Informationsbrev från Länsstyrelsen
 

Informationsbrev

Nummer 10, november 2023

Länsstyrelsen Gävleborg

Enheten för social hållbarhet - Mäns våld mot kvinnor

 
 

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Informationsbrev från Länsstyrelsens samordnare inom uppdraget att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Informationsbrevet innehåller aktuella nationella och regionala händelser, förändringar, rapporter, utbildningar och kampanjer inom områdena: våld i nära relation, hedersrelaterat förtryck och våld, prostitution och människohandel samt barns rätt till frihet från våld. Informationsbrevet utkommer 11 gånger per år (med uppehåll i juli).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev via vår hemsida

 

Regionalt arbete mot våld

Uppföljning av Barnahus Gävleborgs särskilda satsning mot hedersvåld

Länsstyrelsen Gävleborg har under våren 2023 genomfört intervjuer med personer som konsulterat med samordnaren vid Barnahus Gävleborg gällande hedersvåld och förtryck. Intervjuer har även genomförts med personal vid Barnahus och Länsstyrelsen. Uppföljningen gäller oktober 2021 - mars 2023. Denna rapport är en sammanställning av totalt 25 intervjuer som Länsstyrelsen genomfört under perioden april till juni 2023.

Ladda ner rapporten på lansstyrelsen.se

Kick off - Ett jämställt Gävleborg

Gävle Slott den 18 januari kl.9.30-11.30

Välkommen till Gävle slott för lansering av strategin för jämställdhetsintegrering. Vi delar erfarenheter och inspireras av varandras arbeten. Träffa Länsstyrelsen och andra verksamheter och hitta områden att samverka kring framåt.

Läs mer och anmäl dig via lansstyrelsen.se

 

Nationella nyheter

Utvärdering av behandlingsprogram för våld mot närstående

Regeringen ger Kriminalvården och Socialstyrelsen i uppdrag att implementera och utvärdera behandlingsprogrammet Predov (Preventing Domestic Violence) för personer som utövar våld mot närstående. Utgångspunkten i regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa könsrelaterat våld är att förhindra att våld uppstår eller upprepas. Arbetet med att få våldsutövare att upphöra med sitt beteende behöver utvecklas och utvärderas.

Läs hela pressmeddelandet på regeringen.se

Regeringen stärker rättigheterna för barn och vuxna i skyddat boende

Regeringen beslutatade den 26 oktober 2023 om propositionen Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende. En efterlängtad reform som ska stärka tryggheten och säkerheten för de som vistas på skyddat boende, men också stärka barns rättigheter så att de får sina egna behov tillgodosedda och inte bara ses som medföljande till den vuxne som flytt till det skyddade boendet. Skyddet mot umgänge med en våldsam förälder stärks också i och med förslagen.

Läs hela pressmeddelandet på regeringen.se

 

Aktuella rapporter och utredningar

Dödligt partnervåld mot unga

Våld i ungas parrelationer kan få särskilt allvarliga konsekvenser, och riskerar att sätta grunden för destruktiva relationsmönster med ökad risk för våldsutsatthet eller utövande. Trots detta har våld i ungas parrelationer varit ett förbisett område inom såväl praktik som forskning. Under senare år har det dock genomförts allt fler studier om våld i ungas parrelationer, i syfte att bland annat kartlägga våldet och dess konsekvenser. Både i praktik och forskning har dödligt våld i ungas partnerrelationer varit ett förbisett område. Det visar denna rapport som Shilan Caman och Sara Skott skrivit på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten.

Läs en sammanfattning av rapporten eller ladda ner hela rapporten på jamstalldhetsmyndigheten.se

Se också en föresläning från 2019 med Shilan Caman, forskare på Karolinska institutet på urplay.se

Analys av utvecklingsmedel och stöd till arbete mot våld i nära relationer

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har analyserat måluppfyllelsen för ett regeringsuppdrag om utvecklingsmedel och kompetensstöd för att utveckla arbetet mot våld i nära relationer. Rapporten visarr att utvecklingsmedlen till kommuner, regioner och ideella organisationer haft stor betydelse. Samtidigt har det funnits brister i framförhållning i uppdragets styrning. Uppdraget har bidragit till mer myndighetssamverkan kring kompetensstöd, men bilden är delad när det gäller vilket mervärde denna samverkan har tillfört.

