Litteraturdidaktik, nya bokomslag och tips om Tensta!
Foto: Ulrica Zwenger

Foto: Ulrica Zwenger

Annelie Drewsens författarbrev #3

 
Lättläst på lärarutbildningen | Höstens nya böcker | Sommarlovstips
 

Två nya böcker är skickade till tryck. I slutet av sommaren kommer jag att få de första exemplaren av "Vi är bäst, Amina" och "Raoul Wallenberg – ett liv". Fastän jag har skrivit 20 böcker är det fortfarande lika härligt att sticka en sax eller nyckel i tejpen och slita upp kartongen. Varsamt plockar jag upp en bok, beundrar omslaget och granskar varje sida med en stilla förhoppning om att boken ska bli läst och uppskattad – och korrfelen obefintliga.

Något annat jag ser fram emot är att få arbeta tillsammans med en av mina stora förebilder. I höst har nämligen författaren Gunilla Lundgren bjudit in mig att arbeta med Nobelpriset tillsammans med henne och eleverna i årskurs 8 på Rinkebyskolan. I 30 år har Gunilla Lundgren drivit det arbetet. Gissa om jag är hedrad över att få kliva in vid hennes sida. Mer om det i kommande brev.

I detta brev intervjuar jag litteraturvetaren och lärarutbildaren Jonas Asklund om den lättlästa litteraturens didaktiska möjligheter. Jag tipsar även om en plats att besöka i sommar.

Vi hörs igen i höst!
Annelie Drewsen

Spånga den 14 juni 2019

 

Aktuellt

 

Foto: Högskolan i Halmstad

Jonas Asklund: ”Lättläst är en vit fläck på lärarutbildningen”

På min blogg frågar jag Jonas Asklund, lektor i svenska på Högskolan i Halmstad, varifrån hans intresse för lättläst litteratur kommer och vilka möjligheter han ser i den.

Läs hela intervjun!

 

Leon Golub, Fångar II, 1989, olja på duk. Runo Lagomarsino, Las Casas is Not a Home, 2008–2010. Foto: Tensta konsthall

Ta tunnelbanan till Tensta i sommar!

Tensta är en av mina favoritplatser i Stockholm och jag vill verkligen rekommendera ett besök i stadsdelen som ligger cirka 20 minuter från T-centralen. Här kommer mina bästa tips på saker att göra under en dag i Tensta.

1. Prata med politiker

Just nu pågår Järvaveckan där du kan möta makthavare, mingla med vanligt folk eller få i dig en prisvärd måltid. Evenemanget är genialiskt placerat på Spånga IP, där segregationen byggt en av sina osynliga och samtidigt svårforcerade murar rakt genom Stockholm.

2. Besök konsthallen

Tensta konsthall kan du ända fram till den 22 september se utställningen "Migration: Spår i en konstsamling" Jag tillbringade ett par timmar där med min son och blev starkt berörd både av verken – från allmoge till Syrienkriget – och av texterna om konstnärerna.

3. Shoppa på Livstycket

Verksamheten på Livstycket kombinerar språkundervisning med mönsterkonstruktion. Kliv in i butiken på Tenstagången 20 och köp en ny grytlapp, handduk eller bricka.

4. Käka kryddig mat

Bästa indiska maten i hela Stockholm finns kanske hos Punjabi Masala på Tensta allé 48. På menyn finns många goda vegetariska rätter. Glöm inte att beställa naanbröd till maten!

5. Möt mammuten i tunnelbanan

Missa inte Helga Henschens konst i tunnelbanan – här finns pingviner, poesi och slagord på olika språk, djungelväxter och en mammut som klivit genom tiden. Om du blir riktigt begeistrad kan du sedan gå med i Helga Henschens vänner, som även säljer vykort, affischer och böcker.

BONUS: Godsaker och gårdar

Om du har gott om tid kan du även gå förbi baklavabageriet Stockholms Sweets på Glömmingegränd 18 och köpa sötsaker i lösvikt. Sedan fortsätter du ut på Järvafältet, förbi Järva Folkets Park och vidare till Kista där tunnelbanan tar dig in mot stan igen.

 

Nya böcker i augusti 2019:

 
 

VI ÄR BÄST, AMINA!

Äntligen kommer en ny bok om Amina! Den här gången ska hon tävla för Sverige i EM. Men en av lagkamraterna är riktigt elak. Plötsligt är det inte roligt längre. Ska Amina sluta med idrotten – eller berätta för någon vad som hänt? Kommer någon att förstå henne?

En bok om idrott, vänskap och rasism som utspelar sig i Sverige och Europa just nu.

Illustrationer av Anders Westerberg

 

 

RAOUL WALLENBERG – ETT LIV

Tillsammans med Katarina Lycken Rüter, lärare och läromedelsförfattare, har jag skrivit en lättläst biografi om Raoul Wallenberg.

Vi berättar om hans uppväxt i Stockholm, hans resor i Europa, Amerika, Sydafrika och Palestina – och om hans uppdrag i Budapest i slutet av andra världskriget då han räddade livet på tusentals judar. Raoul Wallenbergs liv visar oss att en människa kan göra skillnad.

Efterord av Raoul Wallenberg Academy.

 

 

Fler notiser

Karin Söderstipendiet och research inför nästa bok

Ungefär samtidigt som vi satte igång med research inför vår nästa lättlästa biografi, fick Cilla Dalén och jag en rolig nyhet. Vi har tilldelats årets Karin Söderstipendium för boken "Selma Lagerlöf – ett liv". Det känns oerhört hedrande att vår biografi uppmärksammas av Selma Lagerlöf-sällskapet, som verkligen har förstått varför lättläst litteratur är så viktig. Stipendiet är på 10 000 kr och delas ut i Berättarladan på Rottneros den 10 augusti.

 

Gästbloggare på Bokcirklar

Under vecka 29 och 30 kommer Cilla Dalén, Katarina Lycken Rüter och jag att gästblogga på Bokcirklar.se. Det blir lite av varje som har att göra med att skriva lättlästa biografier. Förra året bloggade Cilla och jag – de inläggen finns här!

 

Ha en skön sommar!

Tack för att du har läst ända hit. Jag hoppas du får en riktigt avkopplade sommar, med tid att läsa, tänka och slappna av.

Känner du någon som skulle vilja ha mitt nästa författarbrev? Tipsa gärna om att man kan anmäla sig!

 

"Jag vill inte vara en författare som tvingas vistas enbart i mina egna erfarenheters getto. Jag tror på fantasin."

Jennifer Clement

Facebook Twitter Instagram Webbplats

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Skickat med Postman - 100 gratis utskick per månad