Informationsbrev från Länsstyrelsen
 

Informationsbrev

Nummer 9, oktober 2023

Länsstyrelsen Gävleborg

Enheten för social hållbarhet - Mäns våld mot kvinnor

 
 

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Informationsbrev från Länsstyrelsens samordnare inom uppdraget att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Informationsbrevet innehåller aktuella nationella och regionala händelser, förändringar, rapporter, utbildningar och kampanjer inom områdena: våld i nära relation, hedersrelaterat förtryck och våld, prostitution och människohandel samt barns rätt till frihet från våld. Informationsbrevet utkommer 11 gånger per år (med uppehåll i juli).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev via vår hemsida

 

Orange day Lördag 25 november

Länsstyrelsen Gävleborg uppmärksammar Orange Day, dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera för en värld fri från våld mot kvinnor och barn. 25 november - internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999.

Fredagen den 24 november hissar Länsstyrelsen orange flagg som flaggas över helgen.

Flagga gärna orange tillsammans med oss!

Bldtolkning: stoppa våldet mot kvinnor och barn

 

Regionalt arbete mot våld

Så jobbar Ljusdal för en kommun fri från våld

Inge Jansen arbetar som socialsekreterare i Ljusdals kommun sedan tre år och saknar lagen om tillfälligt hemförbud som finns i hennes hemland Nederländerna. Vid misstanke om våld i hemmet måste våldsutövaren lämna bostaden i tio dagar, vilket också innebär ett kontaktförbud. För tidigningen Omtanke berättar Inge Jansen om hur lagen fungerar i Nederländerna och Hållbarhetsstrateg Malin Fundin om hur Ljusdals kommun arbetar brett med våldsprevention i kommunen.

Läs hela reportagen på omtanke.today

EU:s dag mot människohandel

Den 18 oktober, EU:s dag mot människohandel lanserade Jämställdhetsmyndigheten kampanjen Låt inte tystnaden tala. Satsningen syftar till att främja samtycke och motverka sexuell exploatering av barn och efterfrågan på köp av sexuella tjänster.

Sprid gärna kampanjsidan för unga och den tillhörande filmen som du hittar via nspm.se

Länsstyrelsens Gävleborg intervjuade Polisregion Mitts regionkoordinator mot prostitution och människohandel Anna Runesson i samband med att kampanjen släpptes.

Läs intervjun med Anna Runesson på lansstyrelsen.se

Bildtolkning: skärmdump från kampanjsidan Låt inte tystanden tala som riktar sig till till unga personer, med rubriken 7 saker du skulle kunna säga till en kompis som köper sex.

 

Nationella nyheter

Kriminalvården får i uppdrag att stödja implementering av Predov

Kriminalvården har fått i uppdrag att implementera och utvärdera behandlingsprogrammet Predov, som riktar sig till personer som utövar våld mot närstående. Kriminalvården ska stödja ett urval av kommuner, med syftet att möjliggöra en utvärdering av Predov i socialtjänstens verksamhet och för personer som frivilligt söker stöd för våld mot närstående. Arbetet ska ske i samverkan med Socialstyrelsen. Kunskap ska även inhämtas från länsstyrelserna i arbetet. Uppdraget ska slutredovisas senast den 15 december 2028.

Läs hela uppdraget på regeringen.se

Myndighet beviljar 5,2 miljoner i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck

Hofors och Ljusdals kommun har också pengar från Myndigheten för familjerätt och föräldrarskapsstöd för att arbeta förebyggande mot hedersrelaterat våld och förtryck. Av 73 ansökningar beviljjades medel för utvecklingsarbeten inom områdena kartläggning, utbildning och samverkan till 13 kommuner och 1 region.

Läs besluten på mfof.se

 

Aktuella rapporter och utredningar

Barn och unga tvingas själva ta ansvar för att inte bli bortförda

Många barn och unga som blir bortförda till andra länder får inte tillräcklig hjälp. Ofta behöver de själva vara drivande för att få det stöd och det skydd som de behöver och har rätt till, trots att deras situation ofta är känd av myndigheter sedan tidigare. Det visar en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten.

Läs en sammanfattning av rapporten och ladda ner den på jamstalldhetsmyndigheten.se

Ojämställdhet i socialtjänsten - en kunskapsöversikt

Sveriges kommuner och regioner har sammanställt forskning och befintlig kunskap om ojämställdhet inom socialtjänsten. Kunskapsöversikten visar hur viktigt det är att öka kunskap, medvetenhet och skaffa sig verktyg för att erbjuda en jämställd och jämlik socialtjänst för alla. Det är en förutsättning för att leva upp till socialtjänstens mål att främja människors ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor samt aktiva deltagande i samhällslivet.

