Foto: Ulrica Zwenger

Foto: Ulrica Zwenger

Annelie Drewsens författarbrev #2

 
Vi som drömmer | Slangbellan | Vit bräcklighet | Ljudböcker
 

Mitt arbetsrum ligger i en lantlig idyll – mitt på Järvafältet i Stockholm. Sedan juli förra året har det gamla köket på övervåningen i huvudbyggnaden på Eggeby gård varit min skrivarlya. Där kan jag sitta och knattra på datorn medan ekorrarna kilar upp för trädstammarna och bina surrar i kuporna utanför. Fast just nu är det mest snöslask där ute.

Marken har brukats sedan vikingatiden och namnet Eggeby gård finns omnämnt sedan 1300-talet. Att det historiskt intressanta området är bevarat kan vi delvis tacka Försvarsmakten för. Min morfar Helge var styckjunkare i Svea artilleriregemente (A 1) som höll till på Järvafältet fram till 1970. Kanske var han en av de militärer som ibland övernattade i huvudbyggnaden på Eggeby gård. Bakom en dörr i mitt arbetsrum finns klotter från värnpliktiga som räknar dagarna till muck: "803 Olsson knegade i detta skitna kök" och "214 Blomgren 43 pinnar muck".

År 1976 startade Järva Folkets Park och sedan dess har Eggeby gård varit en plats för teater, musik, folkbildning och konst. När jag kom hit förra sommaren började det genast knastra i skallen på mig. Platsen och byggnaderna uppmanade mig att ta dem i anspråk. I detta nyhetsbrev berättar jag om två program som jag är med och arrangerar under våren.

Snöiga vårvinterhälsningar
Annelie Drewsen

Spånga den 13 mars 2019

 

På gång

 

Bild: Verket/Edith Drewsen Fernandez

 

Alla som befinner sig i Stockholm lördagen den 16 mars är varmt välkomna till Järva Folkets Park och en eftermiddag under rubriken Vi som drömmer. Programmet inleds med att jag håller i ett panelsamtal med unga talanger som vill arbeta med foto, film, teater och mänskliga rättigheter. Därefter spelar teatergruppen Verket sin föreställning marDrömmar. Verket är en teatergrupp för ungdomar som bildades 2016 av Hanna Roth och Alexandra Ljungkvist.

Gratis entré till hela programmet som pågår 14.00–16.00!

Det kommer även att finnas möjlighet att fika och mingla med de unga talangerna. Evenemanget är ett samarbete mellan teatergruppen Verket, föreningen Textpiloterna och Järva Folkets Park.

Gå till Facebook-eventet!

 

Välkommen till Ursinnet – en plattform för förändring

Ursinnet startade i köket på Eggeby gård i september 2018, några dagar efter valet. Medan Therese Storm och jag värmde våra matlådor började vi prata smygrasism, orättvisor och sexism i vardagen och samhället i stort. Snart hade vi formulerat en idé om en serie samtalskvällar på Järva Folkets Park. Den 28 mars drar vårens samtalskvällar igång på temat "När vårt engagemang motarbetas – hur hanterar vi det?"

Läs mer om Ursinnet!

 

Ljudböcker

 

Så hjälper Astrid Falk eleverna hitta rätt i ljudboksdjungeln

Hos Inläsningstjänst finns massor av böcker att lyssna på – bland annat 2581 lättlästa böcker. Men det kan vara svårt för eleverna att hitta rätt ljudbok. På Bandhagens skola har skolbibliotekarie Astrid Falk ett smart sätt att uppmuntra till läsning och underlätta för eleverna.

Läs hela artikeln här!

 

Nya ljudböcker och inläsningar

Mina två böcker "Stella skaffar ett syskon" och "Pluto är ingen planet" kommer att ges ut som ljudböcker av Rabén & Sjögren. Båda böckerna är kapitelböcker som riktar sig till läsare i lågstadieålder. Håll utkik i ljudbokshyllan framöver! Dessutom meddelade Utbildningsradion nyligen att de kommer att göra en dramatiserad inläsning av "Kom igen, Amina!" i serien Sluka svenska. Sedan tidigare finns "Spring, Amina!" och en rad andra böcker att lyssna på.

 

Fler notiser

 
Världens biblioteks logotyp.

Världens bibliotek öppnar

Den 25 april lanseras Världens bibliotek. Det är en nationell tjänst som förmedlar e-böcker och ljudböcker på bland annat arabiska, persiska och somaliska. Här finns en betaversion av webbplatsen.

Under den arabiska bokmässan som arrangeras i Malmö 26–28 april kan du lära dig med om att använda Världens bibliotek på en kostnadsfri konferensdag.

Läs mer här!

 

Och de nominerade är ...

Helena Hedlund, Marjan Svab och Melody Farshin! Den 9 april presenteras vem av dem som vinner debutantpriset Slangbellan. Prisutdelningen sker på barnboksfestivalen Litteralund i Lund. Slangbellan är ett debutantpris som delas ut av Författarförbundets barn- och ungdomslitterära sektion (BULT). Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Helena Davidsson Nettelberg och 30 000 kronor.

Läs mer här!

 

 

Sylt i plättvecket eller ketchup i kanoten?

Research är roligt! Under arbetet med "Fakta om mens" fördjupade jag mig i vilka ord och uttryck som används för att prata om mens. Hos Nypon förlag berättar jag om det och tipsar om bra böcker som handlar om mens. En överkurs i menskunskap, helt enkelt.

Läs hela intervjun!

Asyl och genus i Artikel 14

Den 8 mars släpptes senaste numret av tidningen Artikel 14. I en rad artiklar belyses asylprocessen och erfarenheter av flykt ur kvinnors perspektiv. Psykolog Mona Lindqvist skriver om flyktingkvinnors psykiska hälsa med fokus på deras eget agerande – vilket ofta är ett uttryck för kraft och styrka. Advokat Nadja Hatem beskriver hur kvinnors asylskäl ofta underordnas mannens när en familj söker asyl. Och jag har intervjuat jurist Anna-Pia Beier om brister i utredningar av kvinnors asylskäl. Artikel 14 ges ut av Flyktinggruppernas riksråd (FARR).

Läs mer om Artikel 14!

 

Min favoritbok just nu:

White Fragility

Robin DiAngelo, Beacon Press

Varför har vita människor så svårt att prata om rasism? Det undersöker och förklarar Robin DiAngelo metodiskt och övertygande i den här boken, som framförallt riktar sig till just vita människor. Ett av hennes budskap är att vi som är vita genom att blunda för vår egen del i rasistiska strukturer bidrar till att upprätthålla dem. Låter det provocerande? Det är meningen. Den här boken vill in och peta bland en massa invanda föreställningar och uppfattningar och få oss att fundera några varv till. Trots att den är skriven i ett amerikanskt sammanhang går det mesta att överföra till en svensk kontext. En bok som har påverkat mina tankar och mitt skrivande.

 

 

I nästa nyhetsbrev ...

... intervjuar jag litteraturvetaren och lärarutbildaren Jonas Asklund vid Högskolan i Halmstad om hans nyfunna intresse för lättläst litteratur – och hur han undersöker dess potential i klassrummet. Dessutom berättar jag om höstens nya böcker.

Känner du någon som skulle vilja ha mitt nästa författarbrev? Tipsa gärna om att man kan anmäla sig!

 

 

"Var aktsam om språket."
Timothy Snyder

Facebook Twitter Instagram Webbplats

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Skickat med Postman - 100 gratis utskick per månad