Informationsbrev från Länsstyrelsen
 

Informationsbrev

Nummer 11, december 2023

Länsstyrelsen Gävleborg

Enheten för social hållbarhet - Mäns våld mot kvinnor

 
 

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Informationsbrev från Länsstyrelsens samordnare inom uppdraget att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Informationsbrevet innehåller aktuella nationella och regionala händelser, förändringar, rapporter, utbildningar och kampanjer inom områdena: våld i nära relation, hedersrelaterat förtryck och våld, prostitution och människohandel samt barns rätt till frihet från våld. Informationsbrevet utkommer 11 gånger per år (med uppehåll i juli).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev via vår hemsida

 

Nationella nyheter

Nationella stödtelefoner tar inte julledigt – hjälp till att sprida numren

Hjälp Nationellt centrum för kvinnofrid att sprida information om Kvinnofridslinjen 020-50 50 50, Stödlinjen för män 020-80 80 80 och Stödlinjen för transpersoner 020-55 00 00. Länka till webbplatserna, sprid inforamtionsmaterial eller ladda ner och dela informationsfilmer. Materialet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

Stödlinjen för män

Stödlinjen för transpersoner

 

Kampanj mot våld i ungas nära relationer

Svartsjuka är inte romantiskt

Kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” genomförs under februari och mars med start den 1 februari 2024. Kampanjen syftar till att uppmärksamma och synliggöra killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer. Delta gärna i denna viktiga kampanj!

Kampanjmaterialet är kostnadsfritt. Din verksamhet kan beställa tryckt och/eller digitalt material, till exemepl affisch i A4-format, visitkort som är lätt att plocka med sig och innehåller hänvisningar till nationella webbplatser. Digitala affischer och powerpoint för tv-skärmar.

Allt kampanjmaterial finns att ladda ner på svarsjukaarinteromantiskt.se och vill du beställa tryckt material går det bra att göra det från och med den 15 december

 

Våld i ungas nära relationer - hur ser forskningen ut? Den 14 februari kl.9-16

Det våld som utövas i ungas nära relationer har relativt nyligen identifierats och synliggjorts, både i praktik och forskning. Det finns dock få studier i Sverige med fokus på ungas våldsutsatthet och våldsutövande. På alla hjärtans dag bjuder Jämställdhetsmyndigheten in till en heldagskonferens med fokus på forskning kring våld i ungas nära relationer. De är möjligt att detla digitalt.

Läs mer om innehållet och anmäl dig via jamstalldhetsmyndigheten.se

 

Aktuella rapporter och utredningar

Dödligt partnervåld lika vanligt hos unga som vuxna

Dödligt partnervåld är inte ett problem som bara finns i vuxenvärlden. Unga personer drabbas i stort sett i samma utsträckning. Trots det finns det stora kunskapsluckor och lite forskning på området. Både i praktik och forskning har dödligt våld i ungas partnerrelationer varit ett förbisett område. Det visar en ny rapport som Shilan Caman och Sara Skott skrivit på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten.

Läs en intervju med en av forskarna och ladda ner rapporten på jamstalldhetsmyndigheten.se

Nu kartläggs våld mot män i nära relation

Regeringen har gett Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att kartlägga hur män drabbas av våld i nära relationer och vilka stödinsatser som behövs. I början av december får regeringen vår plan för hur uppdraget ska genomföras.

Läs mer om uppdraget på jamstalldhetsmyndigheten.se

 

Nya lärande exempel och övrigt stöd

Gör det pratbart - ny vägledning från jämställdhetsmyndigheten

Här beskrivs hur er verksamhet kan förberedas för att inkludera våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Materialet kan användas som en vägledning för chefer och andra ledande funktioner och vara ett stöd i att ta fram genomförandeplan. Den kan med fördel skrivas ut och användas som en arbetsbok.

Läs vägledningen på jamstalldhetsmyndigheten.se

Sala kommun arbetar med våldsutsatthet mot personer med funktionsnedsättning

Sala kommun arbetar systematiskt för att uppmärksamma våldsutsatta. Nya rutiner och ett utbildningssystem har tagits fram i en särskild satsning på våld i nära relationer mot personer med funktionsnedsättning.

Läs hela det lärande exemplet på nck.uu.se/webbstod-for-kommuner/larande-exempel

 

Utbildningar och webbinarium

Ny reglering kring barn på skyddat boende, digital information 5 januari kl.13-16

Länsstyrelserna i Örebro, Värmland, Västmanland, Gävleborg och Uppsala län bjuder in till digital information om kommande lagstiftning utifrån propositionen Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende. Under träffen ges information från jurister på Socialstyrelsen om vad reformen innebär och det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor.

Syftet med informationstillfället är att:

informera om den nya regleringen och vad den kan innebära för det dagliga arbetet
ge möjlighet att ställa frågor kring regleringen för att tydliggöra innebörden av reformen
möjliggöra fortsatt stöd i implementeringen

 

Läs mer och anmäl dig via lansstyrelsen.se

Arbetsplatsen: en viktig arena i arbetet mot våld i nära relationer, 23 januari kl.8.15

Börja dagen med att ta del av ny forskning om hur arbetslivet påverkas vid våld i nära relationer. Tisdag 23 januari kl. 08:15 - 09:00 är du välkommen till vårt frukostwebbinarium på temat med fokus på nya forskningsresultat.