Läs och ladda ner kunskapsöversikten på skr.se

 

Nya lärande exempel och övrigt stöd

Gängsnacket

Hur kan vi förhindra att barn och unga dras in i kriminella gäng? Det är en viktig och komplicerad fråga. Lösningen är insatser från många olika personer och organisationer. Guiden Gängsnacket riktar sig till föräldrar och andra vuxna med information om risken att barn kan bli rekryterade eller lockade in i kriminella gäng. Gängsnacket ger information om hur man kan prata med ungdomar om gäng och kriminalitet. Den finns på svenska och har översatts till nio andra språk.Till gudien finns en handledning som går att använda som stöd och fördjupning för yrkesverksamma.

Ladda ner broschyren och handledning via lansstyrelsen.se

Möjlighet för socialtjänsten att ansöka om uppehållstillstånd för betänketid

Om socialtjänsten misstänker att en person har blivit utsatt för människohandel eller människoexploatering, och personen saknar uppehållstillstånd, kan socialtjänsten ansöka om uppehållstillstånd för betänketid. Betänketiden är en viktig del i stöd- och skyddsprocessen.

På kunskapsguiden.se finns nu samlat stöd om betänketid.

Vill du? – ett lektionspaket om sex, kommunikation, samtycke och samspel

Hur kan man prata om samtycke på ett sätt som når fram? "Vill du?" är ett metodpaket som består av färdiga lektionsupplägg med nio korta filmer, lärarhandledningar och diskussionsfrågor. Syftet med materialet är att stötta dig som undervisar på högstadiet och gymnasiet i att hålla öppna samtal om sex, kommunikation och gränser – på ungas villkor.

Läs mer och ta del av stödet via rfsu.se

Webbstöd för lärosäten - Undervisning om ekonomiskt våld för blivande socionome

När Lars Evertsson undervisar socionomstudenterna på Mittuniversitetet i ekonomiskt våld visar han hur en normalfungerande ekonomisk situation, det välbekanta, kan förskjutas till det mer uppenbart ohållbara, det ekonomiska våldet.

Läs det lärande exemplet på nck.uu.se

 

Utbildningar och webbinarium

Ny reglering för skyddat boende, 14 november kl.13-15

Vad innebär förslagen i regeringens proposition om stärkta rättigheter för våldsutsatta kvinnor och barn i skyddat boende? Sveriges kommuner och regioners förbundsjurist och sakkunniga går igenom förändringarna ur socialtjänstens, skolans och hälso- och sjukvårdens perspektiv.

Webbsändningen spelas in och skickas ut till alla som har anmält sig.

Läs mer och anmäl dig på skr.se

Socialstyrelsen ger sig ut på turné

Socialstyrelsen genomför en nationell turné med fokus på föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2022:39) om våld i nära relationer med tillhörande handbok.

Del 1: Digital kick-off för konferenserna, torsdag 14 december, kl 9.00–10.30. Den seplas in och kan ses ses i efterhand.

Del 2: Heldagskonferenser, varav en digital via länk, torsdag 1 februari.

Mer infomration kommer, titta i Socialstyrelsens kalender på socialstyrelsens.se

Jämlikhet i vården för våldsutsatta, 16 novmeber kl.8.30-11.30

Socialstyrelsen arrangerar ett webbinarium med fokus på god och jämlik vård. Fyra teman kommer beröras under förmiddagen, varav ett är våld i nära relationer. Fokus är på hur vården ska våga fråga om våld och arbeta med våldsutövare. Webbinariet kommer också att spelas in så man kan se det senare.

Läs mer och anmäl dig på socialstyrelsen.se

 

Webbkurser BAS


Webbkurs om våld

Webbkurs om våld mot barn

Webbkurs heder

Webbkurs sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel

Webbkurser FÖRDJUPNING


Våld mot äldre

Hedersrelaterat våld och förtryck

Könsstympning

Människohandel med barn och unga

Sex mot ersättningtillfälligt stängd för omarbetning

Rätt att veta! - Hedersrelaterat våld och förtryck

 

Barnafrids basprogram om våld mot barn

Basprogrammet våld mot barn och unga ger dig kunskap om våld som barn och unga kan utsättas för, men också själva utsätta andra för. Du får veta vilka olika former av våld som förekommer och hur vanliga de är, men framför allt får du lära dig att upptäcka, bemöta, informera och agera när du misstänker att ett barn eller en ungdom far illa. Utbildningen riktar sig till dig som i ditt arbete eller på annat sätt möter barn och ungdomar.