Ta del av myndighetens åra viktigaste slutsatser och rekommendationer och ladda ner rapporten på vardanalys.se

Erfarenheter av socialtjänstens stöd vid hedersrelaterat våld och förtryck

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har på regeringens uppdrag samlat in erfarenheter från personer som utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck, och undersökt om socialtjänstens stöd och insatser kan bli bättre. I rapporten beskrivs hur socialtjänstens stöd och insatser kan utvecklas genom att peka på brister, utmaningar och möjligheter som kommit fram i analysen.

Ta del av myndighetens åra viktigaste slutsatser och rekommendationer och ladda ner rapporten på vardanalys.se

Ny rapport om skolgång för barn i familjehem

Samhällsvårdade barn som grupp presterar betydligt sämre i skolan än andra barn, vilket tyder på
att de inte har samma möjligheter till skola och utbildning som andra barn.Skolfam som modell utgår från Barnkonventionen och säkerställer varje barns rätt till en likvärdig utbildning. Modellen möjliggör för utföraren att ta hänsyn till, och kompensera för, de olika förutsättningar som samhällsvårdade barn har.

Allmänna Barnahuset har publicerat en rapport som består av en introduktion till Skolfams arbetsmodell samt en sammanställning av 2023 års resultat- och kvalitetsenkät som tydligt visar att de barn som får Skolfam i betydligt högre grad når behörighet till gymnasieskolan än vad som är fallet för familjehemsplacerade barn som inte fått insatsen.

Läs och ladda ner rapporten på allmännabarnahuset.se

På youtube.se finns ett webbinarium från oktober 2023 när rapporten lanserades

 

Nya lärande exempel och övrigt stöd

Stöd att jobba med våldsutövare

Socialtjänsten har ett viktigt ansvar att stödja våldsutsatta, men behöver också jobba med utövare av våld. Hur ökar vi kvaliteten i det arbetet?

Ta del av Sveriges kommuner och regioners skrift och film med professor Maria Eriksson, och frågor och svar, bland annat om den sekretessbrytande regeln för att förhindra brott i nära relation på skr.se

Chefer: Våga fråga!

En av fyra kvinnor har någon gång utsatts för våld i nära relation. Det kan vara en kollega och anställd. För den som är våldsutsatt kan arbetsplatsen vara ett stort stöd.

På skr.se finns ett stödmaterial som hjälper dig som chef och arbetsgivare att fråga om våldsutsatthet

 

Utbildningar och webbinarium

Ny reglering kring barn på skyddat boende, digital information 5 januari kl.13-16

Länsstyrelserna i Örebro, Värmland, Västmanland, Gävleborg och Uppsala län bjuder in till digital information om kommande lagstiftning utifrån propositionen Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende. Under träffen ges information från jurister på Socialstyrelsen om vad reformen innebär och det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor.

Syftet med informationstillfället är att:

informera om den nya regleringen och vad den kan innebära för det dagliga arbetet
ge möjlighet att ställa frågor kring regleringen för att tydliggöra innebörden av reformen
möjliggöra fortsatt stöd i implementeringen

 

Läs mer och anmäl dig via lansstyrelsen.se

Vill du utbilda andra i hedersrelaterat våld och förtryck?

Den 29–30 januari erbjuds en digital lärarledd utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck för dig som vill leda fortbildningar på lokal eller regional nivå. Du utvecklar din kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck och vägleds i hur du sedan kan hålla egna väl genomtänkta utbildningar för kollegor och andra yrkesverksamma i din kommun eller region. Utbildningen är kostnadsfri och genomförs endast vid detta tillfälle.

Anmäl dig via utbildning.socialstyrelsen.se

Stöd inför vuxenlivet för ungdomar i samhällsvård

Digitalt frukostseminarium 14 december kl.8-9

Mitt val - min väg! är ett forskningsbaserat utvecklingsprogram för ungdomar i åldern 15-20 som befinner sig i samhällsvård, som till exempel familjehem och HVB-hem. Programmet syftar till att stödja unga personer i övergången från samhällsvård till ett självständigt liv och är en del av det större forskningsprojektet Leaving Care. Där samarbetar forskare tillsammans med praktiker och drar på så sätt nytta av varandras kunskap och erfarenheter. Målet är att tillsammans hitta nya arbetssätt för att bättre stödja ungdomar i deras övergång från samhällsvård till att börja leva självständiga liv. Välkommen att lyssna på forskare i programmet och praktiker från Linköpings kommun som använt sig av metoden och materialet - med stor framgång!

