"Vem vill läsa högt?" frågar jag eleverna i årskurs 5. Några händer flyger kvickt upp, men sedan tar det stopp.

Foto: Ulrica Zwenger

Annelie Drewsens författarbrev #10

 
Annie Ernaux i Rinkeby | Fem religioner | Sluta vuxengissa
 

"Vem vill läsa högt?" frågar jag eleverna i årskurs 5. Några händer flyger kvickt upp, men sedan tar det stopp. Texten är en handskrift av Carl von Linné och bara enstaka ord går att tyda. Hm. "Tror ni att det går lättare om ni får läsa en av hans texter som är skriven på dator?" Vi prövar. Först tystnad, sedan ett och annat fniss, så säger något plötsligt: "Penis!" Då vaknar även de ointresserade till och undrar vad det är som pågår.

Det här har varit en återkommande scen under höstens författarbesök inom ramen för projektet På riktigt – sakprosa i skolan, som låter skolor boka författarbesök till ett subventionerat pris. Den andra texten jag visar handlar om två daggmaskar som parar sig, och illustrerar massa saker som kan vara bra att veta, både om att hantera källor och om Carl von Linné.

Jag hoppas att det blir fler författarbesök om faktaböcker nästa år, både på mellanstadiet och högstadiet. Men först lite julledighet, med god mat och förhoppningsvis några hårda klappar under granen.

Jag önskar dig en riktigt skön jul och en bra början på det nya året.


Annelie Drewsen

Spånga den 22 december 2022

 
 

Ernaux: "Jag kände mig hemma"

Foto: Ulrica Zwenger

Ännu en Nobelpristagare i litteratur har besökt Rinkeby bibliotek och mött barn från skolor i Rinkeby och Tensta. Annie Ernaux blev påtagligt rörd av att se barnens arbete utifrån hennes böcker "Åren", "Min far" och "Kvinnan", kanske särskilt de texter som några elever skrivit om sina egna föräldrar. Hon fick även ta emot ett porträtt och ett Nobelhäfte som de medverkande eleverna gjort till henne.

Det är fjärde året som jag leder arbetet med Nobel i Rinkeby och Tensta tillsammans med Gunilla Lundgren. Vi har dokumenterat en del av allt vi gjort på vår webbplats. Där finns även länkar till reportage i tv, radio och tidningar, samt Annie Ernaux hälsning i gästboken.

Läs mer om Nobel i Rinkeby och Tensta här!

 
 

Fakta om fem religioner

 
 

Våra tre böcker om judendom, kristendom och islam har blivit en succé! I början av 2023 kommer även "Fakta om buddhism" och "Fakta om hinduism", vilket gör Katarina Lycken Rüters och min serie lättlästa faktaböcker om de fem största världsreligionerna komplett.

Varje bok presenterar det viktigaste inom varje religion och är rikt illustrerad. Nypon förlag har dessutom tagit fram arbetsmaterial som finns att ladda ner gratis.

Katarina Lycken Rüter är lärare i svenska och religion samt författare til flera läromedel och lättlästa böcker. VI har skrivit nio böcker tillsammans, och arbetar just nu med den tionde.

Läsfrämjande utan vuxengissande


– Jag blir mer intresserad när det är klasskompisar som berättar om en bok. När lärarna berättar blir det långtråkigt, säger Noor Pasafkand, en av vinnarna av Läsplogen 2022.

Läsplogen är ett läsfrämjarpris för elever på Tenstas kommunala grundskolor och delas ut av föreningen Textpiloterna. För andra året publiceras även en rapport med erfarenheter och idéer från årets tävling och jag har haft det roliga uppdraget att skriva rapporten.

Läs rapporten här!

 
 

Fler notiser

 

Sveriges första professor i sakprosa

Tack vare ett samarbete mellan Natur & Kultur, Författarförbundet, Läromedelsförfattarna och Linnéuniversitetet finns nu en professur i sakprosa vid Linnéuniversitetet. Nu är det klart att uppdraget går till Anna Jungstrand, forskare och lektor i litteraturvetenskap samt sakprosaförfattare. Jungstrand är också en flitigt anlitad föreläsare, med bakgrund som frilansande kulturjournalist.

Läs mer här!

 

Nominera en eldsjäl

Varje år delar Svenska Barnboksakademin ut Årets Eldsjälspris till en person eller grupp som med särskild entusiasm och energi har verkat för att barn och ungdomar ska komma i kontakt med bra litteratur eller som på annat sätt bidragit till att väcka deras insikt om språkets betydelse. I år vann läraren och läsfrämjaren Anne-Marie Körling.

Vem tycker du förtjänar priset nästa år? Mejla ditt förslag till info@barnboksakademin.com senast den 1 februari 2023.

 

Nils Holgersson-plaketten

Jag trodde inte att det var sant när jag fick veta att min bok "Prinsen av Porte de la Chapelle" hade tilldelats Nils Holgersson-plaketten av Svensk biblioteksförening. På prisutdelningen i november fick jag ta emot den fina glasplaketten. Jag blev också mycket imponerad av alla övriga pristagare.

Läs om dem här!

 

En julhälsning

 

Som vanligt skänker jag en summa pengar till Stockholms stadsmission inför jul med en förhoppning om att att staden, landet och världen ska bli en bättre plats för alla människor under nästa år. Med det vill jag även önska dig en god jul och ett gott nytt år. Tack för att du läser mitt nyhetsbrev och mina böcker!

 
Facebook Twitter Instagram Webbplats

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link