Nr 1 | 2024

 

ESKILSTUNA LOGISTIKPARK

Evelina Lindgren, VD på aPak.

aPak fördubblar sin yta i Eskilstuna Logistikpark

aPak är veteraner i Eskilstuna Logistikpark. Nu firar förpackningsföretaget tioårsjubileum genom att mer än fördubbla sin lageryta från 4 000 till 10 000 kvadratmeter.

– Vi tänkte strategiskt 2013 när vi etablerade oss här och köpte tillräckligt mark för att
på sikt kunna utöka vår verksamhet. Nu är vi i en expansionsfas i Mälardalen och använder marken, säger Evelina Lindgren, VD på det anrika företaget.

aPak startade i Mölndal 1917 och Evelina Lindgren tillhör tredje generationen som
driver bolaget.
– Vi tillhandahåller alla typer av emballage och material, som exempelvis wellpapp,
plast och kartong. Vi har en stark förankring i svensk industri men med åren har vi
blivit en emballageleverantör som arbetar med alla typer av branscher.

Huvudkontoret ligger fortfarande i Mölndal och lager finns där och på flera platser utöver Eskilstuna. Företaget har viss egen tillverkning, men arbetar i huvudsak med att utveckla specifika förpackningslösningar tillsammans med sina kunder.

aPak har stort fokus på hållbarhet med målet att nå nollutsläpp senast 2030. Vägen dit
går via att bli självförsörjande på el, fossilfria transporter och cirkulära förpackningslösningar. Första ellastbilen börjar köra från Mölndal i mars.
– Vi vill gärna vara en drivande kraft i den omställning som alla företag måste göra.
Vi vill visa att det går.

aPak växer och läget i Mälardalen är strategiskt, dessutom är Evelina Lindgren mycket
nöjd med samarbetet med Eskilstuna kommun och Eskilstuna Logistik.
– Samarbetet är flexibelt och smidigt och vi upplever att det finns en positiv inställning
till oss som företag.

 

ESKILSTUNA LOGISTIKPARK

Beijer och Logent flyttar in i nya
storlagret på tre veckor

63 000 kvadratmeter golv och elva meter upp till taket. Beijer byggmaterials nya centrallager står redo i Eskilstuna Logistikpark. Om tre veckor ska det vara fullt av
virke, skruvar, arbetshandskar och allt annat som behövs för att bygga.
Men just nu påminner det mest om en besynnerlig domkyrka inredd med
aluminium och med egen järnvägsstation.

I autostoren härskar gula robotar.
De letar fram rätt skruv bland
20 000 backar med varor.

 

Det ser ut som en diskbänk, men Buster Odlander
står och tar emot den back med varor som
roboten plockat ut ur autostoren.

Beijer är Sveriges största helägda byggmaterialföretag. I mars flyttar de från Norrköping och bygger samtidigt ut sitt nya huvudlager i Eskilstuna. Härifrån ska de ta emot och leverera till 90 filialer runt om i landet. Logent är driftspartner till Beijer och har varit med och drivit processen från design och dimensionering till den färdiga logistiklösningen som nu står färdig. Buster Odlander är projektledare från Logent. Han har just övertagit den färdiga byggnaden och har i uppdrag att fylla huset med varor. Allt är genomtänkt i detalj:
– Åkerierna anmäler ankomst och registreringsnummer. Kameror registrerar bilen och ger föraren instruktioner på rätt språk, för att visa hur han ska lasta eller lossa, allt för att minska spring och öka säkerheten, berättar Buster Odlander.

Bilarna står under skärmtak och längs ena långväggen ligger ett järnvägsspår, nybyggt för att kunna ta emot järnvägsvagnar.
– Det är för tunga leveranser som kakel och skivor av olika slag.

Det gigantiska lagerhuset har en varm och en kall del som är inredda med tio meter höga ställage i rött och silver. På golven markerar gula linjer var virkeslagren ska placeras. 47 truckar står på plats, varav fyra fyrvägstruckar som kan hantera en tolv meter lång limträbalk. Mitt i det varma lagret står en autostore, en grå kolosskloss som innehåller 20 000 backar. De ska fyllas med varor styckvis. Här härskar robotar som plockar helt utan mänskliga händer.
– Som ett stort tredimensionellt schackspel, förklarar Odlander.

I övrigt kräver byggvaror mycket traditionell trucktransport. Fullt utbyggt räknar Logent med cirka 90 anställda och det har gått bra att fylla platserna med duktiga medarbetare.

6,3 hektar solceller på taket kommer att bidra med en stor del av truckarnas elförsörjning, snabbladdning av ellastbilar är förberedd och hela huset är miljöcertifierat enligt Bream Excellent.
– Säkerhet och hållbarhet har varit två viktiga mål i nybygget, poängterar Buster Odlander medan en medarbetare skruvar i några av de sista skruvarna innan inflyttningen kan börja.

