Foto: Ulrica Zwenger

Foto: Ulrica Zwenger

Annelie Drewsens författarbrev #1

 
Integration på biblioteket | Poesi i skolan | Höjda arvoden | Ny mensbok
 

Under 2018 har jag besökt skolor och bibliotek i hela landet – från Kiruna till Malmö. Det är alltid roligt att möta läsare, lärare och bibliotekarier. Ofta väcks min nyfikenhet. Det kan vara någon i publiken som berättar om sitt liv, en spännande lokalhistoria eller bara en välkomnande atmosfär. Alla människor har något att berätta, och alla platser en historia. Men tågresan hem är redan bokad.

När jag kommer hem undrar jag ibland: Hur gick det med allt? Förmodligen är det en djupt mänsklig instinkt att vilja hålla kontakten. Att väva in sig själv i ett nät av mänskliga relationer. Det är nog därifrån idén om att starta ett författarbrev kommer. Det är tänkt att bli ett personligt utskick där jag berättar om mitt arbete och lyfter fram annat som rör litteratur, flerspråkighet, skola, bibliotek och samhälle. Jag hoppas att du hittar något intressant i detta första brev.

Här gärna av dig med synpunkter!

Varma vinterhälsningar
Annelie Drewsen

Spånga den 19 december 2018

 

Värt att notera

 

Foto: Simon Olsson

Barakat Aldammad: ”Integrationen börjar på biblioteket”

I våras var jag på författarbesök i Skara och träffade Barakat Aldammad. Han är bibliotekarie från Syrien och kom till Sverige 2014. Numera arbetar han på stadsbiblioteket i Lidköping och ingår i Svensk biblioteksförenings expertnätverk för bibliotekens arbete med mångspråk och nyanlända. Jag blev nyfiken på hans bakgrund och tankar om bibliotekets roll i samhället. På min blogg har jag därför gjort en intervju med honom.

Läs hela intervjun!

 

Högre arvoden till författare

Från och med 1 januari 2019 höjs arvodena för författarbesök. Det nya arvodet för ett framträdande på ett bibliotek eller en storsamling på en skola är 7500 kr. Arvodena för besök i skolklasser höjs också.

Läs mer om de nya arvodena!

 

En radioessä som ger mig gåshud

Jag lyssnar ofta på P1 när jag diskar, lagar mat eller gör administrativa sysslor. Den 13 november sändes en fantastisk radioessä om Eva Lindströms bilderbok "Kom hem Laila". Författaren Jörgen Gassilewski närläser boken så kunnigt och omsorgsfullt att jag får gåshud – och sedan måste läsa Eva Lindströms bok.

Läs eller lyssna på hela essän!

 

Foto: Robert Blombäck

Georgia Heard: "Poesin viktigare än någonsin"

I senaste numret av tidningen LÄRA Stockolm skriver jag om den amerikanska poeten Georgia Heard, som besökte Sverige tidigare i år. Hon menar att poesin är viktigare än någonsin i en tid med fake news och makthavare som slirar på sanningen.
– Poesin hjälper eleverna att tänka klarare och förstå ordets värde.

Georgia Heard har lång erfarenhet av att skriva poesi tillsammans med barn och ungdomar och det var ett nöje att intervjua henne. Jag vill även rekommendera hennes bok "Allt gott på jorden och i solen" som handlar om att skriva dikter med barn.

Läs hela intervjun!

 

Två nya lättlästa böcker i januari 2019:

Varje dag har 800 miljoner människor i världen mens! Alla måste ha kunskap om mens och därför har jag skrivit en lättläst faktabok om det månatliga blödningen.

Läs mer här!
 

Kampen för att välja sin egen väg i livet. Viljan att bli författare. Kärleken som måste hemlighetshållas. Selma Lagerlöfs liv och författarskap är fyllt av spännande händelser och intressanta sammanhang. Nu kommer en lättläst biografi om henne av Cilla Dalén och mig.

Läs mer här!

Favoritboken just nu

Pojken i taket

Viveka Sjögren, Hippo bokförlag

En dubbelbottnad bilderbok om en familj som välkomnar en ny familjemedlem. Barnen gör allt för att Sesam ska känna sig som hemma. Han skapar sitt eget gravitationsfält i tillvaron. Med ömhet och underfundig humor tecknar Viveka Sjögren en stark berättelse om tillhörighet och förgänglighet. Boken är besläktad med Shaun Tans "Eric" och väcker tankar och känslor hos läsare i alla åldrar. Läs den!

 

 

TIPS: Pedagogiskt material

Det finns en hel del pedagogiskt material till min bok "Spring, Amina!" för både elever och lärare. Dessutom har Utbildningsradion gjort en väldigt fin inläsning av boken både på svenska och på arabiska.

På min webbplats finns länkar till programmet samt till en rad pedagogiska resurser som kan användas i skolan.

Läs mer!

 

Fler notiser

 

Författarbesök istället för studiedag

När sfi-lärarna på Brinellskolan i Fagersta skulle ha fortbildning om formativ bedömning ville rektor Mattias Pålsson även göra något för eleverna. Istället för studiedag fick de ett författarbesök med mig. Mattias höll själv i arrangemanget – som blev välbesökt.

Läs mer om föreläsningen!

 

Utmärkt mat i Helsingborg och Sunne

Ibland är det svårt att hitta bra matställen i en helt ny stad. På mina jobbresor vill jag gärna äta gott i en lugn miljö. Under hösten har jag varit på två ställen som jag varmt vill rekommendera. I Helsingborg åt jag en otroligt god vegansk rätt på AnJo Wine & Dine. Missa inte deras chokladtryffel från Chocolatte till kaffet! När jag besökte Sunne åt jag en god lunch på Saffran & Vitlök. Vällagad mat i en ombonad och vacker miljö!

 

Foto: Alexander Mahmoud

NOVELL: Tusen tashakor, hejdå

"Salar sitter i soffan med benen uppdragna framför sig. Han ser ut genom fönstret. Ute i trädgården står Karin och hänger tvätt. Precis när hon nyper fast ett lakan sliter vinden tag i det. Hon tappar greppet.

Lakanet fladdrar häftigt och Karin försöker få fatt på det. Fastän hon står med ryggen mot huset vet Salar att hon gråter. Han följer hennes kamp mot vinden utan att röra en min."

Läs hela novellen!

 

En önskan om en mänskligare jul

Istället för att skicka julkort ger jag en gåva till Stockholms Stadsmission, som hjälper de mest utsatta i Stockholm. Tyvärr behövs Stadsmissionens sovplatser, måtider, rådgivning, värme och omtanke mer än någonsin. Jag önskar alla en varm, trygg och mänsklig jul!

 

Tipsa en vän eller kollega!

Känner du någon som skulle vilja ha mitt nästa författarbrev? Tipsa gärna om att man kan anmäla sig!

 

 

"Ett svårt liv kräver ett svårt språk – och det är det som poesin ger oss."
Jeanette Winterson

Facebook Twitter Instagram Webbplats

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Skickat med Postman - 100 gratis utskick per månad