Många gubbar blev det! En gammal gubbe som kommer ut som bisexuell på äldreboendet, en ung man som förundrades
Foto: Ulrica Zwenger

Foto: Nyhetsbyrån Järva

Annelie Drewsens författarbrev #8

 
Lättläst på UR Play | Fakta om tre religioner | Vad skrev Tokarczuk?
 

Många gubbar blev det! En gammal gubbe som kommer ut som bisexuell på äldreboendet, en ung man som förundrades över naturen på 1700-talet och så hedersknyffeln och dynamitarden Alfred Nobel. Tre nya böcker blev det under hösten, alla på lättläst svenska och alla om gubbar. Men jag lovar att även kvinnorna finns med. Inte minst i boken om Carl von Linné, där min medförfattare Katarina Lycken Rüter och jag har strävat efter ett lyfta fram både kvinnorna i familjen Linné och några av de kvinnliga botaniker som verkade på Linnés tid. Om du vill fördjupa dig i ämnet rekommenderar jag varmt boken "Kvinnorna kring Linné" av Mariette Manktelow och Petronella Kettunen, utgiven på Artéa förlag 2007.

Men nu är 2021 nästan slut och det är dags att summera och blicka framåt. I det här nyhetsbrevet berättar jag om vårens nya böcker – och det blir ännu mer lättläst fakta. Jag berättar också om två andra saker som jag är stolt över att få arbeta med: priset Läsplogen som delas ut av föreningen Textpiloterna och Nobel i Rinkeby och Tensta.

På Världslitteraturhuset i Göteborg gjorde jag årets sista författarbesök. Salen var fullsatt av sfi-elever och det blev ett mycket fint möte. "Du har min yrkesmässiga beundran", sa en av lärarna efteråt. Det kändes förstås fint. Mötena med mina läsare är något av det bästa med mitt yrke, och jag hoppas att det blir fler sådana under 2022.

Annelie Drewsen

Spånga den 23 december 2021

 

Lättläst om tre religioner

 

Tillsammans med Katarina Lycken Rüter, religionslärare och författare, har jag skrivit tre lättlästa faktaböcker om religion. I januari kommer våra böcker om judendom, kristendom och islam. Vi hoppas att de blir riktigt uppskattade på bibliotek och skolor, eftersom vi vet att många har efterfrågat sådana böcker. Böckerna ges ut av Nypon förlag och det kommer givetvis att finnas kostnadsfritt arbetsmaterial att ladda ner från förlagets webbsida. Under 2023 kommer fler titlar i serien.

I januari kommer även "Fakta om Sápmi" av Katarina Lycken Rüter och mig, samt "Fakta om dynamit" som jag har skrivit. Fem nya faktaböcker på en gång alltså!

 

Bild: Aisha Hassan

Nobel i Rinkeby och Tensta 2021

För trettiotredje året genomfördes Nobel i Rinkeby och Tensta i år. Tillsammans med författaren Gunilla Lundgren har jag ansvarat för projektet, som involverar elever, lärare och bibliotekarier i två stadsdelar. Vi har bland annat gjort ett häfte till årets Nobelpristagare och två korta filmer till litteraturpristagaren Abdulrazak Gurnah. Porträtten och bildtolkningarna av hans roman "Paradiset" har elever från Enbacksskolan i Tensta gjort i samarbete med bilderbokskonstnären Emma Virke. På webbplatsen kan du se filmerna, bläddra i häftet och läsa inlägg om höstens arbete.

Gå till webbsidan!

 

Vad skrev Olga Tokarczuk i gästboken?

Med anledning av att stadsdelen Rinkeby fyllde 50 år 2021 har vi byggt upp ett digitalt arkiv om Nobel i Rinkeby, som grundades 1988 av konstvetaren Elly Berg och författaren Gunilla Lundgren.

Besök arkivet för att se foton, teckningar, brev, filmer och annat material från åren med Nobel i Rinkeby. I arkivet finns även läsvärda texter och en timslång dokumentärfilm – samt gästboken med hälsningar från flera Nobelpristagare.

Gå till arkivet!

 

Foto: Svenska barnboksinstitutet

 

Perspektiv på lättläst

För några veckor sedan medverkade jag på en heldag om lättläst litteratur på Svenska barnboksinstitutet i Stockholm. Nu finns alla samtal från dagen att se på UR Play. Den programpunkt där jag medverkar tillsammanns med Emma Frey-Skøtt har rubriken Är det lätt att skriva lättläst? Moderator är Andreas Palmaer.

Se vårt samtal här!

 

NY FORSKNING OM VÄNSKAP

 

Foto: Ulrica Zwenger

"Social kompetens är ett uttryck vi vuxna har konstruerat och fyllt med mening. Jag slår ett slag för mer elevperspektiv. Risken finns annars att vi vuxna ska formulera hur eleverna ska bli som personer."

Ur min intervju med forskaren Lina Lundström, som har skrivit en avhandling om vänskap på högstadiet. Läs hela artikeln i LÄRA Stockholm!

 

Lysande läsfrämjande i Tensta

 

Poesipiloterna Rayan Imam, Saber Ibrahim, Khalid Ali Dahir och Ali Mohamed.

På världsbokdagen den 23 april delades läsfrämjarpriset Läsplogen ut för första gången. Priset delades lika mellan Elinsborgsskolans biblioteksråd och de fyra poesipiloterna från årskurs 8 på Enbacksskolan.

Läsplogen är ett nyinstiftat läsfrämjarpris för elever på Tenstas kommunala grundskolor och delas ut av Textpiloterna, en liten ideell förening där jag sitter i styrelsen. Syftet med priset är att uppmuntra elever att använda sin kreativitet för att bidra till ett läsande Tensta. Initiativtagare är Cilla Dalén, som donerade en del av prissummen från Ingvar Lundbergpriset 2020.

För att ytterligare bidra till läsglädje och läsfrämjande bland barn och ungdomar har vi satt ihop en inspirationsrapport om Läsplogen 2021.

Ladda ner rapporten här!

Läs mer om Läsplogen!

 

 

Julgåva för en jul utan utanförskap

 

Som vanligt avslutar jag året med att ge ett bidrag till Stockholms stadsmission, som gör ett viktigt arbete för många människor i min hemstad. Med det önskar jag dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

 

"The destruction has happened. Now it’s time to build – to create the world we want. Now, please, with me, close your eyes. And imagine the world as it should be. A world of peace, trust and empathy, bringing out the best that we can be."

Maria Ressa, mottagare av Nobels fredspris 2021

Facebook Twitter Instagram Webbplats

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Skickat med Paloma - Nyhetsbrev
Do not click this link