Läs mer på https://logent.se/

 

Ett nytt järnvägsspår går ända fram till lastkajen på Beijers nya lager.
Buster Odlander är redo att ta emot.

 

Idrottsfest i Eskilstuna när svenska olympier kommer till stan
 

Svenska OS-kommittén har valt
Eskilstuna för den sista uppladdningen inför OS-invigningen i Paris den 26 juli.

Från mitten av juli samlas nästan alla
svenska toppidrottsmän och kvinnor till Precamp 2024 för att topptrimma formen på Volvo CE Arena, Ekängens idrottsplats, simhallen, Munktellarenan och andra idrottsanläggningar i stan.

– Det är första gången som Precamp genomförs i Sverige och vi är mycket stolta över att de valt Eskilstuna. Olympiska kommittén har sagt att vi har de bästa sportsliga förutsättningarna med hög kvalitet på arenor, nära till allt och vackra omgivningar, berättar Micke Lönngren, evenemangschef
på Destination Eskilstuna.

 

Micke Lönngren, evenemangschef
på Destination Eskilstuna.

Alla kval är inte klara men 150-250 idrottare och tränare beräknas gästa staden under
olika perioder i juli. Det är friidrottare, handbollsspelare, simmare, brottare och många fler, och de kommer att märkas.

– Vi är överens om att synliggöra idrotten, framför allt för barn och unga i Eskilstuna, berättar Micke Lönngren.

Under fyra dagar i slutet av maj bjuds 3 000 mellanstadiebarn in till Olympiadagarna i Stadsparken för möten med aktiva idrottare, idrottsföreningar och pröva-på-aktivitet. På lördagen 1 juni är allmänheten välkommen till parken för folkfest.

Flera anläggningar kommer att öppnas för besök under träningar och under vecka 29, mitt i juli, är de flesta OS-tävlande på plats och då anordnar kommunen talkshow på Fristadstorget.

Vi bjuder in olympier till Precampsoffan med musik och underhållning för alla. Då har vi också ”dressat stan” i OS färger, säger Micke Lönngren.

 

Välkommen till årets logistikhändelse


Logistikföreningen Plan arrangerar 2024 års Plan-konferens på Elite stadshotellet i Eskilstuna. Plan-konferensen är en mötesplatsen för alla som älskar logistik, supply chain management och lean.

Ni som deltagare har möjligheten att delta på två av tretton olika studiebesök, det ena på förmiddagen den 23 april och det andra på eftermiddagen 24 april. Under studiebesöken kan ni fördjupa era kunskaper, få del av andras erfarenheter och lära känna värdefulla kontakter. Däremellan är det konferensprogram på Elite stadshotellet i Eskilstuna med talare som Johan Häggström från Getinge Group, Anna-Kristina Hartman från The Kraft Heinz och Mathias Krümmel från Postnord Sverige AB eller lyssna på spännande teman om infrastruktur och trender inom e-handel. Missa inte middagen med nätverkande under avslappnade former på Munktellmuseet. Tanken med konferensen är att du ska få nya tankar och idéer, nya relationer och inspiration samt en härlig känsla från två trevliga dagar.

Följ med oss till Eskilstuna 23-24 april 2024! Varmt välkommen! Genom Eskilstuna Logistik erbjuder vi er att gå 2 betala för 1 med rabattkoden ”50% Eskilstuna Logistik”.
Program och anmälan: https://plan.se/plankonferensen-2024/program-2024/

Logistikföreningen Plan är kompetensnätverket för alla som arbetar med logistik, supply chain, lean och flödesinriktat förbättringsarbete.

 

MÄSSOR

Hållbarhet på riktigt på
D-congress


Eskilstuna Logistik hade en digital
monter på D-congress i Göteborg i början av mars. Det fick med sig hem både lite
av vad som är på gång i e-handels- och transportbranschen och värdefulla möten bland de 3000 besökarna.

– Det märks att hållbarhet och cirkulär ekonomi blir allt viktigare. Förr var mycket prat, nu är det praktisk förändring. Retail media är också ett nytt trendigt ämne inom marknadsföring, säger Manuel Brändeborn, marknadschef i Eskilstuna, som också noterade att många e-handelsföretag har haft det lite knackigare efter coronatidens stora uppsving. Det hindrade inte att många var intresserade av Eskilstunas transport- och logistiklösningar, både etablerade kunder som vill expandera och
nya som är intresserade av klimatvänliga järnvägstransporter.

Ja, det är ett enkelt forum att mötas när alla är på samma plats, säger Brandeborn som självklart tog tåget tur och retur Göteborg och fick med sig mässmaterial i en kasse av återvunnen textil.

