Vilket mörker vi lever i. Noll solminuter i Stockholm hittills i december.
Foto: Ulrica Zwenger

Foto: Ulrica Zwenger

Annelie Drewsens författarbrev #6

 
Ny mötesplats för unga läsare | Nobelhäftet 2020 | Vinn biografipaket!
 

Vilket mörker vi lever i. Noll solminuter i Stockholm hittills i december. Himlen har klätt sig i grå kostym och ställt sig i vägen för det klena vinterljuset. Blicken söker något annat, något slags skönhet i världen. I trädgården får jag syn på ett grönt skott i marken. Sockerärtorna tycks ha drabbats av minnesförlust, glömt att de skulle vissna och förmultna. Istället spirar nya stänglar – en tyst nödsignal från jorden själv.

Louise Glücks diktsamling Vild iris” utspelar sig i en trädgård. I dikterna varvas röster från växterna, människan och Gud. Under hösten har jag haft det stora nöjet att läsa några av Glücks dikter tillsammans med 15-åringar i Tensta. På två skolor i Rinkeby har andra aktiviteter kring Nobelpriset pågått och nu i december avslutades arbetet med Nobel i Rinkeby och Tensta för trettioandra året. Precis som förra året har Gunilla Lundgren, författare och grundare av Nobel i Rinkeby, och jag genomfört projektet i nära samarbete med barn, ungdomar, lärare och bibliotekarier i två stadsdelar.

I årets sista nyhetsbrev kan du läsa om Nobelpriset. Här finns också två aktuella intervjuer om barnens röst i samhället och om unga läsare som skapat en egen mötesplats på nätet. Dessutom några ord om mina kommande böcker och en tävling där du kan vinna ett paket med lättlästa biografier.

Decemberhälsningar från

Annelie Drewsen

Spånga den 15 december 2020

 

Nobel i Rinkeby och Tensta 2020

 

När det tillkännagavs att Louise Glück tilldelades Nobelpriset i litteratur var klass 9 från Enbacksskolan i Tensta på Nobelprismuseet och följde varje sekund live på storskärm.

Det var startskottet för Nobel i Rinkeby och Tensta som i år har genomförts i samarbete med tre skolor. Utöver Enbacksskolan deltog även Kvarnbyskolan och Askebyskolan i Rinkeby samt Rinkeby bibliotek.

 

Läs mer, bläddra i Nobelhäftet och se filmer på:
www.nobelirinkeby.se

 

Prinsen av Porte de la Chapelle

 

”Idag är det lördag och jag ska fly från Sverige. Det låter helt skadat. Det borde inte finnas ord för det som händer nu. Men orden finns och allt är på riktigt. Tankarna radar upp sig, kommer av sig själva. Orden poppar som popcorn i skallen. Asyl. Avslag. Albin.”

Efter tre år i Sverige blir Salar tvungen att lämna allt.

Prinsen av Porte de la Chapelle är min nya roman som är baserad på verkliga omständigheter. Kommer på Rabén & Sjögren i januari.

Läs mer här!

 

Guide till lättlästa biografier

Biografier passar bra att arbeta med i flera av skolans ämnen eller att använda som grund för samarbeten mellan bibliotekarier och lärare. Tillsammans med Cilla Dalén har jag skrivit en liten guidebok som innehåller tips, idéer och konkreta förslag på hur du kan arbeta med lättlästa biografier i undervisningen eller bokcirkeln.

Kommer på Vilja förlag i januari 2021.

 

Vinn stort biografipaket!

 

Samtidigt som den lilla guiden jag skriver om ovanför kommer även en ny lättläst biografi av Cilla Dalén och mig. Den här gången berättar vi om Hans Christian Andersens fascinerande liv. För att fira detta dubbelboksläpp lottar jag ut ett paket med alla mina lättlästa biografier samt guiden. I paketet ingår:

Astrid Lindgren – Ett liv
Alfred Nobel – Ett liv
Selma Lagerlöf – Ett liv

Raoul Wallenberg – Ett liv
Drottning Kristina – Ett liv
Hans Christian Andersen – Ett liv
Guide till lättlästa biografier

 

För att delta i tävlingen ska du skriva ett mejl till info@anneliedrewsen.se och berätta vilken person du skulle vilja läsa en lättläst biografi om. Skicka in ditt svar senast den 31 december 2020. Vinnaren dras i början av januari och kommer att anges i nästa nyhetsbrev.

 

AKTUELLA INTERVJUER

 

Unga som gillar böcker

”Jag har koncentrationssvårigheter och har haft det hela livet. När jag läste ut den första boken i mitt liv var jag fast direkt.”

Emma Johansson är bokbloggare och en av initiativtagarna till Unga läsare – ett community för unga som gillar böcker. På min blogg intervjuar jag henne och de två andra grundarna Alexandra Andersson och Agnes Lindholm.

Läs intervjun här!

 

Foto: Anders Petersen/Ordfront

 

Ylva Mårtens: Vi måste börja med barnen

”Yttrandefriheten är grunden. Om vi inte pratar med barn och får reda på vad de tycker, då kan vi inte heller förändra samhället så att barnen får det bättre. Yttrandefrihet är ett vackrare ord än delaktighet eller komma till tals. Det är mycket större och viktigare.”

Det säger journalisten Ylva Mårtens i tidningen LÄRA Stockholm där jag intervjuar henne med anledning av antologin Vi måste börja med barnen.

 

Läs intervjun här!

 

Beställ signerade böcker!

På min webbplats går det numera att beställa böcker, bland annat min nya ungdomsbok Prinsen av Porte de la Chapelle (levereras i slutet av januari). Självklart signerar jag böckerna om du vill.

Till beställningsformuläret
 

En mättande julhälsning

 

Precis som tidigare år har jag valt att ge en slant till Stockholms stadsmission inför jul, så att de kan servera frukost till fler personer som lever i social utsatthet. Med den gåvan vill jag också passa på att önska dig en god jul och ett gott nytt 2021!

 

”Vi ser en gång på världen, i barndomen. Resten är minne.”

Louise Glück

Facebook Twitter Instagram Webbplats

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Skickat med Paloma - Nyhetsbrev, event och enkäter
Do not click this link