Se och sprid gärna den korta inforamtionsfilmen om basprogrammet som finns på Barnafrids hemsida

Ta gärna del av basprogrammets uppdaterade gruppspår

Läs mer och gå utbildningen via Barnafrids hemsida

Bildtolkning: illustation av ett nedstämt yngre barn mot en varmgrön bakgrund med texten "Digital utbildning av barnafrid. Basprogram om våld mot barn och unga".

 

Vecka 47 - Länsstyrelsen uppmärksammar En vecka fri från våld

 

Måndag 20 november erbjuder Länsstyrelsen två digitala kunskapshöjande seminarier

Förebygga och bekämpa våld mot personer med funktionsnedsättning.

Läs mer och anmäl dig via kalender på Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida

Våldsutövare och vilka metoder som visat sig vara effektiva för att våldet ska upphöra.

Läs mer och anmäl dig via länsstyrelsen Gävleborgs kalender

Tisdag 21 november

Erbjuds ett digitalt seminarium som handlar om barn som upplever, bevittnar och utsätts för våld.

Läs mer och anmäl dig via kalender på Länsstyrelsens Gävleborgs hemsida

 

Onsdag 22 novmeber

Erbjuds en digital föreläsningsserie om hur våld kan gestalta sig under en livscykel.

Läs mer och anmäl dig via Länsstyrelsen Gävleborgs kalender

Hålls en fysisk regional samling för chefer på Gävle slott med tema Boendelösningar för våldsutsatta. Separat inbjudna.

Torsdag 23 november

Erbjuds ett digitalt seminarium riktat till länets alla elever i åk 9, om våld i ungas parrelationer. Ett samarbete med Polismyndigheten och Sandvikens kommun.

Läs mer och anmäl dig och dina elever via kalender på Länsstyrelsen Gävleborgs kalender

 

Nationella konferens och utbildningar under en vecka fri från våld

 

Brottsofferjouren Sverige uppmärksammar En vecka fri från våld genom att bjuda in till två digitala lunchseminarier som är gratis och öppna för alla

”När hemmet inte känns tryggt” om barn och unga som bevittnat och/eller utsatts för våld i nära relation

När: Måndag 20 november
Tid: 11.00- 12.00
Var: Digitalt via Zoom. Länk skickas ut dagen före seminariet.

Anmäl dig via brottsofferjourens hemsida

”När man inte längre kan leva sitt liv” om personer som lever med skyddade personuppgifter uppgifterna blir röjda

När: Fredag 24 november
Tid: 12.00- 13.00
Var: Digitalt via Zoom. Länk skickas ut dagen före seminariet.

Anmäl dig via brottsofferjourens hemsida

Pojkars dubbla roll inom hederskulturen

Organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) erbjuder ett gratis lunchseminarium om Pojkars dubbla roller som både offer och förövare inom hederskulturen.

Föreläsningen är gratis och kommer att livesändas på facebook torsdag den 16 november kl 12–13

Läs mer och anmäl dig på facebook.com

Kraftsamla mot våldet, heldagskonferens den 17 november

Det övergripande temat är brottsförebyggande och våldsförebyggande arbete. Ny lagstiftning förstärker i år kommunernas ansvar för brottsförebyggande arbete. Hur kan vi hitta synergier, samarbete och effektiv prevention genom att föra samman fälten brottsprevention och våldsprevention?

Den årliga nationella våldspreventiva konferensen arrangeras av MÄN och Unizon i samband med En vecka fri från våld, med stöd av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och regioner och Länsstyrelserna. Konferensen äger rum i centrala Stockholm och det kommer vara möjligt med både fysiskt och digitalt deltagande.

Läs mer om innehållet och anmäl dig på valdsprevention2023.confetti.events

 

På gång

Vad ger råd- och stödsamtal unga som lever i hederskontext?

Välkommen till en konferens den 11 december kl.13-16.30 där vi delar med oss av resultatet av utvärderingen av Origos samtalsmodell samt presenterar Origos vägledning för råd- och stödsamtal med ungdomar som lever i en hederskontext. Det går att delta på konferensen antingen fysiskt eller digitalt.

Läs mer och anmäl dig till att delta digitalt via lansstyrelsen.se

Sista anmälningsdag: 19 november 2023

 

Tidigare nyhetsbrev

Tidigare nyhetsbrev hittar du på Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida

 

Kontakt

Du når oss via enheten.for.social.hallbarhet.gavleborg@lansstyrelsen.se

Telefonnummer till centrala växeln: 010-225 10 00.
Växeln är öppen vardagar 08.00-16.30.

Besöksadress: Borgmästarplan 2, Gävle.

 
Facebook Instagram Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma