn upp. Det stavas ESKILSTUNA, en viktig knutpunkt för transporter till och från Mälardalen, Europa och världen.

Vi syns numera på ett helt nytt sätt och har verkligen satt Eskilstuna på kartan! Det konstaterar Claes Sörman, teknisk chef och Pär Svensson, affärsutvecklare, på Eskilstuna Logistik och Etablering efter det senaste besöket på mässan i maj.

Eskilstuna Logistik har besökt Münchens transport- och logistikmässan vartannat år åtminstone sedan 2013. Mikael Jonsson, etableringschef, kan inte riktigt minnas hur många mässor han besökt. Drygt 2 000 utställare visade upp sig för cirka 75 000 besökare under tre dagar. Deltagarna från Eskilstuna kunde nöjt gå runt och se att det med åren blir fler och fler som visar upp Eskilstuna som en viktig del i världens varutransportkedja. Denna gång deltog Eskilstuna Logistik inom ramen för konceptet Railport tillsammans med drygt tio andra företag i Göteborg hamns monter som var mycket välbesökt

Nästan alla svenska och nordiska besökare kom till oss och ett flertal även från Europa och övriga världen, berättar Claes Sörman, som är mycket nöjd med resultatet.

Vi hade bra möten och knöt många nya kontakter. Vi kommer hem med nya affärer för kombiterminalen, det är också många företag både inom logistik och fastigheter som funderar på att etablera sig i Sverige.

Eskilstuna är en viktig knutpunkt för transporter till och från Mälardalen, Europa och världen.

 

Miljöpris till Eskilstuna Logistik och Etablering 

Eskilstuna Logistik och Etablering, erhållit ett miljöpris av Eskilstuna Kommun, nämligen "Hedersomnämnande 2023", för föredömliga insatser inom miljöområdet.

– Från bolaget så är vi väldigt glada och stolta över detta pris och att det strategiska arbetet vi gör uppmärksammas, säger Claes Sörman.

Juryns motivering: "Eskilstuna Logistik och Etablering driver ett framgångsrikt arbete med att möjliggöra en förflyttning av gods från väg till järnväg. Det medför lägre klimatpåverkan och har möjliggjorts genom bolagets engagemang i Eskilstuna kombiterminal i Folkesta. Antalet angörande tåg och mängden gods som hanteras ökar hela tiden och kombiterminalen bidrar till mer hållbara transporter på både regionala, nationella och internationella godstransportstråk. Den stora insatsen för minskad klimatpåverkan genom framgångarna med Eskilstuna kombiterminal hade inte varit möjlig utan det brinnande engagemang som Eskilstuna Logistik och Etablering har visat upp år efter år.”

David Hofmann och Claes Sörman på Eskilstuna Logistik
tog emot priset av
Ann-Sofie Wågström som är
kommunfullmäktiges ordförande i Eskilstuna kommun.

 

HÄR MÖTER DU OSS 2023!
 

Stora Logistikdagen, Stockholm, 31 augusti

Expo Real, Munchen, 4-6 oktober

Logistik & Transport, Göteborg, 24-25 oktober

Följ oss du också!

LinkedIn
 

Läs tidigare nummer av Progress Report

I Progress Report skriver vi om allt som rör etableringar och logistik i och runt Eskilstuna med fokus på kombiterminalen och logistikparken. Är du nyfiken på vad vi har skrivit om i tidigare nummer så kan du hitta de utgåvorna av vårt nyhetsbrev här.

 
 

 

Våra logistikområden ligger i direkt närhet till järnväg, motorväg och flyg i tillväxtområdet Stockholm-Mälardalen. Hos oss finns en av landets ledande kombiterminaler och en stor logistikpark. Vi vill erbjuda långsiktigt hållbara och effektiva lösningar för företag och enkel tillgång till flera olika transportsätt. Så skapar vi fler arbetstillfällen i Eskilstuna.

 

 

Eskilstuna Logistik och Etablering AB • Box 78 • 631 02 Eskilstuna
info@eskilstunalogistik.se

 

Egen profillänk

 

Tipsa en vän | Avregistrera | Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Do not click this link

Skickat med Paloma