Nyhetsbrev - Länsstyrelsen Gävleborg, Samhällsplanering
 

Nyhetsbrev

Nummer 3, oktober 2022

Länsstyrelsen Gävleborg -

Enheten för samhällsplanering

 
 

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Sommarlandskap med sjö och berg.

Ett nyhetsbrev till dig som arbetar med plan- och byggfrågor på någon av länets kommuner.
I nyhetsbrevet informerar vi om kommande arrangemang och aktuella frågor som du kan beröras av. Vi tipsar om nyheter, intressanta domar och annat som kan vara till nytta i ditt dagliga arbete.

I nyhetsbrevet finns flera länkar, markerade med blå färg, där du kan klicka dig vidare och läsa om sådant som intresserar dig särskilt.

 

Aktuellt från Länsstyrelsen

Stadmiljöavtal- ny ansökningsomgång från den 3 oktober

Kommuner och regioner kan söka stöd för att främja hållbara stadsmiljöer, så kallat stadsmiljöavtal, enligt förordningen (2015:579) om stöd för att främja hållbara stadsmiljöer. Regeringen har inför denna omgång angett att Trafikverket bör eftersträva att stadsmiljöavtalen fördelas mer jämnt över landet och att både stora och små kommuner kommer ifråga.

Ansök om bidrag för hållbara stadsmiljöer – stadsmiljöavtal - Bransch (trafikverket.se)

Checklista för begränsad klimatpåverkan

Syftet med checklistan är att ge vägledning för att på ett systematiskt sätt lyfta in frågan om begränsad klimatpåverkan i den fysiska planeringen. Målet är att ge stöd i planeringen så att den medverkar till en minskad klimatpåverkan. Checklistan är utformad för kommuner och länsstyrelser och innehåller exempel på hur klimatperspektivet kan lyftas in i den fysiska planeringen. Checklistan är tänkt att vara ett stöd inom både översiktsplanering och detaljplanering.

Checklista för begränsad klimatpåverkan (rus.se)

Underlag för översiktsplanering

Länsstyrelsens roll är att se till att de statliga intressena tas tillvara och samordnas i översiktsplaneringen. Länsstyrelsen ska också tillhandahålla underlag samt vara rådgivande till kommunerna i fråga om allmänna intressen enligt plan- och bygglagen. Samtliga kommuner har under senaste mandatperioden (2018-2022) fått underlag för kommunens planeringsstrategi. Som ett komplement till detta finns även ett underlag för översiktsplanering publicerat, tanken är att det ska ses över två gånger per år. Den senaste versionen finns i nedanstående länk.

Underlag för översiktsplanering (lansstyrelsen.se)

Planberedningar

Välkommen att föredra dina planer, stora som små, på Länsstyrelsens digitala planberedningar.

Planberedningarna äger rum via Skype på tisdagar klockan 13-15 jämna veckor.

Kontakta oss så att vi kan boka in dig via samhallsplanering.gavleborg@lansstyrelsen.se

Illustration av människor på en laptop-skärm i digitalt möte.
 

Nyheter

Våra nya medarbetare

Vi är glada att presentera tre nya medarbetare hos oss och i januari välkomnar vi Marina Fyhr i rollen som samhällsplanerare. Robert Ahlberg har slutat som enhetschef för att arbeta inom krisorganisationen. Rekrytering pågår av en enhetschef och under rekryteringstiden kliver Åsa Broman, avdelningschef, in som enhetschef med stöd av Maria Andersson som tar ett verksamhetsansvar.

Maria Sima
Samhällsplanerare

Mina arbetsuppgifter är främst granskning av detaljplaner och lantmäteriförrättningar samt tillsynsvägledning till kommunernas byggnads-nämnder.

 

Stefan Norberg
Samhällsplanerare

Mina arbetsområden är främst detaljplaner, infrastruktur och koncessioner.

 

Tim Eriksson
Samhällsplanerare

Mina arbetsområden är främst detaljplaner, översiktsplaner
och havsplanering.