Läs mer och anmäl dig på jamstalldhetsmyndigheten.se

Vill du utbilda andra i hedersrelaterat våld och förtryck?

Den 29–30 januari erbjuds en digital lärarledd utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck för dig som vill leda fortbildningar på lokal eller regional nivå. Du utvecklar din kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck och vägleds i hur du sedan kan hålla egna väl genomtänkta utbildningar för kollegor och andra yrkesverksamma i din kommun eller region. Utbildningen är kostnadsfri och genomförs endast vid detta tillfälle.

Anmäl dig via utbildning.socialstyrelsen.se

Digitalt utbildning i FREDA bedömningsinstrument, 24-25 september 2024

Länsstyrelsen Gävleborg bjuder in till utbildning i FREDA bedömningsinstrument. Utbildningen ges digitalt och den ger kunskaper för att använda FREDA-beskrivning samt farlighetsbedömning i praktiken. FREDA är Socialstyrelsens standardiserade bedömningsmetoder i arbetet mot våld i nära relationer. Under utbildningen kommer du att få grundläggande kunskap och stöd för att kunna börja använda FREDA i din verksamhet.

Läs mer och anmäl dig via lansstyrelsen.se

 

Att förebygga våld – en ny grundkurs från Jämställdhetsmyndigheten

Webbkursen ger kunskap om hur ett förebyggande arbete mot mäns våld mot kvinnor kan bedrivas och utvecklas. Kursdeltagaren lär sig hur arbetet kan planeras och genomföras i fem steg. Den riktar sig till alla som vill skapa förutsättningar för ett långsiktigt, systematiskt och kunskapsbaserat våldsförebyggande arbete, oavsett sin roll i en organisation. Den som arbetar på operativ nivå får hjälp att förstå sin roll i helheten, medan den som arbetar på strategisk nivå med ansvar och mandat att initiera arbetet och tillsätta resurser får kunskap och hjälp med att planera och sätta mål. Det krävs inga förkunskaper.

Innehållet i kursen bygger på handboken Inget att vänta på. Det tar 1-2 timmar att genomföra kursen och den är kostnadsfri och öppen för alla. Det enda som behövs är att skapa ett personligt användarkonto.

Utbildningen hittar du på webbutbilding/jamstalldhetsmyndigheten.se

 

Socialstyrelsen på turné om föreskrift

Socialstyrelsen genomför en nationell turné med fokus på föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2022:39) om våld i nära relationer med tillhörande handbok.

Heldagskonferenser 2024 varav en digital via länk, torsdag 1 februari.

För vem: Alla som arbetar i socialtjänsten eller hälso- och sjukvården och berörs av arbetet mot våld

Läs mer och anmäl dig på socialstyrelsen.se

 

Webbkurser BAS


Webbkurs om våld

Webbkurs om våld mot barn

Webbkurs heder

Webbkurs sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel

Webbkurser FÖRDJUPNING


Våld mot äldre

Hedersrelaterat våld och förtryck

Könsstympning

Människohandel med barn och unga

Sex mot ersättningtillfälligt stängd för omarbetning

Rätt att veta! - Hedersrelaterat våld och förtryck

 

Barnafrids basprogram om våld mot barn

Basprogrammet våld mot barn och unga ger dig kunskap om våld som barn och unga kan utsättas för, men också själva utsätta andra för. Du får veta vilka olika former av våld som förekommer och hur vanliga de är, men framför allt får du lära dig att upptäcka, bemöta, informera och agera när du misstänker att ett barn eller en ungdom far illa. Utbildningen riktar sig till dig som i ditt arbete eller på annat sätt möter barn och ungdomar.

Se och sprid gärna den korta inforamtionsfilmen om basprogrammet som finns på Barnafrids hemsida

Ta gärna del av basprogrammets uppdaterade gruppspår

Läs mer och gå utbildningen via Barnafrids hemsida

Bildtolkning: illustation av ett nedstämt yngre barn mot en varmgrön bakgrund med texten "Digital utbildning av barnafrid. Basprogram om våld mot barn och unga".

 

På gång

Kick off - Ett jämställt Gävleborg

Gävle Slott den 18 januari kl.9.30-11.30

Välkommen till Gävle slott för lansering av strategin för jämställdhetsintegrering. Vi delar erfarenheter och inspireras av varandras arbeten. Träffa Länsstyrelsen och andra verksamheter och hitta områden att samverka kring framåt.

Läs mer och anmäl dig via lansstyrelsen.se

 
 

Tidigare nyhetsbrev

Tidigare nyhetsbrev hittar du på Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida

 

Kontakt

Du når oss via enheten.for.social.hallbarhet.gavleborg@lansstyrelsen.se

Telefonnummer till centrala växeln: 010-225 10 00.
Växeln är öppen vardagar 08.00-16.30.

Besöksadress: Borgmästarplan 2, Gävle.

 
Facebook Instagram Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma