Torpet Johannesdal i Sorunda är verkligen värt ett besök. Fotot här ovanför är från förra sommaren, då Cilla Dalén och jag
Foto: Ulrica Zwenger

Foto: Annelie Drewsen

Annelie Drewsens författarbrev #9

 
Moa Martinson | Konst i Husby | Gurnah i Rinkeby | Streamingtips
 

Torpet Johannesdal i Sorunda är verkligen värt ett besök. Fotot här ovanför är från förra sommaren, då Cilla Dalén och jag besökte Johannesdal för att påbörja arbetet med vår nya biografi. Den handlar förstås om Moa Martinson, vars böcker fortfarande är aktuella. Jag fastnade till exempel för flera av texterna i "Bakom svenskvallen" som publicerades 1944. Moa sätter där ord på hur det är att leva i krigets skugga, men formulerar också drömmen om fred och rättvisa. Hon skriver bland annat: "Freden behöver disciplin, ordning, rättvisa likväl som kriget. Att ordna för fred är oändligt svårare än att ordna för krig. Krigsfaran alstrar sin egen företagsamhet."

I detta nyhetsbrev berättar jag om två nya böcker och en bearbetning som kommer i höst, en Nobelpristagares besök i Rinkeby och ger streamingtips inför sommaren. Jag lyfter också fram spännande ny forskning om att lära sig ett andraspråk i vuxen ålder och skryter lite om min son Isak och om min medförfattare Cilla.

Med det önskar jag dig en riktigt skön sommar!


Annelie Drewsen

Spånga den 30 maj 2022

 

Bättre franska om du är introvert?

Foto: Steven Lasry/Unsplash
 

Att vara introvert kan vara en fördel när man ska lära sig ett andraspråk. Det visar en studie som tre forskare vid Stockholms universitet har gjort.

Forskarna har studerat 62 svenskar som alla bott minst 20 år i Frankrike och började lära sig franska i tonåren eller senare. Trots att alla har nått en hög språknivå är spridningen stor i huruvida svenskarna uppfattas som infödda talare eller ej, vilket är vad forskarna har intresserat sig för. Varför talar vissa som infödda, medan andra inte gör det?

De tre viktigaste faktorerna visade sig vara språkbegåvning, vistelsetid i landet och en mer introvert personlighet. I en intervju på Stockholms universitets webbplats kommenterar Fanny Forsberg Lundell, projektledare och professor i franska vid Stockholms universitet, resultaten:

– Det verkar vara en grundförutsättning att ha ett gott minne för ljudsekvenser och en fördel att ha en lite mer avvaktande, inlyssnande personlighet. Sen behöver man vistas länge i landet, eftersom ett stort inflöde av språket är viktigt för de allra flesta för att utveckla hög språkfärdighet.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Second Language Research.

Läs mer här!

 

Husby konstsalong

 

Den 1 juni öppnar Järvas största konstutställning i lokaler runtom hela Husby i norra Stockholm. Såväl etablerade som aspirerande konstnärer deltar.

En av deltagarna är min son Isak Drewsen Fernandez. Hans verk heter "Solabborren".

– Idén bakom formgivningen var att göra ett bruksföremål på temat invasiv art. Jag bestämde mig för att utgå ifrån solabborren, en invasiv fiskart som finns i Sverige men som från början kommer från Nordamerika. Jag valde att förvränga solabborren till en skål, där munnen är onaturligt stor. Det gestaltar att solabborren stör ekosystemet genom att äta snäckor, berättar han.

Husby konstsalong pågår 1–5 juni kl. 12.00–18.00 varje dag.

Läs mer om Husby konstsalong här!

"Solabborren" av Isak DF

 

Streamingtips i sommar

"Guldets land", SVT Play

Finsk-somaliske Mustafe har upptäckt guld på marken som hans familj haft i generationer i Somaliland. Tillsammans med sin fru och fyra barn lämnar han Finland för att söka lyckan i sitt forna hemland. Det blir en rejäl kulturkrock för barnen, som saknar sina vänner, skolan och skogarna hemma i Finland. Samtidigt sätter den somaliska byråkratin och klanfejder käppar i hjulet för Mustafes planer på gruvdrift. En mycket sevärd och varm skildring av en familj med starka band till två mycket olika länder – och till varandra.