 

Ökade möjligheter för kommuner att söka bidrag för åtgärder mot naturolyckor

I augusti beslutade regeringen om en ny förordning om bidrag för förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Bidrag kan användas för att vidta åtgärder för att skydda befintlig bebyggelse mot översvämning, ras och skred, och numera även erosion.

Ny förordning ger ökade möjligheter för kommuner att söka statsbidrag för förebyggande åtgärder mot naturolyckor (msb.se)

 

Aktuella konferenser och seminarier

Nätverksträff 5 oktober för bygglov och tillsyn

Nätverksträff för länets bygglovs- och tillsynshandläggare arrangeras i Sandviken med tillsammans med VGS den 5 oktober. Boverket och jurist Niklas Fridén från Länsstyrelsen Stockholm kommer att delta via Teams.

För mer information, kontakta kristina.rosander.nyberg@lansstyrelsen.se

Idéseminarium 25 oktober om att skapa goda ljudmiljöer med enkla åtgärder

Ett seminarium som handlar om möjligheterna att förena kravet på ökat bostadsbyggande och förtätning med en god ljudmiljö både ute och inne. Seminariet vänder sig till dig i bygg- och fastighetsbranschen, till dig som planerar, beställer, exploaterar eller bygger, är arkitekt eller konsult, till dig på kommun, länsstyrelse och statlig myndighet.

Sista anmälningsdag är 17 oktober.

Idéseminarium om att skapa goda ljudmiljöer (boverket.se)

Boverksdagarna 2022

Konferensen vänder sig till dig som arbetar inom samhällsbyggnadssektorn, kommuner och länsstyrelser. Spara datumen 17–18 november 2022 redan nu i din kalender.

 

Nya publikationer och planeringsunderlag

Riskhantering vid transportleder för farligt gods

Vid planläggning ska bebyggelse, enligt plan– och bygglagen, lokaliseras till mark som är lämplig för ändamålet med hänsyn till bland annat människors hälsa och säkerhet samt till risk för olyckor. Att tidigt involvera riskhanteringsaspekter i detaljplanering, översiktsplanering och lovärenden har ett stort värde. Bedömningarna behöver göras ur ett långsiktigt helhetsperspektiv för att undvika olämplig lokalisering som begränsar framtida samhällsutveckling. För att underlätta arbetet har Länsstyrelsen Gävleborg tillsammans med Länsstyrelsen Västernorrland en vägledning för riskhantering vid transportleder för farligt gods samt drivmedelstationer och farliga verksamheter.

Vägledningen är publicerad på lansstyrelsen.se och kommer att publiceras i Planeringskatalogen. Är ni intresserade att ta del av vägledningen, klicka på länken nedan.

Riskhantering vid transportleder för farligt gods (lansstyrelsen.se)
 

 

Årets bostadsmarknadsanalys visar att bostadsmarknaden är i balans i hälften av länets tio kommuner

Länsstyrelserna har i uppdrag att analysera och göra en bedömning av läget på bostadsmarknaden i länet. I rapporten ”Analys av bostadsmarknaden i Gävleborg 2022” presenterar Länsstyrelsen sin analys och bedömning av hur läget på bostadsmarknaden ser ut, analysen baseras på årets bostadsmarknadsenkät och statistik från SCB.

I svaren från årets bostadsmarknadsenkät framgår att fem av länets tio kommuner bedömer att det råder balans på bostäder i kommunen som helhet. Fem kommuner bedömer att det råder underskott på bostadsmarknaden i kommunen som helhet. Underskott på bostäder råder fortsatt främst i länets centralorter, där åtta av tio kommuner bedömer underskott. Byggtakten ökade något under 2021 och 909 nya bostäder tillkom i länet. Effekten av pandemin kan därför inte ses ha påverkat bostadsmarknaden i så stor utsträckning som befarats.

 

Befolkningsökningen i länet är fortsatt avtagande och det råder ett födelseunderskott i alla kommuner utom en. Detta innebär att balansen på bostadsmarknaden i länet förbättras långsamt, färre kommuner har underskott på bostäder i helhet. Behovet av bostäder för särskilt utsatta grupper är dock fortsatt stort i många delar av länet, det behövs framför allt fler äldreboenden och gruppboenden i länet.

Vilka effekter kriget i Ukraina och övriga världsläget har på dagens och morgondagens bostadsmarknad råder det stor oro över inom samtliga branscher som rör bostadsförsörjningen. Kriget hade vid tidpunkten för bostadsförsörjningsenkäten ännu inte brutit ut. Därför har kommunerna inte kunnat svara för några effekter av kriget på bostadsmarknaden i årets enkät.

De effekter Länsstyrelsen kan se är att bostadsprojekt, främst nybyggnationer har pausats eller skjutits på framtiden på grund av höjda priser på byggmaterial och en osäker bostadsmarknad. Kriget och världsläget kommer ha en stor påverkan på ny och ombyggnationer av nya bostäder vilket kan påverka bostadsförsörjningen negativt på sikt. De redan särskilt utsatta grupperna med störst behov är de som påverkas mest av kriget och de följder det får i form av bland annat höjda energi- och matpriser

Analys av bostadsmarknaden i Gävleborg 2022 (lansstyrelsen.se)

 

Nyheter från Boverket

Ändringar i PBL och PBF från 1 augusti

Den 1 augusti 2022 ändrades plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF. Eftersom det inte finns några övergångsbestämmelser ska de nya reglerna tillämpas i både nya ärenden och i redan pågående ärenden från och med den 1 augusti 2022. Byggsanktionsavgiften, för att inte ha återställt innan ett tidsbegränsat bygglov har gått ut, träder dock inte i kraft förrän 1 januari 2023.

Ändringarna görs för att:

förenkla, förtydliga och effektivisera byggnadsnämndens tillsyn

möjliggöra för byggherrar att använda ett certifierat byggprojekteringsföretag vid nybyggnad av vissa bostadshus för att underlätta repeterbara processer i bostadsbyggandet

sänka kraven för att få överklaga detaljplaner för så kallade MKB-projekt (projekt som enligt PBL och miljöbalken ska miljöbedömas i en detaljplaneprocess).

Mer information om ändringarna hittar du i PBL kunskapsbanken.

Ändringar i PBL och PBF (boverket.se)

Förbättrad vägledning om detaljplaneprocesserna och ny vägledning om planeringsbesked

Nu har vägledningstexterna för detaljplaneprocesserna fått en ny och förenklad struktur. Den uppdaterade strukturen har också kompletterats med en ny vägledning som beskriver arbetet med planeringsbesked. Vägledningarna hittar du i PBL kunskapsbanken.

Detaljplaneprocesserna (boverket.se)

Planeringsbesked (boverket.se)

Samordnad tillsyn: vägledning och webbseminarium

För att underlätta att samordnad tillsyn kan ske på ett rättssäkert, effektivt och tryggt sätt har Boverket tagit fram en vägledning som beskriver arbetet med samordnad tillsyn. Vägledningen innehåller också konkreta exempel på hur olika byggnadsnämnder gått till väga för att samordna sitt tillsynsarbete med andra myndigheters arbete med tillsyn och annan övervakning och kontroll.

Boverket kommer även att sända ett webbseminarium om ämnet den 30 november klockan 14.00-15.00. Seminariet riktar sig framför allt till tillsynshandläggare i kommunerna men även till chefer och politiker.

Vägledning om samordnad tillsyn (boverket.se)

Webbseminarium om samordnad tillsyn (boverket.se)

 

Kontakt

Du når oss via samhallsplanering.gavleborg@lansstyrelsen.se

Telefonnummer till centrala växeln: 010-225 10 00.
Växeln är öppen vardagar 08.00-16.30.

Besöksadress: Borgmästarplan 2, Gävle.

 
Facebook Instagram Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma