Gemensamt nyhetsbrev från samverkansgruppen för biologisk mångfald och friluftsliv på Länsstyrelsen Gävleborg
 

Nyhetsbrev

Nummer 4, 13 december 2022

Länsstyrelsen Gävleborg - Samverkansgruppen för biologisk mångfald och friluftsliv

 
Logotyp Länsstyrelsen Gävleborg.
 

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Två personer som leker i snön.
 

Grön infrastruktur
Lokala naturvårdssatsningen (LONA)
Åtgärdsprogram för hotade arter

 
 

Pollinatörsuppdraget
Friluftslivssamordning
Naturnära jobb

I det här nyhetsbrevet berättar vi om vad som händer och är på gång inom de sex verksamheterna i "Samverkansgruppen för biologisk mångfald och friluftsliv" hos Länsstyrelsen Gävleborg. Nyhetsbrevet skickas ut fyra gånger per år.

 

Violett guldvinge - en liten hotad dagfjäril

För andra året i rad så har Länsstyrelsen inom arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter inventerat den hotade dagfjärilen violett guldvinge. I samband med årets inventering hittade vi en ny lokal för arten. Den nyupptäckta platsen är en vägkantslokal i länets nordvästra hörn, vid gränslandet mellan Gävleborg och Västernorrland. Violett guldvinge flyger under varma och vindstilla dagar runt mitten av juni. Troligtvis finns det fler oupptäckta lokaler i denna del av länet, så ut och leta fjärilar i juni nästa år!

Vill du veta mer om arten och hur du kan bidra, varmt välkommen att kontakta oss som arbetar med hotade arter på Länsstyrelsen.

Hona av violett guldvinge.

Hona av violett guldvinge. Foto: Daniel Segerlind

 

Satsningen för vilda pollinatörer går mot sitt slut

I Sverige finns cirka 3000 pollinerande insektsarter. Det handlar om bin och andra steklar, dag- och nattfjärilar, flugor och skalbaggar. Många av de pollinerande insekterna är knutna till öppna och blomrika marker, en naturtyp som under det senaste århundradet minskat nationellt. Förlusten av blomrika marker har lett till att många av Sveriges vilda pollinatörer är hotade. Av Sveriges 299 arter vildbin, som är den allra viktigaste gruppen pollinatörer, är en tredjedel rödlistade.

För att vända den negativa utvecklingen fick länsstyrelserna 2020 därför ett riktat uppdrag av regeringen, att under tre år arbeta med att stärka förutsättningarna för vilda pollinatörer. I och med att 2023 hägrar framför oss kan det konstateras att det under dessa tre år har genomförts många bra insatser för att stärka vilda pollinatörers förutsättningar, i länet och nationellt. Länsstyrelsen Gävleborg har bland annat:

Inventerat vilda bin och andra gaddsteklar för att få bättre kunskap om länets gaddstekelfauna,

Betalat ut bidrag inom LONA för projekt som är bra för vilda pollinatörer,

Arbetat med skötsel av blomrika miljöer i skyddade områden och riktade åtgärder inom åtgärdsprogram för hotade arter,

Vid Naturum i Gysinge byggt en yta med insektslockande växter, boplatser för insekter och sittplatser för besökare,

Bidragit till arbete med att främja blomrika marker i odlingslandskapet.
 

Genom uppdraget har vilda pollinatörer fått uppmärksamhet som aldrig förr. Det har aktivt arbetats med att skapa goda förutsättningar för vilda pollinatörer av olika aktörer, aktiva inom olika sektorer och verksamheter. Allmänheten har också fått större kunskap och intresse för bevarandet av våra vilda pollinatörer genom kommunikationssatsningar. För att vi ska nå upp till nationella och internationella mål om biologisk mångfald samt bevarandet av våra vilda pollinatörer kvarstår dock mycket arbete.

Utifrån de lärdomar som erhållits över tre år så kommer arbetet med att stärka förutsättningarna för vilda pollinatörer att forsätta - i någon form - inom Länsstyrelsens ordinarie verksamheter.

Skapad miljö för insekter, ett bihotell
Park med småvatten och fuktig mark.
Bi som gräver i sand.
Skogsbryn med blommande buskar och träd.
Blomrik vägkant som gynnas av vägunderhållets slåttring av växtligheten.

Illustrationer över olika miljöer där vilda pollinatörer kan trivas. Bihotell, vatten och fuktig mark, sandig mark, skogsbryn med blommande träd och buskar samt blomrika vägkanter är några exempel på sådana miljöer. Källa: Naturvårdsverket

 

Gävleborgs vandringsleder

Sverige har ett brett utbud av vandringsturism- och pilgrimsleder. Men de behöver göras mer tillgängliga både för nationella och internationella besökare. Det har funnits en efterfrågan på att skapa en regional ledsamverkan med en ledsamordnare som ansvarar för att leder håller en likvärdig kvalité över hela länet och sammankallar de olika ledaktörerna. En regional samverkan är även avgörande för att i framtiden söka bidrag för att utveckla kvalitén på Gävleborgs vandringsleder. Länsstyrelsen skickade i somras tillsammans med en arbetsgrupp, bestående av aktörer från både näringsliv ock kommun, in en ansökan om bidrag för att kunna undersöka förutsättningarna för att utveckla en sådan ledsamverkan. I Oktober blev ansökan beviljad och länsstyrelsen har gett föreningarna Naturkraft Gästrikland och Pilgrimstid Sverige i uppdrag att under hösten arbeta med att ta fram ett förslag på hur en regional ledorganisation skulle kunna se ut och skapas.

Representanter från bägge föreningarna kommer genom intervjustudier i Gästrikland och Hälsingland att skapa en helhetsbild av dagsläget och vilka förutsättningar som finns för regional ledsamverkan. De kommer även att anordna workshops och träffar för att bland annat utbilda och informera om det Nationella ramverket för vandringsleder och hur det kan implementeras. Ramverket är ett nationellt system av kvalitetskriterier och verktyg som är öppet och tillgängligt som stöd och hjälp för alla som arbetar med utveckling och förvaltning av vandringsleder. Ett utbildningstillfälle kommer att hållas i början av december.

Vi hoppas på att arbetet kommer leda till en stabil och fungerande regional ledorganisation som i framtiden kan leda arbetet med att utveckla och kvalitetssäkra länets leder i enlighet med det nationella ramverket för vandringsleder. Att skapa en likvärdig och höjd kvalité på våra vandringsleder kommer inte bara att ge en positivare vandringsupplevelse för närboende och besökare men även gynna både folkhälsan, landsbygden och besöksnäringen.

“Not all those who wander are lost.”
― J.R.R. Tolkien

En person på en vandringsled bland tallar.

En tapper vandrare längs en iordninggjord vandringsled. Foto: Erika Lindqvist

 

Det ska vara lätt att ta sig ut i naturen

Fysisk aktivitet på recept, FaR©, ordineras från sjukvården till de som behöver röra på sig. Somliga tränar gärna tillsammans med andra på träningslokal medan andra hellre tar en promenad på egen hand. För de sistnämnda är det fördelaktigt om tillgängliga promenadslingor i anknytning till naturen finns i närområdet. Naturen i sig, har ju en läkande inverkan på oss människor. Märk också att fysisk aktivitet och tillvaro i naturen, även har god inverkan på psykisk ohälsa.

Det ska vara lätt att ta sig ut i naturen, för alla. Tillgänglig natur behöver finnas nära bostadsområden och även nära sjukhus och hälsocentraler. Där bor och vistas många människor. Vi har alla olika behov och undersökningar har visat att vissa inte går ut, av oro för att det inte finns tillräckligt med bänkar att vila på, att det inte finns tillgång till toalett eller helt enkelt för att man inte vet var man klarar av att gå.

Kan vi göra något här? Den frågan ställde sig Länsstyrelsens friluftslivssamordnare och Region Gävleborg, som båda arbetar för jämlik folkhälsa. Och så inleddes ett samarbete att ta fram attraktiva promenadslingor i olika svårighetsgrader, med beskrivning av markbeläggning, var det finns belysning, bänkar och toaletter och var det finns parkeringar och busshållplatser. Allt samlat på kartor med textbeskrivning och foton. Kartorna kommer att delas ut till de som får en förskrivning av FaR, kan hämtas på hälsocentraler och Hälsotorg samt kunna laddas ner från Regionens webbplats.

I samarbetets första del har promenadslingor tagits fram för Hudiksvalls och Gävle kommun. Redan nu är flera nya promenadslingor föreslagna för framtagande och förslag finns även för övriga kommuner i länet.

Promenadstig vid träd och vatten

Promenadstig i Bomhus, Gävle. Foto: Gävle kommun

 

Naturnära jobb avslutas med flaggan i topp

Nu avslutas regeringsuppdraget Naturnära jobb, med anmärkningsvärda bra resultat och erfarenheter för alla som medverkat.

Sedan oktober 2020 har Skogsstyrelsen tillsammans med Arbetsförmedlingen, länsstyrelserna, Naturvårdsverket och Sveriges geologiska undersökning (SGU) bedrivit regeringsuppdraget Naturnära jobb. Målgruppen har varit personer som är nyetablerade i Sverige eller personer som varit arbetssökande en längre tid.

De samarbetande myndigheterna har bidragit på olika sätt till uppdragets genomförande. Skogsstyrelsen har rekryterat och anställt till arbetslagen och länsstyrelserna samt SGU har samordnat de arbetsuppdrag arbetslagen utför. Arbetsförmedlingens huvuduppgift har varit att bidra med sina ordinarie insatser för ett effektivt genomförande.

I en delrapport, "Naturnära jobb - Att genomföra en satsning på naturnära jobb för personer som står långt från arbetsmarknaden" (rapport 2022/02) beskrivs uppdragets resultat och lärdomar. Den gemensamma uppfattningen är att samarbetet har fungerat utmärkt och utvecklats över tid. Uppdraget är positivt med betydande nytta för framför allt individen men också för lokalsamhället. Samhällsnyttiga arbetsuppgifter har utförts inom naturvård och friluftsliv vilket varit välbehövligt då trycket på naturreservat och infrastruktur för friluftsliv varit extremt hög under pandemin. Uppdraget bidrar också med en välbehövlig arbetskraftsresurs.

Den nationella målsättningen att 30 procent som avslutar sin naturnära jobb-anställning skall gå vidare till annan anställning eller utbildning har uppnåtts. Uppföljningen visar att sammantaget 32 procent har gått till jobb eller utbildning tre månader efter avslutad anställning. I Gävleborg har Söderhamn haft ett arbetslag som varit aktivt hela vägen fram till att uppdraget avslutas. Där har 66 procent gått vidare till annat jobb eller utbildning efter avslutat åt i Naturnära jobb.

Nationellt räknat har 34 procent av medarbetarna i Skogsstyrelsens arbetslagen varit kvinnor, vilket inte riktigt uppfyller kriteriet för jämn könsfördelning där minst 40 procent ska utgöra det underrepresenterade könet.

I de intervjuer som genomförts med medarbetarna på Skogsstyrelsen tycker 95 procent att helhetsintrycket av Naturnära jobb är bra (31 procent) eller mycket bra (64 procent).

En skylt till en hembygdsgård snickras och målas.
 
En fågelholk till småfåglar sätts upp i en björk.

Målning och snickeri är ett uppskattad syssla som ger fina resultat. Likaså uppsättning av fågelholkar - en insats av stor betydelse för våra småfåglar när våren gör entré. Fotograf: Khaled Zouroum

 

Kontakt

Du når oss via gavleborg@lansstyrelsen.se.

Telefonnummer till centrala växeln: 010-225 10 00.
Växeln är öppen vardagar 08.00-16.30.

Besöksadress: Borgmästarplan 2, Gävle.

 
Facebook Instagram Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida

Klicka här för att avregistrera din adress

   
Do not click this link

Skickat med Paloma