"Ett hemligt råd: Håll fast vid det innersta i dig, det som är bara ditt!" Så skrev Jon Fosse i gästboken

Foto: Marc Femenia

Annelie Drewsens författarbrev #11

 
Satsa på sakprosa | Del 6 i Amina-serien | Jon Fosse i Rinkeby
 

"Ett hemligt råd: Håll fast vid det innersta i dig, det som är bara ditt!" Så skrev Jon Fosse i gästboken vid sitt besök på Rinkeby bibliotek i december. Han tackade nej till alla andra framträdanden – utöver själva Nobelfestligheterna – men sade ja till att möta barn och ungdomar från Tensta och Rinkeby. Att leda detta arbete tillsammans med Gunilla Lundgren och Katarina Lycken Rüter är ett ärofyllt och lite läskigt uppdrag. Det är så stort, så viktigt och så många inblandade. Glädjen över att allt gick över förväntan är således stor, och stjärorna i sammanhanget är som alltid barnen och ungdomarna.

Är du nyfiken på Nobel i Rinkeby och Tensta? Titta gärna in på webbsidan där vi dokumenterar arbetet. I arkivet kan du även bläddra i det Nobelhäfte som barnen och ungdomarna gjort till årets Nobelpristagare.

Tillbaka till Jon Fosses ord om att hålla fast vid det innersta i sig själv. Jag låter dem träffa mig, och tänker att inför 2024 är det vad jag ska försöka göra. Hålla fast vid det innersta i mig själv, och samtidigt försöka vara öppen för att möta det innersta i andra människor.


Annelie Drewsen

Spånga den 20 december 2023

 

Satsa på sakprosa

 

Bra pris på författarbesök

Om jag räknar rätt har jag skrivit drygt 20 faktaböcker om allt från mens och religion til spännande livsöden och politik. Tack vare Författarcentrums projekt På riktigt – sakprosa i skolan har jag också haft förmånen att göra författarbesök som är inriktade på sakprosa.

För skolorna är det ett otroligt bra erbjudande: ett författarbesök för bara 1000 kr. Tack vare stöd från Natur & Kultur samt Region Stockholm får vi författare ändå fullt betalt. Dessutom betalar projektet för eventuella resor och övernattningar. På riktigt fortsätter nästa år, som om du arbetar på en skola som ligger i rätt del av landet kan du göra din bokning inför nästa år här.

En webbplats om faktaböcker

Sedan i somras har jag även ägnat mig åt att skriva om faktaböcker på den nya webbplatsen faktabok.se som Cilla Dalén har skapat. Där hittar du boktips, recensioner och faktafunderingar. Vi tar en liten paus över jul- och nyårshelgerna, men är tillbaka med nya texter i januari.

Besök gärna faktabok.se!

 

NYA BÖCKER

 
 

Äntligen en ny bok om Amina!

Jag är väldigt glad över att böckerna om Amina har blivit så populära, särskilt i grupper med nyanlända elever i olika åldrar.

Nu har jag skrivit den sjätte boken om Amina, och den här gången är hennes tro i fokus. Ramadan infaller samtidigt som Nordiska mästerskapen. Hur ska det gå? Och vad ska hon göra med sina känslor för landslagskamraten Marco?

Illustrationerna är gjorda av Anders Westerberg och det är Nypon förlag som ger ut boken. Kommer i januari 2024.

 

Tillsammans med Cilla Dalén har jag skrivit en rad lättläta biografier, och nu kommer ännu en. "Fakta om H.C. Andersen" passar bra att läsa i skolan, till exempel när man läser sagor i lågstadiet.

Kommer på Nypon förlag i januari 2024.

 

Tack vare Namdar Nasser och NordienT förlag finns min ungdomsroman "Prinsen av Porte de la Chapelle" nu även på persiska.

Läs mer och beställ!

 

FLER NOTISER

 

TIPS: Ny bok om faktaböcker i skolan

Min vän Cilla Dalén kommer i januari ut med "Faktaboken i skolan – för läslust och lärande" på Natur & Kultur. Så här berättar hon själv om boken:

– Verkligheten är stor och spännande och vi är många som tycker om att läsa om den! Det är roligt att lära sig nya saker och att upptäcka vad mycket som finns att veta, kanske sådant vi inte ens har tänkt på att vi inte visste? Jag vill med den här boken ge pedagoger inspiration och förslag till olika sätt att använda facklitteratur för barn i skolan.

 

17 skäl för barnboken på ukrainska

Svenska barnboksakademins utställning 17 skäl för barnboken finns nu även på ukrainska!

17 skäl för barnboken är namnet på den samling goda argument för barnlitteratur som Barnboksakademin första gången sammanställde 1996 och som sedan har reviderats 2004 och 201.

Sammanlagt finns utställningen nu på 22 språk: svenska, finska, meänkieli, jiddisch, romska (kalderash), samiska (nordsamiska), engelska, franska, spanska, ryska, ukrainska, belarusiska, polska, ungerska, serbiska, rumänska, nederländska, arabiska, turkiska, litauiska, albanska och persiska. Alla versioner finns fritt tillgängliga att ladda ner och skriva ut på webbsidan.

 

Årets julgåva

Som vanligt ger jag en julgåva till Stockholms stadsmission. I år är behoven större än på länge, så jag vet att varje krona kommer att göra nytta för människor i min hemstad.

Med det önskar jag även dig en riktigt god jul och ett gott nytt år! Tack för att du läser mitt nyhetsbrev och mina böcker!

 
Facebook Twitter Instagram Webbplats

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link