Läs mer och anmäl dig kostnadsfritt på lansstyrelsen.se

 

FREDA bedömningsmetoder - digital utbildning 2024

Länsstyrelsen Gävleborg erbjuder samordning för länets socialtjänster gällande att genomföra en digital utbildning i FREDA utredning och riskbedömning. Det innebär att Länsstyrelsen Gävleborg köper in utbildningen och Arvin utbildning genomför den.

Läs mer om utbildningens innehåll och upplägg på arvinutbildning.se

Vill du veta mer eller anmäla intresse? Mejla till klara.westerlund@lansstyrelsen.se

Obs! Intresseanmälan är inte bindande.

 

Socialstyrelsen på turné om föreskriften

Socialstyrelsen genomför en nationell turné med fokus på föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2022:39) om våld i nära relationer med tillhörande handbok.

Del 1: Digital kick-off för konferenserna, torsdag 14 december, kl 9.00–10.30. Den seplas in och kan ses ses i efterhand.

Del 2: Heldagskonferenser, varav en digital via länk, torsdag 1 februari.

För vem: Alla som arbetar i socialtjänsten eller hälso- och sjukvården och berörs av arbetet mot våld

Läs mer och anmäl dig på socialstyrelsen.se

 

Webbkurser BAS


Webbkurs om våld

Webbkurs om våld mot barn

Webbkurs heder

Webbkurs sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel

Webbkurser FÖRDJUPNING


Våld mot äldre

Hedersrelaterat våld och förtryck

Könsstympning

Människohandel med barn och unga

Sex mot ersättningtillfälligt stängd för omarbetning

Rätt att veta! - Hedersrelaterat våld och förtryck

 

Barnafrids basprogram om våld mot barn

Basprogrammet våld mot barn och unga ger dig kunskap om våld som barn och unga kan utsättas för, men också själva utsätta andra för. Du får veta vilka olika former av våld som förekommer och hur vanliga de är, men framför allt får du lära dig att upptäcka, bemöta, informera och agera när du misstänker att ett barn eller en ungdom far illa. Utbildningen riktar sig till dig som i ditt arbete eller på annat sätt möter barn och ungdomar.

Se och sprid gärna den korta inforamtionsfilmen om basprogrammet som finns på Barnafrids hemsida

Ta gärna del av basprogrammets uppdaterade gruppspår

Läs mer och gå utbildningen via Barnafrids hemsida

Bildtolkning: illustation av ett nedstämt yngre barn mot en varmgrön bakgrund med texten "Digital utbildning av barnafrid. Basprogram om våld mot barn och unga".

 

Tips

En våldsam heder - dokumentär från SVT

Vi följer tre autentiska fall där personer drabbats hårt av hedersrelaterat våld och förtryck och vi får insikt i mekanismerna i en hederskontext. Serien skildrar de förödande konsekvenser hedersnormerna orsakar, och vilka människoöden de lämnar efter sig. Experter på hedersproblematik ger oss en fördjupad bild av hedersrelaterat våld och förtyck.

Se dokumentären på svtplay.se

 

På gång

Svartsjuka är inte romantiskt

Kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” genomförs under februari och mars med start den 1 februari 2024. Kampanjen syftar till att uppmärksamma och synliggöra killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer. Delta gärna i denna viktiga kampanj!

Kampanjmaterialet är kostnadsfritt. Din verksamhet kan beställa tryckt och/eller digitalt material, till exemepl affisch i A4-format, visitkort som är lätt att plocka med sig och innehåller hänvisningar till nationella webbplatser. Digitala affischer och powerpoint för tv-skärmar.

Allt kampanjmaterial finns att ladda ner på svarsjukaarinteromantiskt.se och vill du beställa tryckt material går det bra att göra det från och med den 15 december

 

Tidigare nyhetsbrev

Tidigare nyhetsbrev hittar du på Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida

 

Kontakt

Du når oss via enheten.for.social.hallbarhet.gavleborg@lansstyrelsen.se

Telefonnummer till centrala växeln: 010-225 10 00.
Växeln är öppen vardagar 08.00-16.30.

Besöksadress: Borgmästarplan 2, Gävle.

 
Facebook Instagram Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma