Wow, vilken höst det har varit! Att arbeta med Nobelpriset tillsammans med Gunilla Lundgren och
Foto: Ulrica Zwenger

Foto: Ulrica Zwenger

Annelie Drewsens författarbrev #4

 
  Mästarmöte på Rinkeby bibliotek | Drottning Kristina | Digital delaktighet
 

Wow, vilken höst det har varit! Att arbeta med Nobelpriset tillsammans med Gunilla Lundgren och elever i Rinkeby och Tensta överträffade alla mina förväntningar – och de var höga. I årets sista nyhetsbrev bjuder jag på ett oemotståndligt porträtt av Olga Tokarczuk som fångar såväl värmen och klokheten hos 2018 års litteraturpristagare som skickligheten och engagemanget hos eleverna och lärarna på Enbacksskolan i Tensta.

Dessutom berättar jag om en ny biografi och nya översättningar som kommer i januari, samt tipsar om läsvärda böcker, publikationer och sajter. Vi hörs igen nästa år!

Värmande decemberhälsningar
Annelie Drewsen

Spånga den 20 december 2019

 

Nobel i Rinkeby och Tensta

 

Porträtt: Anita Ali Asgar och Amran Adan Hersi

Foto: Alexander Mahmoud

Olga Tokarczuk mötte elever på Rinkeby bibliotek

Det här fantastiska porträttet av Olga Tokarczuk, 2018 års Nobelpristagare i litteratur, är målat av Anita Ali Asgar och Amran Adan Hersi som går i klass 9 på Enbacksskolan i Tensta. Tillsammans med sina klasskamrater har de arbetat hela hösten med Alfred Nobel, årets Nobelpristagare och särskilt de två litteraturpristagarna Olga Tokarczuk och Peter Handke. Den 11 december fick de äntligen möta Tokarczuk på det traditionsenliga firandet på Rinkeby bibliotek. Originalporträttet överlämnades då till Olga Tokarczuk, som blev rörd och sa: "Det här var det bästa på hela Nobelveckan!"

Nobel i Rinkeby började 1988 när kulturvetare Elly Berg kom med idén att göra ett häfte till Naguib Mahfouz tillsammans med arabisktalande barn och deras modersmålslärare i Stockholm. Författaren Gunilla Lundgren har varit med från början och i år var det trettioförsta året för Nobelarbetet i Rinkeby. Jag har haft den stora glädjen att arbeta vid Gunillas sida tillsammans med lärare och personal från Enbacksskolan i Tensta och Knutbyskolan i Rinkeby, personal från Rinkeby och Kista bibliotek och många andra.

Läs gärna den här blogginlägget av läraren Stefan Ljungdahl:

Enbackens nior träffar Olga Tokarczuk

 

På min blogg har jag dokumenterat höstens arbete i några inlägg:

Nobel i Rinkeby och Tensta är igång
Intensivt arbete med årets Nobelpristagare
Världens hopp i Rinkeby och Tensta
Repetitioner pågår
Elevernas tankar efteråt

 

 

Ny lättläst biografi om drottning Kristina

 

Hon föddes till att styra över stormakten Sverige men valde att gå sin egen väg i livet. Inget äktenskap, nej till tronen och det kontroversiella beslutet att bli katolik.

Snart finns en lättläst biografi om drottning Kristina, en av de mest intressanta personerna i svensk historia. Det är den fjärde biografin som Cilla Dalén och jag skriver tillsammans och den kommer ut på Vilja förlag i januari 2020. Faktagranskad av Camilla Kandare.

Det har varit otroligt intressant att läsa om 1600-talets Europa och Kristinas liv. Här kommer några riktigt läsvärda böcker ur researchhögen.

 

Rolig research x 3

 

"Att fostra en kung" av Leif Åslund (Atlantis, 2005). En initierad och noggrann studie av Kristinas utbildning till regent.
 
"Drottning Christina – en biografi" av Marie-Louise Rodén (Prisma, 2008). En gedigen biografi med särskild tyngd vad gäller Kristinas tid i Rom.
 
"Maria Eleonora – drottningen som sa nej" av Moa Matthis (Bonnier, 2010). Galenskap eller medveten maktutövning? En uppdaterad bild av vem Kristinas mor Maria Eleonora egentligen var.

 

Min favoritbok just nu:

Morfar flyttar in

Text: Eva Susso och Jali Madi Susso
Bild: Marcus-Gunnar Pettersson
Förlag: Lilla Piratförlaget

En rolig och varm berättelse om när morfar flyttar från Gambia till Gröndal. Stor igenkänning för alla som lever i en flerspråkig familj, där vardagen är full av möten mellan vanor, tankesätt och språk. En bilderbok som kan läsas av alla åldrar med stor behållning.

 

Bli inspirerad av Södervärnskolans bibliotek

På Komvux Malmö finns troligen ett av Sveriges mest välutrustade bibliotek när det gäller lättläst, med bibliotekarier som är kunniga på litteraturen och riktiga hejare på att få eleverna att läsa. Nu har Pedagog Malmö gjort ett reportage som myllrar av goda idéer. Vad sägs till exempel om bokattacker?

– Vi avbryter undervisningen under fem minuter och berättar om en bok. Det kan vara svårt att berätta för eleverna på nivå 1A, men de är helt fantastiska i samspelet. Där kommer lågstadieläraren i mig fram och det blir ibland skådespel med rekvisita, berättar Ulla Almquist.

Läs hela reportaget här!

 

 

Mensfakta på flera språk

I januari kommer min bok "Fakta om mens" på somaliska och arabiska. Det är Nypon förlag som ger ut. Boken är även utgiven på danska av Staarup & Co.

 

Fler notiser

 

Ingen ska stå utanför det digitala samhället

En halv miljon människor i Sverige använder aldrig internet eller digitala tjänster, vilket skapar ett digitalt utanförskap. Digidelnätverket arbetar för digital delaktighet och har tagit fram skriften "Delaktighet i en digital tid" som ska ge vägledning och inspiration till alla som arbetar med samhällsutveckling. Jag har skrivit ett kapitel som handlar om hur digitala hjälpmedel kan hjälpa personer som lever i hemlöshet att få ordning på tillvaron. Dessutom har jag varit textredaktör för hela skriften.

Läs skriften här!

 

Läsnycklar till Bart Moeyaerts böcker

I samband med att Bart Moeyaert tilltdelades årets ALMA-pris kom hans bok "Kärleken vi inte förstår" på svenska. Nu finns även "Alla är ledsna nuförtiden" i översättning av Annika Johansson. Till båda böckerna finns läsnycklar skrivna av Katarina Lycken Rüter. Perfekt till undervisningen eller bokcirkeln!

Läs mer och ladda ner läsnycklarna här!

 

Dissidentbloggen har blivit PEN/Opp

Dissidentbloggen startades av Svenska PEN 2011 med syftet att ge utrymme till författare och journalister som inte tillåts publicera sig i sina hemländer. Nu har nättidskriften bytt namn till PEN/Opp men fortsätter att publicera välskrivna och angelägna texter.

"Vi har under årens lopp tillgängliggjort texter av exilförfattare, texter som censurerats, beslagtagits, upprört makthavare, smugglats ut ur fängelser eller som inte ens varit påtänkta på grund av självcensur", skriver chefredaktör Elnaz Baghlanian i senaste numret som har språkliga rättigheter som tema.

Gå till PEN/Opp!

 

En medmänsklig julhälsning

Som vanligt skänker jag en slant till Stockholms stadsmission inför julen. I år går pengarna särskilt till deras arbete för kvinnor i hemlöshet.

Med det vill jag önska även dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

 

"Det sanna livet är ju som bekant det som äger rum i rörelse."
Olga Tokarczuk

Facebook Twitter Instagram Webbplats

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Skickat med Paloma - Nyhetsbrev, event och enkäter