 

Tre man från Eskilstuna Logistik och Etablering
var några av alla 3 000 besökare på D-congress
i Göteborg. David Hofmann, VD, Mikael Jonsson, etableringschef och Manuel Brändborn, marknadschef, uppdaterade sig om nyheter och odlade kontakter inom e-handel och logistik.

 

ESKILSTUNA LOGISTIKPARK

Mer mat i Eskilstuna Logistikpark

I takt med att fler flyttar in i Eskilstuna Logistikpark krävs mer service. Det senaste tillskottet är en uppskattad dygnetruntöppen butik vid infarten till området.

Vid ett kort besök går det att se en välfylld parkeringen utanför restaurangområdet.
Snett över vägen ligger en grå byggnad med färgglad skylt – det är den nya dygnetruntöppna butiken 24sju som kom på plats i februari. Kunderna loggar in sig i en jämn ström, plockar åt sig mat och dryck, scannar, betalar. Snart kommer också en av ägarna, Lars Jarlerud, för veckans påfyllning i hyllorna.

– Vi vet inte ännu hur omsättningen kommer att bli och vi testar utbudet. Här har vi en förslagslåda för kunderna, berättar han som tillsammans med sin fru Eva och makarna Helena och Håkan Johansson från Eskilstuna är franchiseägare till butiken som finns på mer än 90 platser runt om i Sverige.

Här finns ett stort utbud av alkoholfria drycker, chips och godis, frysta maträtter, färdiga smörgåsar, hygienartiklar och mobiltillbehör.
Vi har medvetet ingen tobak eller apoteksvaror.

 

Kunderna är de som arbetar i logistikparken, bland annat de långtradarchaufförer som står parkerade strax intill och som vill ha något att äta när restaurangerna är stängda. Där uppstår ett litet problem. Utländska förare har inte bank-ID och kan inte ta sig in i butiken.

– Vi för intensiva diskussioner med bankerna för att lösa det, säger Lars Jarlerud som bara har superlativer för hur Eskilstuna Logistikhjälpt till att hitta en bra plats för butiken på sin mark.
– Det har varit en glädje att samarbeta med
Eskilstuna Logistik, säger han.

 

HÄR MÖTER DU OSS 2024!

HÄR MÖTER DU OSS 2024!
PLAN konferens Eskilstuna, 23-24 april

Expo Real Munchen, 7-9 oktober
Logistik och Transport Göteborg, 14-15 november

 

LinkedIn

Följ oss du också!

 

Hallå där! Pär Svensson, Logistikutvecklare
på Eskilstuna Logistik och Etablering

Vad gör en logistikutvecklare?
– Mina arbetsuppgifter är att verka för effektiva och hållbara transport- och godsflöden via Eskilstuna Kombiterminal och för ökade export- och importvolymer. Det innebär bland annat samverkan med tåg- och traileroperatörer och andra kombiterminaler för att hitta smarta och kostnadseffektiva lösningar.

Hur kan en arbetsdag se ut?
– Min dag handlar till mycket om att vara ute i verksamheten, träffa kunder och vara med för att hitta bra lösningar. Det är viktigt att slå sina kloka huvuden ihop och att nätverka med andra. Jag kan också vara en del i säljprocessen genom att bistå med underlag om vi är det bästa läget för en etablering.

Vad brinner du för i ditt jobb?
– Att göra en så bra produkt som möjlig då det kommer till järnväg och transportlösningar. Att Eskilstuna ska utvecklas och få affärer som innebär hållbara lösningar för både miljö och kunder och som skapar arbetstillfällen på ett smart sätt.

3 saker du gillar med Eskilstuna?
– Läget, läget och läget! Det är absolut Eskilstunas läge i Stockholm-Mälardalen med
4 miljoner människor inom 60 minuter.

Vad gör du på fritiden?
– Förutom att umgås med familjen så tycker jag det är kul att laga och äta god mat. Sedan har det också blivit så att jag engagerar mig i Eskilstuna Simklubb där båda barnen är med.

 
 

 

Våra logistikområden ligger i direkt närhet till järnväg, motorväg och flyg i tillväxtområdet Stockholm-Mälardalen. Hos oss finns en av landets ledande kombiterminaler och en stor logistikpark. Vi vill erbjuda långsiktigt hållbara och effektiva lösningar för företag och enkel tillgång till flera olika transportsätt. Så skapar vi fler arbetstillfällen i Eskilstuna.

 

 

Eskilstuna Logistik och Etablering AB • Box 78 • 631 02 Eskilstuna
info@eskilstunalogistik.se

 

Egen profillänk

 

Tipsa en vän | Avregistrera | Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Do not click this link

Skickat med Paloma