"På brutna vingar", SVT Play

Victor Persson driver ett räddningscenter för skadade fåglar i Stockholm. Tillsammans med ett gäng volontärer rehabiliterar han måsar, skator, ugglor, svanar och andra fåglar som skadats av fiskedrar, i trafiken eller råkat ut för okunniga människor. Men arbetet med fåglarna har gjort Victor obotligt lungsjuk, och nu kämpar han både för sin egen överlevnad och fåglarnas. En drabbande berättelse om en ovanlig människa och om fåglar som får hjälp att flyga fritt igen.

 

Två nya och en bearbetad bok i augusti 2022

 

Moa, Sápmi och Prinsen

I augusti kommer min ungdomsroman "Prinsen av Porte de la Chapelle" i en lättläst bearbetning på Nypon förlag. Det är Lina Stoltz som skalat av berättelsen om Salar till ett ännu mer koncentrerat format. Originalutgåvan från Rabén & Sjögren finns fortfarande att köpa och båda förlagen har gratis arbetsmaterial/lärahandledning att ladda ner.

Dessutom kommmer jag ut med två nya böcker på Vilja förlag: dels en lättläst biografi om Moa Martinson (tillsammans med Cilla Dalén), dels en bok om Sápmi (tillsammans med Katarina Lycken Rüter).

Här hittar du alla mina böcker!

 
 
 

Fler notiser

 

Inspireras av världens bästa böcker (och av Cilla)

Min kompis och medförfattare Cilla Dalén har skrivit en inspirerande bok om att arbeta med Astrid Lindgren Memorial Award.

Cilla initierade ett stort arbete om Almapriset när hon arbetade på Hjulsta grundskola och boken innehåller många röster därifrån. Jag kan varmt rekommendera boken, och passar samtidigt på att slå ett slag för vår lättlästa biografi "Astrid Lindgren – ett liv" som passar utmärkt ihop med denna.

Cilla Dalén har dessutom fått Svenska Akademiens bibliotekariepris 2022 för sitt idoga arbete i läsningens och litteraturens tjänst. Stort grattis, Cilla!

Läs mer om priset här!

 

Abdulrazak Gurnah besökte Rinkeby bibliotek

Den 27 april 2022 kom äntligen Abdulrazak Gurnah till Rinkeby bibliotek, där han hyllades av barn från tre skolor i Rinkeby och Tensta.

Eleverna sjöng, berättade om sitt tittskåp med en scen från Gurnahs roman "Den sista gåvan", läste en dikt om Rinkeby, spelade piano och delade med sig av några tolkningar av romanen "Paradiset".

Abdulrazak Gurnah och hans fru bjöds sedan på te och orientaliska bakelser, medan de samtalade med barnen.

– Han var exakt så som jag hade förväntat mig, kärleksfull och ödmjuk. Jag fick så många nya perspektiv när jag pratade med honom och hans underbara fru. Han blev även glad att hans böcker gav mig som har bott i exil en röst, skrev Mohadeseh, elev på Enbacksskolan i Tensta efteråt.

Läs mer på www.nobelirinkeby.se

Aisha överlämnar det häfte eleverna har gjort samt ett porträtt till Abdulrazak Gurnah.

 

Moms på författarbesök – även i skolan

I slutet av 2021 meddelade Författarcentrum att Skatteverket infört nya riktlinjer för moms på författarbesök och att även besök i skolor ska vara momsgrundande. Det innebär att det numera är 25 procent moms på alla författarbesök.

Vill du boka ett författarbesök? Hör av dig till Författarcentrum direkt med önskemål om datum. Jag kommer gärna till folkbibliotek, sfi-skolor, grundskolor och gymnasieskolor. I höst kommer jag dessutom att delta i det nya projektet På riktigt – sakprosa i skolan, som drivs av Författarcentrum Öst med stöd av Natur & Kultur.

 

Ha en skön sommar!

Tack för att du har läst ända hit. Jag önskar dig en riktigt skön sommar med många bra böcker, vackra vyer och i trivsamt sällskap.

Vi hörs igen i höst!

 

"Jag vill inte knyta några rosetter i slutet på mina böcker. Det är bättre om det fladdrar lite där bak."

Eva Lindström, Almapristagare 2022, i Dagens Nyheter

Facebook Twitter Instagram Webbplats

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Skickat med Paloma - Nyhetsbrev
Do not click this link